Πέμπτη 25 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κρίσιμα ερωτήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι πάντες - ή σχεδόν οι πάντες - σημειώνουν και παραδέχονται, ότι η δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, ρίχνει μπόλικο λάδι στην ήδη μεγάλη φωτιά, τόσο στο χώρο της Μέσης Ανατολής, όσο και στην ευρύτερη περιοχή και οπουδήποτε στον πλανήτη ζουν μουσουλμάνοι. Κι όπως ομολογούν οι ίδιοι οι Ισραηλινοί, η δολοφονική αυτή ενέργεια έγινε κατόπιν συγκεκριμένου σχεδίου και αφού μελέτησαν τα υπέρ και τα κατά. Θα προσθέταμε, πως έγινε κατόπιν ενημέρωσης και συνεννόησης με την ηγεσία των ΗΠΑ, όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας - πέρα από τη γνωστή σχέση των δύο χωρών - κι από την ύστερη αντίδραση του Λευκού Οίκου, όπου αποφεύγεται και η παραμικρή επικριτική αιχμή ενάντια στο Ισραήλ.

Τα προαναφερόμενα, όμως, γενούν ορισμένα σοβαρά ερωτήματα: Ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι της ενέργειας αυτής του Ισραήλ και των ΗΠΑ; Ποιοι είναι οι απώτεροι στόχοι και οι βαθύτερες επιδιώξεις τους; Γιατί επιζητούν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τους Παλαιστινίους, τους Αραβες και, ιδιαίτερα, το μουσουλμανικό κόσμο; Γιατί αντιμετωπίζουν, σχεδόν με αδιαφορία, το ολοφάνερο γεγονός, ότι η πολιτική και πρακτική τους, καλλιεργεί και ενισχύει το θρησκευτικό φανατισμό και τρέφει τις αντίστοιχες οργανώσεις, απ' όπου -όπως οι ίδιοι λένε - προέρχεται και η διεθνής τρομοκρατία;

Καμπανάκι αυξήσεων;

Τη θεσμοθέτηση ενιαίου και, μάλιστα, φθηνού -όπως τόνισε - εισιτηρίου απεριόριστων διαδρομών, εικοσιτετράωρης διάρκειας, σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας, εξάγγειλε τις προάλλες, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης.

Δε θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά κάτι στον τρόπο, που το είπε ο υπουργός, μας λέει, ότι το νέο εισιτήριο θα είναι ακριβότερο από τα σημερινά και η θεσμοθέτησή του θα αποτελέσει την αφετηρία γενικότερης ανατίμησης των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μακάρι, να διαψευστούμε...

Στην ίδια ρότα

Πριν τριάντα χρόνια περίπου, ο τότε υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης της ΝΔ, Κ. Λάσκαρης, επιχείρησε διά ...νόμου, να καταργήσει την ταξική πάλη. Αργότερα, στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχοντας άλλες δυνατότητες και πλεονεκτήματα (π.χ. την πλειοψηφία στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα), επιχείρησαν την αλλοτρίωση της εργατικής τάξης και την υποταγή της στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσω των θεωριών και αντιλήψεων του κοινωνικού διαλόγου και εταιρισμού, της εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας, κλπ., και, βέβαια, των αντίστοιχων μηχανισμών (ποιος θυμάται τη διαβόητη Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή - ΟΚΕ;).

Σήμερα, τα βασικά αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι πλέον γνωστά σε όλους. Η ολιγαρχία συσσώρευσε τεράστια πλούτη, τα δυσβάστακτα βάρη της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ φορτώθηκαν εξ ολοκλήρου στις πλάτες των εργαζομένων, αυξήθηκε η ανεργία και η φτώχεια, δυνάμωσε η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα των λαϊκών στρωμάτων και, βέβαια, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μπήκε σε μια φάση έντονης και πολύμορφης κρίσης, από την οποία δεν μπορεί ακόμη να βγει.

Τα θυμίζουμε όλ' αυτά, γιατί και η νέα κυβέρνηση στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση πορεύεται. Τόσο ο Κ. Καραμανλής, όσο και ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, κάνουν πολύ συχνά λόγο, για κοινωνικό διάλογο και συναίνεση.

Το κόστος και τα κέρδη

Οι ανατιμήσεις γίνονται ανάλογα με την εξέλιξη του κόστους της κάθε επιχείρησης. Κάπως έτσι επιχείρησε να «εξηγήσει», χτες, το νέο κύμα ανατιμήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ). Ουσιαστικά πρόκειται για προσχηματικές δικαιολογίες που συνοδεύουν επισήμως τη νέα επίθεση των βιομηχάνων και μεγαλολιανεμπόρων, που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Αλλωστε, οι πάντες γνωρίζουν, ότι το κόστος του οποιουδήποτε παράγοντα προσδιορίζει το κόστος των επιχειρήσεων είχε ελάχιστη μεταβολή τους τελευταίους μήνες - μάλιστα, αρκετές φορές προς τα κάτω - και, πάντως, δεν είχε αύξηση ακόμη και μεγαλύτερη από 40%, που αύξησαν τις τιμές τους. Αντιθέτως, τα μόνα μεγέθη, που συνήθως αυξάνονται σε τέτοια και μεγαλύτερα ακόμη ποσοστά, είναι τα κέρδη των προαναφερομένων επιχειρήσεων.

Υ.Γ. Και με την ευκαιρία, τι λένε για τα παραπάνω οι αρμόδιοι για τον τομέα υπουργοί της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή; Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν αντιλήφθηκαν ακόμη τις ανατιμήσεις..;

Κόκα - Φλόγα...

Η ιδέα του υπουργού προπαγάνδας του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκέμπελς το 1936, ζωντανεύει ξανά σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην αρχαία Ολυμπία. Η τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, για να καταλήξει το βράδυ της 13ης Αυγούστου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στο Μαρούσι, θα προσδώσει στη διοργάνωση την αρχαιοπρέπεια που της αρμόζει. Και έτσι η Φλόγα επιστρέφει στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να τους φωτίσει. Και έρχεται με τη συνοδεία της Κόκα Κόλα και του ΝΑΤΟ... Η μεγάλη πολυεθνική εταιρία - χορηγός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που έχει αγοράσει τα Ολυμπιακά σύμβολα και μπορεί να τα χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, έχει αγοράσει την Ολυμπιακή Φλόγα και τη λαμπαδηδρομία.

Πίσω από τη βιτρίνα που προσφέρει η αρχαία Ολυμπία, και η γοητευτική ιέρεια, βρίσκεται μια καλοστημένη επιχείρηση που αποφέρει κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους «αθανάτους» της Λοζάνης και τις πολυεθνικές εταιρίες που συνεργάζονται μαζί της. Και για να μην υπάρχουν καν προσχήματα Ολυμπιακού ιδεώδους, ο ίδιος ο εμπνευστής της άκρατης εμπορευματοποίησης των αγώνων, πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ έχει πει κατά καιρούς: «Χωρίς τους χορηγούς δε θα υπήρχαν Ολυμπιακοί Αγώνες».

Κι επειδή έτσι ακριβώς βλέπουν την υπόθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες» εκείνοι που έχουν αναλάβει να τους διοργανώνουν, χρησιμοποιούν και τα κατάλληλα τρικάκια, για να προσελκύσουν πελάτες. Οι «κορόνες» περί επιστροφής των Αγώνων στη χώρα που τους γέννησε, περί της «νέας μεγάλης ιδέας» κλπ. κλπ. δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα απαραίτητα κίνητρα των πολυεθνικών, για να θέλξουν το συναίσθημα του κόσμου και να πετύχουν το στόχο τους. «Την τετραετία 1997 - 2000 η ΔΟΕ εισέπραξε από τα εμπορικά προγράμματα 1,4 τρισ. δρχ.», λέει ο οικονομικός απολογισμός της. Και τα νεότερα στοιχεία μιλούν για εκτόξευση των εσόδων από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, τα προγράμματα εμπορίας προϊόντων και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. Και τα ταμεία των «αθανάτων» γεμίζουν...

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως, υπάρχουν και κάποιοι που δεν είναι «αθάνατοι». Για να μπορεί να επιβιώνει η τεράστια αθλητική βιομηχανία, κάποιοι χάνουν τη ζωή τους στα εργοτάξια. Κάποιοι πληρώνουν από την τσέπη τους έργα χωρίς ουσία, που γίνονται για τα «μάτια» του υιού Σάμαρανκ που εργάζεται στη μελετητική ομάδα του Καλατράβα. Κάποιοι θα υποστούν τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους στο όνομα της ασφάλειας... Και κάποιοι θα δουλέψουν εθελοντικά, χωρίς αμοιβή, την ίδια στιγμή που πλουτίζουν τα στελέχη...

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα παρακολουθούμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες μας την αφή. Κι αν μας συνεπάρει το τελετουργικό, καλό είναι να σκεφτούμε τούτο. Το 1984 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες, το να διανύσεις ένα χιλιόμετρο κρατώντας τη δάδα κόστιζε 3.000 δολάρια και μπορούσε ο λαμπαδηδρόμος να κρατήσει ενθύμιο και τη δάδα. Το 2004 σχεδόν το ίδιο σενάριο, κοστίζει... μόνο 300 ευρώ. Τόσο κοστίζει το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» φέτος...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Τα ... ανεξήγητα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ τους - λόγω της ημέρας - έχουν σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις, ως «υπερασπιστές των συνόρων της Ελλάδας», και πολλάκις θα τις θυμηθούν οι κάθε λογής επίσημοι στους πανηγυρικούς τους. Μόνο, που μπερδεύεσαι πια μ' αυτήν την ιστορία...

Για παράδειγμα, τάγματα των ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων βρίσκονται σήμερα στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν και, μάλιστα, σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού. Περιοχές, στις οποίες - σίγουρα και διασταυρωμένα - δεν υφίστανται ελληνικά σύνορα.

Αντιθέτως, στα ...πραγματικά ελληνικά σύνορα - τα οποία τελευταίως θεωρούνται και ολίγον «φλου», αφού είμαστε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ - θα περιπολεί (τουλάχιστον μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων) ο 6ος αμερικανικός στόλος και θα πετούν ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη.

Τώρα το πώς συμβιβάζονται όλα αυτά με μια χώρα που διαθέτει και υπερασπίζεται την έννοια της «εθνικής ανεξαρτησίας», μόνον οι κυβερνώντες και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - οι οποίοι στηρίζουν και ολοκλήρωσαν, αντίστοιχα, αυτήν την κατάσταση - μπορούν να μας το εξηγήσουν.

Χωρίς να επιδιώκουμε να γίνουμε πεζοί πάντως, θα είχε ενδιαφέρον να έμπαινε κάποτε στον κόπο κάποιος αρμόδιος να μας πει με ακρίβεια ...πόσο κοστίζουν όλα αυτά. Γιατί, αν δεν το ξέρετε, πληρώνουμε και για να τους ...φυλάμε (με την αποστολή στρατού) και για να μας φυλάνε (μέσω της «συνδρομής» του ΝΑΤΟ στην Ολυμπιακή Ασφάλεια).

ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ολυμπιάδα, μας συνέστησε τις προάλλες ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα αρμόδιο για την ασφάλεια του «2004».

Εμείς, απλά του θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα, πριν από λίγους μήνες, ως ...Νο 1 παράγοντας κινδύνου στον κόσμο θεωρήθηκαν οι ΗΠΑ.


Γρηγοριάδης Κώστας

Προδικασμένο το αποτέλεσμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανάπτυξη για όλους - Ισχυρή Ελλάδα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, κλπ. κλπ. Είναι φράσεις - συνθήματα, οι οποίες ειπώθηκαν κατά κόρον στη Βουλή από τον Κ. Καραμανλή και αρκετούς υπουργούς, στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Και, αμέσως μετά, σημείωναν και τα μέσα, με τα οποία θα επιχειρήσουν να υλοποιήσουν τους στόχους αυτούς: Η ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Η θεσμοθέτηση ακόμη περισσοτέρων κινήτρων, διευκολύνσεων, φοροαπαλλαγών, η παραπέρα αντιδραστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κλπ. κλπ, τα οποία θα συμπεριληφθούν στις εξαγγελθείσες ήδη νομοθετικές πρωτοβουλίες, για την ανάπτυξη και τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και διευρύνει παραπέρα την ίδια ακριβώς πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός, το οποίο είναι υπεραρκετό, για να προδικάσει και το αποτέλεσμά της. Είτε, η πολιτική αυτή εφαρμοστεί με «σεμνότητα και ταπεινότητα», είτε όχι. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι έχουν συσσωρεύσει πλέον αρκετή πείρα και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη κινείται με άξονα το μεγάλο κεφάλαιο, ωφελεί μόνο το τελευταίο και αναπαράγει σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα τη φτώχεια, την ανεργία και τα πολύμορφα κοινωνικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Η τιμή του πετρελαίου...

«Φωτιά» στην αγορά καυσίμων έχει βάλει η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, γράφουν και λένε τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Και δε λέμε, έτσι φαίνεται να είναι. Πρώτον, η τιμή της αμόλυβδης έχει «φιλήσει» τα 80 λεπτά το λίτρο, σημειώνοντας μια αύξηση πάνω από 12%, σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβρη. Και δεύτερον, η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει πλησιάσει το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 ετών.

Πίσω από το «φαίνεται», όμως, υπάρχουν κι άλλα σημαντικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ότι η αύξηση της διεθνούς τιμής των πετρελαίων οφείλεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις και «παιγνίδια» των πολυεθνικών του πετρελαίου - όπως σημειώνουν μια σειρά ειδήμονες και διεθνείς αναλυτές - και όχι στην απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή από την 1η Απρίλη. Και πέρα απ' αυτό, σε ό,τι αφορά στις εγχώριες τιμές, κρύβεται και η ακόρεστη δίψα των εγχώριων διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ, «Μότορ Οϊλ» και «Πετρόλα»), για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Θυμίζουμε, ότι -σύμφωνα με κλαδική έρευνα του ΙΟΒΕ, την οποία δημοσίευσε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης» - τα κέρδη των προαναφερομένων επιχειρήσεων, στην περίοδο 1997 - 2001, «παρουσίασαν ιστορική αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 258%».

Προφανώς, οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις έχουν βάλει πλώρη, για να σημειώσουν και νέο ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας....

... και η στάση της κυβέρνησης

Εχοντας, λοιπόν, κανείς μπροστά του όλα τα βασικά στοιχεία, γύρω από τις τιμές του πετρελαίου, το μυαλό του πηγαίνει κατευθείαν στην κυβέρνηση και τη στάση της. Προχτές, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε στη Βουλή, ότι «αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της ακρίβειας, των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων». Ας τις βάλει σε εφαρμογή. Ιδού η Ρόδος...

Η όποια πίεση των διεθνών τιμών του πετρελαίου μπορεί πολύ εύκολα να αντιμετωπιστεί, χωρίς την παραμικρή αύξηση στις εγχώριες τιμές, εάν μειωθούν λίγο τα υπέρογκα και προκλητικά κέρδη των διυλιστηρίων. Για να μην πούμε, ότι θα μπορούσαν και να μειωθούν οι εγχώριες τιμές. Μέτρο, το οποίο θα λειτουργούσε ευεργετικά, τόσο προς τους εργαζόμενους - καταναλωτές, όσο και προς τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες κλπ, κλπ, συμβάλλοντας στην «αντιμετώπιση της ανεργίας, της ακρίβειας, των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων».

Κι ας πάρουν υπόψη τους οι κυβερνώντες, ότι δεν υπάρχει κάποιος τρίτος δρόμος. Ή κάνεις τα προαναφερόμενα ή κάνεις πλάτες, συντηρείς και ενισχύεις τον ετήσιο διπλασιασμό και τριπλασιασμό των τεράστιων κερδών των διυλιστηρίων και των κεφαλαιοκρατών ιδιοκτητών τους.

Αδυναμίες...

«Η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ με πιέσεις, υποσχέσεις επιχειρεί να εξοστρακίσει ή να ενσωματώσει όσα στελέχη γίνονται εμπόδιο στα ιδιοτελή σχέδιά τους. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες μεθοδεύσεις, ο ίδιος αυταρχισμός κρατούν καθηλωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα χωρίς πνοή και δυναμική». Αυτά και άλλα πολλά λέει, σε ανακοίνωσή της, η Μ. Φραγκιαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, κατηγορώντας ανοιχτά τον Χρ. Πολυζωγόπουλο, για κατευθυνόμενη σταυροδοσία στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ και εξοστρακισμό όσων διαφωνούσαν μαζί του. Και συμπληρώνει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να υλοποιηθούν οι ξεχασμένες ιδρυτικές κατευθύνσεις της ΠΑΣΚΕ.

Παίρνοντας υπόψη ότι δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη ή η τρίτη φορά, που η κ. Φραγκιαδάκη έρχεται σε σύγκρουση με την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και πάντα καταλήγει με τον ίδιο τρόπο, μπαίνουμε στον πειρασμό να σημειώσουμε ότι μερικοί άνθρωποι αδυνατούν να μετατρέψουν σε μαθήματα τα παθήματα και πάσχουν από αθεράπευτες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το '21 διδάσκει...

Η 183η επέτειος της Επανάστασης του 1821 μάς προκαλεί να διδαχτούμε, να ξανασκύψουμε στα μηνύματά της, ανακαλύπτοντας ξανά τη διαχρονικότητα και την επικαιρότητά τους και να τα μετουσιώσουμε σε στάση ζωής. Μας προκαλεί να την τιμήσουμε όχι κυρίως με παράτες και σημαιοστολισμούς όσο μέσα από την προσπάθεια να διακρίνουμε τις αναλογίες του τότε με το σήμερα, να μεταλαμπαδεύσουμε το αδούλωτο πνεύμα της και τα διδάγματα που εξακολουθεί να εκπέμπει. Το κυρίως δίδαγμα πως η αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος κόντρα στη μοιρολατρία και το σύγχρονο «ραγιαδισμό».

Τότε ένας λαός, με λιανοντούφεκα αποτόλμησε τον ξεσηκωμό. Μόνος εναντίον όλων. Απέναντί του πολλοί και ισχυροί, από τους κατακτητές και τους μεγαλοτσιφλικάδες έως την Ιερά Συμμαχία. Ενας λαός που αγνόησε τις φωνές των «συνετών» να «κάτσει φρόνιμα», που γύρισε την πλάτη σε όσους του έλεγαν πως θα πληρώσει ακριβά την αποκοτιά του. Ενας λαός που με ακλόνητη την πίστη στη δύναμή του, με ισχυρά το φρόνημα και τη διάθεση να αγωνιστεί για την ελευθερία του, τα κατάφερε.

Σήμερα ο ιμπεριαλισμός μοιάζει πανίσχυρος και ανίκητος. Προελαύνει και ισοπεδώνει ό,τι κληροδότησαν στους λαούς πολύχρονοι βασανιστικοί αγώνες προηγούμενων γενιών. Τα φερέφωνά του διακηρύττουν το μάταιο των αγώνων, καλλιεργούν μεθοδικά τη μοιρολατρία, την υποταγή, τον ωχαδερφισμό, κάποιοι βιάστηκαν να κηρύξουν και το τέλος της πάλης των τάξεων. Ο ελληνικός λαός ανάμεσα σε όλους τους άλλους δοκιμάζει καθημερινά την πικρή, στυφή γεύση όλο και περισσότερων προβλημάτων. Αλλοι λαοί αιματοκυλούνται πότε από το ΝΑΤΟ, πότε απευθείας από την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ ή ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ. Οι κοτσαμπάσηδες του '21 αντικαταστάθηκαν από βιομηχάνους και εφοπλιστές που διαθέτουν από τις Βρυξέλλες ως το Μαξίμου πολιτικές ηγεσίες ταγμένες να υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, κόντρα στα συμφέροντα των πολλών.

Το '21 όμως διδάσκει πως ακόμα κι εκεί που «όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» ο δρόμος βρέθηκε. Διδάσκει πως δεν υπάρχει τίποτα ικανό να αντιπαρατεθεί στην πανίσχυρη δύναμη της λαϊκής πάλης, όταν αυτή έχει καθαρό προσανατολισμό, πίστη και στοχοπροσήλωση. Διδάσκει πως οι λαοί τελικά παρά τα μουδιάσματα, ακόμα και τα πισωγυρίσματα, βρίσκουν το δρόμο τους και γράφουν την ιστορία σύμφωνα με τα δικά τους «θέλω». Τότε οι επαναστατημένοι Ελληνες πάλεψαν για την ελευθερία τους, έφεραν την αστική τάξη στην εξουσία. Σήμερα το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε συσπείρωση, σε λαϊκή συμμαχία, για την αποτίναξη των σύγχρονων δεσμών του, για λαϊκή εξουσία. Και είναι βέβαιο πως, όπως και τότε, όπως πολλές φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας, έτσι και σήμερα ο ελληνικός λαός θα βρει το δρόμο του και θα πραγματώσει ένα σύγχρονο '21. Πανίσχυρη είναι μόνο η λαϊκή θέληση όταν συνοδευτεί από τη γνώση πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ