ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Διαψεύσεις ή διαδοχή; Διαλέγετε...

Η άρνηση, ουσιαστικά, του πρωθυπουργού να μιλήσει δημόσια και να «κλείσει» ο ίδιος και αυτοπροσώπως τα σενάρια διαδοχής του, γεγονός που θα είχε μια άλλη βαρύτητα, επισκίασε τη σχετική προσπάθεια που κατέβαλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ετσι μάλλον... αναιμική θα πρέπει να θεωρηθεί η χτεσινή δήλωση Πρωτόπαππα, παρά το... στόμφο με τον οποίο διατυπώθηκε: «Αυτό το θέμα έχει κλείσει. Πορευόμαστε όλοι μαζί προς τις εκλογές. Διεκδικούμε τη νίκη με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη. Πάρτε το απόφαση», ήταν τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα της διαδοχής. Φρόντισε, δε, να συμπληρώσει: «Οπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Κώστας Σημίτης είναι το μεγάλο όπλο του ΠΑΣΟΚ»...

Αντίθετα, τα σχετικά σενάρια φουντώνουν και λόγω της νέας χτεσινής αρχηγικής εμφάνισης του Γιώργου Παπανδρέου στη Μαγνησία, αλλά και λόγω της προβολής που έτυχε από τα ΜΜΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, ακολουθούμενος από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα στην περιοδεία του, δήλωσε ότι «ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του», ότι ο ίδιος θα τις αναλάβει για «όπου το κόμμα τον καλέσει», προσθέτοντας όμως ότι «πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς» και ότι «σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο και πρωθυπουργό» και «προχωράμε με τον Κ. Σημίτη». Φυσικά, από τους ακροατές του δεν πέρασε απαρατήρητο το «σήμερα»...

Στο κλίμα της αναμονής συντείνουν δε τόσο το γεγονός της αναβολής της συνάντησης του πρωθυπουργού με υποψήφιους του κόμματός του που επρόκειτο να γίνει τη Δευτέρα (η δικαιολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ότι ο Κ. Σημίτης θέλει να προετοιμαστεί για τον προϋπολογισμό...), όσο και η αναβολή της περιοδείας του στην Κρήτη, όπου έχει προγραμματιστεί να συνοδεύεται από τον Γ. Παπανδρέου...

Από τις πληροφορίες επίσης που έρχονται από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο Κ. Σημίτης στη συνεδρίαση του χτεσινού «πρωινού καφέ» αντέτεινε, σε όσους του ζητούσαν να παρέμβει ο ίδιος δημόσια, ότι «εγώ τοποθετούμαι για θέματα ουσίας και όχι για σενάρια», ενώ φέρεται να προέβη στη διφορούμενη τοποθέτηση πως «δε θα μου υπαγορεύσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθώ»... Ετσι παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα πράξει, τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όσο και στην αυριανή του συνάντηση με τον Κ. Στεφανόπουλο, αλλά και στη συνεδρίαση του ΕΓ για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Το όλο κλίμα πάντως μέσα στο ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε εκτιμήσεις πως ο πρωθυπουργός με την εντολή να μιλήσει αντ' αυτού ο Χρ. Πρωτόπαππας, απλώς θέλησε να κερδίσει χρόνο μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού. Για το τι θα γίνει μετά, η φημολογία περισσεύει. Αλλοι μιλούν για αναγγελία «εξελίξεων» ακόμα και την επομένη, στις 22 Δεκέμβρη. Μια φημολογία που φτάνει μέχρι και σε σενάρια για έκτακτη σύγκληση κοινοβουλευτικής ομάδας και έκτακτου συνεδρίου, μέσα στο Γενάρη... Πάντως, συνεργάτες του Κ. Σημίτη, που τέθηκε υπόψη τους η σχετική φημολογία, επέμεναν να ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι «έχουν πειστεί» πως ο πρωθυπουργός θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές...

Αλλοι πάντως, βλέποντας πως οι εξελίξεις «τρέχουν», αρχίζουν να παίρνουν «θέσεις». Ετσι χτες είχαμε νέα εμφάνιση Βενιζέλου, που αφού δήλωσε ξανά «παρών» στη διαδοχή, σχολιάζοντας εμμέσως τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου, είπε ότι «οι εξελίξεις δεν εκβιάζονται» και πως «όταν δε σε χρειάζονται και δηλώνεις παρών σε αγνοούν, ενώ όταν σε χρειάζονται ακόμα κι αν είσαι απών θα σε βρουν»...

  • Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Γ. Δημαράς δήλωσε ότι προσχωρεί στο ΠΑΣΟΚ.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψηφοθηρική «αποστασιοποίηση» από Μητσοτάκη

Τείχη υποκρισίας και δημαγωγίας απέναντι στις «επώδυνες» για τα λαϊκά στρώματα προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη, υψώνει η ηγεσία της ΝΔ, φθάνοντας στο σημείο να αποκηρύξει το απάνθρωπο πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, για χάρη της ψηφοθηρίας.

Προκειμένου να αποφύγει την ανάληψη του πολιτικού κόστους από την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και για να μη δίνει «πατήματα» στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της ΝΔ έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία «αποστασιοποίησης» από τις «αντιδημοφιλείς» θέσεις του επίτιμου προέδρου.

Με δηλώσεις σειράς στελεχών της και αρθρογραφίας στο φιλικό της Τύπο επιχειρείται να καλλιεργηθεί η εικόνα ότι τάχα υπάρχουν «θεμελιώδες διαφορές» μεταξύ της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ το 1990 - 1993 και του σημερινού κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος, που η παρουσίασή του διαρκώς αναβάλλεται. Τα αρμόδια οικονομικά στελέχη της ΝΔ ισχυρίζονται ότι θα εγκαταλειφθεί η πολιτική της λιτότητας και οι (νεοφιλελεύθερες) διαρθρωτικές αλλαγές θα γίνουν συναινετικά!

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από τη χτεσινή ομιλία του αρμόδιου συντονιστή Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, σε χτεσινοβραδινή εκδήλωση στο ΕΒΕΑ: «Παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, η πολιτική μας δεν είναι πολιτική περιοριστική, αλλά αναπτυξιακή. Δεν είναι πολιτική σκληρή, αλλά κοινωνική. Στόχος της είναι η ανάπτυξη, όχι η λιτότητα. Στόχος της είναι η αύξηση της απασχόλησης και όχι οι απολύσεις. Στόχος της είναι οι συναινετικές μεταρρυθμίσεις και όχι οι κοινωνικές συγκρούσεις. Με μετριοπάθεια, κοινωνική συναίνεση και κυβερνητική αποτελεσματικότητα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή για την Ελλάδα».

Αμέσως μετά όμως, αναφερόμενος στους άξονες της «νέας οικονομικής πολιτικής», αυτοαναιρέθηκε, αφού οι βασικοί της στόχοι είναι «μια σταθερή μακροοικονομική πολιτική», διαρθρωτικές αλλαγές, σκόπιμα απροσδιόριστες, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, επανίδρυση του κράτους. Νωρίτερα μιλώντας στον «Φλας» επανέφερε το μύθο περί άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω των πόρων από τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα.

Πιο συγκρατημένος ο γραμματέας της ΚΟ, Δ. Σιούφας, συνάρτησε την πολιτική της κυβέρνησης από τη δημοσιονομική απογραφή «για να ξέρουμε πού βαδίζουμε», όπως είπε, και πρόσθεσε: «Στο σχεδιασμό του προγράμματός μας λογαριάζουμε πού είναι σήμερα η κατάσταση. Αλλά και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει και το μέγεθος και την έκταση αυτών των προβλημάτων».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιώσει τη δήθεν πιο «ήπια» πολιτική της, να ενισχύσει τα ψεύτικα διλήμματα και να κερδίσει πόντους στη δικομματική προεκλογική διαμάχη. «Το θέμα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δε φταίει, διότι είπε την αλήθεια», επανήλθε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Εκείνοι που φταίνε, είναι αυτοί που προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Δηλαδή, οι παράγοντες της ΝΔ». Φυσικά η κυβέρνηση Σημίτη λέει πάντα την αλήθεια...

Στο μεταξύ, από σήμερα η ΝΔ ξεκινά οικονομική εξόρμηση ενόψει των εκλογών με σύνθημα «με ένα ευρώ ενισχύεις τη διαφάνεια»...

Νέο κόμμα από τον Στ. Παπαθεμελή

«Σε πανεθνική δημοκρατική συστράτευση ενάντια στην παρακμή, τη διαφθορά και την απαξίωση του ανθρώπου και της ζωής του», κάλεσε χτες το βράδυ ο Στέλιος Παπαθεμελής τους Ελληνες πολίτες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ανακήρυξη του κόμματός του, το οποίο θα έχει τον τίτλο «Δημοκρατική Αναγέννηση».

Ανάμεσα στις επιδιώξεις του νέου κόμματος, έτσι όπως αυτές τις όρισε ο πρόεδρός του Στ. Παπαθεμελής και όπως υποστήριξε «ήδη έχουν δεχτεί χιλιάδες πολίτες», είναι «η ειρηνική επανάσταση, η αφύπνιση και η κινητοποίηση των πολιτών, των Ελλήνων της χώρας μας». Αναφερόμενος στη συνέχεια, ο ίδιος, στον τίτλο που επιλέχτηκε για το κόμμα του, είπε ότι «κάποιοι μας πρότειναν τους τίτλους χριστιανικό, ορθόδοξο, πατριωτικό», αλλά εμείς «αρνούμαστε να καπηλευτούμε ιερά ονόματα».

Εκτενή αναφορά έκανε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής και «στην προτεραιότητα» που όπως τόνισε θα δώσει το κόμμα του «στα εθνικά συμφέροντα», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αυτή η «προτεραιότητα δε σημαίνει απομόνωση και εγκατάλειψη διεθνών συμμαχιών και ερεισμάτων». Ο Στ. Παπαθεμελής προανήγγειλε «σύγκρουση» με τα «κατεστημένα συμφέροντα», η οποία όπως είπε «προϋποθέτει την ανάδειξη του δημόσιου συμφέροντος».

Αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική, άσκησε κριτική στους «ψευδοεκσυγχρονιστές» για «την ελληνοτουρκική φιλία, όπως την εννοούν». Μίλησε για το δημογραφικό πρόβλημα, λέγοντας ότι «το 2020 οι Ελληνες θα είμαστε 8.000.000, άγνωστο εν μέσω πόσων αλλοεθνών, μόνιμων και παράνομων».

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το Κυπριακό, λέγοντας ότι «ο τουρκικός επεκτατισμός δεν ξορκίζεται, δεν εξευμενίζεται και δεν κατευνάζεται. Αντιμετωπίζεται».

Εγιναν επίσης πολλές αναφορές του Στ. Παπαθεμελή στην Ορθοδοξία και την Εκκλησία, οι οποίες δίνουν ένα σαφές δείγμα από ποιους χώρους φιλοδοξεί να αντλήσει ο ίδιος ψηφοφόρους.

Στη χτεσινή εκδήλωση, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία δυο μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ του Γ. Παπασίμου και του Μ. Δασκαλάκη, που «πυροδότησαν» συζητήσεις για ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία των δυο πλέον κομμάτων. Ο βουλευτής Κ. Σπυριούνης, που πρόσφατα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε χτες στην ανακήρυξη του κόμματος του Στ. Παπαθελή και δήλωσε κατά την είσοδό του: «Ταυτίζομαι στα πλείστα με τον Στ. Παπαθεμελή, έχω ειλικρινή φιλία. Αλλά ουδέν έτερον». Επίσης παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της «Χριστιανικής Δημοκρατίας» Μ. Μηλιαράκης κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ