Με διακοπή κάθε επαφής με τον ΟΗΕ απειλεί τον Οργανισμό ο θρησκευτικός ηγέτης της σιιτικής πλειοψηφίας σε περίπτωση που θεωρηθεί δεσμευτικό ως έχει το σύνταγμα που υπογράφτηκε προσφάτως
Associated Press |
Βρετανοί που μετέχουν στις κατοχικές δυνάμεις δέχονται επίθεση με μολότοφ... |
Αλλεπάλληλες, αντικατοχικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις του Ιράκ, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και χτες, ενώ συμπληρωνόταν ένας χρόνος από την αμερικανο-βρετανική εισβολή στη χώρα. Παρ' όλα αυτά, η κατοχική διοίκηση διατεινόταν ότι τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αποδείχτηκαν επιτυχή και αποφεύχθηκαν επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε «περήφανος που οι ΗΠΑ έγιναν τα όπλα της απελευθέρωσης για το Ιράκ» απαντώντας στις σφοδρότατες επικρίσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό για τις αποφάσεις και τους χειρισμούς του στο θέμα του Ιράκ. Στους επικριτές του προστέθηκε, μέσα από συνέντευξή του, και ο πρώην Πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος εκτίμησε ότι τόσο ο Μπους όσο και ο Μπλερ πρώτα πήραν την απόφαση για τον πόλεμο και μετά αναζήτησαν δικαιολογία, χρησιμοποιώντας ακόμη και πληροφορίες που γνώριζαν ότι δεν ήταν στοιχειοθετημένες.
Στο μεταξύ, από τη Νατζάφ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ των Ιρακινών σιιτών, ο Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, με νέα επιστολή του προς τον ΟΗΕ, φέρεται να προειδοποιεί τον Οργανισμό και τον ΓΓ Κόφι Ανάν «να μην αναγνωρίσουν το σύνταγμα που προωθεί η κατοχική διοίκηση, γιατί το συγκεκριμένο κείμενο προβλέπει σειρά μέτρων που μπορούν να οδηγήσουν το Ιράκ σε διάλυση». Ο αλ Σιστάνι επαναλαμβάνει τις ενστάσεις του σε συγκεκριμένα σημεία του συντάγματος, όπως ο τρόπος διακυβέρνησης, η τριμελής προεδρία κ.ά.
Επιμένει, μάλιστα, ότι για να ισχύσει το σύνταγμα θα πρέπει να ψηφιστεί από τη βουλή που θα προκύψει από ελεύθερες εκλογές. Ο Μεγάλος Αγιατολάχ προειδοποιεί ότι, σε περίπτωση που ο ΟΗΕ δεν προχωρήσει σε αποσαφήνιση της θέσης του, δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την αντιπροσωπεία του Οργανισμού που φθάνει στο Ιράκ, για να βοηθήσει στην προετοιμασία της μεταβίβασης της εξουσίας.
Οι πρώτοι δύο Φιλανδοί έπεσαν νεκροί, χτες, στη Βαγδάτη, από πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Ηταν επιχειρηματίες και συμμετείχαν σε σχετική αποστολή. Νοτιότερα, στη Βασόρα, 13 Βρετανοί στρατιώτες και 6 Ιρακινοί πολίτες τραυματίζονταν, όταν οι βρετανικές δυνάμεις έσπευσαν σε βοήθεια των Ιρακινών ασφαλείας που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν ένα εξαγριωμένο πλήθος διαμαρτυρόμενων ανέργων.
Στο Μπάλαντ, νωρίς το πρωί, καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην είσοδο αμερικανικής βάσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι 7. Λίγο πριν το ξημέρωμα, στη δυτική Βαγδάτη, από βόμβα σκοτώθηκαν 1 Αμερικανός στρατιώτης και 1 Ιρακινός μεταφραστής, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Επίσης, στη Μοσούλη, άγνωστοι έβαλαν κατά αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι 3.
Την Κυριακή, ρουκέτες έπληξαν στόχους στο προάστιο Μανσούρ, της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός και να τραυματιστούν 3. Επίσης, στη Φαλούτζα, σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 7 από επίθεση με ρουκέτες. Καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής, αλλά και της Δευτέρας, οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Τικρίτ, στο Κιρκούκ και στη Μοσούλη.
Βολές κατά του Αμερικανού Προέδρου εξαπέλυσε τόσο ο πρώην σύμβουλος Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρίτσαρντ Κλαρκ, όσο και ομάδα επιχειρηματιών με ολοσέλιδη καταχώρισή της στους «New York Times»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Ο εσωτερικός πόλεμος στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει κοπάσει ούτε στιγμή από το εκλογικό και δικαστικό πραξικόπημα στη Φλόριντα, που τελικά έφερε τον Τζορτζ Ου. Μπους στο Λευκό Οίκο. Ενόσω λοιπόν οι Αμερικανοί - τουλάχιστον το 57% εξ αυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση για τον ένα χρόνο από τον πόλεμο κατά του Ιράκ - εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν δικαιολογημένος και ορθή επιλογή της αμερικανικής κυβέρνησης, ο πόλεμος μαίνεται, ενώ τα πυρά κατά Μπους αυτή τη φορά προέρχονται από ένα πρώην κάτοικο στο Λευκό Οίκο επί των ημερών του.
Τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας, Ρίτσαρντ Κλαρκ, ο οποίος κατηγορώντας τον Μπους ότι αγνόησε χαρακτηριστικά στους κινδύνους από την Αλ Κάιντα, «απάντησε» αντί του Κέρι - όπως θα ήταν λογικό και αναμενόμενο - στο βασικό προεκλογικό επιχείρημα του Τζορτζ Ου. Μπους, που αφορά την αντιμετώπιση και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο Κλαρκ μάλιστα χρησιμοποίησε σχεδόν υβριστικό τόνο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 λεπτά» στο CBS. Χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη την εκ νέου υποψηφιότητα που θέτει για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, τόνισε: «Θεωρώ εξοργιστικό το ότι ο πρόεδρος στηρίζει την προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του στη βάση της καταπληκτικής δουλιάς που έχει κάνει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Την αγνόησε. Αγνόησε την τρομοκρατία για μήνες, ενώ θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι για την αποφυγή της 11ης Σεπτεμβρίου. Ισως. Δε θα μάθουμε ποτέ».
Μάλιστα, ο Κλαρκ, που υπηρέτησε στο αξίωμα αυτό επί προεδριών του Ρόναλντ Ρίγκαν, του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και του Μπιλ Κλίντον και παραιτήθηκε το Φλεβάρη του 2003, τόνισε επίσης πως ο νυν πρόεδρος χειραγώγησε την κοινή γνώμη προκειμένου να ξεκινήσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Υπογράμμισε, δε: «Πιστεύω ότι με τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει την Αλ Κάιντα, τόσο πριν την 11η Σεπτεμβρίου -που δεν έκανε τίποτα - όσο και μετά, είμαστε λιγότερο ασφαλείς».
Αμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου, που απέρριψε τις αιτιάσεις, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Κλαρκ έχει καταλάβει τα πράγματα λάθος» και απέδωσε την επίθεση σε προεκλογικές σκοπιμότητες.
Ομάδα επιχειρηματιών, που έχει ως στόχο της να παρακολουθεί τα ομοσπονδιακά έξοδα, σε ολοσέλιδη καταχώρισή της στην εφημερίδα «New York Times», συνέκρινε τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους με έναν ανέντιμο πρόεδρο γενικό διευθυντή κάποιας εταιρίας επειδή υπέσκαψε την εμπιστοσύνη του λαού όσον αφορά το Ιράκ.
Τα επιχειρήματα Μπους για να επιτεθεί στο Ιράκ «ήταν πλήρως βασισμένα σε ψέματα», αναφέρεται στην καταχώριση αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ομάδα «Επιχειρηματίες για Ευαίσθητες Προτεραιότητες», υπογραμμίζοντας ότι το κόστος του πολέμου στοίχισε εκατοντάδες ζωές Αμερικανών πολιτών και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην καταχώριση τονίζεται ότι «τα ψεύδη του κράτους», που νομιμοποιήθηκαν, συνιστούν ένα σκάνδαλο που δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τα μεγαλύτερα οικονομικά και χρηματιστηριακά σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων, της «Εnron» για παράδειγμα και προστίθεται τέλος: «Εφθασε πια ο καιρός που κάποιος από αυτή τη διοίκηση θα πρέπει να αναλάβει την προσωπική ευθύνη για τα θανάσιμα ψέματα που χρησιμοποιήθηκαν για να οδηγηθεί η χώρα σ' αυτόν τον πόλεμο. Και αυτός ο κάποιος θα πρέπει να είναι προσωπικά ο Τζορτζ Μπους».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, παρέδωσε και τυπικά την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στον 64χρονο Φραντς Μιντεφέρινγκ, ο οποίος εκλέχτηκε -ούτως ή άλλως χωρίς αντίπαλο - με 95,11% των ψήφων, ένα αποτέλεσμα ρεκόρ από το 1946.
Ο Μιντεφέρινγκ θεωρείται από τους αναλυτές λιγότερο «επικοινωνιακός», αλλά περισσότερο «σοσιαλδημοκράτης», υλοποιώντας ουσιαστικά την απόφαση που έλαβε στις αρχές του 2004 και ανακοίνωσε στις 6 του Φλεβάρη, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εσωκομματική κρίση που μαστίζει το SPD, λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί η κυβερνητική πολιτική της «Ατζέντα 2010».
Τότε, ο Σρέντερ είχε κάνει λόγο για την ανάγκη «ενός καλύτερου και αποτελεσματικότερου καταμερισμού δυνάμεων», δεδομένου ότι ο Μιντεφέρινγκ θεωρείται πιο ικανός να «εξηγήσει» στη βάση του κόμματος τη φιλοσοφία και την αναγκαιότητα των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων!
Πράγματι, ο Μιντεφέρινγκ διαβεβαίωσε στην ομιλία του ότι το κόμμα θα στηρίξει την κυβερνητική πολιτική των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η «Ατζέντα 2010», αλλά κατόρθωσε με το διαφορετικό λεξιλόγιο και «στιλ» του «να πείσει ότι με την εκλογή του ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, που θα οδηγήσει το κόμμα στην ανάκαμψη». Και ο λόγος περί στιλ και διαφορετικού λεξιλογίου: «Πρέπει να εκπολιτίσουμε τον καπιταλισμό», «να κάνουμε πολιτική, γιατί πολιτική είναι για τους Σοσιαλδημοκράτες ο εφαρμοσμένος έρωτας για τη ζωή»..!
Κατά την παράδοση της σκυτάλης ο Σρέντερ ξεκαθάρισε προκαταβολικά ότι η αποχώρησή του από την προεδρία του SPD δε σημαίνει σε καμία περίπτωση αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πόλεμος του Ιράκ και η υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αποτέλεσαν δύο ακόμη σημαντικά σημεία της ομιλίας του Σρέντερ, υπογραμμίζοντας ότι το «όχι» του στον πόλεμο κατά του Ιράκ δικαιώθηκε από τις εξελίξεις.