Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΠΑΣΟΚ
Με γρήγορους ρυθμούς προς το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν»

Θετικά θα τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο «σχέδιο Ανάν» και μάλιστα πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου εκφράζοντας τη θέση του κόμματός του θα ταχθεί υπέρ της... επίλυσης του Κυπριακού βάσει του «σχεδίου Ανάν» και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πριν από την ανακοίνωση της θέσης της κυβέρνησης και πολύ πιθανόν πριν και από τις γιορτές του Πάσχα.

Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση και να εκβιάσει το «ναι» τόσο των ελληνοκυπριακών κομμάτων όσο και πολύ περισσότερο του ελληνοκυπριακού λαού ενόψει και των δημοψηφισμάτων της 24ης του Απρίλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, με χτεσινές δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με κομματικά στελέχη και συγκεκριμένα τους Μ. Χρυσοχοΐδη, Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη, Ευάγ. Βενιζέλο, Αν. Διαμαντοπούλου και Φίλιππο Πετσάλνικο, υποστήριξε: «Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς η επεξεργασία της θέσης για το σχέδιο Ανάν»...

Εξάλλου σήμερα το πρωί η Αν. Διαμαντοπούλου, μετά την Κύπρο όπου βρέθηκε προχτές, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσει τον Κοινοτικό επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν. Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου, όπως ο ίδιος ανέφερε, θα στείλει μηνύματα «προς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας».

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, εξυπηρετώντας τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς βάζει πλάτη και προσπαθεί με κάθε μέσο να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει απέναντι στο «σχέδιο Ανάν» ανάμεσα στον ελληνικό και τον κυπριακό λαό.

Ο Γ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να ισχυροποιήσει τη θέση του θα θέσει την απόφασή του υπέρ του «σχεδίου» στην κρίση των κομματικών οργάνων. Ο ίδιος εξάλλου σχετικά μ' αυτό το ζήτημα δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες και πολύ σύντομα θα διαμορφώσουμε την τελική μας θέση και τα θεσμικά όργανα θα πάρουν την απόφασή τους για τη δημόσια θέση μας».

Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι στο ΠΑΣΟΚ «γίνεται μια συστηματική δουλιά με τους εμπειρογνώμονες, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο πάνω στο σχέδιο Ανάν» και νομίζω, πρόσθεσε, ότι «πολύ υπεύθυνα εμείς θα μπορέσουμε να απευθυνθούμε όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και στη διεθνή κοινότητα»... Δεν παρέλειψε, βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πλέξει το εγκώμιο του σχεδίου, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει πλέον μια πιο νηφάλια προσέγγιση του τελικού σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ» και συγχρόνως ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να υπάρξει υπεύθυνη και αντικειμενική αξιολόγησή του».

Ενώ, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ φανερώνει τις ξεκάθαρες διαθέσεις του, ο Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να «χρυσώσει το χάπι», εντελώς προκλητικά υποστήριξε ότι «βεβαίως σεβόμαστε τις σκέψεις και αποφάσεις των ίδιων των Κυπρίων και των κομμάτων τους», αλλά με νόημα συμπλήρωσε: «Εμείς όμως θα πάρουμε θέση»...

Παράλληλα, ο επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές Ευάγ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, με δηλώσεις του άσκησε κριτική εναντίον της κυβέρνησης, για τη στάση που τηρεί σε σχέση με το «σχέδιο Ανάν» και ανέφερε ότι «δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και κρύβεται πίσω από σιβυλλικές δηλώσεις και υπαινιγμούς».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org