Associated Press |
Από τις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων αμέσως μετά τη δολοφονία |
Για άλλη μια φορά, με ευθύνη των ΗΠΑ, φουντώνουν οι φωτιές στη Μέση Ανατολή και η ΕΕ διεκδικεί «χαραμάδα», να διεισδύσει. «Καταδικάζει» τη δολοφονία Γιασίν και διεκδικεί «χώρο» στη διαμεσολάβηση και στην άσκηση επιρροής η ΕΕ, προωθώντας την «εναλλακτική» της πρόταση των «πολιτικών διαπραγματεύσεων, που δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τη βία». Προκλητικά αναγνωρίζει το «δικαίωμα αυτοάμυνας» η Ουάσιγκτον, αποφεύγοντας επισταμένα να καταδικάσει τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς» και δίνοντας, ουσιαστικά το ελεύθερο στην ηγεσία Σαρόν να προχωρήσει στην «πολιτική εξόντωσης» που διακηρύττει. Ενώ τα «χαρακώματα» αυτής της «αντιπαράθεσης» βαθαίνουν, ο παλαιστινιακός λαός πενθεί για όλα όσα σηματοδοτεί και δρομολογεί η δολοφονία Γιασίν.
«Ενωθείτε και μην προσπαθείτε να εξομαλύνετε τις σχέσεις με τον εχθρό. Βοηθήστε τον αγώνα του παλαιστινιακού και του ιρακινού λαού για απελευθέρωση». Αυτή την έκκληση απηύθυνε με επιστολή του, λίγο πριν δολοφονηθεί από ισραηλινούς πυραύλους, ο Σεϊκ Αχμάντ Γιασίν προς τον Αραβικό Σύνδεσμο. Την πολιτική του διατείνονται ότι θα συνεχίσουν οι αντικαταστάτες του, αν και κρίνεται εξαιρετικά μεγάλο το βάρος της διατήρησης των ισορροπιών, σε όλα τα επίπεδα, κάτι που ο 67χρονος τετραπληγικός Γιασίν είχε καταφέρει να πετύχει.
Η σκιά του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς» πέφτει βαριά πάνω στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου η οργή ξεχειλίζει βωβά, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι σχημάτισαν και χτες ουρές στο κεντρικό στάδιο της πόλης της Γάζας, για να συλλυπηθούν την οικογένεια του δολοφονημένου Γιασίν, αλλά και τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσής του. Από την άλλη πλευρά, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Οι δρόμοι των ισραηλινών πόλεων, και κυρίως της Ιερουσαλήμ, είναι σχεδόν έρημοι. Τα λεωφορεία άδεια. Στάσεις λεωφορείων και πολυκαταστήματα φρουρούνται, ενώ τα παλαιστινιακά εδάφη είναι αποκλεισμένα ασφυκτικά.
Η «Χαμάς», όπως και οι άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις με πρώτες τις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», προειδοποίησαν ότι η δολοφονία του Γιασίν σήμανε την εξαπόλυση «ολοκληρωτικού πολέμου» και απειλούν να φέρουν το θάνατο «στις πόρτες κάθε Ισραηλινού οπουδήποτε». Η ισραηλινή ηγεσία αναμένει τα αντίποινα, αλλά, ταυτοχρόνως, απειλεί με εξόντωση ολόκληρη την ηγεσία της «Χαμάς», αλλά και τον ίδιο τον Γιάσερ Αραφάτ. Αν και δε γνωστοποιήθηκε τίποτε περισσότερο, κατέστη σαφές ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί. Αναμένεται, πλέον, το πότε και το πώς θα συνεχίσει «την πολιτική εξόντωσης» το Ισραήλ, το πότε και το πώς θα απαντήσει η «Χαμάς».
Οι αντιδράσεις συνεχίζονται στον αραβικό κόσμο, ενώ εμφανής είναι η ανησυχία και σε χώρες της ΕΕ. Μετά τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, ο οποίος, εξαρχής, μίλησε για «απαράδεκτη» κίνηση, ο Κρις Πάτεν, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές σχέσεις, χαρακτήρισε «ανόητη» τη δολοφονία Γιασίν. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ καταδίκασαν το «φόνο» του Γιασίν εκτιμώντας ότι «οι εξωδικαστικές δολοφονίες ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και ότι «η βία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις πολιτικές διαπραγματεύσεις». Η Ουάσιγκτον επέλεξε να μην τηρήσει, για άλλη μια φορά, ούτε τα προσχήματα.
Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκοντας σύμμαχο τη Μόσχα, σε αυτό το αίτημα. Μια πρώτη συζήτηση, όμως, στη βάση ενός σχεδίου ψηφίσματος που κατέθεσε η Αλγερία, η μοναδική αραβική χώρα μέλος του Συμβουλίου στην παρούσα φάση, μπλόκαρε από την άρνηση των ΗΠΑ να αποδεχτούν ένα κείμενο «με τόσο έντονη φρασεολογία κατά του Ισραήλ που δεν είναι εποικοδομητικό». Πιθανότατη ήταν η εμφάνιση και του ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου, που είχε προγραμματιστεί για χτες βράδυ. Ουδείς, πάντως, ούτε στον ΟΗΕ ούτε στην ΕΕ, δείχνει διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάτι περισσότερο από φραστικές κορόνες, ενώ για πολλοστή φορά στο κενό φαίνεται να πέφτει η έκκληση της παλαιστινιακής ηγεσίας για διεθνή παρέμβαση που θα εξασφαλίζει την προστασία του παλαιστινιακού λαού και τον τερματισμό της κατοχής.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--
Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στο πλαίσιο της ALCA ξεκινούν στις 19 Μάη, ανακοίνωσε περιχαρής και υπερήφανος ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ουσιαστικός στόχος όμως της επίσκεψης του Κολομβιανού προέδρου δεν είναι άλλος από την προσπάθεια εξασφάλισης ακόμη περισσοτέρων και μεγαλύτερων κονδυλίων, καθώς και στρατιωτικής βοήθειας στο πλαίσιο της εκστρατείας «καμένης γης» της κυβέρνησης ενάντια στους «ναρκέμπορους και τους αντάρτες» του «Σχεδίου Κολομβία», που του έχει προσδώσει τον εύηχο προσδιορισμό «δημοκρατική ασφάλεια».
Επισήμως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έπλεξαν το εγκώμιο του προέδρου Ουρίμπε για τον περιορισμό της παραγωγής κόκας κατά 21%, γεγονός που ερμηνεύεται ως «πράσινο φως» στην αποδέσμευση νέου πακέτου οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, αν και ο στόχος πλέον δεν είναι μόνο η Κολομβία αφού έθεσαν «όρους», υποστηρίζοντας ότι μπορεί στην Κολομβία να μειώθηκε η παραγωγή κόκας, ωστόσο αυξήθηκε δραματικά στη Βολιβία - όχι περίεργο, καθώς από τις γειτονικές χώρες είναι η πιο «επίφοβη» για τα αμερικανικά συμφέροντα, εξαιτίας της συνεχούς εξεγερσιακής κατάστασης του λαϊκού κινήματος - αλλά και του γεγονότος ότι οι αγρότες της Κολομβίας έχουν αλλάξει τον τρόπο καλλιέργειάς της.
Η πίεση του Ουρίμπε δεν είναι τυχαία... το «Σχέδιο Κολομβία» που τέθηκε σε εφαρμογή το 2000, έχει διάρκεια 5 ετών και λήγει το επόμενο έτος. Ομως ο Ουρίμπε με τον «πόλεμο ενάντια στους αντάρτες» εν εξελίξει, «για να τελειώσουμε οριστικά με αυτή τη χολέρα», όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση Μπους, επιθυμεί διακαώς - πριν τις αμερικανικές εκλογές - την επισημοποίηση της χρονικής, και όχι μόνο, επέκτασης του «Σχεδίου Κολομβία» τουλάχιστον μέχρι το 2009.
«Ο Ουρίμπε προσπαθεί να αποκρύψει τους πραγματικούς στόχους της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον: να απαιτήσει την επιμήκυνση του "Σχεδίου Κολομβία", την ALCA και ειδικά τη διμερή συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο (TLC)» τονίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Κολομβίας και συμπληρώνει: «Το "Σχέδιο Κολομβία", πρόγραμμα ανάληψης στρατιωτικής δράσης ενάντια στους αντάρτες υπό το πρόσχημα του πολέμου των ναρκωτικών, είναι νόμος των ΗΠΑ που εφαρμόζεται εκτός των συνόρων τους, στην Κολομβία. Οι συνέπειές του, όσον αφορά στους αεροψεκασμούς, στην αναχαίτιση αεροσκαφών, στη διεύρυνση της δράσης των παραστρατιωτικών, στην ισχυροποίηση των στρατιωτικών βάσεων σε όλη τη χώρα υπό τον κοινό έλεγχο του Νότιου Στρατηγείου (σημ. των ΗΠΑ) και του Γενικού Στρατηγείου στο πλαίσιο της "Πατριωτικής Επιχείρησης" που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ορατές και ολέθριες για τον πληθυσμό στις επαρχίες Πουτουμάγιο, Κακετά, Γκουαβιάρε, Κάουκα, Ναρίνο και Νόρτε δε Σαντατέρ. Την ίδια στιγμή το λαϊκό κίνημα και αυτό των ιθαγενών του Εκουαδόρ έχει καταγγείλει τις συνέπειές του στην υγεία, την κουλτούρα και τους εκτοπισμούς στους οποίους υπόκεινται εξαιτίας των αεροψεκασμών».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι χώρες της περιοχής καταγγέλλουν την κυβέρνηση Ουρίμπε, το υποκατάστατο της κυβέρνησης των Γιάνκηδων, που προσπαθεί να εμπλέξει όλη την περιοχή στα γεωπολιτικά σχέδια της Ουάσιγκτον»... «Ολες οι προοδευτικές και λαϊκές δυνάμεις πρέπει να δράσουν άμεσα και ενωμένες, ώστε να αποκαλύψουν την απειλητική πραγματικότητα και να σταματήσουν τα νεοαποικιακά σχέδια, όπως την ALCA, κυρίως για την περιοχή των Ανδεων και του Αμαζονίου».
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Δεκάδες ξένοι αξιωματούχοι και αρχηγοί κρατών παρέστησαν στη χτεσινή επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων της Μαδρίτης στον καθεδρικό ναό Αλμουδένα στην ισπανική πρωτεύουσα. Μεταξύ των «υψηλών προσώπων» και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, που δεν έχασαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο την παρουσία των Ισπανών στρατιωτών στο Ιράκ.
Ο νικητής των ισπανικών εκλογών πάντως είχε σειρά συναντήσεων με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους συζήτησε πληθώρα θεμάτων. Αυτές που ξεχώρισαν ήταν με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Λέσεκ Μίλερ, όπως και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στόχος να επισπευσθεί η συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα.
Εν μέσω όλων των διαβουλεύσεων και των πιέσεων προς πάσα κατεύθυνση ωστόσο, ενδεικτικό των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης Θαπατέρο είναι το γεγονός ότι σχεδιάζει να εξευμενίσει τις ΗΠΑ με την ενίσχυση των δυνάμεων που συμμετέχουν στην κατοχή του Αφγανιστάν μόλις οι Ισπανοί αποχωρήσουν από το Ιράκ. Καταπώς φαίνεται η επιλογή αυτή αφ' ενός αποδεικνύει την «αποφασιστικότητα» της Ισπανίας «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» (αδιαπραγμάτευτη θέση της μελλοντικής κυβέρνησης), ενώ αφ' ετέρου προτιμάται επειδή, όπως υποστηρίζουν οι Σοσιαλιστές, αυτή την κατοχή την υποστηρίζει τόσο η ΕΕ όσο και ο ΟΗΕ, ενώ συμμετέχει και το ΝΑΤΟ...