ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξανά στο Μεταγωγών ο Δημήτρης Μπλιός!
  • Ο 74χρονος αγρότης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης καταδικάστηκε, για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες, για τη συμμετοχή του σε αγροτική κινητοποίηση
  • Το «αγροτοδικείο» της Λάρισας δεν αναγνώρισε ξανά το δικαίωμα αναστολής της ποινής του, επικαλούμενο το «μη καθαρό» μητρώο του, λόγω καταδίκης του από στρατοδικείο του Εμφυλίου

Πίσω από τα κάγκελα του κρατητηρίου στο Μεταγωγών βρέθηκε, για δεύτερη φορά χτες, ο Δημήτρης Μπλιός, 74χρονος αγρότης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ύστερα από νέα καταδίκη σε βάρος του από το τριμελές Εφετείο Λάρισας, για τη συμμετοχή του σε αγροτική κινητοποίηση το 1995. Η χτεσινή καταδίκη σε 10 μέρες φυλάκιση, έρχεται 20 μέρες μετά την προηγούμενή του των 20 ημερών, που του είχε επιβληθεί όταν είχε οδηγηθεί στο Μεταγωγών, όπου παρέμεινε για ένα μερόνυχτο και αφέθηκε μετά ελεύθερος, αφού ο δήμος Μέσσονα, στον οποίο ανήκει πλήρωσε για την εξαγορά της ποινής του.

Οπως και τότε, έτσι και χτες, το Εφετείο δεν αναγνώρισε στον Δημήτρη Μπλιό το δικαίωμα αναστολής της ποινής του, λόγω της καταδίκης από στρατοδικείο του Εμφυλίου Πολέμου.

Μαζί με τον Δημήτρη Μπλιό δικάζονταν χτες άλλοι 14 αγρότες, απ' τους οποίους οι πέντε καταδικάστηκαν. Οι τέσσερις πήραν τριετή αναστολή αλλά όχι και ο 74χρονος αγρότης, ο οποίος «πλήρωσε», για μια ακόμα φορά, τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, λόγω της οποίας «εξοικονόμησε» μια καταδίκη πεντάκις εις θάνατον, μια σε ισόβια, μια σε 20 χρόνια κάθειρξη και μια άλλη σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση από διάφορα στρατοδικεία του Εμφυλίου.

Το δικαστήριο προχώρησε, στη χτεσινή καταδίκη του παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Ν. Μπακόλα, με τις καταδικαστικές ψήφους των δύο εφετών Σοφίας Καραχάλιου και Δημήτρη Τίγκα, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αργύρης Κουντούρης ψήφισε υπέρ της αθώωσής του. Δεν πήρε υπόψη του ούτε τον νόμο 1863/99 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Τζανετάκη και προέβλεπε την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου 1944_1949 και τη διαγραφή από το ποινικό μητρώο όλων των ποινών, που είχαν επιβληθεί τότε από τα στρατοδικεία σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Επίσης, ούτε τη νομοθετική ρύθμιση περί παραγραφής των «αδικημάτων», που δήθεν διαπράχθηκαν από τους αγρότες στις αγροτικές κινητοποιήσεις από το 1994 μέχρι και το 1997, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα στην ελληνική Βουλή, απ' όλα τα κόμματα. Να σημειωθεί, δε, ότι κι αυτή τη φορά, όπως και την προηγούμενη, ο Δ. Μπλιός και οι συνάδελφοί του αγρότες δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, χωρίς την παρουσία συνηγόρων υπεράσπισης.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» στη διάρκεια της εξόδου του από το Μεταγωγών ο Δ. Μπλιός, τόνισε: «Μέσα σε ελάχιστες μέρες δικάστηκε τρεις φορές. Πού να βρω εγώ και οι άλλοι συνάδελφοί μου αγρότες που καταδικαζόμαστε, τόσο χρήματα για να εξαγοράσουμε τις ποινές» Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί ποινικοποιεί τους αγώνες της αγροτιάς και σέρνει χιλιάδες αγωνιστές στα δικαστήρια. Θέλει δε θέλει, όμως, οι αγρότες θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, για ν' ανατρέξουμε την αντιαγροτική πολιτική, που μας ξεχωρίζει από τη γη μας και μας διώχνει απ' τα χωριά μας, ξεπερνώντας την επιχείρηση τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου, που εφαρμόζεται τα τελευταία τρία χρόνια, με τις συνεχείς δικαστικές διώξεις και τις βαριές καταδίκες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΦΟΥΛΗΣ
Το σκηνικό είναι στημένο

Αναφερόμενος στις χτεσινές καταδίκες των αγωνιστών - αγροτών στη Λάρισα ο Γιώργος Νταφούλης, μέλος της ΠΑΣΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Τα δικαστήρια της Λάρισας (Εφετείο και Πλημμελειοδικείο) καταδίκασαν χτες δεκάδες αγρότες με ποινές φυλάκισης και με εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα. Το κακό έχει παραγίνει και σε καθημερινή βάση δικάζονται και καταδικάζονται αγρότες. Σήμερα δικάζονται και καταδικάζονται άλλοι περίπου 40 αγρότες και ο χορός των διώξεων συνεχίζεται.

Φτάσανε στο σημείο, για την ίδια κινητοποίηση στον ίδιο τόπο και χρόνο να δικάζουν πέντε και έξι φορές τους ίδιους αγρότες, με στόχο την τελική τους εξόντωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο γνωστός συνταξιούχος αγρότης Δημήτρης Μπλιός, που ξαναοδηγήθηκε σε δίκη για την ίδια κινητοποίηση και κλείστηκε στο Μεταγωγών για τον ίδιο λόγο των χαλκευμένων κατηγοριών του εμφυλίου πολέμου, που περιέχει το ποινικό του μητρώο.

Η δεύτερη αυτή καταδίκη του Δημήτρη Μπλιου, για ζητήματα και αναφορές στον Εμφύλιο, παρά τους νόμους του κράτους, όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση, δημιουργεί ξεχωριστό πολιτικό ζήτημα. Πού το πάει, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ; Λειτουργούν αυθαίρετα οι δικαστές ή λειτουργούν με φασίζουσα νοοτροπία οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ; Ο κ. Γιαννόπουλος υπουργός Δικαιοσύνης είπε γι' αυτό το περιστατικό στη Βουλή (πρακτικά 30/11/99): «Αυτές οι περιπτώσεις με το νόμο περί άρσης των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου παρεγράφησαν και διεγράφησαν από τα μητρώα». Ταυτόχρονα, απείλησε δικαστές για «παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο», εξαιτίας της στάσης τους στις δίκες των αγροτών.

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Ο νόμος στη Βουλή για την παύση των διώξεων των αγροτών, ψηφίστηκε εδώ και 10 μήνες ομόφωνα. Ομως, τα δικαστήρια, στηριζόμενα σε μια γνωμάτευση κάποιων δικαστών (της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου) γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια νόμους και αποφάσεις της Βουλής. Ποιος, λοιπόν, κοροϊδεύει ποιον; Είναι φανερό πως το σκηνικό είναι στημένο. Από τη μια ζεστό και από την άλλη κρύο. Χτύπημα, δηλαδή, με όλα τα μέσα της ιδέας των αγώνων της αγροτιάς και ιδιαίτερα της μορφής πάλης με τα μπλόκα, έτσι που να μην ξανασηκώσουν κεφάλι.

Αν αυτά τα δούμε σε συνδυασμό με την αγριότητα και βαρβαρότητα του αυταρχισμού, που επέδειξε ενάντια σε δεκαεξάρηδες μαθητές, ενάντια στους αγωνιστές της ειρήνης, που διαδήλωσαν κόντρα στον Κλίντον καθώς και μια σειρά άλλες ενέργειες που ποινικοποιούν τους αγώνες, τότε αναδεικνύεται μια συνολική πολιτική αντίληψη άκρως αντιδημοκρατική κι επικίνδυνη για τη δημοκρατική πορεία του τόπου.

Είναι φανερό, πως αυτή τη συνολική αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή πολιτική, μονάχα ο λαός μπορεί να τη σταματήσει και να ανατρέψει. Πρώτη ευκαιρία είναι οι εθνικές εκλογές, όπου θα πρέπει να καταδικαστεί και εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι βουλευτές του, που όχι μόνο στηρίζουν τέτοιες ενέργειες, αλλά επαίρονται για το έργο τους».

Μπαράζ - προεκλογικών - διορισμών

Προκήρυξη για την πλήρωση 1.300 θέσεων μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης των Φυλακών δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι θέσεις αφορούν τους απόφοιτους Λυκείου και έχουν ως απαραίτητο τυπικό προσόν τον απολυτήριο τίτλο οποιουδήποτε τύπου Λυκείου ή ισότιμης σχολικής μονάδας του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων άρχισε στις 10 Δεκέμβρη και θα λήξει στις 3 Γενάρη του 2000. Η αίτηση, μαζί με τα δικαιολογητικά, θα πρέπει να υποβληθούν στο αστυνομικό τμήμα (!) του τόπου κατοικίας του αιτούντος. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν μόνο μία αίτηση για θέσεις ενός μόνο κλάδου μέσα σε προθεσμία 25 ημερών από την τελευταία δημοσίευση στον ημερήσιο Τύπο.

Επίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης προκηρύσσουν διαγωνισμό για την πλήρωση 108 θέσεων μόνιμου προσωπικού, όλων των κατηγοριών, για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν ή ταχυδρομήσουν αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών (από 10 Δεκέμβρη μέχρι 24 Δεκέμβρη 1999) στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ακόμα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκήρυξε διαγωνισμό για την πλήρωση 53 θέσεων για τις ανάγκες ασφάλειας και φρούρησης εγκαταστάσεων και χώρων στο Νομό Αττικής για την Εμπορική Τράπεζα (30 θέσεις), τη Γενική Τράπεζα (20 θέσεις) και τα ΕΛΤΑ (3 θέσεις). Προθεσμία υποβολής αιτήσεων από 25 Νοέμβρη μέχρι 22 Δεκέμβρη.

Η «Ολυμπιακή Αεροπορία» προκηρύσσει διαγωνισμό για 280 θέσεις δόκιμου ιπτάμενου προσωπικού θαλάμου Επιβατών και οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν στο χρονικό διάστημα από 6 Δεκέμβρη μέχρι 27 Δεκέμβρη.

Το υπουργείο Αμυνας προκηρύσσει 650 θέσεις Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας (ΕΠΥ) για το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και 750 Θέσεις ΕΠΥ για την Πολεμική Αεροπορία.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στις 20 Γενάρη ο νέος αντιιμπεριαλιστικός «γύρος»

Τη συνέχεια και κλιμάκωση αποφάσισαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς στην παμπελοποννησιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Πάτρα. Εγινε εκτίμηση των μέχρι τώρα πετυχημένων κινητοποιήσεων και προγραμματίστηκε ο νέος κύκλος. Ολοι οι αντιπρόσωποι από τους νομούς της Πελοποννήσου, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς τόνισαν τη διάθεση που υπάρχει στο λαό της περιοχής και τη νεολαία να αγωνιστεί για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά.

Αποφασίστηκε την Πέμπτη 20 Γενάρη να πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των νομών συγκεντρώσεις και πορείες με θέμα «Ο νέος αιώνας εποχή του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος. Μπορούμε να διώξουμε τις βάσεις και τα πυρηνικά». Επίσης, στο επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης, με αποκορύφωμα τη νέα περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Ειρήνης μεταξύ άλλων τονίζουν:

«Πρόσφατα έγιναν γνωστά σε διάστημα μόνο δύο μηνών η ενεργοποίηση του συναγερμού λόγω ζημιάς στο σύστημα ελέγχου των πυρηνικών, καθώς επίσης η πτώση του πολεμικού αεροσκάφους πολύ κοντά στο χώρο φύλαξης των πυρηνικών βομβών. Αυτά τα δύο περιστατικά δείχνουν πόσο κοντά είμαστε στον πυρηνικό όλεθρο.

Η αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Αραξου και τα πυρηνικά εντάσσονται στο νέο πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Τα υπέγραψε και συμμετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μετατρέπει τη χώρα μας σε προτεκτοράτο.

Στο Ελσίνκι, η ΕΕ, υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής (Απρίλης '99) και το "πλαίσιο αρχών" του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ιούνης '99), αποφάσισε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής μισθοφορικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης με βρώμικες επιχειρήσεις εκεί που δε θα φθάνει το ΝΑΤΟ.

Γι' αυτό καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων, τον κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να πάρουν θέση. Να παλέψουμε να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά».

Τρείς νέες καταδίκες!

Χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας καταδίκασε άλλους τρεις αγρότες από το Μεσοχώρι, σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1995. Σήμερα πρόκειται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο 40 αγρότες από τους Γόννους Λάρισας για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1995.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ