ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Πληρώνουν ένα μηνιάτικο το χρόνο

Η μέση μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 94,3 ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών

Οι συνταξιούχοι δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων πείνας για φάρμακα
Οι συνταξιούχοι δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων πείνας για φάρμακα
Τις αποδοχές ενός μήνα ξοδεύουν κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά στην ώρα της ανάγκης που χρειάζονται υπηρεσίες Υγείας. Ετσι, η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας με 44% επί των συνολικών δαπανών Υγείας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι μόλις 26,3%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - του ινστιτούτου των φαρμακοβιομηχάνων - η μέση μηνιαία δαπάνη για την υγεία του νοικοκυριού στη χώρα μας ανέρχεται σε 94,3 ευρώ (32.132 δραχμές). Σε ετήσια, δηλαδή, βάση η μέση ιδιωτική δαπάνη Υγείας του νοικοκυριού είναι 1.131,6 ευρώ (385.592 δραχμές) και ξεπερνά τις μηνιάτικες αποδοχές του νοικοκυριού - σε περίπτωση βέβαια που δουλεύουν δύο άτομα από ένα τετραμελές νοικοκυριό.

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε χτες και εκπονήθηκε απ' τους μελετητές Βασίλη Κοντοζομάνη και Χαρά Κουσουλάκου για λογαριασμό του ΙΟΒΕ με βάση τις Ερευνες των Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ), που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια απ' την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας. Η μέση μηνιαία δαπάνη των 94,3 ευρώ αφορά στα στοιχεία της τελευταίας ΕΟΠ ('98-'99) και - όπως σημειώνουν οι μελετητές - αποτελούν το 6,8% των αγορών του νοικοκυριού. (Οι αγορές του νοικοκυριού αφορούν στα πάσης φύσεως έξοδα της οικογένειας, όπως ρούχα, τρόφιμα, ενοίκια κλπ.).

Το ύψος της δαπάνης των 94,3 ευρώ το μήνα (των 1.131,1 δραχμών το χρόνο) φαίνεται αν συγκριθεί με το βασικό μισθό που την 1.1.1999 ήταν 443 ευρώ (147.500 δραχμές) στον ιδιωτικό τομέα. Αποτελεί δηλαδή το 21,7% των βασικών αποδοχών ενός εργαζόμενου ή το 10,8% στην περίπτωση που δουλεύουν δύο μέλη ενός νοικοκυριού.

Ακόμα και σε σημερινές τρέχουσες τιμές, οι δαπάνες θεωρούνται υπέρογκες, καθώς ο βασικός μισθός είναι 519 ευρώ - και στην περίπτωση που δουλεύουν δύο μέλη του νοικοκυριού οι μηνιαίες αποδοχές φτάνουν στα 1.038 ευρώ.

Οπως σημειώνουν οι μελετητές από τη μέση μηνιαία δαπάνη των 94,3 ευρώ το 15% αφορά σε δαπάνη για φάρμακα, το 24% δαπάνη για υπηρεσίες γιατρών, το 32% σε δαπάνη για οδοντιατρικές υπηρεσίες και το 12% σε δαπάνη για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οπως σημειώνουν οι μελετητές, η δαπάνη για υγεία των αστικών νοικοκυριών είναι διαχρονικά υψηλότερη από την αντίστοιχη δαπάνη των ημιαστικών και των αγροτικών νοικοκυριών. Νοικοκυριά - όπως σημειώνουν - με υπεύθυνο κάτω των 25 χρόνων πραγματοποιούν χαμηλότερη δαπάνη υγείας διαχρονικά, ενώ νοικοκυριά με υπεύθυνο μεγαλύτερο των 74 ετών δαπανούν για υγεία το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των αγορών τους απ' όλα τα άλλα νοικοκυριά. «Κοινό σημείο σε όλες τις ΕΟΠ αποτελεί το γεγονός ότι καθώς αυξάνεται η ηλικία του υπεύθυνου του νοικοκυριού αυξάνεται και η Μέση Μηνιαία Δαπάνη για Φάρμακα» (ΜΜΔ), υπογραμμίζουν οι μελετητές.

Η δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα το 2001 ανήλθε σε 12.262 εκ. ευρώ από τα οποία το 14% δαπανήθηκε για φάρμακα. Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη ήταν 420 εκ. ευρώ, ποσό που αποτελούσε το 24,5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και το 7,8% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία (5.398 εκ. ευρώ). Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα που αποζημιώνονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την ιδία δαπάνη.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2001 ανήλθε σε 1.293 εκ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 75,5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και στο 18,9% της συνολικής δημόσιας δαπάνης για την Υγεία.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Διεκδικούν το «φιλέτο » της νοσοκομειακής περίθαλψης

Βλέπουν τη δυνατότητα ανάπτυξης των προγραμμάτων Υγείας μέχρι και 82%!

Πατώντας στην πολιτικής της εμπορευματοποίησης της κυβέρνησης που προωθεί η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα οι ασφαλιστικές εταιρίες εμφανίζονται για ακόμα μια φορά διεκδικητές του φιλέτου της περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία. Εφαλτήριο για τις αξιώσεις του αποτελεί το νομοθετικό πλαίσιο που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα η ρύθμιση εκείνη που δίνει το δικαίωμα στους διοικητές των νοσοκομείων να υπογράφουν συμβάσεις με τις ασφαλιστικές εταιρίες, με «ειδικό υψηλότερο νοσήλειο» για ποσοστό μέχρι του 20% των κλινών για θέσεις Β' και Α' στα νοσοκομεία.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' όσα ανέφεραν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας στη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων έρευνας αγοράς για προγράμματα Υγείας και σύνταξης που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Ενωσης η ICAP τόσο σε κατόχους όσο και σε μη κατόχους τέτοιων προγραμμάτων.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες εκμεταλλεύονται τη σταδιακή απαξίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των καλύψεων στους τομείς Υγείας - Περίθαλψης που οδηγούν τους εργαζόμενους σε ανασφάλεια και αβεβαιότητα, όπως αποτυπώνεται και στη σχετική έρευνα. Ετσι, επιχειρούν να προβάλλουν ως μονόδρομο την παραπέρα διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης σε ζητήματα υγείας και σύνταξης, με στόχο την αύξηση της πελατείας τους, τη μείωση του κόστους για τις ασφαλιστικές εταιρίες και την αύξηση των κερδών τους μέσα και από την είσοδό τους στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό το τελευταίο το βαφτίζουν «συλλειτουργία φορέων κύριας ασφάλισης και ιδιωτικής ασφάλισης στον κλάδο της Υγείας». Σ' αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, εντάσσεται και η συνάντηση που είχαν με τις «ευλογίες» του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής υγείας της ΕΑΕΕ Π. Καραλή, οι εκπρόσωποι των εταιριών με τρεις διοικητές Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) πριν από έξι μήνες. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση της εκχώρησης ενός ποσοστού κλινών στις ασφαλιστικές εταιρίες για λογαριασμό των «πελατών τους». Ο Π. Καραλής είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους των ΠεΣΥΠ.

Το «πεδίο δόξης λαμπρό» που υπόσχεται στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα η κυβερνητική πολιτική μεταφράζονται σε «δυνατότητα ανάπτυξης του κλάδου μέχρι 82%». Αυτό συμπεραίνουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας με δεδομένο ότι ένα ποσοστό της τάξης του 22% από τους ερωτηθέντες δήλωσε ότι σκοπεύει να αποκτήσει ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ για το 2002 οι ασφαλισμένοι με ατομικά ή ομαδικά συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης ανέρχονται σε 1.300.000. Κατά το 2002 αποζημιώθηκαν για περιπτώσεις νοσηλείας 280.706 άτομα με κόστος 332 εκατ. ευρώ.

«Κίνητρα» για την παραπέρα ανάπτυξη του λεγόμενου τρίτου πυλώνα του συστήματος ασφάλισης, δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης, ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρίες, με έμφαση στις φοροαπαλλαγές. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε χτες, το 70% των ερωτηθέντων οι οποίοι δεν έχουν πρόγραμμα σύνταξης δήλωσε ότι δε σκοπεύει να αποκτήσει ούτε στο μέλλον κάποιο σχετικό πρόγραμμα. Το 41% από αυτούς (48% φτάνει το ποσοστό στην Αθήνα) δηλώνει ότι δε θα το κάνει γιατί έχει Κοινωνική Ασφάλιση, το 33% γιατί το κόστος είναι υψηλό και ένα ποσοστό της τάξης του 22% γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στις εταιρίες. Την ίδια στιγμή, ας σημειωθεί, το 70% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα της ICAP, δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόγραμμα, ούτε συνταξιοδοτικό ούτε υγείας. Με βάση τα στοιχεία των ίδιων των εταιριών, τα ασφαλιστήρια με συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά προγράμματα ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια. Οι ασφαλιστικές εταιρίες διαχειρίζονται αποθέματα ύψους περίπου 2,7 δισ. ευρώ, ενώ στον τομέα των συντάξεων καλούνται από τα συμβόλαια που έχουν συνάψει να καταβάλουν συντάξεις δυσανάλογα μικρές σε σχέση με τις αποδόσεις που τους αποφέρουν και ανέρχονται σε 377,4 εκατ. ευρώ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας

Στις σημερινές συνθήκες, που το επιχειρηματικό κεφάλαιο, αποθρασυμένο από την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας και Ασφάλισης, αξιώνει νέες παραχωρήσεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, σε αγωνιστική συσπείρωση και δράση για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας- Πρόνοιας, με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, αλλά και στην πολύμορφη επίθεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση του ιδιωτικού τομέα Υγείας και η εκμετάλλευση της μείωσης και της υποβάθμισης του δημόσιου τομέα και των υπηρεσιών που παρέχει για την εκμετάλλευση των περισσότερων ασθενών και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών αποτέλεσαν κεντρικό ζήτημα της ημερίδας που πραγματοποίησε στις 11.12.2003 το ΠΑΜΕ με θέμα: «Δημόσια Υγεία και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ξεκάθαρο ότι η Υγεία έχει άμεση σχέση με τον τρόπο παραγωγής και το χαρακτήρα της κοινωνικής οργάνωσης. Οτι ο αγώνας για την Υγεία είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα ενάντια στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική, για την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων, ότι για το ταξικό κίνημα η Υγεία δεν μπορεί παρά να είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα, που πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Με τη δημιουργία κοινωνικής συμμαχίας και ενιαίας συντονισμένης δράσης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, τα κινήματα των γυναικών, της νεολαίας και με πολύμορφες δραστηριότητες, πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις.

Ιδιαίτερο ρόλο, σ' αυτή την πάλη, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη κοινής δράσης των εργαζομένων για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και τη διεκδίκηση κοινών στόχων πάλης με το εργατικό λαϊκό κίνημα. Αναγκαία, σε αυτή την πορεία, είναι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, η ενίσχυση του ταξικού πόλου με τη συγκρότηση στους χώρους δουλιάς επιτροπών αγώνα του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε ότι τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα σε Υγεία και Πρόνοια έχουν φέρει ισχυρό πλήγμα στο δημόσιο τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ψυχικής Υγείας. Οτι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ουσιαστικά ασκούν ίδια πολιτική στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας. Και τα δυο κόμματα είναι υπέρ της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας. Δημαγωγούν όταν λένε πως η Υγεία είναι αγαθό και την ίδια στιγμή συμφωνούν σε μέτρα εμπορευματοποίησής της. Στο ίδιο πνεύμα ο ΣΥΝ μιλά για το συμπληρωματικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα της Υγείας στο δημόσιο, προσφέροντας με τη στάση και τις θέσεις του αριστερό άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Αντίστοιχα, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν συμφωνήσει στο χαρακτήρα και στην ουσία των αντιδραστικών αλλαγών στην Υγεία και Πρόνοια, αποδέχονται τη λογική του ανταγωνισμού και της ανταγωνιστικότητας για την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας και στον τομέα της Υγείας.

Πρέπει, τονίζει το ΠΑΜΕ, να μπει στο επίκεντρο της δράσης των συνδικάτων η πάλη για ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, υποταγμένο στις λαϊκές ανάγκες, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, με την κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης.

Η πάλη για να γίνει εργατική-λαϊκή περιουσία η βιομηχανία φαρμάκου και βιοϊατρικής τεχνολογίας, για πρόληψη, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, κατοικίας, στο σχολικό περιβάλλον, για ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Για την υπεράσπιση του πλαισίου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επέκτασή τους στο δημόσιο τομέα, για τη συγκρότηση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ουσιαστικά μέτρα συνολικής φροντίδας και στήριξης των ανθρώπων με αναπηρίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ