Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ουδετερότητα» υπέρ του «ναι»

Στάση «ευμενούς ουδετερότητας» υπέρ του «ναι» συνεχίζει να τηρεί η κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία εκτιμά ότι η «εθνική συναίνεση», που διαμορφώνεται θα λειτουργήσει ως εργαλείο επηρεασμού των Ελληνοκυπρίων πριν το δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός δε φαίνεται διατεθειμένος να συγκρουστεί με ΗΠΑ και ΕΕ για το Κυπριακό, ενώ συμμερίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχείρημα περί «δυναμικής» που δήθεν αποκτά η λύση του Κυπριακού μέσα στην ΕΕ. Από την άλλη, δε θέλει να εμφανιστεί σε διάσταση με τη βούληση του ελληνοκυπριακού λαού στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι». Αυτός είναι ο λόγος που παρατείνει την τακτική του «Πόντιου Πιλάτου», τουλάχιστον μέχρι να αποσαφηνιστεί η στάση των κομμάτων στην Κύπρο και διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δύναμης. Αντικείμενο επικοινωνιακού χειρισμού είναι και ο τρόπος που τελικά θα διατυπωθεί το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», καθώς ο Κ. Καραμανλής δε θέλει να ενισχυθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση συμμετέχει στην εκστρατεία αφόρητων πιέσεων.

Η τακτική αυτή επαναβεβαιώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε το θέμα μετά από εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Π. Μολυβιάτης, σύμφωνα με τα «σημεία» που δόθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάδειξη της τακτικής της «ουδετερότητας», υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση πήγε στη Λουκέρνη, για να βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού στην εξεύρεση λύσης, καθώς και ότι δεν ήταν η Ελλάδα διαπραγματευτής, αλλά πρόσφερε τις...«καλές υπηρεσίες» της, όπως ζητήθηκε από τον Κ. Ανάν. «Η Ελλάδα ούτε έχει τις δυνατότητες ούτε την επιθυμία να επιβάλει λύσεις σε κανέναν», είπε σε άλλο σημείο ο ΥΠΕΞ, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ότι δε συμμετέχει στο «χορό» των πιέσεων προς τη Λευκωσία.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών χτες έγινε γνωστό ότι ο Κ. Καραμανλής απηύθυνε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποβάλλοντας επίσημα το αίτημα για τη σύγκλησή του. Πάντως, δεν αναμένεται να συγκληθεί πριν τις 15 του μήνα. Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλύσει τα «υπέρ» και τα «κατά» του «ναι», χωρίς να πάρει ευθέως θέση, αλλά θα ταχθεί έμμεσα πλην σαφώς, υπέρ του «ναι».

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό, ότι ο υπουργός Εξωτερικών, σε επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ζήτησε να οριστούν οι εκπρόσωποί τους για τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

«Αντιγράφοντας» το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ προχώρησε στη δική της αποστολή στελεχών (Βαληνάκης - Μεϊμαράκης) στη Λευκωσία, στο όνομα τάχα της ενημέρωσης για τις θέσεις των κομμάτων, αλλά στην πραγματικότητα να «πείσουν» για το «ναι». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε φτάνοντας στη Λευκωσία ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέδειξε τον «ενεργό ρόλο» του κόμματός του, δηλώνοντας ότι «ότι η παρουσία μας εδώ αποδεικνύει όχι μόνο το ενδιαφέρον που έχουμε αλλά και την ενεργό συμμετοχή μας». Η ΝΔ, πρόσθεσε, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θέλει να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια ώστε, όπως είπε, να μπορεί στην Ευρώπη να υποστηρίζει τα δίκαια του κυπριακού λαού. Περισσότερο συγκρατημένος ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης δήλωσε ότι η παρουσία του επιβεβαιώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο», υποστηρίζοντας ότι σκοπός της επίσκεψης είναι η ενημέρωση για τις απόψεις και τις σκέψεις του Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου. «Είναι ώρα ευθύνης και στάθμισης των δεδομένων και των προοπτικών. Κοινή έγνοια είναι όχι μόνο το αύριο της Κύπρου, αλλά και το μεθαύριο. Τελικός κριτής είναι ο κυπριακός λαός και οι αποφάσεις του θα πρέπει να γίνουν σεβαστές», τόνισε. Την τελευταία φράση επανέλαβε και στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Τ. Παπαδόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ