ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Το ΚΚΕ είναι ο πόλος της αντίστασης

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, επεσήμανε:

«Το δυστύχημα είναι ότι είμαστε συνεχώς υποχρεωμένοι να απασχολούμαστε και να αναλύουμε τα αυτονόητα. Γιατί τα αυτονόητα ακριβώς είναι αυτά που δε γίνονται σήμερα κατανοητά απ' τον λαό μας. Ο λαός μας είναι τρομοκρατημένος, απελπισμένος, συνθλίβεται μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων καθημερινών που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία και έχει φτάσει στο σημείο τώρα, που είναι απελπιστικό, να έχει εγκλωβιστεί το 90% του εκλογικού σώματος στα δύο κόμματα, τα οποία είναι τα κυρίως υπεύθυνα γι' αυτά τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην κοινωνία μας.

Αυτοί οι ίδιοι που τα δημιούργησαν με την πολιτική που υπηρετούν, αυτοί τώρα στέκονται απέναντι στον λαό μας και του λένε ότι πρέπει να περιμένει την εύκολη επίλυση των προβλημάτων του, απ' τα ευγενικά και φιλάνθρωπα αισθήματα κάποιων ανθρώπων, κάποιων ατόμων, πολιτικών, όχι απ' την πολιτική.

Δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι και το σύστημα που υπηρετούν τόσα χρόνια, που συσσώρευσε αυτά τα προβλήματα, έρχονται τώρα ανενδοίαστα και λένε ότι πολύ εύκολα κρατάνε τις λύσεις στα χέρια τους για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη.

Εμείς αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεσκεπάσουμε αυτό το παιχνίδι του δικομματισμού. Ο δικομματισμός είναι αποτέλεσμα αυτής της κατατρομοκράτησης και της ανασφάλειας που αισθάνεται ο λαός. Και για να εξηγούμαι όταν λέω αυτή την έκφραση λαός, εννοώ τη μεγάλη, την πλειονότητα των εργαζομένων του λαού μας.

Γιατί δεν είναι όλος ο πληθυσμός μας λαός. Εχει ειδικά χαρακτηριστικά αυτή η έννοια. Υπάρχουν κομμάτια του λαού που υπηρετούν τα οργανωμένα συμφέροντα και την πολιτική που μας έρχεται από την υπερδύναμη που αλωνίζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σύνολο του πληθυσμού, όπως ξέρετε πολύ καλά, και μόνοι σας το έχετε δημοσιοποιήσει, σύσσωμος ο ελληνικός λαός αντιστέκεται, αντιδράει σε αυτές τις άθλιες επεμβάσεις που έγιναν στους γειτονικούς μας λαούς, αλλά την ίδια στιγμή ψηφίζει κυβερνήσεις που μετέχουν σε αυτές τις εισβολές.

Αυτό είναι ένας παραλογισμός και πρέπει με κάποιο τρόπο, δυναμικό και πειστικό, να αποκαλυφθεί αυτό το ψεύδος στους ψηφοφόρους. Μπορεί να έχουν αντιρρήσεις σε πολλά σημεία, όσον αφορά στην ιδεολογία ή τα οράματα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, αλλά αυτό που έχει σημασία, είναι ότι το ΚΚΕ είναι ο μόνος πόλος αυτή τη στιγμή, που μπορεί, αν δυναμώσει τη φωνή του και την παρουσία του, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά μέσα στην κοινωνία, να είναι μία κολόνα αντίστασης σε αυτό τον κατήφορο που έχουν πάρει τα πράγματα και στο μεγαλύτερο κατήφορο που έρχεται μπροστά μας. Αυτό είναι το μήνυμα που νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε προς τον ελληνικό λαό».

ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ
Είτε από δω και σε μετράνε στην αντίσταση, είτε από εκεί

Με τη σειρά του ο Χάρης Παπαμάργαρης εξήγησε στους δημοσιογράφους και τους άλλους παριστάμενους το πώς από κει που δεν ψήφιζε καν ΚΚΕ, έφτασε να ζητήσει ο ίδιος να μετέχει τιμητικά στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ:

«Με το ΚΚΕ και με τους κομμουνιστές έχουμε βρεθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά όχι στον πολιτικό στίβο, στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Βρεθήκαμε στα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα, μετά τη μεταπολίτευση το '74, στους κοινωνικούς αγώνες, στο συνδικαλισμό, στα κοινωνικά κινήματα, στη διεθνή αλληλεγγύη, με συμφωνίες, με διαφωνίες σε ζητήματα τακτικής, δηλαδή στον αγώνα που κάναμε σε πολλούς χώρους. Και, φυσικά, είναι γνωστό ότι δε δήλωσα ποτέ μου μαρξιστής - λενινιστής. Αν το δήλωνα, θα ήταν τιμή μου, αλλά δε δήλωσα ποτέ μου.

Αλλά και σε αυτά τα χρόνια μετά το '74, πολιτικά - πολιτικά που λένε, ψυχολογικά που λένε, δεν είχα ψηφίσει ποτέ μου το ΚΚΕ. Πρώτη φορά που ψήφισα το ΚΚΕ ήταν πριν 4 χρόνια, το 2000. Και πρώτη φορά που ζήτησα εγώ ο ίδιος, συμβολικά, να μετέχω στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, σε μια θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, που να έχει ένα συμβολισμό, ήταν φέτος.

Μετά από τέτοια πορεία ανακαλύπτει κανείς τον κομμουνισμό ή το μαρξισμό - λενινισμό; Νομίζω όχι, δεν είναι αυτό. Είναι ότι σε αυτά τα χρόνια των κοινών αγώνων, όχι μόνο με τους κομμουνιστές, αλλά και με άλλους που ανήκουν σε άλλους ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους, είχαμε κάποιες κατακτήσεις που ήρθαν σαν συνέχεια αγώνων άλλων πριν από εμάς, δεκαετιών, να πούμε πολλών δεκαετιών, να πούμε και αιώνων, ας το πούμε, και βλέπουμε όμως πια όχι σήμερα, μετά το '89, μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, του διπολισμού στις διεθνείς σχέσεις, στις αλλαγές, στις ανατροπές που έγιναν στην Ανατολική Ευρώπη και στην πρώην Σοβιετική Ενωση, την πτώση του τείχους του Βερολίνου, όταν εκεί δε χάρηκα σαν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, δεν έκλαψα όμως κιόλας.

Βλέπουμε όμως τα τελευταία 15 χρόνια, τι; Συστηματικά, με μέθοδο, από τη στιγμή που εξέλιπε το λεγόμενο αντίπαλο δέος, οι κρατούντες στη Δύση, εις την οποία ανήκουμε, όπως λεγόταν και άλλοτε, παίρνουν πίσω συστηματικά όλες τις κατακτήσεις, αλλού χονδρά, αλλού με τρόπο και με ευγένεια, με κορύφωση του Γιώργου Παπανδρέου την πρόταση, τη ρηξικέλευθη, να εργάζονται οι άνθρωποι χωρίς ασφάλιση για 4 χρόνια λέει μόνο. Τα οποία 4 θα γίνουν 8, που σημαίνει αντί να παίρνεις σύνταξη στα 60 ή στα 65, θα την παίρνεις στα 70 κλπ.

Βλέπουμε μια τέτοια κατάσταση, όπου κάθεται και αναλογίζεται κανείς, ο οποίος δεν έκανε δα και σπουδαία πράγματα, αλλά απλώς αγωνίστηκε μαζί με άλλους για κάποια πράγματα, να λέει καλά, πού πάμε, τι γίνεται;

Βλέπουμε την ανθρωπότητα να μπαίνει σε ένα νέο μεσαίωνα από πλευράς κατακτήσεων και δικαιωμάτων και να φοβάται δικαίως ό,τι μέχρι τώρα έχουν πάρει πίσω, δεν μπαίνουν στη ζυγαριά αυτά, αλλά ας πούμε ότι έχουν πάρει πίσω το 10%, το 20%, το 30% των δικαιωμάτων μας, ως εργαζομένων, ως συνταξιούχων κλπ. στρωμάτων κοινωνικών. Τα επόμενα λίγα χρόνια θα πάρουν πίσω και τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Εκτός αν υπάρχει κάποια έκφραση αντίθεσης, αντίστασης, πάλης, αγώνα ενάντια σε αυτή τη νεοκαπιταλιστική βαρβαρότητα, όπως λέγεται, και που έτσι είναι, με προοπτική απώτερη τι; Από τη στιγμή κατά την οποία η σοσιαλδημοκρατία περιέπεσε σε κώμα μετά το '89 και δεν υπάρχει δυστυχώς τρίτος δρόμος, υπάρχει είτε η μία πλευρά που λέει όχι στη βρωμιά τη σύγχρονη σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές και άλλες κατακτήσεις και σε ό,τι αφορά την προοπτική της ανατροπής του συστήματος του ίδιου, που ας μη στρέψει κανένας να πει, μα καλά πότε θα γίνει; Ας γίνει μετά, από τη σκοπιά μου μιλώντας, μετά από 50, 100, 200, 500 χρόνια. Το δίκιο και το σωστό είναι δίκιο και σωστό, είτε περνάνε 50 είτε περνάνε 500 είτε 5.000 χρόνια.

Συνεπώς, μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες. Είτε είσαι από εδώ και σε μετράνε, είτε είσαι από εκεί. Πολλές φωνές, πολλές τίμιες φωνές αντίστασης και αντίθεσης υπάρχουν και εκτός του ΚΚΕ, αλίμονο. Αλλά ποια είναι εκείνη η παράταξη η οποία έχει πίσω της μια ιστορία, που έχει αυτές τις θέσεις που έχει.

Γι' αυτούς τους λόγους, ακριβώς επειδή το ΚΚΕ έχει αυτές τις πολιτικές θέσεις, ζήτησα και εγώ να στρατευτώ από αυτή την τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να δώσω κι εγώ τη μάχη για τις 7 του Μάρτη και στις 8 του Μάρτη πάλι πίσω στους κοινωνικούς αγώνες. Ευχαριστώ πολύ».

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ
Να ψαλιδίσουμε το δικομματισμό, να υψώσουμε ανάχωμα

Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόσκληση του ΚΚΕ, μίλησε ο Κώστας Δρούτσας που θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και εξήγησε πως στους αγώνες «ανακαλύψαμε την ειλικρίνεια των συντρόφων, πλέον, κομμουνιστών»:

«Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης, είναι μια κίνηση που δημιουργήθηκε το 1988 από πολιτικά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης που είχαν θητεύσει σε κόμματα, που διαπίστωσαν οι ίδιοι ότι τα κόμματα αυτά είχαν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο.

Τα περισσότερα από αυτά ήταν κεντρογενή κόμματα και θέλησαν να εκφραστούν διατηρώντας τα τρία «Α» που πρέπει να διέπουν όλα τα θεμέλια της δημοκρατίας: την ανεξαρτησία τους, την αυτοδυναμία τους και την αυτοτέλειά τους.

Είχαν κοινωνικές παρεμβάσεις, αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις. Σημαντικότερη ήταν το 1988 όταν ως κραυγή αγωνίας προέβλεψαν αυτά που αναδείχτηκαν το 1989. Και βρήκαν ανταπόκριση κι εδώ στην Αθήνα με τη δημιουργία της Κίνησης Πολιτών των 113 προσωπικοτήτων, αλλά το σύστημα είναι τόσο ισχυρό που η δραστηριότητα αυτή ανακόπηκε με γνωστές μεθόδους, φυλλορροώντας ορισμένοι προς την πολιτική την ασκούμενη, κοινώς με ανταλλάγματα.

Εμείς συνεχίσαμε τις κοινωνικές μας παρεμβάσεις και μη αποδεχόμενοι τα τελευταία χρόνια ως νομοτελειακές τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και βλέποντας τη βαρβαρότητα με τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, συστρατευτήκαμε με τις πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, με την ευκαιρία της έναρξης των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

Από εκεί και πέρα, επιφυλακτικοί, η αλήθεια είναι, αλλά και αισιόδοξοι μέρα με τη μέρα που περνούσε, συνεργαστήκαμε και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι ένας από τους στόχους μας ήταν να αντιπαλέψουμε το δικομματισμό.

Στη συνέχεια πήραμε μέρος στη «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003» με πρωτοβουλία δυνάμεων όχι μόνο του ΚΚΕ, συνδικαλιστικών, κοινωνικών, πολιτικών, όπου παίξαμε σημαντικό πιστεύω ρόλο και εκεί ανακαλύψαμε την ειλικρίνεια των συντρόφων πλέον κομμουνιστών, στο επίπεδο όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά γενικά όλου του κόμματος.

Στην προκειμένη περίπτωση βασανιστήκαμε, διότι το όραμά μας ήταν η Αριστερά να βρει κοινή έκφραση, αλλά πιστεύαμε ακράδαντα ότι αυτό δε γίνεται σε προεκλογική περίοδο, δε γίνεται ευκαιριακά, ούτε να δικαιολογήσει αμαρτίες του παρελθόντος, ούτε να δώσει τη δυνατότητα για κάτι το οποίο την επομένη των εκλογών θα αποδειχθεί ότι ήταν ευκαιριακό και θα απογοητεύσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο της Αριστεράς.

Με τη συγκυρία της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, όπου αντιπαρατίθεται η πραγματική πραγματικότητα με την εικονική πραγματικότητα και διαπιστώνοντας καθημερινά στα διάφορα πάνελ όπου γίνεται η αντιπαράθεση της εικονικής πραγματικότητας με διορισμένους υπαλλήλους, δημοσιογράφους και πολιτικούς χωρίς πολιτική και από την άλλη μεριά η πραγματική πραγματικότητα του 13% της ανεργίας, του αγροτικού, η σπουδάζουσα νεολαία, η οποία είναι υποχρεωμένη να αποδεχτεί υπερατλαντικά μοντέλα για την Παιδεία, το 20% και πλέον των συμπολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ολοι αυτοί πρέπει να βρουν μια έκφραση πολιτική, να αντισταθούν και να πιστέψουμε ότι είναι δυνατόν να ανατραπεί η ασκούμενη δικομματικά ταυτόσημη πολιτική και τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο να ψαλιδίσουμε αυτές τις δυνατότητες, να δημιουργήσουμε ανάχωμα και να επιταχύνουμε τους χρόνους όπου το λαϊκό κίνημα θα μπορέσει να νικήσει και να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές.

Με αυτό το σκεπτικό αποδεχτήκαμε την πρόσκληση του ΚΚΕ και θέλοντας να σηματοδοτήσουμε αποδεχτήκαμε και την τιμητική, για μένα προσωπικά πρόταση συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ιστορικού ΚΚΕ.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε. Θα δώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε για να ανατρέψουμε αυτή την επικοινωνιακή πραγματικότητα και να απελευθερώσουμε λαϊκές δυνάμεις οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα για καλύτερες συνθήκες συνέχισης του αγώνα. Ευχαριστώ πολύ».

Κέρδος είναι η φυγή - και με την ψήφο - από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ

Κανένας δεν έχασε αντιστεκόμενος. Κερδισμένοι σήμερα θα είναι αυτοί που θα απεγκλωβιστούν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και με την ψήφο τους.

Στις δύο αυτές φράσεις επικεντρώνεται το σχόλιο που έκανε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνέντευξης στο Ζάππειο, με αφορμή το ένα μετά το άλλο τα εκβιαστικά διλήμματα που μπαίνουν μπροστά στους ψηφοφόρους.

«Επιτρέψτε μου, είπε, να κάνω ένα σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις που ζούμε και μέσα στην Ελλάδα, αλλά και εκτός Ελλάδας κατά κάποιο τρόπο. Εχουν σχέση με το Κυπριακό. Νομίζουμε ότι όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ένα μεγάλο ζήτημα: Οτι ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία, οι γυναίκες, τα στρατευμένα παιδιά του λαού και τα μόνιμα στελέχη στις Ενοπλες Δυνάμεις, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό, ζουν κάτω από πολλά εκβιαστικά διλήμματα και αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα συνδέονται και με τις εκλογές και με το κριτήριο της ψήφου.

Εμείς τα απορρίπτουμε. Π.χ. απορρίπτουμε το εκβιαστικό δίλημμα που λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παραιτηθούν από τα οράματα, τα δικαιώματά τους, να δεχτούν να ζουν σαν φτηνή εργατική δύναμη, δουλεύοντας πότε - πότε, γιατί αν δεν τα δεχτούν αυτά, θα χαθούν ολότελα.

Να δεχτούν π.χ. επενδύσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον και αν δεν τα δεχτούν πάλι θα χαθούν. Να δεχτούμε εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, να ανεχόμαστε ή να δεχόμαστε η Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος άλλων λαών, γειτονικών και παραπέρα, αλλιώς θα χαθούμε.

Κανένας και καμιά και πολύ περισσότερο ένας λαός ή λαοί, δε χάνονται όταν αντιστέκονται. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα. Και καλούμε οι εκλογές στις 7 του Μάρτη να αναδείξουν όλους εκείνους τους υποψιασμένους, γιατί αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, να αναδείξουν όλους αυτούς τους υποψιασμένους σε μία δύναμη χειραφέτησης από τα εκβιαστικά διλήμματα, που πλασάρονται από παντού και στην προκειμένη περίπτωση προβάλλονται από τα κόμματα του δικομματισμού, από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Επαναλαμβάνουμε: Κανείς δε χάθηκε όταν τόλμησε να αντισταθεί. Αυτό το δείχνει η ιστορία μας. Αυτό το δείχνει και το σήμερα και το παρελθόν. Και ό,τι έχουμε κρατήσει από τα παλιά ή ό,τι έχουμε αποτρέψει από τα χειρότερα, είναι διότι υπήρχαν αντιστάσεις σε τούτο τον τόπο. Επομένως, κερδισμένοι δε θα είναι εκείνοι που θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία. Κερδισμένοι θα είναι εκείνοι που θα έχουν φύγει από αυτά τα κόμματα και με την ψήφο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ