Η είδηση έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα. Η λίμνη Βόλβη, εξαιτίας των πυκνών βροχοπτώσεων, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον δε θα έχει την ίδια τύχη με την Κορώνεια, που σε κάποια χρονική στιγμή στο παρελθόν ...εξαφανίστηκαν τα ύδατά της. Οι βροχές έδωσαν ανάσες ζωής στη λίμνη, ενάντια στην κατασπατάληση, που συνεχίζεται, αν και ...προστατευόμενη περιοχή. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων αν και θεωρητικά πρέπει να αποτελεί σήμερα πρωτεύουσα πολιτική, στην πράξη ελάχιστα πράγματα γίνονται. Με δεδομένη την «αφασική» πολιτική στον αγροτικό τομέα που εμμένει σε καλλιέργειες που απαιτούν ολοένα και περισσότερες ποσότητες υδάτων έχει οδηγήσει σ' ένα φαύλο κύκλο περιβάλλον και παραγωγή. Οι επιδόσεις της δεύτερης εξαρτώνται εν πολλοίς από τις πιέσεις στο πρώτο.
Φυσικά, μια τέτοια πορεία έχει ημερομηνία λήξης (και) ως προς τους οικονομικούς στόχους, αν δε συνυπάρχει η περιβαλλοντική μέριμνα. Διότι η μείωση που οδηγεί στην εξαφάνιση των γλυκών νερών μιας περιοχής, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των εδαφών, ουσιαστικά ισοδυναμεί με την πλήρη απαξία του αγροτικού τομέα. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες (πράσινης και γαλάζιας εκδοχής), οι οποίοι προσκολλημένοι στους «κανόνες» της αγοράς ουσιαστικά ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας, προσβλέποντας αποκλειστικά σε βραχυπρόθεσμα οφέλη και αγνοώντας για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Και εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το σκηνικό είναι κομμένο και ραμμένο στα γραφεία των Βρυξελλών, που κατά τα άλλα κόπτονται για το περιβάλλον!
Ας επανέλθουμε όμως στην κατάσταση της Βόλβης. Δεν πρόλαβαν να χαρούν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών για τα νερά και έκπληκτοι αντίκρισαν στις όχθες της ποσότητες νεκρών ψαριών. Η εξήγηση φυσικά δεν ανάγεται σε κάποιο μεταφυσικό φαινόμενο και ουδόλως απαιτείται η συνδρομή ειδικών, όπως λ.χ. ο κ. Πητ Παπαδάκος και οι λοιποί συνάδελφοί του. Η κατάχρηση των αγροχημικών στις καλλιέργειες που περικλείουν τη λίμνη έχει μολύνει σημαντικά το βυθό της, επιφέροντας μεγάλη καταστροφή. Αν κάτι απαιτείται σήμερα είναι η ορθολογική χρήση (των αγροχημικών) και η απορρύπανση της λίμνης. Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια της απώλειας των φυσικών της πόρων. Το μέλλον της δεν εξαρτάται απλά από κάποιους οικονομικούς δείκτες, όπως επιμένουν οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει κοινή αντίληψη.
Η υπόθεση του Κυπριακού ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να αναδειχτούν εκ νέου οι πολιτικές που πρεσβεύουν κόμματα και πολιτικοί σχηματισμοί, όχι μόνο στην επικράτεια των ενδιαφερόμενων μερών, αλλά και διεθνώς. Δε συζητάμε, φυσικά, για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟικό άξονα του θανάτου. Αυτά είναι δεδομένα και μόνο αφελείς ή συνοδοιπόροι τους τύπου Μπίστη, Δαμανάκη και της συμμετοχικοδημοκρατικής εταιρείας προσπαθούν να διακρίνουν μέσα από «ρεαλιστικές» (ή μήπως μειοδοτικές;) προσεγγίσεις το ενδιαφέρον των παραπάνω, για το καλό (χα-χα-χα) της Κύπρου.
Υπάρχουν όμως κι άλλα ...φρούτα που φορώντας το μανδύα του προοδευτισμού επιχειρούν να επιβάλλουν - μέσω του ΝΑΙ - την ντε φάκτο διχοτόμηση και προτεκτορατοποίηση της Μεγαλονήσου. Αναφερόμαστε στο θλιβερό πρόεδρο των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, παλαιό αριστεριστή(;) Κον Μπετίτ. Ο οποίος, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, απείλησε ότι θα μπλοκάρει την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, αν ο λαός ψηφίσει ΟΧΙ. Είναι ο ίδιος κλόουν που είχε υποστηρίξει ενθέρμως τη σφαγή και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και ο ίδιος που συστοιχίζεται σε κάθε απόφαση των Αμερικανών. Πιστός υποτελής τους εδώ και χρόνια αρκεί να βήξει ο πλανητάρχης και προστρέχει να του παράσχει αντιβιοτικά. Ο εκφυλισμός του (όπως και μεγάλης μερίδας ομοίων του) είναι απίστευτος.
Ατομα που διαμαρτύρονται με τα εγκαταλειμμένα σκυλιά ή από το ξερίζωμα ενός θάμνου, αλλά ζητωκραυγάζουν στη θέα των διαμελισμένων κορμιών των Γιουγκοσλάβων, των Αφγανών και των Ιρακινών από τους βορειοατλαντικούς γκουρού. Η αξιοπιστία ενός ριζοσπαστικού και πολλά υποσχόμενου κινήματος - των οικολόγων - δεν είναι τυχαίο ότι σε ελάχιστα χρόνια έφτασε στο ναδίρ. Παρήγορο το γεγονός των Κυπρίων Οικολόγων που από την αρχή, χωρίς παλινωδίες και μισόλογα απάντησαν μ' ένα ηχηρό ΟΧΙ στο μαϊμουδοσχέδιο του Ανάν, κόντρα στις τρικλοποδιές των αστικών κομμάτων, αλλά σε πλήρη σύμπνοια με το λαϊκό αίσθημα των πολιτών της Κύπρου. Ισως οι οικολόγοι της Κύπρου να μην είχαν την ευκαιρία ν' ακούσουν τις εμβριθείς αναλύσεις του George (και των γιουσουφακίων του) και δεν έλαβαν τη δέουσα (παρα)πληροφόρηση. Ισως πάλι και να τον άκουσαν γι' αυτό και η θέση τους είναι τόσο κρυστάλλινη: Ούτως ή άλλως το σημερινό ΟΧΙ θα είναι ράπισμα πρώτης τάξεως στο ραγιαδισμό, την υποτέλεια και τους φορείς και τους κηδεμόνες τους. Σε Κύπρο και Ελλάδα.
Η είδηση της βδομάδας μπορεί να ήταν τα μεταλλαγμένα, με τα οποία έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και θα επανέλθουμε στο επόμενο φύλλο, αλλά μια άλλη είδηση, εξίσου σημαντική, πέρασε στα «ψιλά» του Τύπου. Ανιχνεύτηκαν εντομοκτόνα σε περιοχή της Πελοποννήσου σε ποσότητες λαδιού και σε φράουλες. Μ' άλλα λόγια, ανιχνεύθηκαν καρκινογόνες ουσίες σε προϊόντα που βρίσκονται στο πιάτο μας! Ετσι, μετά την ανίχνευση βιοκτόνων στο γάλα, έχουμε το λάδι και τις φράουλες. Το ζήτημα της κατάχρησης των αγροχημικών έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα μας και ουδείς πράττει το παραμικρό. Το να επαναλάβουμε ότι «δεν πάει άλλο», είναι πλεονασμός. Το προοδευτικό κίνημα των αγροτών πρέπει να πάρει πάνω του την όλη υπόθεση. Αλλη λύση δεν υπάρχει.
Πρόστιμα από 20 μέχρι 9.000 ευρώ από το Δήμο Αθήνας για όσους ρυπαίνουν δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες και παιδικές χαρές. Φυσικά, κουβέντα για τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες που έχουν αναδείξει την πρωτεύουσα στην πιο ρυπασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης!
Μέσα Ιούνη θα παραδοθεί η Λ. Μαραθώνος και λίγο πριν το τέλος Ιούλη το Καλατράβειο κατασκεύασμα. Για το τραμ και πολλά ακόμα έργα, ουδείς γνωρίζει. Το φάντασμα του ΠΑΣΟΚικού καθεστώτος εξακολουθεί να παραμένει απειλητικό και απεχθές πάνω από την πόλη.
Η τακτική έκδοση της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας εξακολουθεί να μας πληροφορεί για το τι γίνεται (και το τι δε γίνεται) σε όλα όσα έχουν σχέση με την ανανεώσιμη αυτή πηγή ενέργειας, που, αν και οι δυνατότητές της είναι τεράστιες, τα συμφέροντα των 7 Αδερφών την κρατούν στο περιθώριο. Στο παρόν τεύχος, τα κόμματα παρουσιάζουν τις θέσεις τους στο ζήτημα αυτό και όπως πάντα υπάρχει πληθώρα σχετικών ειδήσεων από τη χώρα μας.