ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΠΕΚ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - «G7»
Πονοκέφαλος το πετρέλαιο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Παρά τις προσδοκίες που αρχικώς προκλήθηκαν από την ανακοίνωση της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας περί αύξησης της παραγωγής της και τη μικρή υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, τελικά λίγο πριν τον κλείσιμο των χρηματιστηρίων οι τιμές πήραν και πάλι την ανιούσα... καθώς η αγορά αμφιβάλλει αν η άνοδος της ημερήσιας παραγωγής γύρω στα 2-2,5 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τη διεθνή ζήτηση και να μειώσει τις τιμές.

Εξάλλου, η σαουδαραβική πρόταση, η οποία έγινε προς επίδειξη μετριοπάθειας προς τις καταναλώτριες χώρες στο φόρουμ του Αμστερνταμ, έχει ξεσηκώσει ήδη θύελλα αντιδράσεων, μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ για τον «ηγεμονικό τρόπο» -και κατόπιν άνωθεν εντολών;- που διατυπώθηκε.

Η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας, να βοηθήσει στην αναχαίτιση των τιμών ρεκόρ που έχει φτάσει αυτή την περίοδο ο μαύρος χρυσός επιβεβαίωσε σχεδόν αμέσως τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Συνόδου των G7 στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τους Financial Times «ότι η μονομερής απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή του "μαύρου χρυσού" μπορεί να μειώσει την τιμή βραχυπρόθεσμα».

Οσο για την προσφορά της μεγαλύτερης παραγωγού χώρας - μέλους του ΟΠΕΚ, θεωρείται ως ενέργεια διασπαστική. Τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ εναντιώνονται, καθώς η επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού την περασμένη βδομάδα ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση της παραγωγής πριν την επόμενη συνάντησή του, στη Βηρυτό στις 3 Ιουνίου.

Μεταξύ των επικριτών της Σαουδικής Αραβίας, ήταν η Λιβύη, της οποίας ο υπουργός Πετρελαίου, Φετχί μπιν Τσετουάνε, με δυσκολία κάλυπτε την αγανάκτησή του, αλλά και το Ιράν και η Βενεζουέλα.

Δεδομένης της αντίδρασης των μελών του ΟΠΕΚ, είναι αμφίβολο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ούτως ή άλλως, πάντως, εκτιμούν οι αναλυτές, οι περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ έχουν μικρή εφεδρική ικανότητα παραγωγής.

Από την άλλη, την ενέργεια της Σαουδικής Αραβίας επικρότησαν οι υπουργοί Οικονομίας του Ομίλου των Επτά, με τον Βρετανό υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, να λέει ότι πρόκειται για μια «σημαντική κίνηση» που θα εντείνει τις πιέσεις στις άλλες χώρες του ΟΠΕΚ, να κάνουν το σωστό!

ΠΕΡΟΥ
Κινητοποιήσεις ιθαγενών αγροτών

Από τις συγκρούσεις της αστυνομίας με τους αγρότες

Associated Press

Από τις συγκρούσεις της αστυνομίας με τους αγρότες
ΛΙΜΑ.--

«Η απαίτηση των καλλιεργητών κόκας να σταματήσει η αντικατάσταση της καλλιέργειας, προέρχεται από το γεγονός ότι θίγονται τα συμφέροντα των ηγετών τους. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι διαμαρτυρίες υποκινούνται από τους εμπόρους ναρκωτικών»...

Τάδε έφη ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Περού, Τζέιμς Κέρτις Στραμπλ, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των ιθαγενών αγροτών.

Χιλιάδες αγρότες εδώ και ημέρες αντιστέκονται στα κυβερνητικά μέτρα του προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο, που τους περιθωριοποιούν και καταστρέφουν την παραδοσιακή καλλιέργεια - αναπόσπαστο συστατικό του πολιτισμού τους, μαχόμενοι με την αστυνομία και τις κατασταλτικές δυνάμεις, που με συντονισμένες επιχειρήσεις προσπαθούν να διανοίξουν τον κεντρικό εθνικό δρόμο που έχει αποκλειστεί από τους διαδηλωτές. Τελικά οι αγρότες, κατάφεραν να διατηρήσουν τα οδοφράγματα που αποκλείουν τις οδούς από τις βόρειες επαρχίες προς την πρωτεύουσα Λίμα. Ετσι εννέα πόλεις και επαρχίες που βρίσκονται επί ποδός έχουν παραλύσει την κεντρική ζούγκλα στο Περού και την περιοχή κοντά στη λίμνη Τιτικάκα. Το γεωγραφικό διαμέρισμα του Χουανούκο έχει παραλύσει και θα κηρυχτεί γενική απεργία ενάντια στην τοπική κυβέρνηση και σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον αγώνα των ιθαγενών αγροτών.

Φυσικά, οι μάχες δεν έλειψαν... Στο απόλυτο χάος βυθίστηκε η πόλη Τίνγκο Μαρία, όπου η βία των κατασταλτικών δυνάμεων ήταν ανείπωτη. Επιτέθηκαν με δακρυγόνα, κλομπ αλλά και αληθινές σφαίρες... Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δακρυγόνα έπεσαν σε σπίτια αλλά και δημοτικό σχολείο. Ενώ στη συνοικία Αλαμέδα η μάχη πήρε διαστάσεις, όταν η αστυνομία έριξε μεγάλη ποσότητα δακρυγόνων, η πλειοψηφία των οποίων έπεσαν στο νηπιαγωγείο Σάντα Τερεσίτα, γεμάτο με παιδιά από τριών έως πέντε ετών!

Περίπου τριών ωρών συμπλοκές είχαν ως αποτέλεσμα το Κεντρικό Νοσοκομείο της πόλης να γεμίσει από εκατοντάδες ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, που παρουσίαζαν συμπτώματα ασφυξίας, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν πολλοί τραυματίες, τρεις εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση, από σφαίρες αστυνομικών, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Η κήρυξη όλου του γεωγραφικού διαμερίσματος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξεγερσιακή κατάσταση ακόμη ενυπάρχει ως σχέδιο, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χαβιέ Μαριατεγκουί, βεβαίωνε ότι «η περιοχή γύρω από την πόλη Τίνγκο Μαρία βρίσκεται υπό έλεγχο», δίνοντας μάλιστα συγχαρητήρια στην αστυνομία για τη δράση της!

ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Συνάντηση κορυφής

«Βασικό καθήκον μας είναι η διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής νομικής βάσης του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης των Προέδρων των Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Καζαχστάν, όπου αναμένεται να εγκριθούν τα ιδρυτικά ντοκουμέντα της νέας διακρατικής ένωσης.

Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα έναρξης της λειτουργίας του ΕΟΧ στα τέλη του 2004, ενώ σημείωσε ότι το 2005 και το 2006 θα γίνουν παραπέρα βήματα εμβάθυνσής του, που θα αφορούν στη συγκρότηση κοινών διακρατικών οργάνων.

Από τη μεριά του ο Λ. Κούτσμα, Πρόεδρος της Ουκρανίας, σημείωσε ότι έχει καθοριστεί η σειρά κατά την οποία θα πρέπει να επικυρωθούν και να τεθούν σε εφαρμογή πάνω από 100 συμφωνίες που θα υπογράψουν οι αρχηγοί των 4 κρατών.

ΡΩΣΙΑ
Στα «αζήτητα» ο Γκόρμπι;

Την παραίτησή του από το αξίωμα του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας υπέβαλε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, εξαιτίας των διαφωνιών του με τον πρόεδρο του κόμματος και κυβερνήτη της περιοχής της Σαμάρας, Κ. Τιτόφ. Οπως διευκρινίζεται, οι διαφωνίες δεν έχουν πολιτικό, αλλά καθαρά οικονομικό - οργανωτικό χαρακτήρα, μια και ο Τιτόφ κατάφερε το τελευταίο διάστημα να συγκεντρώσει στα χέρια του όλους τους οικονομικούς και διοικητικούς μηχανισμούς του κόμματος, προχωρώντας σε αντικατάσταση προσκείμενων στον Γκορμπατσόφ στελεχών. Ετσι ο Μ. Γκορμπατσόφ, ηγέτης του μικρού αυτού κόμματος από το Νοέμβρη του 2001, παρέμενε το τελευταίο διάστημα μόνον ως «σήμα κατατεθέν» για τις όποιες επαφές με τη διεθνή σοσιαλδημοκρατία. Τελικά, ο αλληλοσπαραγμός κι οι εσωτερικές ίντριγκες οδήγησαν στην παραίτηση του ...«ηγέτη» του κόμματος.

ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
«Προειδοποιεί» το Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ, ΤΑΪΠΕΪ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η πρώτη «επίσημη» αντίδραση της Κίνας στην ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν Τσεν Σούι-μπιαν κατά την επαναναγόρευσή του στο θώκο, σημειώθηκε χτες, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος για τη σταθερότητα στα στενά» της νότιας Κίνας παραμένει. Παρά το γεγονός ότι η ομιλία του Τσεν - ο οποίος επανεξελέγη με ποσοστό μικρότερο του 0,2% στο θώκο μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων - χαρακτηρίστηκε ως «υπεύθυνη και εποικοδομητική» από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος της Κίνας για Θέματα Ταϊβάν άσκησε οξύτατη κριτική στο πνεύμα της ομιλίας, που όπως τόνισε αμφισβητεί εμπράκτως την ύπαρξη «μιας Κίνας» και τροφοδοτεί ακόμη περαιτέρω σενάρια επίσημης ανεξαρτητοποίησης της νήσου, που το Πεκίνο θεωρεί αποσχισμένη επαρχία της.

Ερωτηθείς αν η Κίνα θα «διακινδύνευε» το να της αφαιρεθεί το δικαίωμα διοργάνωσης των Ολυμπιακών του 2008, ο εκπρόσωπος, Ζανγκ Μινγκίνγκ, είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταβάλει «κάθε κόστος» για να διαφυλάξει «την εδαφική της ακεραιότητα».

Η κλιμάκωση της ρητορικής εκατέρωθεν δεν ήταν έκπληξη, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Το ερώτημα που προβάλλει όμως είναι αν ο Τσεν επιθυμεί πράγματι να «τραβήξει το σχοινί» των διμερών σχέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ