ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2004
Σελ. /32
Αντίσταση στο δικομματισμό

Η μόνη ψήφος που κονταίνει στα αλήθεια το δικομματισμό, που ψαλιδίζει τα φτερά του, είναι η κόκκινη ψήφος. Στις αυτές τις συνθήκες είναι σοβαρή πράξη αντίστασης, που κρατάει ζωντανή την ελπίδα και την προοπτική για καλύτερες μέρες

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Ντέρμπι, ήθελαν ευθύς εξαρχής αυτές τις βουλευτικές εκλογές οι «διαμορφωτές των εξελίξεων». Ο «περίπατος» που προεξοφλούσαν τα γκάλοπ με το προβάδισμα των 8 μονάδων, δεν ήταν η επιθυμητή εξέλιξη. Το σύστημα ατονούσε και οι «παγίδες» χαλάρωναν επικίνδυνα. Ομως, με την άνωθεν αλλαγή σκυτάλης στο ΠΑΣΟΚ, το «σκηνικό αλλάζει», εξέλιξη που δεν μπορούσε παρά να προαναγγελθεί και επιβεβαιωθεί από τα γκάλοπ... Νάτο, λοιπόν, το ντέρμπι και τώρα τα πράγματα είναι στη «σωστή ρότα». Ο δικομματισμός είναι και πάλι αξιόμαχος και μπορεί να καταβροχθίζει εύκολα όσους κάνουν το λάθος να «κοιτάξουν πίσω»...

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανισμοί υποστήριξής του, όπως τα ΜΜΕ και τα γκάλοπ, που αποδεικνύονται, ακόμα μια φορά, αναντικατάστατα εργαλεία χειραγώγησης στα χέρια των καναλαρχών και των εκδοτών. Ονειρεύονται ασύλληπτα ποσοστά του δικομματισμού - μιλάνε για πάνω από 90%... Θέλουν μια πρωτοφανή και ολοκληρωτική νίκη του δικομματισμού, η οποία την επομένη των εκλογών θα αφιερωθεί στις νεοφιλελεύθερες «ανατροπές». Τα γκάλοπ, αναλαμβάνουν να «καταγράψουν» το «αίτημα της αλλαγής», αλλά το περιεχόμενο θα το δώσουν οι Γ. Α. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής! Αδιάφορο, από άποψη συνολικών συμφερόντων του συστήματος, ποιος από τους δύο θα αναλάβει τελικά τα ηνία. Αρκεί που το πολιτικό σύστημα θα είναι πανίσχυρο, αρκεί η «άμυνα» των λαϊκών στρωμάτων να έχει υποστεί συντριπτικά πλήγματα...

Ιδιαίτερα στις εκλογές στις 7 του Μάρτη, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα «παντοδύναμος και επιθετικός δικομματισμός ή αφετηρία λαϊκής αντεπίθεσης». Η μόνη ψήφος που κονταίνει στα αλήθεια το δικομματισμό, που ψαλιδίζει τα φτερά του, είναι η κόκκινη ψήφος. Σ' αυτές τις συνθήκες είναι πράξη αντίστασης, που κρατάει ζωντανή την ελπίδα και την προοπτική για καλύτερες μέρες... Φαίνονται γίγαντες μόνο όταν είμαστε σκυφτοί...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΙ «ΣΤΑ ΙΣΑ»

ΑΜΦΙΡΡΟΠΗ ΜΑΧΗ... «Προτού καν διαμορφωθούν οι όροι της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Μαρτίου, τα βασικά στοιχεία του πολιτικού σκηνικού αποσύρονται και στη θέση τους τίθενται νέα που καθιστούν τις εκλογές αμφίρροπες. Αυτό προκύπτει από την πρώτη δημοσκόπηση με κάλπη (της ALCO), που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται να είναι τώρα μόλις 2,4% υπέρ της ΝΔ» («ΒΗΜΑ»).

ΝΤΕΡΜΠΙ... «Σε κρίσιμο σημείο κατέβηκε η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO. Η αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου εξελίσσεται σε ντέρμπι. Καθολικό είναι το αίτημα για ριζικές αλλαγές. Ο Γ. Α. Παπανδρέου υπερέχει έναντι του Κ. Καραμανλή ως καταλληλότερος πρωθυπουργός» («ΕΘΝΟΣ»).

ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ... «Εντυπωσιακή μεταστροφή υπέρ του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση (ALCO για το Alter), που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι μόλις 2,4 μονάδες υπέρ της ΝΔ (39,7% ΝΔ, 37,3% ΠΑΣΟΚ), ενώ η ίδια εταιρεία τον Σεπτέμβριο εμφάνιζε τη διαφορά στις 6,7 μονάδες υπέρ της ΝΔ... Παράλληλα όμως η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων θέλει από τον Γιώργο άλλη πολιτική» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«ΣΤΑ ΙΣΑ»... «"Ανοικτή" είναι και πάλι η εκλογική αναμέτρηση, καθώς η παρουσία του Γ. Παπανδρέου φέρνει "στα ίσα" τη διαφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με το γκάλοπ της ALCO. Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να αντιδράσει με επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων, για ήπιο προεκλογικό αγώνα» («ΝΕΑ»).

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ... «Παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα, η ΝΔ διατηρεί στο ακέραιο τις δυνάμεις της και με τη νέα δημοσκόπηση, στην οποία παρουσιάζεται αξιοσημείωτη σταθερότητα των διαρροών από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ. Δε μειώνονται οι αναποφάσιστοι, αλλά τα ποσοστά της Αριστεράς» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ! «Αυτή καθ' αυτή η δημοσκόπηση δεν πρέπει να προκαλέσει πανικό στις τάξεις της ΝΔ. Ηταν φυσικό να μειωθεί το εύρος της ψαλίδας και κατά μία έννοια καλύτερα που εμφανίστηκε τώρα, για να αφυπνιστούν πολλά στελέχη της ΝΔ που είχαν επαναπαυτεί στην εικονική ψαλίδα των 8 μονάδων και τα φόρτωσαν όλα στον πρόεδρο του κόμματος» (Από το άρθρο της («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΘΝΟΣ: Γκάλοπ: Στο οριακό 2,4% η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΣΤΑ ΙΣΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΡΩΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΤΕΡΜΠΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΥΤΕ ΨΗΦΟ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΓΙΩΡΓΟ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΕ... 2,4 ΜΟΝΑΔΕΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΑΝΑΛΙΑ ΣΕ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ Ν.Δ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ!

ΕΣΤΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΙΣ - Επιστολή ορόσημο Καραμανλή προς Παπανδρέου.

ΧΩΡΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ & ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ.

ΑΥΓΗ: ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χρειάζεται προεκλογική αντιπαράθεση για πραγματικά προβλήματα - ΝΑ ΗΤΤΗΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ισοτιμία για «δύο»... «H τηλεοπτική Δημοκρατία δρα κατά το δοκούν, προφανώς καθ' υπερβολήν και βεβαίως σύμφωνα με τα συμφέροντα των τηλεοπτικών σταθμών, προσβάλλοντας κάθε έννοια ισοπολιτείας έναντι των υπολοίπων πολιτικών ανταγωνιστών του κ. Παπανδρέου. Το φαινόμενο τείνει να λάβει διαστάσεις προκλητικής μονομέρειας, η οποία προσβάλλει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Στον αντίποδα της υπερπροβολής του κ. Παπανδρέου, οι δραστηριότητες του κ. Καραμανλή μπορεί να μην αποσιωπούνται μεν, αλλά συχνά παρουσιάζονται αποσπασματικά και αφιερώνεται σ' αυτές σαφώς περιορισμένος χρόνος, ενώ τα μικρότερα κόμματα είναι εξαφανισμένα. Υπό αυτές τις συνθήκες ο εκλογικός αγώνας προφανέστατα απειλείται με νόθευση, γεγονός που επιβάλλει τάχιστα την επιβολή κανόνων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να εξασφαλιστούν κατά το δυνατόν ίσοι όροι δημοσιότητας, τουλάχιστον για τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Πρόγραμμα με «εκπλήξεις»... «Νέο κυβερνητικό πρόγραμμα για την προσεχή τετραετία, με ριζοσπαστικά μέτρα και εκπλήξεις που θα αιφνιδιάσουν ακόμη και πολλούς από το κυβερνών κόμμα, προτίθεται να εξαγγείλει ο κ. Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά την επίσημη εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος τον Φεβρουάριο. Θα ληφθούν υπόψη οι νέες ιδέες που θα αναδειχτούν από τον διάλογο του κ. Παπανδρέου με την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ που ήδη εξελίσσεται καθώς και οι θέσεις του "κομματικού" προγράμματος που ήδη ολοκληρώθηκε. Η πολιτική φιλοσοφία του νέου προγράμματος θα υπερβαίνει την τρέχουσα κυβερνητική πολιτική και δε θα αποτελεί τυπική συνέχειά της» (επίσης από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Φανταστικό..! «Πριν από δύο εβδομάδες μια τέτοια εξέλιξη θα ανήκε ασφαλώς στη σφαίρα του φανταστικού και όποιος τολμούσε δημόσια να τη διατυπώσει μόνο ειρωνικά σχόλια θα εισέπραττε. Αλλά ήδη η μεγάλη ανατροπή συντελείται και η ιστορική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη δικαιώνεται. Μια μάχη που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, έδειχνε χαμένη για τη δημοκρατική παράταξη, αρχίζει τώρα από την αρχή, μ' ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ