ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με αντιλαϊκές προθέσεις και το ... νέο ξεκίνημα

Σαν «νέο ξεκίνημα» για το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμφανίσει τις ευρωεκλογές ο Γ. Παπανδρέου και να τις συνδυάσει «με τη διαδικασία ανασυγκρότησης» του κόμματός του.

Οι χτεσινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έγιναν μετά τη σύσκεψη που είχε με κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ήταν η συνέχεια στην προχτεσινή παρουσίαση της διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών. Κηρύσσοντας την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τα γνωστά προεκλογικά ψέματα, τη συνθηματολογία και τις δημαγωγικές υποσχέσεις για να πείσει ότι το όραμα του κόμματός του «είναι η Ευρώπη των λαών και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Με οράματα και αόριστες δεσμεύσεις ο Γ. Παπανδρέου, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, προσπαθεί να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στο κείμενο της διακήρυξης για τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για μια «κοινωνική Ευρώπη» και «Ευρώπη της ειρήνης», την ίδια στιγμή που υπερασπίζεται τη συμβολή της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη «στη στρατηγική της Λισαβόνας», η οποία, όπως προκλητικά ισχυρίζονται, θα οδηγήσει «στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»... Στο ίδιο κείμενο επίσης το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει: «Στόχος μας είναι μια Ευρώπη ικανή να διαμορφώσει τη δική της εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας»...

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, ούτε τη στρατηγική του άλλαξε, ούτε τις επιδιώξεις του, απλά τη συντονισμένη επιχείρηση υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου ο Γ. Παπανδρέου θα τη διανθίσει με δήθεν φιλολαϊκά συνθήματα και κορόνες για τη «νέα εποχή». Τώρα βάζουμε «μπρος γι' αυτή τη νέα διαδικασία στο κόμμα, ένα διαφορετικό κόμμα, που βασίζεται στις διαχρονικές αξίες αλλά ανοίγει και στη νέα εποχή», υποστήριξε χτες ο Γ. Παπανδρέου.

Εκφράζουν επιφυλάξεις για την επίσκεψη Ερντογάν

Εξάλλου, τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν χτες σοβαρές επιφυλάξεις για το χαρακτήρα που θα πάρει η περιοδεία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στη Θράκη.

Τις επιφυλάξεις αυτές διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης και στενοί συνεργάτες του ίδιου υποστήριξαν «πως οι φόβοι τους αφορούν στο ότι δεν είναι ξεκαθαρισμένο το πολιτικό πλαίσιο και η ατζέντα της περιοδείας του Ερντογάν». Μάλιστα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωναν χτες το ερώτημα: «Τι θα γίνει αν ο Τ. Ερντογάν συναντήσει τους μουφτήδες του προξενείου;».

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν μάλιστα την κυβέρνηση να ενημερώσει για το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη. Επίσης, στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε ότι «το θέμα της μειονότητας δεν πρέπει να αποτελέσει ελληνοτουρκικό θέμα και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών».

Στο θέμα της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές, Ε. Βενιζέλος, που υποστήριξε πως «είναι καλοδεχούμενη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», αλλά «η κυβέρνηση δείχνει να βιάζεται μετά την ερμαφρόδιτη και αμήχανη στάση που κράτησε στη Λουκέρνη». Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου από την πλευρά της μίλησε για «επίσκεψη που γίνεται σε θολό τοπίο».

ΘΡΑΚΗ
«Ρίσκο» η περιοδεία Ερντογάν

Κίνηση με ρίσκο και κινδύνους θεωρεί η κυβέρνηση την «ιδιωτική» επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στη Θράκη, αλλά εκτιμά ότι είναι σε θέση να την αναλάβει προκειμένου να ανοίξει ένα κεφάλαιο εμπιστοσύνης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μια τέτοια επίσκεψη παρά τους κινδύνους που οπωσδήποτε περιέχει», δήλωσε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει από «ακραία στοιχεία τα οποία μπορεί να θελήσουν να αμαυρώσουν την επίσκεψη και να δώσουν σε αυτήν άλλο χαρακτήρα». Η κυβέρνηση συνειδητά αποδέχεται, σύμφωνα με τον Γ. Βαληνάκη, αυτόν τον «πολιτικό κίνδυνο», γιατί «θέλει να εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση μας με την Τουρκία, ένα κεφάλαιο εμπιστοσύνης». Προϋπόθεση για αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, «να πάρει κανείς ορισμένες φορές ρίσκα».

Γενικότερα για την αυριανή επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα δοθεί η ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της τουρκικής πλευράς για «την προοπτική βελτίωσης» των διμερών σχέσεων και ειδικά για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο «θα πρέπει να καταλήξει», ενόψει και της ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ το Δεκέμβρη.

«Κληρονομήσαμε μια καλή ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Και για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να προχωρήσουμε στη συζήτηση με την Τουρκία, να δούμε πώς ακριβώς η κυβέρνηση Ερντογάν βλέπει αυτές τις διμερείς σχέσεις», επισήμανε ο Γ. Βαληνάκης.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν αποσυνδέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το Κυπριακό, προσθέτοντας όμως ότι επιδίωξη είναι να υπάρξει «βελτίωση αυτοτελώς στο Κυπριακό και παράλληλα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ταυτόχρονα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το Κυπριακό επαφίεται στην καλή θέληση της ΕΕ: «Με ασφάλεια πλέον οι Κύπριοι μέσα στην ΕΕ μπορούν να προχωρήσουν στις πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί και το κυπριακό ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δε συνδέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την κρίση της ελλαδικής εκκλησίας με το Φανάρι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να επαναλάβει ότι το τμήμα της επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη «είναι ιδιωτικό» και επικαλέστηκε τους κανόνες φιλοξενίας προκειμένου να δικαιολογήσει ότι θα συνοδεύεται από τον υπουργό Μακεδονίας -Θράκης και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
Στην ίδια νεοταξική ρότα οι Ενοπλες Δυνάμεις

Αποφάσεις που αφορούν στη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της παραπέρα ΝΑΤΟποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων και της ακόμα μεγαλύτερης ένταξής τους στους νεοταξικούς σχεδιασμούς, έλαβε κατά τη χτεσινή τρίωρη συνεδρίασή της η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις, που έκανε μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με μόνες ενστάσεις αυτές που αφορούν στη διαδικασία, δηλαδή στη «διαφάνεια», κυρίως όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Συγκεκριμένα, μίλησε για «αναθεώρηση» του νέου πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, με λιγότερα κονδύλια και περικοπές εξοπλισμών, που στην ουσία είναι οι εξαγγελίες που ήδη είχε κάνει ο τελευταίος υπουργός Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπαντωνίου. Πρόκειται για εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, καθώς οι αναπροσαρμογές αφορούν κυρίως στην ενίσχυση του ΝΑΤΟικού χαρακτήρα των εξοπλισμών, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, δηλαδή σε νεοταξικές επιχειρήσεις τύπου «αντιτρομοκρατικού πολέμου». Επίσης, ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων συμβάσεων.

Υποστήριξε ακόμα ότι στο επίκεντρο της αμυντικής πολιτικής θα είναι «το ανθρώπινο δυναμικό, η κατά τον καλύτερο τρόπο υπεράσπιση των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας της χώρας και, βεβαίως, της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Δηλαδή και στον τομέα αυτό το βασικό κριτήριο θα είναι η προσαρμογή του προσωπικού σε νεοταξικούς ρόλους, όπως μεταφράζεται ο όρος «σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Και προανήγγειλε κατάθεση στη Βουλή σχετικού πολυνομοσχεδίου. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η πρόσληψη 5.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) για το Φθινόπωρο του 2004, η «αποκατάσταση των αδικιών» για τις πρώτες εθελόντριες που είχαν προσληφθεί με το νόμο του 1977 και η επίλυση του προβλήματος των ανυπότακτων.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Επιβάλλονται αντιλαϊκά μέτρα

Η «απογραφή» της οικονομίας θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την επιβολή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, επιβεβαίωσε ο Κ. Μητσοτάκης μετά από τη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κ. Καραμανλή. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Γ. Παπανδρέου θα είναι πολύτιμος σύμμαχος της κυβέρνησης.

«Η πραγματικότητα πρέπει να προσδιορίσει και την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί», είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η «κακή», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση της οικονομίας επιβάλλει τη συνέχιση «περιοριστικής πολιτικής» (διάβαζε λιτότητα). Αυτό άλλωστε είχε τονίσει σε προχτεσινοβραδινή συνέντευξή του στον «Αντέννα»: «Στην οικονομία υπάρχει έλλειμμα παραπάνω απ' όσο ξέραμε. Πρέπει να πάμε σε περιοριστική πολιτική», είχε υπογραμμίσει, τασσόμενος ταυτόχρονα και υπέρ των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Ερωτηθείς στην ίδια συνέντευξη αν πρέπει να γίνουν απολύσεις, για παράδειγμα στην «Ολυμπιακή», είχε πει: «Αμ, πώς αλλιώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Εμείς εκκαθαρίσαμε τις προβληματικές το 1993 με 10.000 απολύσεις. Και υπήρξε μεγάλη αναταραχή, αλλά τα καταφέραμε και τις εξυγιάναμε». Χτες όμως αναδιπλώθηκε στο θέμα της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας ότι «δε μίλησα για απολύσεις».

Προεξόφλησε πάντως την υποστήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί ο Γ. Παπανδρέου αποδέχτηκε την απογραφή της οικονομίας: «Αφού το δέχτηκε, θα έχει την ευκαιρία στη Βουλή να κάνει συζήτηση. Και όταν διαπιστωθούν οι αριθμοί, διαπιστωθεί η πραγματικότητα, είμαι βέβαιος ότι θα γίνει πολύ καλύτερη πολιτική συζήτηση για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ