Associated Press |
8χρονο παιδί σε νοσοκομείο. Το «αντιτρομοκρατικό σαφάρι» στις εσχατιές του Πακιστάν έχει κοστίσει τουλάχιστον 24 ζωές αμάχων |
Στη μία βδομάδα που διαρκούν οι μάχες στο Νότιο Ουαζιριστάν, στις δυσπρόσιτες περιοχές των φυλών της μεθορίου Πακιστάν - Αφγανιστάν όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν ένας «στόχος υψηλής αξίας» --στην αρχή οι Αμερικανοί διέδιδαν ότι ίσως να είναι ο Οσάμα μπιν Λάντεν, κατόπιν ο αλ Ζαουάχρι, και το τελευταίο όνομα φερόταν να είναι ο Ουζμπέκος κληρικός Καρί Ταχίρ Γιαλντάς, «σύμμαχος των Ταλιμπάν»-- τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο. Επισήμως, τις μάχες διεξάγουν από τη μία 7.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων του στρατηγού - «προέδρου» Μουσάραφ και, από την άλλη, ένα σύμφυρμα Τσετσένων, Ουζμπέκων, Πακιστανών, Αφγανών, Αράβων, ακόμη και Κινέζων Ουιγούρων. Ανεπισήμως, στην περιοχή βρίσκονται και αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις: Το Πεντάγωνο έχει στείλει στην περιοχή την Task Force 121, μονάδα στην οποία «πιστώθηκε» η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, ενώ οι Βρετανοί έχουν αποσπάσει στην περιοχή πάνω από 100 άνδρες της διαβόητης Special Air Service (SAS), του πιο επίλεκτου και διακριθέντος σε δολοφονικές αποστολές σώματός τους. Οι Πακιστανοί και οι Αμερικανοί ισχυρίζονται, βέβαια, ότι οι δυτικές μονάδες επιχειρούν στην αφγανική πλευρά των συνόρων σε συντονισμό με τις δυνάμεις του Πακιστάν και παρέχουν στο Ισλαμαμπάντ μόνο εικόνα από δορυφόρους και μη-επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) -- στην πραγματικότητα, τα ίδια τα σύνορα είναι απροσδιόριστα στις περιοχές των φυλών.
Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί σχεδίασαν και συμμετέχουν πολύ ενεργά στην επιχείρηση. Η βρετανική Telegraph έγραψε ότι ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο, η CIA είχε κατονομάσει ρητώς τα χωριά του Νότιου Ουαζιριστάν ως «καταφύγιο του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι». Και, εν τω μέσω της εξελισσόμενης επιχείρησης, ο στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, έφθασε στο Ισλαμαμπάντ για «συνομιλίες ρουτίνας», όπως ανέφερε η κυβέρνηση του Πακιστάν.
Ωστόσο, ο σχεδόν απόλυτα εξαρτημένος από τις ΗΠΑ δικτάτορας με δημοκρατικό μανδύα του Πακιστάν --έλαβε την περασμένη βδομάδα ένα «δώρο» από πλευράς Κόλιν Πάουελ, που αναγόρευσε το Πακιστάν «σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ»-- έχει λόγο να προσπαθεί να εμφανίσει ως «εθνική υπόθεση» την πρωτοβουλία, το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, παρότι γνωρίζει πολύ καλά ότι ενδεχομένως δυναμιτίζει την ίδια τη σταθερότητα της χώρας. Ο υποστράτηγος Σαφντάρ Χουσάιν, επικεφαλής των δυνάμεων του Πακιστάν που διεξάγουν τις επιχειρήσεις, έχει φθάσει στο σημείο να κατονομάζει φυλές ως «προδοτικές» --συγκεκριμένα, τη φυλή Γιαργκούλ Κχελ--, και να απειλεί ότι «θα της δώσει ένα μάθημα».
Η εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση, που επισήμως δηλώνεται ότι έχει επιφέρει «δεκάδες» νεκρούς μεταξύ των «μαχητών της αλ Κάιντα» (αν είναι της αλ Κάιντα) και τη σύλληψη «τουλάχιστον 100» εξ αυτών, έχει, επίσης, τεράστιο κόστος και στους άμαχους: όχι μόνο νεκρούς --τουλάχιστον 24 άμαχοι, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σκοτώθηκαν το περασμένο Σάββατο, κατά την Independent, από πυρά του στρατού-- αλλά και ένα προσφυγικό κύμα εξόδου από την εμπόλεμη ζώνη.
Σα να μην έφθαναν στον Μουσάραφ οι αντιδράσεις των φυλών και των ισλαμιστών της αντιπολίτευσης, --όπως και των ενόπλων οργανώσεων που θέλουν το κεφάλι του «προδότη» επί πίνακι--, ήλθαν και οι δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, που δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος για τις επιχειρήσεις... (αφού) στο Νότιο Ουαζιριστάν κρύβονται σημαίνοντα στελέχη της αλ Κάιντα». Και το υπουργείο Εξωτερικών του Μουσάραφ έτρεχε μετά να εκδίδει διαψεύσεις...
Διαφωνία Μόσχας και Μπακού για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για το διαχωρισμό της Κασπίας
Την προηγούμενη εβδομάδα στο Μπακού πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις για το νομικό καθορισμό του καθεστώτος της Κασπίας μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Καζαχστάν και Τουρκμενιστάν.
Για το ζήτημα του διαχωρισμού της Κασπίας μίλησε στις 23/3 στην εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια γκαζέτα» ο Βίκτορ Καλιούζνι, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Στη συνέντευξή του ο Ρώσος υφυπουργός υπογράμμισε πως αν και αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων ήταν «θετικό βήμα κι είχε θετική συμβολή στο ζήτημα του νομικού καθορισμού του καθεστώτος της Κασπίας, παραμένουν συγκεκριμένες διαφωνίες». Αυτές εστιάζονται όχι μόνο στα ζητήματα του διαχωρισμού της υφαλοκρηπίδας της Κασπίας, αλλά και στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της ασφάλειας στην περιοχή. Οπως σημείωσε ο ίδιος Ρώσος αξιωματούχος: «Το ζήτημα μετακίνησης στην Κασπία των πολεμικών πλοίων των χωρών της περιοχής επίσης παραμένει αντικείμενο σύνθετων συνομιλιών».
Αντίθετα από τη Ρωσία, που θεωρεί πως ο διαχωρισμός της Κασπίας θάλασσας μπορεί να γίνει χωρίς παρέμβαση των ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν αποδέχεται τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη λύση των προβλημάτων της περιοχής, που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους.
Στην ερώτηση για την εκτίμηση της συμμετοχής των ΗΠΑ στη λύση των προβλημάτων της Κασπίας, ο Β. Καλιούζνι σημείωσε: «Τα προβλήματα της Κασπίας οι χώρες της περιοχής πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνες τους, χωρίς διαμεσολαβητές. Ο εξωτερικός παράγοντας μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει. Πρέπει να καταλάβουμε πως βασικά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ προς την Κασπία συνδέεται μόνο με το πετρέλαιο. Σήμερα οι ΗΠΑ παράγουν μόνο 240 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, ενώ εισάγουν 600 εκατομμύρια τόνους. Ο πετρελαιαγωγός Μπακού - Τιφλίδα - Τσεϊχάν είναι καθαρά αμερικανικός και το πετρέλαιο που θα μεταφέρει θα πηγαίνει στην Αμερική κι όχι στην Ευρώπη. Καθεμία από τις πέντε χώρες της Κασπίας είναι αρκετά ανεξάρτητη, έχει αναπτυγμένη οικονομία και είναι ικανή να διευθετεί με τους γείτονες όλα τα ζητήματα, μεταξύ αυτών και τα νομικά, να επιλύει τα προβλήματα για την εξασφάλιση της ασφάλειας. Στο κάτω - κάτω δεν υπάρχει λόγος να έρθουν οι Αμερικανοί στην Κασπία, μεταξύ των οποίων και από την άποψη της εξασφάλισης της Ασφάλειας της σημαντικότερης περιοχής αυτής στον κόσμο", σημείωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.
Οπως προκύπτει από τη συνέντευξη, η Ρωσία θα επιδιώξει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Παρακασπίων χωρών, που θα γίνει στη Μόσχα στις 6 Απρίλη, να προωθήσει σημαντικά την επίλυση των παραπάνω ανοιχτών ζητημάτων του διαχωρισμού της Κασπίας.
ΑΘΗΝΑ.--
Το όνομα «red microalgae» (ερυθρά μικροάλγη, είδος φυκιού) ίσως να μη λέει στους περισσότερους τίποτε, μολονότι ευδοκιμεί σε κάθε μεσογειακή χώρα... Ωστόσο, αρκετοί ίσως να έχουν κάποια στιγμή αισθανθεί τις ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου είδους φυκιού χρησιμοποιώντας (ένεκα ανάγκης...) δεκάδες δερματολογικά, αντιφλεγμονώδη και αντι-ιοικά σκευάσματα τελευταίας γενιάς, ή τρόφιμα υγιεινής διατροφής για ενήλικες και παιδιά... Η «λεπτομέρεια» που διαφεύγει στους περισσότερους είναι πως οι ευεργετικές ιδιότητες πολυσακχαρίτη του συγκεκριμένου είδους φυκιού έγιναν αντιληπτές μετά από εκατοντάδες ώρες έρευνας και μελέτης σε βιοτεχνολογικά εργαστήρια. Οπως σε εκείνα των ομάδων επιστημόνων της Δρ. Σοσάνα Αράντ καθηγήτριας του πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, η οποία παρουσίασε προχτές αποτελέσματα σχετικής εργασίας παραβρισκόμενη σε ημερίδα του ελληνο-ισραηλινού εμπορικού επιμελητηρίου στο ΕΒΕΑ, με θέμα τις σύγχρονες και μελλοντικές εφαρμογές της βιοτεχνολογίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία της γενικής διευθύντριας του Ελληνικού Ιδρύματος Παστέρ, Δρ. Ρεβέκκα Μάτσα, που αναφέρθηκε σε υψηλοτάτου επιπέδου έρευνες και ευρεσιτεχνίες Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών της βιοτεχνολογίας που συνεργάζονται με το Ιδρυμα και ελληνικό Εργαστήριο Μοριακής Νευροβιολογίας και Βιοτεχνολογικής Ανοσολογίας. Ιδιαίτερες αναφορές έκανε στις έρευνες της Δρ. Μαυρομαρά που διενεργούνται απ' το '96 για τον ιό ηπατίτιδας τύπου C (προκαλεί, σε περίπου 170.000.000 άτομα - φορείς του ιού διεθνώς, ως και καρκίνο ήπατος) και έχουν ήδη αποφέρει την κατοχύρωση δύο ευρεσιτεχνιών στους τομείς της διαγνωστικής και της φαρμακευτικής με βάση συγκεκριμένη πρωτεΐνη (HCV core+1). Η Ρ. Μάτσα έκανε εκτενή αναφορά στις γονιδιακές έρευνες της ομάδας του καθηγητή Δρ. Τσάρκα σε μυασθένειες και εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες (Πάρκινσον) και στις έρευνες της Δρ. Μαμαλάκη πάνω στην απομόνωση και ανασυνδυασμό ανθρωπίνων αντισωμάτων (π.χ. ER2 που αναγνωρίζει ανθρώπινη λουκοπρωτεΐνη που αναγνωρίζεται σε περίπτωση καρκίνου μαστού), που δεν αποβάλλονται απ' τον οργανισμό. Οι έρευνες της Δρ. Μαμαλάκη βρίσκονται ήδη στο στάδιο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας και αναζήτησης σχημάτων συνεργασίας για την παραγωγή αντισωμάτων με σκοπό τη φαρμακευτική...