Από τις 8.178 αιτήσεις πολιτικού ασύλου πέρσι έγιναν δεκτές μόλις τρεις!
Μείωση εντοπίζεται ακόμα και σε επικουρικές μορφές προστασίας, όπως η αναγνώριση ανθρωπιστικού καθεστώτος (που διασφαλίζει τη μη επαναπροώθηση των αιτούντων και τη χορήγηση άδειας παραμονής για ένα χρόνο), καθώς οι σχετικές περιπτώσεις συρρικνώθηκαν από τις 64 του 2002, στις 25 για το 2003! Ετσι, το συνολικό ποσοστό προσφυγικού και ανθρωπιστικού καθεστώτος διαμορφώνεται μόλις στο 0,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το ποσοστό ήταν 32,2% το 1999, 20,1% το 2000, 22,4% το 2001, ενώ ακολούθησε η εντυπωσιακή πτώση στο 1% το 2002 πριν φτάσουμε στο φετινό 0,6%.
Η διαρκής συρρίκνωση των ποσοστών παροχής πολιτικού ασύλου, όπως και οι απίστευτα χρονοβόρες διαδικασίες κατάθεσης και εξέτασης των αιτήσεων (σε αρκετές περιπτώσεις διαρκούν ακόμα και πάνω από ένα χρόνο, τη στιγμή που προβλέπεται ότι οι αρμόδιες επιτροπές πρέπει να αποφασίζουν μέσα σε ένα τρίμηνο) φαίνεται να λειτουργούν αποθαρρυντικά για τις χιλιάδες των προσφύγων που αναζητούν προστασία στη χώρα μας. Εκτίμηση που ενισχύουν αφ' ενός οι δεκάδες χιλιάδες των αιτήσεων από προηγούμενα χρόνια που ακόμα δεν έχουν καταχωρηθεί επίσημα, και αφ' ετέρου ο αριθμός των αιτήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2004. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, από τις 603 και τις 979 που ήταν αντίστοιχα για τα πρώτα τρίμηνα του 2002 και 2003, «έπεσαν» στις 146.
Τους ζητούν ένα επιπλέον «δικαιολογητικό» και τους παραπέμπουν σε ιδιώτη για να το αποκτήσουν έναντι αμοιβής...
Δεν έχει τέλος η εκμετάλλευση των μεταναστών που βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα μας.
Το κυνήγι της ελπίδας που σιγά - σιγά μετατρέπεται σε εφιάλτη, για την απόκτηση και την κατάθεση των δικαιολογητικών που απαιτούνται από το κράτος για την παραμονή τους στην Ελλάδα, δεν αρκεί για ορισμένους οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο, να εκμεταλλευτούν αυτούς τους ανθρώπους αποσπώντας τους ακόμα και μεγάλα χρηματικά ποσά.
Κύκλωμα, λοιπόν, εκμετάλλευσης μεταναστών στην Ιεράπετρα Κρήτης, κατήγγειλαν οι ίδιοι οι μετανάστες σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην περιοχή.
Συγκεκριμένα οι μετανάστες πέρα από την απαράδεκτη συμπεριφορά και τους εκβιασμούς διαφόρων υπαλλήλων του δήμου, όπως «καθήστε καλά γιατί θα κλείσουμε το γραφείο εξυπηρέτησης της Ιεράπετρας και θα μεταφερθεί στον Αγιο Νικόλαο», με αποτέλεσμα δηλαδή, να χάνουν οι άνθρωποι και άλλα μεροκάματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι και με ολόκληρη κομπίνα που στήθηκε σε βάρος τους.
Αυτή τη φορά λοιπόν, όταν πήγαιναν από το δήμο για να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσουν, έρχονταν αντιμέτωποι με την απαίτηση να καταθέσουν ένα ακόμη δικαιολογητικό (πέρα από τα 8 που απαιτούνται από το νόμο).
Πρόκειται για μια μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, που θα προμηθεύονταν μόνο από το τεχνικό γραφείο ενός συγκεκριμένου Πολιτικού Μηχανικού στην περιοχή, κατόπιν υπόδειξης του δημοτικού υπαλλήλου που τους παρέπεμπε εκεί και βέβαια με την προϋπόθεση να καταβάλλουν το ποσό των 300 ευρώ.
Ο υπάλληλος στη συνέχεια πετούσε τις εκθέσεις που του κατέθεταν οι μετανάστες και «ούτε γάτα ούτε ζημιά».
«Πρόκειται πραγματικά για μια απαράδεκτη συμπεριφορά και κομπίνα που στήθηκε σε βάρος συμπολιτών και συναδέλφων μας, από κάποιους επιτήδειους», καταγγέλλει στο «Ρ» ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, Γιώργος Παρωλάκης.
«Είναι πραγματικά τραγικό και επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει αυτή η κοροϊδία. Πέρα από την ανασφάλεια, τα χαμηλά μεροκάματα και το άγχος για το αύριο, αυτοί οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι για να μπορέσουν να μείνουν στη χώρα μας και να δουλέψουν με τις οικογένειές τους, να δίνουν συνεχώς χρήματα από δω και κει, πέφτοντας θύματα εκβιασμών.
Δεν είναι τυχαίο - προσθέτει - ότι φοβούνται πολλές φορές να καταγγείλουν αντίστοιχα γεγονότα γιατί δε θα τους δοθεί άδεια παραμονής.
Σοβαρές ευθύνες - συνεχίζει - έχει το κράτος και η κυβέρνηση, που αφήνει τα περιθώρια η μεγάλη μάζα των μεταναστών να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
Εμείς καλούμε τους μετανάστες να οργανωθούν στα σωματεία τους και να παλέψουμε από κοινού για όσα μας ανήκουν, για μια ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Τους καλούμε να συμμετέχουν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το Σάββατο στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας».
Σημαντικές εισηγήσεις για την εξάρτηση από παράνομες εθιστικές ουσίες ως κοινωνικό φαινόμενο και τις νομικές του διαστάσεις διατυπώθηκαν σε ημερίδα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που έγινε χτες.
Αναφερόμενος στην προσωπικότητα των εξαρτημένων, ο Παναγιώτης Γεωργάκας, νευρολόγος, ψυχίατρος, αναπληρωτής διευθυντής ΕΣΥ, τόνισε ότι η διαμόρφωση μιας αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα της σχέσης του εξαρτημένου από τον εξαρτησιογόνο παράγοντα.
«Οι εξαρτημένοι από παράνομες εθιστικές ουσίες, είπε, διακόπτοντας σταδιακά τις σχέσεις τους με τον κοινωνικό περίγυρο και ορθώνοντας εμπόδια στην επαφή με το άμεσο περιβάλλον τους, οδηγούνται σε μια στέρηση άμεσης και υγιούς επικοινωνίας. Αισθανόμενοι ξένοι με τις ζυμώσεις και τις δραστηριότητες που επιτελούνται γύρω τους, απομακρύνονται από τα γεγονότα και αρνούνται να μοιραστούν καθήκοντα ή υποχρεώσεις, διεκδικώντας αποκλειστικά και μόνο - παράλογα μερικές φορές - δικαιώματα, με αποτέλεσμα να τους χαρακτηρίζει η αποφυγή των ευθυνών, η απαιτητικότητα και σαν απώτερη συνέπεια η άρνηση των ορίων και των κανόνων... Οι νόμοι, οι κανόνες, τα όρια φαίνονται στον εξαρτημένο εμπόδια αξεπέραστα, που του δημιουργούν απογοητεύσεις και κατάθλιψη, στοιχεία από τα οποία τον απαλλάσσει η εξάρτησή του».
Ο Π. Γεωργάκας σημείωσε ότι τα αρνητικά της προσωπικότητας ενισχύονται από την ένταξη του χρήστη στον πληθυσμό των εξαρτημένων και πιθανώς τη στράτευση στην παρανομία. Η αντικοινωνική συμπεριφορά επιδεινώνεται, η καχυποψία επιβαρύνεται, η διεκδικητικότητα και η χειριστικότητα ενισχύονται, όπως και η απουσία συναισθηματικής επικοινωνίας καλύπτεται από την επίδραση της εξάρτησης. Πρόσθεσε ότι οι πιθανές φυλακίσεις, οι εξευτελισμοί και οι κακοποιήσεις δημιουργούν αφόρητη ψυχική οδύνη, ενώ η επιλογή της πορνείας ή η ένταξη στο οργανωμένο έγκλημα μπορούν να γεννήσουν τύψεις και ενοχές, των οποίων η ανάγκη διαχείρισης τους προκαλεί φόβο και διάθεση απόκρυψής τους. Η εκδήλωση μιας βίαιης συμπεριφοράς είναι λογικό και αναμενόμενο αποτέλεσμα, επισήμανε.
Αναζητώντας τα αίτια της εξάρτησης, ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας, αναφέρθηκε στις αλλοτριωμένες σχέσεις μέσα σε αποξενωμένες πόλεις, το άσχημο οικογενειακό περιβάλλον, το ανταγωνιστικό επίσης περιβάλλον στο σχολείο, τις σκληρές εργασιακές σχέσεις. Με τη σωστή παιδεία, υπογράμμισε, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα.
Παρεμβάσεις ακόμη έκαναν καθηγητές του ΑΠΘ, ιατροδικαστές, εκπαιδευτικοί, νομικοί κ.ά.