Μια από τις σημαντικότερες Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Η σημασία της Συνόδου προκύπτει από την ημερήσια διάταξη των συζητήσεων, η οποία περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας. Η προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, που πρέπει να επιταχυνθεί σύμφωνα με τα σχέδια του διευθυντηρίου, το Ευρωσύνταγμα που έχει λιμνάσει αλλά υπάρχουν ενδείξεις για νέα κινητικότητα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που βρίσκεται πάλι σε πρώτη προτεραιότητα, η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό που διατρέχει τις τελευταίες(;) ημερομηνίες του, κλπ.
Συνολικά, η εαρινή Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να δημιουργήσει νέα δυσμενή δεδομένα για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, για τους λαούς. Η επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων συνδυάζεται με ένα νέο κύκλο περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Παράλληλα, η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή αναμένεται να ενισχύσει τις τάσεις στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Βεβαίως, η Σύνοδος είχε προγραμματιστεί, για να συζητήσει κυρίως τα θέματα της «στρατηγικής της Λισαβόνας», όπως η μεταρρύθμιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και της αγοράς εργασίας, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ, οι διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η εκπαίδευση, η Υγεία.
Οι εξελίξεις του τελευταίου εικοσαημέρου χωρίς να αλλάζουν τις προτεραιότητες πρόσθεσαν και άλλα σημαντικά θέματα. Το μακελειό της Μαδρίτης στις 11 Μάρτη, η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Αχμέτ Γιασίν από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υποχρεώνουν τους είκοσι πέντε ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους.
Ενα από τα χαρακτηριστικά αυτής της Συνόδου είναι η κοινή θέση των κυβερνήσεων Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας για τη «στρατηγική της Λισαβόνας», όπως διαμορφώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ, στο Βερολίνο.
Μια ακόμη εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει τη Σύνοδο είναι η κυβερνητική αλλαγή στην Ισπανία, αφού ο νέος πρωθυπουργός Θαπατέρο έχει διαμηνύσει για θετική προσέγγιση στο θέμα του Ευρωσυντάγματος.
Εξελίξεις, όμως, υπήρξαν στο ζήτημα αυτό και στην Πολωνία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε προχτές ότι τόσο η χώρα του όσο και η Πολωνία επιδιώκουν να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία σχετικά με το σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ιρλανδίας, που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.
«Είμαι πολύ ευτυχής που συμφωνούμε ότι η ψήφιση του συντάγματος πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας», είπε ο Σρέντερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Λέστσεκ Μίλερ.
Από την πλευρά του ο Μίλερ παρατήρησε ότι η Γερμανία και η Πολωνία βρίσκονται πιο κοντά στην επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς σχετικά με το ευρωπαϊκό σύνταγμα. «Η Πολωνία είναι ανοιχτή για διάλογο, προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση. Στις συνομιλίες μας με τον Γερμανό καγκελάριο συζητήσαμε διάφορους τρόπους για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης... Πιστεύουμε ότι μια συμβιβαστική λύση δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή», επισήμανε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Τέλος, για το θέμα της τρομοκρατίας έχει διαμορφωθεί εισήγηση από το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και την Κομισιόν, με την οποία προωθείται ο καλύτερος συντονισμός των κυβερνήσεων, η δημιουργία θέσης επιτρόπου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ταχύτερη εφαρμογή των ευρωτρομονόμων και των συμφωνιών.
Μέχρι τις 8 Απρίλη θα πρέπει οι Ελληνες πολίτες που κατοικούν στις υπόλοιπες 24 χώρες - μέλη της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση στα Προξενεία, ώστε να ψηφίσουν στη χώρα όπου διαμένουν για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Ψηφίζουν στις 12 Ιούνη στη χώρα που θα δηλώσουν στην αίτησή τους.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr, όπου ο εκλογέας καταχωρεί τα στοιχεία του και την πόλη στην οποία θα ψηφίσει. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα με τις επιλεγμένες πόλεις ψηφοφορίας και στις 24 χώρες - μέλη της ΕΕ. Ο ενδιαφερόμενος εκτυπώνει την αίτηση σε τρία αντίγραφα. Τα δύο υποβάλλονται, μαζί με φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου, στο οικείο Προξενείο. Το Προξενείο, με τη σειρά του, αποστέλλει το ένα αντίγραφο στη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών. Τα Προξενεία υποχρεούνται να βοηθήσουν όσους Ελληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να διεκπεραιώσουν για λογαριασμό τους την απαιτούμενη διαδικασία.
Θυμίζουμε ότι βασική προϋπόθεση για να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού στη χώρα όπου διαμένουν είναι να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του ελληνικού κράτους. Επίσης, να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και την ημέρα της ψηφοφορίας να μένουν σε κράτος - μέλος της ΕΕ. Ψηφίζουν μόνο με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 13 Ιούνη. Στον τόπο διαμονής τους θα ψηφίσουν μόνο οι ετεροδημότες που έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη. Οι εν λόγω ετεροδημότες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους, δηλαδή μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν. Δηλαδή, δε συστήνονται ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όπως συνέβη στις βουλευτικές εκλογές.