ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
«Είναι καλό το δικαστήριο να ακούσει υπόπτους που είναι ζωντανοί και όχι νεκροί... Υποθέτω πως υπάρχουν αρκετοί που δε θα τους άρεσε να ακούσουν τι έχει να πει ο Λούκοβιτς». Αυτό δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, διαψεύδοντας ακολούθως κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης πως η παράδοση του Μίλοραντ Λούκοβιτς ή Λέκιζα, που κατηγορείται ως ο εγκέφαλος της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης...
Λίγο νωρίτερα, ο Σλόμπονταν Μιλιβόγεβιτς δικηγόρος του Λούκοβιτς (που ως γνωστόν παραδόθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής σε αστυνομικό τμήμα του Βελιγραδίου) δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο πελάτης του κρυβόταν από την Ανοιξη του 2003 στο διαμέρισμά του στο Βελιγράδι και πως αποφάσισε να παραδοθεί «μετά από οδηγίες που πήρε από δύο ανώτερους αξιωματούχους»(!). Ο Μιλιβόγεβιτς πρόσθεσε πως ο πελάτης του αρνείται να κάνει το οιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με τη δολοφονία Τζίντζιτς και πως σύντομα (πιθανότατα στις 10 του μήνα) «θα καταθέσει στο δικαστήριο όλη την αλήθεια»...
Στο μεταξύ, χτες, ο προεδρεύων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Αμερικανός δικαστής Θίοντορ Μίρον, απέστειλε χτες επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγγέλλοντας τις αρχές της Σερβίας - Μαυροβουνίου πως από τα τέλη του περασμένου έτους «αρνούνται να συνεργαστούν με τις αρχές της Εισαγγελίας» ιδιαίτερα όσον αφορά στις απαιτήσεις για πρόσβαση των δικαστικών αρχών... σε κρατικά αρχεία και ντοκουμέντα αλλά και σ' ό,τι αφορά στις προσπάθειες για σύλληψη των δύο Σερβοβόσνιων ανώτατων πρώην ηγετών Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Ο Μίρον πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως η άρνηση της Σερβίας «να συνεργαστεί πλήρως» με τις αρχές του ΔΠΔ όσον αφορά στη σύλληψη και απέλαση υπόπτων «καθυστερεί τα σχέδια των δικαστικών αρχών για ολοκλήρωση του έργου του δικαστηρίου ως το 2010».
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την Ινδία εγείρουν οι αποκαλύψεις για την κακομεταχείριση Ινδών εργαζομένων, αλλά και για την παρουσία 1.500 Ινδών μισθοφόρων στο Ιράκ.
Μετά από χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Hindustan Times», που ανέφερε ότι κάπου 20 Ινδοί που «διέφυγαν» από αμερικανική κατοχική βάση στο Ιράκ όπου εργάζονταν - έχοντας πληρώσει 7.500 ρουπίες ο καθένας σε κύκλωμα εκμετάλλευσης ανέργων προκειμένου να μεταβούν στο Κουβέιτ, καταλήγοντας όμως αντ' αυτού στο Ιράκ... - κατήγγειλαν ότι «επί εννέα μήνες κακοποιούνταν» από τους Αμερικανούς στη Μοσούλη, η κυβέρνηση Βάτζπαϊ άρχισε έρευνα και άρχισε «συνεννοήσεις» με την κυβέρνηση Μπους για να διακριβωθεί τι συμβαίνει.
«Είμαστε σκλάβοι στις αμερικανικές κουζίνες. Σπάνια μας άφηναν να κοιμηθούμε, για δύο μήνες. Οποιον παραπατούσε τον βασάνιζαν επί ημέρες» (!), υποστήριξε ένας από τους 20 Ινδούς εργαζόμενους, ο Χάμιντ, που κατήγγειλε επίσης πως συχνά οι Αμερικανοί τους «χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες» (!), όταν η βάση τους δεχόταν επίθεση από Ιρακινούς αντάρτες. Ο αδελφός του, Σαχζαχάν, υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί τους υποχρέωναν να μαγειρεύουν χοιρινό κρέας, παρόλο που γνώριζαν πως είναι μουσουλμάνοι. Οι 20 Ινδοί υποστηρίζουν επίσης ότι οι Αμερικανοί δεν τους επέτρεπαν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους και το μόνο που τους διαβεβαίωναν είναι πως κάθε μήνα οι συγγενείς τους θα έπαιρναν το μισθό τους, ύψους 268 δολαρίων. Οι Ινδοί δραπέτευσαν από το στρατόπεδο όταν δέχτηκε επίθεση ανταρτών τον Απρίλη. Ενας Ιρακινός οδηγός φορτηγού τους βοήθησε να φθάσουν μέχρι τη Βαγδάτη, απ' όπου ταξίδεψαν στη Φαλούτζα και στη συνέχεια στην Ιορδανία και στην Ντόχα πριν επιστρέψουν στη Βομβάη, στις 28 Απρίλη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Indian Express», πρόσφατα, δύο Ινδοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ιράκ, όπου εργάζονταν «ως φύλακες». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of India», τουλάχιστον 1.500 πρώην μέλη των ινδικών ενόπλων δυνάμεων έχουν «προσληφθεί από ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας» και η ινδική κυβέρνηση - μετά και τις σχετικές καταγγελίες του ΚΚ Ινδίας - αναγκάζεται να εξετάσει το ζήτημα της «νομιμότητας» της παρουσίας μισθοφόρων υπηκόων της στο Ιράκ.
Οι Ινδοί, σύμφωνα με πηγές της «Times of India», υπηρετούν ως φύλακες σε πετρελαιοπηγές, διυλιστήρια, αποθήκες εφοδιασμού και παράλιες εγκαταστάσεις. Οι αποκαλύψεις για το ρόλο τους προκαλεί έντονες συζητήσεις στην Ινδία - όπου επισήμως η κυβέρνηση Βάτζπαϊ επιμένει στην επίσημη πολιτική «μη εμπλοκής» στην κατοχή του Ιράκ...
ΣΚΟΠΙΑ.--
Ενταλμα σύλληψης με την κατηγορία της εμπλοκής στις (προ δύο ετών) εν ψυχρώ εκτελέσεις επτά Ασιατών μεταναστών εξέδωσαν χτες οι δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ σε βάρος του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Λιούμπε Μπoσκόφσκι. Σύμφωνα με δήλωση δικηγόρου του Μπoσκόφσκι, ο πρώην υπουργός κρατείται ήδη από τις αστυνομικές αρχές, αλλά εκπρόσωπος της αστυνομίας στα Σκόπια αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει...
Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε καθώς χτες ο Λιούμπε Μπoσκόφσκι δεν εμφανίστηκε σε προγραμματισμένη συνάντηση με εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση που αφορά τον οικτρό θάνατο έξι Πακιστανών και ενός Ινδού μετανάστη, το Μάρτη του 2002 από αστυνομικούς. Απώτερος στόχος της εκτέλεσης των μεταναστών ήταν (σύμφωνα με προχτεσινή δήλωση της εκπροσώπου της αστυνομίας των Σκοπίων) να εμφανιστούν τα θύματα σαν «μουτζαχεντίν» που διαπλέκονταν με την Αλ Κάιντα, τη διεθνή τρομοκρατία και τους Αλβανούς αυτονομιστές, ώστε να πάρει η τότε κυβέρνηση τα εύσημα της Ουάσιγκτον για την καταφορά πλήγματος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.