Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρόσφατη Σύνοδό της συζήτησε έκθεση με θέμα «Σεβασμός και προώθηση των κοινών αξιών, στις οποίες βασίζεται η Ενωση». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης στην παρέμβασή του επικέντρωσε αφενός στη διάσταση μεταξύ λόγων και έργων και αφετέρου στην αναποτελεσματικότητα των μέτρων νομικού χαρακτήρα που προτείνει η Εκθεση. Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης είναι το εξής:
«Η ΕΕ δε χάνει ευκαιρία να κομπάζει για τις αρχές και τις αξίες της και να κάνει μαθήματα καλής συμπεριφοράς σε όλους τους άλλους. Το πόσο υποκριτικό είναι αυτό φαίνεται από το ότι θεωρεί συμβατές με τις αρχές της τις διώξεις και απαγορεύσεις κατά των κομμουνιστών σε πολλές υπό ένταξη χώρες, αλλά και το "σχέδιο Ανάν" για την Κύπρο. Στην πολιτική της πρακτική οι αρχές είναι τόσο ευρείες που χωρούν όλα όσα συμφέρουν τα μονοπώλια, αλλά τόσο στενές που αφήνουν απ' έξω τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν και η έκθεση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων αντιμετωπίζει το θέμα ως νομικό και επικεντρώνει στη διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 7 της Συνθήκης, που προβλέπει μέτρα κατά των χωρών - μελών που παραβιάζουν τις αρχές της ΕΕ. Το θέμα όμως δεν είναι απλά νομικό, είναι βαθιά πολιτικό. Επιπλέον, η έκθεση δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο τις "καλές προθέσεις" της ΕΕ. Εν τούτοις, περιέχει θετικά στοιχεία, όπως οι επισημάνσεις για ανάγκη διασφάλισης υψηλότερου επιπέδου προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων, για ανοχή ή προώθηση πολιτικού κλίματος όπου οι άνθρωποι αισθάνονται απειλούμενοι κλπ.
Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν καταψηφίσαμε την έκθεση, αλλά απείχαμε από την ψηφοφορία».
Στο μεγαλοφυές έργο του, «Το Κεφάλαιο», μελετώντας τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, αποκαλύπτει τις εσωτερικές του αντιφάσεις, αποδεικνύοντας ότι το ξεπέρασμά του και η αντικατάστασή του από έναν ανώτερο τρόπο παραγωγής, τον κομμουνιστικό, είναι το νομοτελειακό, ότι ως τρόπος παραγωγής έχει ιστορικά όρια. Δίνοντας, ταυτόχρονα, και το εργαλείο της πρόβλεψης, σε σχέση με την εξέλιξή του ως κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, αλλά και το νομοτελειακό της αντικατάστασής του με την κοινωνική επανάσταση για να περάσει η ανθρώπινη κοινωνία από την «προϊστορία» στην ιστορία και οι εργάτες από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας.
Η κοινωνία του καπιταλισμού, είναι ιστορικά ξεπερασμένη. Γεγονός που απαιτεί την αντικατάστασή της από την κομμουνιστική κοινωνία. Αλλά αυτό θα πραγματοποιηθεί από το επαναστατικό έργο των μαζών, με ηγέτη την εργατική τάξη και το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Εως αργά χτες βράδυ συνεδρίαζε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες παρουσία του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, σε μια ύστατη προσπάθεια της Κουμουνδούρου να κρατήσει «ζωντανό» το σχήμα ενόψει των ευρωεκλογών, μετά τις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν μεταξύ όλων σχεδόν των συνιστωσών του με το ΣΥΝ, για διάφορα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, η αθέτηση της δέσμευσης για μια βουλευτική έδρα κ.ά.
Ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, εκτός του σχήματος οριστικά μένει ο Μ. Γλέζος, ενώ σοβαρές διαφωνίες φαίνεται πως έχουν ενσκήψει μεταξύ του ΣΥΝ και όλων των άλλων δυνάμεων. Χτες η ΚΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις (αθέτηση αποφάσεων εκπροσώπησης στη Βουλή, φιλοϊμπεριαλιστική στάση στο κυπριακό πρόβλημα, το εσωτερικό δημοψήφισμα του ΣΥΝ) οι οποίες χρεώνονται στις επιλογές της πλειοψηφούσας ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ, στην ουσία ναρκοθετούν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ». Παρακάτω σημειώνει πως «αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε καν τις όποιες διαδικασίες σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους αριστερούς η δεξιόστροφη πορεία της πλειοψηφούσας ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ, δεν πρέπει να επιδειχτεί η οποιαδήποτε ανοχή στους ηγεμονισμούς και τους παραγοντισμούς που κυριαρχούν στους χώρους της Αριστεράς, χρειάζεται εμμονή στην κατεύθυνση της κοινής δράσης, του αριστερού πόλου, του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου της Αριστεράς». Δηλώνει τέλος ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση μιας αριστερής λίστας για τις ευρωεκλογές.