ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ουδετερότητα» υπέρ του «ναι»

Στάση «ευμενούς ουδετερότητας» υπέρ του «ναι» συνεχίζει να τηρεί η κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία εκτιμά ότι η «εθνική συναίνεση», που διαμορφώνεται θα λειτουργήσει ως εργαλείο επηρεασμού των Ελληνοκυπρίων πριν το δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός δε φαίνεται διατεθειμένος να συγκρουστεί με ΗΠΑ και ΕΕ για το Κυπριακό, ενώ συμμερίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχείρημα περί «δυναμικής» που δήθεν αποκτά η λύση του Κυπριακού μέσα στην ΕΕ. Από την άλλη, δε θέλει να εμφανιστεί σε διάσταση με τη βούληση του ελληνοκυπριακού λαού στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι». Αυτός είναι ο λόγος που παρατείνει την τακτική του «Πόντιου Πιλάτου», τουλάχιστον μέχρι να αποσαφηνιστεί η στάση των κομμάτων στην Κύπρο και διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δύναμης. Αντικείμενο επικοινωνιακού χειρισμού είναι και ο τρόπος που τελικά θα διατυπωθεί το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», καθώς ο Κ. Καραμανλής δε θέλει να ενισχυθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση συμμετέχει στην εκστρατεία αφόρητων πιέσεων.

Η τακτική αυτή επαναβεβαιώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε το θέμα μετά από εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Π. Μολυβιάτης, σύμφωνα με τα «σημεία» που δόθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάδειξη της τακτικής της «ουδετερότητας», υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση πήγε στη Λουκέρνη, για να βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού στην εξεύρεση λύσης, καθώς και ότι δεν ήταν η Ελλάδα διαπραγματευτής, αλλά πρόσφερε τις...«καλές υπηρεσίες» της, όπως ζητήθηκε από τον Κ. Ανάν. «Η Ελλάδα ούτε έχει τις δυνατότητες ούτε την επιθυμία να επιβάλει λύσεις σε κανέναν», είπε σε άλλο σημείο ο ΥΠΕΞ, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ότι δε συμμετέχει στο «χορό» των πιέσεων προς τη Λευκωσία.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών χτες έγινε γνωστό ότι ο Κ. Καραμανλής απηύθυνε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποβάλλοντας επίσημα το αίτημα για τη σύγκλησή του. Πάντως, δεν αναμένεται να συγκληθεί πριν τις 15 του μήνα. Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλύσει τα «υπέρ» και τα «κατά» του «ναι», χωρίς να πάρει ευθέως θέση, αλλά θα ταχθεί έμμεσα πλην σαφώς, υπέρ του «ναι».

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό, ότι ο υπουργός Εξωτερικών, σε επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ζήτησε να οριστούν οι εκπρόσωποί τους για τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

«Αντιγράφοντας» το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ προχώρησε στη δική της αποστολή στελεχών (Βαληνάκης - Μεϊμαράκης) στη Λευκωσία, στο όνομα τάχα της ενημέρωσης για τις θέσεις των κομμάτων, αλλά στην πραγματικότητα να «πείσουν» για το «ναι». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε φτάνοντας στη Λευκωσία ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέδειξε τον «ενεργό ρόλο» του κόμματός του, δηλώνοντας ότι «ότι η παρουσία μας εδώ αποδεικνύει όχι μόνο το ενδιαφέρον που έχουμε αλλά και την ενεργό συμμετοχή μας». Η ΝΔ, πρόσθεσε, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θέλει να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια ώστε, όπως είπε, να μπορεί στην Ευρώπη να υποστηρίζει τα δίκαια του κυπριακού λαού. Περισσότερο συγκρατημένος ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης δήλωσε ότι η παρουσία του επιβεβαιώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο», υποστηρίζοντας ότι σκοπός της επίσκεψης είναι η ενημέρωση για τις απόψεις και τις σκέψεις του Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου. «Είναι ώρα ευθύνης και στάθμισης των δεδομένων και των προοπτικών. Κοινή έγνοια είναι όχι μόνο το αύριο της Κύπρου, αλλά και το μεθαύριο. Τελικός κριτής είναι ο κυπριακός λαός και οι αποφάσεις του θα πρέπει να γίνουν σεβαστές», τόνισε. Την τελευταία φράση επανέλαβε και στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Τ. Παπαδόπουλο.


ΠΑΣΟΚ
Με γρήγορους ρυθμούς προς το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν»

Θετικά θα τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο «σχέδιο Ανάν» και μάλιστα πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου εκφράζοντας τη θέση του κόμματός του θα ταχθεί υπέρ της... επίλυσης του Κυπριακού βάσει του «σχεδίου Ανάν» και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πριν από την ανακοίνωση της θέσης της κυβέρνησης και πολύ πιθανόν πριν και από τις γιορτές του Πάσχα.

Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση και να εκβιάσει το «ναι» τόσο των ελληνοκυπριακών κομμάτων όσο και πολύ περισσότερο του ελληνοκυπριακού λαού ενόψει και των δημοψηφισμάτων της 24ης του Απρίλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, με χτεσινές δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με κομματικά στελέχη και συγκεκριμένα τους Μ. Χρυσοχοΐδη, Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη, Ευάγ. Βενιζέλο, Αν. Διαμαντοπούλου και Φίλιππο Πετσάλνικο, υποστήριξε: «Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς η επεξεργασία της θέσης για το σχέδιο Ανάν»...

Εξάλλου σήμερα το πρωί η Αν. Διαμαντοπούλου, μετά την Κύπρο όπου βρέθηκε προχτές, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσει τον Κοινοτικό επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν. Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου, όπως ο ίδιος ανέφερε, θα στείλει μηνύματα «προς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας».

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, εξυπηρετώντας τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς βάζει πλάτη και προσπαθεί με κάθε μέσο να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει απέναντι στο «σχέδιο Ανάν» ανάμεσα στον ελληνικό και τον κυπριακό λαό.

Ο Γ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να ισχυροποιήσει τη θέση του θα θέσει την απόφασή του υπέρ του «σχεδίου» στην κρίση των κομματικών οργάνων. Ο ίδιος εξάλλου σχετικά μ' αυτό το ζήτημα δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες και πολύ σύντομα θα διαμορφώσουμε την τελική μας θέση και τα θεσμικά όργανα θα πάρουν την απόφασή τους για τη δημόσια θέση μας».

Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι στο ΠΑΣΟΚ «γίνεται μια συστηματική δουλιά με τους εμπειρογνώμονες, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο πάνω στο σχέδιο Ανάν» και νομίζω, πρόσθεσε, ότι «πολύ υπεύθυνα εμείς θα μπορέσουμε να απευθυνθούμε όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και στη διεθνή κοινότητα»... Δεν παρέλειψε, βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πλέξει το εγκώμιο του σχεδίου, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει πλέον μια πιο νηφάλια προσέγγιση του τελικού σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ» και συγχρόνως ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να υπάρξει υπεύθυνη και αντικειμενική αξιολόγησή του».

Ενώ, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ φανερώνει τις ξεκάθαρες διαθέσεις του, ο Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να «χρυσώσει το χάπι», εντελώς προκλητικά υποστήριξε ότι «βεβαίως σεβόμαστε τις σκέψεις και αποφάσεις των ίδιων των Κυπρίων και των κομμάτων τους», αλλά με νόημα συμπλήρωσε: «Εμείς όμως θα πάρουμε θέση»...

Παράλληλα, ο επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές Ευάγ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, με δηλώσεις του άσκησε κριτική εναντίον της κυβέρνησης, για τη στάση που τηρεί σε σχέση με το «σχέδιο Ανάν» και ανέφερε ότι «δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και κρύβεται πίσω από σιβυλλικές δηλώσεις και υπαινιγμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ