Αντιδρούν έντονα οι κάτοικοι της Θέρμης, όπου ο δήμος παραχωρεί έκταση για να εγκατασταθεί το κέντρο διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών
Η «ΕΕΑΑ ΑΕ» συστάθηκε από βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις, που διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, και στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει με 35% η ΚΕΔΚΕ.
Η δημιουργία ΚΔΑΥ στη Θεσσαλονίκη δρομολογήθηκε σε συνεργασία των 11 ΟΤΑ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στην Αναπτυξιακή Εταιρία «Ανατολική ΑΕ», στο πλαίσιο του σχεδιασμού ανάπτυξης της ανακύκλωσης στην περιοχή. Βέβαια γεννά ερωτήματα γιατί τελικά επιλέχθηκε η συνεργασία με ιδιωτική εταιρία, τη στιγμή κατά την οποία ήδη λειτουργεί ΚΔΑΥ στην περιοχή, με ευθύνη του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, το οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί. Τα ερωτήματα όμως απαντώνται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης που και με νόμο (τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων) ανοίγει το δρόμο για πλήρη εκχώρηση αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ στο ιδιωτικό κεφάλαιο αλλά και τη μετατροπή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ανώνυμες Εταιρίες.
Η συμφωνία λοιπόν προβλέπει πως η «ΕΕΑΑ ΑΕ» αναλαμβάνει το σύνολο της επένδυσης (μονάδα και εξοπλισμός συλλογής-μεταφοράς) καθώς και τη διαλογή των ανακυκλώσιμων και τη διαχείριση του συστήματος, ενώ οι ΟΤΑ αναλαμβάνουν την παραχώρηση γης για τη μονάδα και τη συλλογή-μεταφορά των απορριμμάτων συσκευασίας. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, οι ΟΤΑ θα παραλάβουν από την «ΕΕΑΑ ΑΕ» περίπου 15 απορριμματοφόρα, 3.000 κάδους ανακύκλωσης και 100.000 τσάντες (μία για κάθε νοικοκυριό). Παράλληλα, η «ΕΕΑΑ ΑΕ» θα χρηματοδοτήσει πλήρως την κατασκευή του ΚΔΑΥ προϋπολογισμού ύψους 3.000.000 ευρώ. Τα υλικά συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλα) θα διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα απορρίμματα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, θα τοποθετούνται σε ξεχωριστό κάδο και στη συνέχεια θα οδηγούνται στο ΚΔΑΥ. Εκεί θα διαχωρίζονται κυρίως χειρωνακτικά και θα μεταφέρονται σε βιομηχανίες ως πρώτη ύλη για την παραγωγική τους διαδικασία.
Σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση, ο δήμαρχος Θέρμης, Θ. Παπαδόπουλος, προσπάθησε να πείσει πως η «ΕΕΑΑ ΑΕ» και οι βιομηχανίες-μέτοχοι, ουσιαστικά θα «μπαίνουν μέσα» οικονομικά από αυτή τη διαδικασία. Και εύλογα προέκυψε το ερώτημα: Το κάνουν δηλαδή «για την ψυχή της μάνας τους»; Οχι βέβαια. Αντίθετα, το όποιο κόστος με το οποίο επιβαρύνονται, θα το εισπράττουν από τη διαχείριση του «πράσινου σήματος» που θα μπαίνει στα προϊόντα συσκευασίας των εταιριών που μετέχουν και το οποίο φυσικά θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής με τη μετακύλησή του στην τελική τιμή του προϊόντος.
Η μονάδα θα εγκατασταθεί σε έκταση 7 στρεμμάτων την οποία παραχωρεί ο Δήμος Θέρμης και βρίσκεται ανάμεσα στο αεροδρόμιο Σέδες και στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ν. Ραιδεστού. Ο δήμος αναφέρει ότι απέχει 1.350 μέτρα από τον οικισμό Ραιδεστού και 1.650 από τον οικισμό Θέρμης, όμως οι κάτοικοι της Θέρμης διαμαρτύρονται ότι απέχει 300-500 μέτρα από τα σπίτια τους. Με τη λειτουργία του ΚΔΑΥ προβλέπεται και η δημιουργία 40 θέσεων εργασίας. Γεγονός που προβάλλεται ως το «δέλεαρ» για τους άνεργους της περιοχής.
Οι κάτοικοι της περιοχής δε φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν στην υλοποίηση του έργου. Ηδη έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα και έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Περισσότερες από 1.500 υπογραφές κατοίκων έχουν συγκεντρωθεί ενάντια στην κατασκευή του έργου. Και ήδη έχει γίνει προσφυγή στην Περιφέρεια, με την οποία ζητείται να ακυρωθεί η απόφαση που αφορά στη δωρεάν παραχώρηση 7 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης, για 25 χρόνια, στην ιδιωτική εταιρία.
Στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν τάσσεται η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θέρμης», που ευθύς εξαρχής εξέφρασε τη διαφωνία της με τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής. Ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΚ Θόδωρος Ιγνατιάδης ανέφερε:
«Διαφωνήσαμε με την επιλογή δημιουργίας ιδιωτικού κέντρου διαλογής απορριμμάτων συσκευασίας (ΚΔΑΥ) στο δήμο μας γιατί παραχωρείται μία από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης στον πλήρη έλεγχο των πολυεθνικών. Επίσης, γιατί ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά πρότυπα που έχουν διαμορφώσει για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους ευθύνονται για τη ρύπανση, αυτός που καλείται να πληρώσει το κόστος της ανακύκλωσης είναι ο δημότης και όχι οι εταιρίες. Μάλιστα, ο δημότης πληρώνει διπλά, αφού θα επιβαρύνεται και τα έξοδα αποκομιδής-μεταφοράς με προσωπικό, καύσιμα και λιπαντικά μέσω της φορολογίας του από το δήμο.
Επίσης, με τους όρους που γίνεται η παραχώρηση του οικοπέδου και η χωροθέτηση υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης υποβάθμισης μιας ήδη επιβαρυμένης περιοχής που προσανατολίζεται κυρίως στην οικιστική ανάπτυξη. Παραχωρείται δωρεάν σε μια ιδιωτική εταιρία δημοτική έκταση για τουλάχιστον 25 χρόνια. Και δεν είναι τίποτε αναξιοπαθούντες ούτε ζορισμένοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του δήμου μας που θα έπρεπε να βοηθηθούν. Πολυεθνικές είναι».
Την απόλυση τριών εργαζομένων του δημοτικού ωδείου, στην οποία προχώρησε η δημοτική αρχή Λάρισας παραμονές Πρωτοχρονιάς, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), επισημαίνοντας πως «η δημοτική αρχή αντί να διεκδικεί αγωνιστικά πόρους από την κεντρική εξουσία έχει γίνει το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και φοροεισπράκτορας των Λαρισαίων».
Οπως υπογραμμίζεται, οι εργαζόμενοι κάλυπταν πραγματικές ανάγκες και η απόλυσή τους έρχεται να συμπληρώσει τη συνεχώς εντεινόμενη υποβάθμιση του ωδείου (αυξάνονται τα δίδακτρα και έτσι μειώνονται οι μαθητές, περιορίζονται οι δραστηριότητες). Το ΕΚΛ σημειώνει πως η απόφαση αυτή «δείχνει την τακτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή απέναντι στους εργαζομένους. Μια πολιτική απολύσεων και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, με διεύρυνση των συμβάσεων έργου που κρατάει ομήρους εργαζομένους που εργάζονται 10 έως 15 χρόνια στον δήμο Λάρισας. Καταγγέλλουμε τις απολύσεις και ζητάμε να ξαναπροσληφθούν καθώς επίσης να σταματήσει η ομηρία δεκάδων εργαζομένων οι οποίοι αμείβονται με σύμβαση έργου - σύμβαση πείνας».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων - ΠΟΑΟ, εξ ονόματος όλων των οργανώσεων μελών της (ΠΕΑΕΑ, ΣΥΝΔ.ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΠΕΑΦΕ, ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ, ΠΣΑΜΑ, ΠΕΕΠ, ΑΣΑΥΠΑ, ΠΕΣΣΑΘΕ, ΠΟΣΣΑΘΕΑ, ΚΜΙΕΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ, ΚΑΕ) καλεί όλους τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και όλους τους Φίλους της στην κοπή της πίτας, που θα γίνει το Σάββατο 10 Γενάρη 2004 στις 11 πμ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων(Βεραντζέρου 1 - πλατεία Κάνιγγος).
Σε συμβολική κατάληψη του γκαράζ του δήμου Ν. Ιωνίας προχώρησαν χτες οι 40 υπό απόλυση εργαζόμενοι στο δήμο που δουλεύουν για χρόνια, είτε ως συμβασιούχοι είτε στα λεγόμενα «κοινωνικά προγράμματα». Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή εμμένει στις απολύσεις και ο δήμαρχος Γ. Χαραλάμπους, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής, δήλωσε χτες στα ΜΜΕ ότι μία από τις λύσεις που προτείνει είναι να εργαστούν ως μερικά απασχολούμενοι.
Λίγη ώρα μετά την κατάληψη, το σωματείο των εργαζομένων πραγματοποίησε νέα γενική συνέλευση για τον προγραμματισμό της δράσης του. Και χτες, στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο Π. Τσουκαλάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία», εκπρόσωποι του σωματείου συνταξιούχων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.