Διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στον Τζ. Μπους θα καταθέσει την ερχόμενη βδομάδα ο Κ. Καραμανλής, ενώ αναμένεται να γίνει αποδέκτης συγκεκριμένων αξιώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση των συμφερόντων της στην περιοχή.
Οι στόχοι και οι επιδιώξεις του Κ. Καραμανλή στο πρώτο ταξίδι του ως πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο δεν είναι ευδιάκριτοι, πέρα, ίσως, από το να εξασφαλίσει μια δήλωση «εμπιστοσύνης» του Αμερικανού Προέδρου για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επικαλεστεί τη συμμετοχή των ΗΠΑ στα «συμβόλαια» για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως και την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ, αλλά είναι αβέβαιη η πολυπόθητη δήλωση του «πλανητάρχη». Θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα πάρει από τον Κ. Καραμανλή στα άλλα ζητήματα που θα βρίσκονται στην ατζέντα, με σημαντικότερα την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και την παραπέρα συμμετοχή της Ελλάδας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι προφανώς ευχαριστημένη για τη στάση του Κ. Καραμανλή όσον αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπως εκφράστηκε και στην επίσκεψη Ερντογάν, αλλά θα ζητηθεί η ίδια στάση και ακόμα πιο ενεργός συμμετοχή μέχρι να πάρει την ημερομηνία ένταξης το Δεκέμβρη. Ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει επίσης η «αποσύνδεση» που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση του Κυπριακού από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί μια βολιδοσκόπηση των προθέσεων για τους τρόπους επιβολής του «σχεδίου Ανάν» ίσως και πριν το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, που ανακοινώθηκε χτες από το γραφείο του πρωθυπουργού, η ημίωρη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Τζ. Μπους στο Λευκό Οίκο θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα διάρκειας μιας ώρας προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δήλωση του Κ. Καραμανλή προς τα ΜΜΕ. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πριν τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσένι, ενώ μετά τη συνάντηση με τον Μπους θα έχει επαφές με τους προέδρους των επιτροπών διεθνών σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας. Νωρίτερα, την ερχόμενη Τρίτη, ο Κ. Καραμανλής θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί διαδοχικά με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, ενώ την Τετάρτη θα παρακαθήσει σε πρόγευμα που διοργανώνει το αμερικανοελληνικό επιχειρηματικό συμβούλιο, υπό τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία Αλεξ Σπάνος, που φέρεται να διαδραματίζει ευρύτερο ρόλο στο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού λόγω της «ιδιότητάς» του ως ισχυρού χρηματοδότη του Αμερικανού Προέδρου.
Στόχος της επίσκεψης, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική θέση, είναι «η επαναβεβαίωση των παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ». Το ερώτημα όμως είναι ακριβώς αυτό: Ποιες σχέσεις θα επαναβεβαιώσει ο Κ. Καραμανλής όταν ο ίδιος και τα στελέχη της ΝΔ είχαν «φρίξει» με την αμερικανο-δουλεία της κυβέρνησης Σημίτη;...
Στη Δημοκρατία της Κύπρου υπάρχουν οι βρετανικές βάσεις, που χρησιμοποιούνται και από τις ΗΠΑ. Στο βόρειο μέρος της Κύπρου έχουν κατασκευαστεί από τους Τουρκο-ΝΑΤΟικούς η ναυτική βάση στην Κερύνεια και η αεροπορική (το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στη Μέση Ανατολή) στο Λευκόνοικο. Αυτές έτσι ή αλλιώς είναι ξένες βάσεις σε μια κυρίαρχη χώρα. Είναι δυνατόν λοιπόν να καλείται ο ίδιος ο λαός της Κύπρου να ψηφίσει υπέρ της παραμονής, χωρίς μάλιστα ημερομηνία λήξης, των βάσεων; Να το δεχτεί πιο απλά ο ίδιος ο λαός με τα ίδια του τα χέρια;
Είναι λοιπόν φανερό ότι το Κυπριακό είναι βασικό ζήτημα και πρέπει να αποτελέσει στοιχείο αντιπαράθεσης στις ευρωεκλογές.
ΥΓ 1. Δεν έχω καταλάβει μέχρι σήμερα ποια είναι τα εθνικά συμφέροντα που κινδυνεύουν αν διωχτούν οι πρωταίτιοι για το πραξικόπημα στην Κύπρο. Δηλαδή, αν καταργηθεί η πράξη 45/7-3-75 του Υπουργικού Συμβουλίου και οι εκδοθείσες με βάση αυτή την πράξη διαταγές του 1975 του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για αναστολή δίωξης κατηγορουμένων για το πραξικόπημα στην Κύπρο.
ΥΣ 2. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Α. Παπαληγούρας, είπε ότι θα εξασφαλίσει την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου του χρηματιστηρίου. Ο Μιλτιάδης Εβερτ δήλωσε ότι θ' ανοιχτεί ο φάκελος κατά τον Οκτώβριο 2004. Δεν κατάλαβα τι φοβούνται οι παράγοντες της ΝΔ για ν' ανοίξουν άμεσα το φάκελο του χρηματιστηρίου. Οι πολιτικές ευθύνες έχουν παραγραφεί. Το Σύνταγμα ορίζει ρητά: «Η Βουλή μπορεί να ασκήσει τις κατά την παρ. 1 αρμοδιότητές της (της δίωξης κατά υπουργών) μέχρι το πέρας της 2ης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος» (Αρθρο 86 παρ. 3, εδάφιο ε), δηλαδή, απλοελληνικά, οι ευθύνες για το χρηματιστήριο έχουν παραγραφεί από το 2003, με τη συγκατάθεση και της Νέας Δημοκρατίας μια και ψήφισε το άρθρο 86 του Συντάγματος όπως τροποποιήθηκε με την αναθεώρηση του 2001.
1. Λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου
2. Απολογισμός Οικονομικής Διαχείρισης
3. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
4. Συζήτηση - Εγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης και απαλλαγή του απερχόμενου ΔΣ από κάθε ευθύνη.
5. Ψήφιση προϋπολογισμού 2004 - 2005
6. Εκθεση προγράμματος δουλιάς για το 2004 - 2005 και έγκρισή του
7. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Νέες διοικήσεις σε επτά οργανισμούς της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, στο πλαίσιο της αλλαγής φρουράς στην κορυφή της κρατικής πυραμίδας. Συγκεκριμένα:
1. Στη HELEXPO: Πρόεδρος: Αριστ. Θωμόπουλος (επιχειρηματίας - πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης). Διευθύνων σύμβουλος: Θέμης Καρτσιώτης (χημικός - μηχανικός). Αντιπρόεδρος: Κων. Μπελημπασάκης (πρόεδρος αρχιτεκτόνων). 2. Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ): Πρόεδρος: Δημ. Μπακατσέλος (Πρόεδρος ΕΒΕΘ). Αντιπρόεδρος: Αθ. Αηδόνα (δικηγόρος). Διευθύνων σύμβουλος: Ν. Κασιμάτης (πολιτικός μηχανικός). 3. Στην Εταιρία Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): Πρόεδρος: Γ. Μπαλαφούτας (καθ. Υδρ/κής ΑΠΘ). Αντιπρόεδρος: Στ. Χατζηπέτρος (πρ. πρόεδρος ΤΕΙ). Διευθύνων σύμβουλος: Αθ. Τζακόπουλος (πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας). 4. Στην Εταιρία Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Παγίων: Πρόεδρος: Κ. Δεμίρης (μηχανικός, τ. γεν. διευθυντής Ρυθμιστικού). Αντιπρόεδρος: Αλ. Παναγόπουλος (δικηγόρος). 5. Στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ): Πρόεδρος: Χριστ. Κουτίτας (καθηγητής ΑΠΘ στην έδρα Λιμενικών Εργων). Διευθύνων σύμβουλος: Ι. Τσάρας (πολιτικός μηχανικός, δ/νων σύμβουλος ΚΕΠΑ). Αντιπρόεδρος: Ιάκ. Φρατζής (φαρμακοποιός). 6. Στο Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ): Πρόεδρος: Ι. Τουσιάκης (μηχανικός-ηλεκτρονικός). 7. Στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ): Πρόεδρος: Γ. Παπαβασιλείου (γεωπόνος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ). Διευθύνων σύμβουλος: Κ. Βυζοβίτης.