ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη στη Μαδρίτη

Η πρώτη γνωριμία της ελληνικής τέχνης, με το διεθνές εικαστικό «τοπίο»

Μια ελάχιστη λεπτομέρεια από το εικαστικό βίντεο του Ουίλιαμ Κέντριτς
Μια ελάχιστη λεπτομέρεια από το εικαστικό βίντεο του Ουίλιαμ Κέντριτς
Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, μιας χώρας που έχει τεράστια παράδοση στις εικαστικές τέχνες και «γέννησε» αμέτρητους δημιουργούς, μεταξύ των οποίων και «επαναστάτες» - λ.χ. Γκόγια, Βελάσκεθ, Πικάσο, Μιρό, Νταλί - έκανε την πρώτη εκτός Ελλάδας παρουσία της η Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη (ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, αρχιτεκτονική, φωτογραφία, βίντεο - αρτ, ψηφιακός κινηματογράφος). Αναφερόμαστε στην εικαστική εκπροσώπησή μας, αφενός στη Διεθνή Εκθεση Καλών Τεχνών (11 - 15/2), στο διεθνές, εμπορικό, εκθεσιακό κέντρο (ARCO) της Μαδρίτης, με έργα 26 καλλιτεχνών, τα οποία παρουσίασαν 15 ελληνικές γκαλερί - μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης (11 γκαλερί της Αθήνας, 4 της Θεσσαλονίκης) και αφετέρου, με την ευκαιρία της προαναφερόμενης έκθεσης, με παρουσιάσεις (μη εμπορικές) έργων 74, ακόμη, Ελλήνων δημιουργών, σε έξι, από τις 240 αίθουσες τέχνης που διαθέτει η Μαδρίτη. Η επιλογή των έργων και στην ARCO, αλλά και των 74 άλλων καλλιτεχνών, έγινε από τις επιτρόπους της χώρας μας - ιστορικούς τέχνης Κατερίνα Γρέγου και Σάνια Παπά.

Η ελληνική έκθεση στη Μαδρίτη οργανώθηκε από το ΥΠΠΟ και την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα». Μια έκθεση, δηλαδή, που πραγματοποιήθηκε μόνο και μόνο λόγω του 2004, ενώ λόγο στη διοργάνωση είχε μόνον η διοίκηση του φορέα των Ελλήνων εμπόρων τέχνης! Δηλαδή, δεν είχε λόγο - όπως θα έπρεπε και όπως συμβαίνει με τους φορείς των βιβλιοεκδοτών για τις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου - το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Ο παραγκωνισμός του ΕΕΤΕ, προφανώς, οφείλεται στην κριτική και διεκδικητική στάση απέναντι στο ΥΠΠΟ, καθώς και στην υποταγή των κυβερνώντων στην εμπορευματική «λογική» των ισχυρών γκαλερί.

Η πολύχρονη ανάγκη για πολυφωνική παρουσίαση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο διεθνές εικαστικό «τοπίο» διαφάνηκε και από την άγνοια που είχαν για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, αρκετοί από τους 130 ξένους διευθυντές μουσείων, ιστορικούς, κριτικούς, συλλέκτες τέχνης και με πολλούς ξένους γκαλερίστες και φιλότεχνους, που επισκέφθηκαν τα περίπτερα των ελληνικών γκαλερί στην ARCO. Αξία, ενδιαφέρον, νεοτερική καλλιτεχνική αναζήτηση είχαν αρκετά από τα έργα που παρουσιάστηκαν στις μη εμπορικές εκθέσεις μας, σε έξι αίθουσες της πόλης (από αυτές, ιδιαιτέρως, την «παράσταση έκλεψαν» η αντιπολεμικού μηνύματος πολύμορφη, εκτεταμένη εικαστική δημιουργία της Μαρίας Παπαδημητρίου και το «δαντελένιο» λεπτούργημα του Νίκου Αλεξίου). Αξία ή μορφολογικό ενδιαφέρον είχαν και κάποια από τα έργα που παρουσιάστηκαν από τις 15 γκαλερί στην ARCO, στην οποία τις καλύτερες εντυπώσεις απέσπασαν η εξαιρετική εικαστική δημιουργία, σε βίντεο-αρτ (μια αλληγορία για τον παγκόσμιο πολιτισμό, τις απαρχές του, τη «δόμησή» του, την ακμή, τις καταστροφές του, λ.χ. από πολέμους και τη σύγχρονη «αποδόμησή» του) του σπουδαίου Νοτιοαφρικανού εικαστικού και σκηνοθέτη Ουίλιαμ Κέντριτς (παρουσιάστηκε από την γκαλερί «Καππάτος») και το δίπτυχο γλυπτό «Οι δάφνες μου» του πολύτροπου καλλιτέχνη (ζωγράφος, γλύπτης, σκηνογράφος) Αγγελου Παπαδημητρίου.

Το γλυπτό έργο του Αγγελου Παπαδημητρίου «Το όνειρο του Απόλλωνα, Β'»
Το γλυπτό έργο του Αγγελου Παπαδημητρίου «Το όνειρο του Απόλλωνα, Β'»

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής

«Ο γλάρος» του Α. Τσέχοφ με τον θίασο «Πράξη» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου
«Ο γλάρος» του Α. Τσέχοφ με τον θίασο «Πράξη» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου
Απονεμήθηκαν χτες, για έβδομη συνεχή χρονιά, τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής 2003, καθώς και τα Βραβεία «Καρόλου Κουν 2003» της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου δόθηκε στον Νίκο Μαστοράκη για τη σκηνοθεσία του «Γλάρου» του Τσέχοφ, στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας». Το Βραβείο Καλλιτεχνικού Οργανισμού Περιφέρειας απονεμήθηκε στην ομάδα «Μνήμη» Χανίων. Το Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος δόθηκε στο βιβλίο του Θόδωρου Χατζηπανταζή «Από Δουνάβεως μέχρι Νείλου», για την εκτεταμένη έρευνα και τεκμηρίωση της διαδρομής του ελληνικού θεάτρου. Με το Βραβείο Νέου Δημιουργού βραβεύτηκαν ομόφωνα ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, για την άρτια απόδοση του ρόλου τους.

Τα Βραβεία «Κάρολος Κουν» δόθηκαν: Κατά πλειοψηφία στο έργο των Κωστή Καπελώνη- Νίκου Αλεξίου «Παραμύθι από χαρτί» (Βραβείο Ελληνικού Εργου), κατά πλειοψηφία στη Λυδία Κονιόρδου για τον «Ιωνα» του Ευριπίδη (Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου), ομόφωνα στον Σωτήρη Μουστάκα για τους ρόλους του σε διάφορες επιθεωρήσεις (Βραβείο Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Εργο).

Το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής απονεμήθηκε, κατά πλειοψηφία, στην τσεμπαλίστα και διευθύντρια του Αγγλικού Φεστιβάλ Μπαχ, Λίνα Λαλάντη. Η διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη απονεμήθηκε στη συνθέτιδα Αθανασία Τζάνου και η διάκριση Μουσικολογικού Συγγράμματος, ομόφωνα, στον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνθέτη Γιώργο Ζερβό για το σύγγραμμά του «Σένμπεργκ, Μπεργκ, Βέμπερν, η κρίση της μουσικής διά μέσου της κρίσης του θέματος και των μορφών».

Η Τιμητική Διάκριση Πολιτισμικού Οργανισμού που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια απονεμήθηκε στη Στέγη Πολιτισμού «Νέας Καρβάλης», ενώ η Τιμητική Διάκριση Δίσκου, κατά πλειοψηφία, στο δίσκο «Λάλον Υδωρ» της πιανίστριας Ναταλίας Μιχαηλίδου («Λύρα»).

Ντοβζένκο και «Φάλσταφ»

Την ταινία του μεγάλου Σοβιετικού σκηνοθέτη Αλεξάντρ Ντοβζένκο «Αέρογκραντ» (1935) θα προβάλλει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στον κινηματογράφο «Τριανόν», το Σάββατο, στις 4.30 μ.μ., στο πλαίσιο του προγράμματος «Ραντεβού με τους κλασικούς». Πρόκειται για μια περιπέτεια που στη βάση της έχει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Στις αρχές της δεκαετίας του '30, ένας κυνηγός καταδιώκει στην τάιγκα μια ομάδα Ιαπώνων σαμποτέρ, που μπήκαν κρυφά από τη Μαντζουρία για να εμποδίσουν την κατασκευή ενός αεροδρομίου και μιας πόλης στην άγονη αυτή περιοχή. Εκτός των άλλων, ο Ντοβζένκο κινηματογραφεί μια εντυπωσιακή καταδίωξη στη Σιβηρία.

Επίσης, το ΕΚΚ θα προβάλλει την ταινία του Ορσον Γουέλς «Φάλσταφ - Οι καμπάνες του Μεσονυκτίου» (1965) στον κινηματογράφο «Τριανόν» στις 24/2, 9 μ.μ. Στο πλαίσιο της προβολής, η «Ορχήστρα των Χρωμάτων», με σολίστ τον μπασοβαρύτονο Γιάννη Γιαννίση και υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, θα παρουσιάσει έργα των Μότσαρτ, Σαλιέρι, Νικολάι, και Ροσίνι.

Ο Γουέλς παίρνει στοιχεία από τα θεατρικά έργα «Ερρίκος ο Δ'», «Ερρίκος ο Ε'», «Ριχάρδος ο Β'» και «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» και αναδεικνύει σε κεντρικό ήρωα τον Φάλσταφ, «έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα στα παραπάνω έργα, ο οποίος όχι μόνο ανάγεται σε πρωταγωνιστή, αλλά αποκτά μια ανθρωπιά και ένα τραγικό μεγαλείο, που ενδεχομένως δεν είχε - σε τέτοιο βαθμό - στον Σαίξπηρ».

Ανάδειξη του Ανακτόρου των Αιγών

Μελέτη ανάδειξης και ανάπλασης του Ανακτόρου των Αιγών στην Πέλλα, ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και με μόνο ένα σύμβουλο να μειοψηφεί, ο οποίος εκτίμησε ότι θα έπρεπε να προηγηθεί η σύσταση αρχαιολογικής επιτροπής μελέτης του μνημείου. Ισως, όμως, λόγω του ότι το έργο «πάει» προς ένταξη στο Γ΄ ΚΠΣ, να μην υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος...

Η μελέτη αποτελείται από επιμέρους προμελέτες συντήρησης του Ανακτόρου, το οποίο κρίθηκε ότι θα έπρεπε να συμπληρώσει - από την άποψη της πρόσβασης των επισκεπτών - το ταφικό σύνολο που είναι ήδη επισκέψιμο στον αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο επισκέπτονται περίπου διακόσιες χιλιάδες τουρίστες ετησίως. Ο χώρος ανασκάπτεται από το ΑΠΘ. Οι προμελέτες αφορούν στην αποστράγγιση των υδάτων, την πυρασφάλεια και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Το ανάκτορο θα περιφραχτεί, θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης και χώρος εξυπηρέτησης των επισκεπτών (πωλητήριο, εποπτικό υλικό κλπ.) και θα κατασκευαστούν χαμηλές μεταλλικές εξέδρες με θέα στον κάμπο. Τα δε ψηφιδωτά θα συντηρηθούν και θα προφυλαχτούν με στέγαστρα.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων συνεχίζει τις μελωδικές Τρίτες στον κινηματογράφο «Τριανόν». Σήμερα (9μ.μ.), με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη και σολίστ την Βίκυ Στυλιανού (πιάνο) και τη Μ.C. Boulard (κλαρινέτο) θα προσφέρει μια συναυλία - αφιέρωμα στον Τζορτζ Γκέρσουιν. Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία «Μανχάταν» του Γούντι Αλεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ