ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρεσιτάλ ερμηνείας

Αλέκα Παΐζη
Αλέκα Παΐζη
Η Αλέκα Παΐζη, με τη σπάνια υποκριτική «αύρα» της, δίνει ένα μοναδικό ρεσιτάλ ερμηνείας, στο μονόλογο «Ντάμα Κούπα», της μοναχικής ηρωίδας, του ομώνυμου έργου του Φρανκ Μακγκίνις, στο θέατρο «Εμπρός», μέχρι τις 9 Μάη. Ολος ο μονόλογος, που εκτυλίσσεται σε απροσδιόριστο χρόνο και τόπο, είναι η διαρκής προσπάθεια της ηρωίδας να θυμηθεί το φοβερό γεγονός που σημάδεψε τη ζωή της. Η συγκλονιστική ιστορία της στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, που συνέβησαν σε κάποια αγροτική περιοχή της Ιρλανδίας και τα αφηγήθηκε στο συγγραφέα η τραγουδίστρια Μέιρντ Ντομχνάιλ.

Μια έρημη, αλαφροΐσκιωτη, ηλικιωμένη αλλά τρυφερή, γυναίκα, περιφέρεται σ' ένα ομιχλώδες ποταμίσιο τοπίο. Κουβαλώντας στον ώμο το «δισάκι» των μοναχικών γηρατειών της, των παιδικών της φόβων, των τραυμάτων της από τον πατέρα - αφέντη της μάνας της και δικό της βιαστή, της μνήμης της από την καταπιεσμένη μάνα της, του ανεκπλήρωτου πόθου για αγάπη, του αγιάτρευτου πόνου για το παιδί που δε γέννησε, σιγοτραγουδά ένα «τραγουδάκι» -μνήμη της εφιαλτικής εικόνας που έπλασε στο παιδικό μυαλό της για το πατρικό της σπίτι.

Η «Ντάμα Κούπα» παρουσιάστηκε το 1985 στο «Peacock Theatre» του Δουβλίνου (σκηνοθεσία Πάτρικ Μέισον) από τη μεγάλη Ιρλανδή ηθοποιό Μορίν Τόολ, στην οποία και αφιερώνεται από το συγγραφέα. Επαναλήφθηκε το 1995 στο «Abbey Theatre» του Δουβλίνου. Το 1996 γνώρισε επιτυχία στο Λονδίνο με τη Σινέιντ Κιούζακ («Almeida Theatre»).

Η παράσταση παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ασπας Τομπούλη, μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλλη, σκηνικά Σίμου Καραφύλλη, κοστούμια Κλερ Μπρέσγουελ και μουσική Νίκου Βίττη.


Κυριακή 2/5
  • Ο Κώστας Λειβαδάς στο «Συρμό»
    Ο Κώστας Λειβαδάς στο «Συρμό»
    Η «Τόσκα» του Πουτσίνι ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Νίκου Πετρόπουλου. Την Τόσκα ερμηνεύουν διαδοχικά οι Αντονία Τσιφρόνε και Μαρία Κατσούρα, τον Καβαραντόσι οι Αλμπέρτο Κουπίντο, Εμίλ Ιβανόφ και Σταμάτης Μπερής, τον Σκάρπια οι Γιάννης Γιαννίσης και Λούης Μανίκας. Τραγουδούν επίσης: Βασίλης Φακίτσας, Νίκος Καπέτας, Παντελής Ψύχας, Κωστής Κωνσταντάρας κ.ά. Συμμετέχει η παιδική χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης». Οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται στις 4, 5, 7, 8, 9 Μάη.
  • Συναυλία - γνωριμία με παλιά όργανα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (11.30 π.μ.), με «ξεναγούς» τους μουσικούς Δημήτρη Κουντουρά, Εφη Μηνακούλη, Αγγελο Ρεπαπή και Κατερίνα Κτώνα και τον ηθοποιό Γεράσιμο Γεννατά.
Δευτέρα 3/5
  • Στη μνήμη του Αντίοχου Ευαγγελάτου, αφιερώνεται η συναυλία που διοργανώνεται στο φουαγιέ της Λυρικής Σκηνής (Ακαδημίας 59), στις 7 μ.μ., από την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με το ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες» και τη συμμετοχή αξιόλογων σολίστ.
  • Συναυλία - αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη πραγματοποιεί η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, στο Ωδείο «Φ. Νάκας», στις 8.30 μ.μ. Συμμετέχουν: «Opus Femina» Μ. Καραμιχάλη - Κατσιναβάκη, Θ. Ζέρβας, Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας, Κουαρτέτο Ξύλινων Πνευστών.
  • Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), τραγουδούν η Ευρυδίκη και το συγκρότημα «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό».
Τρίτη 4/5
  • Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Εκμυστηρεύσεις», που παρουσιάζει το «Αέναον Χοροθέατρο» του Ντανιέλ Λομέλ στο θέατρο «Μέλι».
  • Η Γιούλη Τσίρου ξεκινά τις εμφανίσεις της στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, 210 3421212). Για όλες τις Τρίτες του Μάη, θα παρουσιάζει ένα πολυεθνικό μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια από διάφορες γωνιές του πλανήτη. Κορμός του είναι τα τραγούδια του καινούριου δίσκου της «Στα παζάρια του κόσμου».
Τετάρτη 5/5
  • Γιούλη Τσίρου
    Γιούλη Τσίρου
    Ο Βαγγέλης Γερμανός κομίζει μελωδίες και μπαλάντες, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι).
  • Το Φεστιβάλ Ικαρίας είναι ο διοργανωτής της συναυλίας, που φιλοξενείται στις 8.30 μ.μ., στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48), με ερμηνευτές τους μουσικούς Μιλτιάδη Παπαστάμου, Δημήτρη Παπαθεοδώρου και Μάρκο Αλεξίου.
Παρασκευή 7/5
  • «Συν-υπάρξεις σε ανοιχτά τοπία», τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής των Πέτρου Μπάτσιαρη και Βασίλη Χατζή, που εγκαινιάζεται στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής, τηλ. 210 8640943). Θα διαρκέσει μέχρι τις 15/5.
  • Η Νένα Βενετσάνου προσφέρει δυο ξεχωριστές βραδιές, σήμερα και αύριο, στο Θέατρο «Χώρα» (Αμοργού, Κυψέλη). Το πρόγραμμα βασίζεται στην τελευταία δισκογραφική της δουλιά με τίτλο «Στο καφέ Γκρέκο».
  • Στο «Συρμό», σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), ο Κώστας Λειβαδάς παρουσιάζει μια επιλογή τραγουδιών από τους δίσκους του, αλλά και ακυκλοφόρητα τραγούδια του, καθώς και ενδιαφέρουσες διασκευές.
  • Στη σκηνή του «Gagarin 205» ανεβαίνουν οι «Stranglers», για να παρουσιάσουν το νέο άλμπουμ τους «Norfolk Coast».
  • Οι «Active Member» παρουσιάζουν στο «Ρόδον» (9 μ.μ.) τον καινούριο τους δίσκο «FIERA» («Περηφάνια»). Στη βραδιά θα συμμετέχουν μουσικοί από την Αγγλία και τη Γερμανία.
Σάββατο 8/5
  • «Τόσκα» στη Λυρική
    «Τόσκα» στη Λυρική
    Οι «Sigmatropic», ένα από τα γνωστότερα ελληνικά συγκροτήματα, εμφανίζονται «Στον Αέρα» της Πετρούπολης, με κομμάτια από το τελευταίο τους CD «Δεκαέξι Χαϊκού και Αλλες Ιστορίες» και άλλα κομμάτια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ