ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να εκφραστεί εκλογικά η τάση απεγκλωβισμού από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πλάνετ»

Το εγχώριο αλλά και διεθνές πολιτικό σκηνικό σχολίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πλάνετ» και τη δημοσιογράφο Κύρα Αδάμ, την οποία παραθέτουμε στη συνέχεια.

-- Ο δικομματισμός δρα εναντίον των μικρότερων κομμάτων. Σε αυτό το πολύ δύσκολο σκηνικό πώς θα κινηθείτε;

-- Αλ. Παπαρήγα: «Ξέρετε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ύπαρξης δύο μεγάλων κομμάτων που δημιουργούν ένα ρεύμα και μια ψυχολογία "θα πάω με το νικητή". Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η ψυχολογία και η νοοτροπία του κόσμου διαμορφώνεται και σε άλλους τομείς που είναι αρκετά σκληροί. Π.χ., το θέμα της εργασίας. Οι χώροι της εργασίας και το ζήτημα της απασχόλησης. Οταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, μειώνει τις απαιτήσεις του και παγιδεύεται, στο μικρότερο κακό, το προσωρινό, στο "ό,τι αρπάξω τώρα". Αυτό είναι το κυριότερο εμπόδιο που δυσκολεύει ένα μαζικό απεγκλωβισμό από το δικομματισμό. Ωστόσο υπάρχουν διεργασίες και μας ενδιαφέρει αυτές οι εκλογές να εκφράσουν μια τάση να γυρίσουν την πλάτη στα δύο κόμματα και στην πολιτική τους».

-- Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι υπερβολικά απαισιόδοξοι. Μήπως υπάρχει μια διαφορά συχνότητας και «γλώσσας» ανάμεσα στην Αριστερά και στη σύγχρονη Ευρώπη;

-- Α.Π.: «Να δούμε πρώτα τι είναι η σύγχρονη Ευρώπη. Είναι μια συμφωνία ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη. Η ΕΕ παίρνει μια κοινωνική ρεβάνς εναντίον όλων των κατακτήσεων που υπήρχαν μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και προωθεί αλλαγές, ως εσωτερική ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος. Ο καπιταλισμός βγάζει στην επιφάνεια πλήρως όλα του τα αντιδραστικά στοιχεία. Δεν μπορεί ούτε να ελιχθεί, όπως τα προηγούμενα χρόνια, που υπήρχε και ένας άλλος συσχετισμός.

Αυτό είναι ένα υπόβαθρο που δημιουργεί στους λαούς ένα φόβο και μια απαισιοδοξία. Δεύτερο, η σοσιαλδημοκρατία μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, όχι σε όλες τις χώρες, έπαιζε ένα ρόλο ενεργητικό στην ανάπτυξη μιας προοδευτικής συνείδησης και στο δυνάμωμα της λαϊκής διεκδίκησης. Η σοσιαλδημοκρατία δεν ανήκει πια στην Αριστερά. Στηρίζει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Επομένως, οι παράγοντες εκείνοι που ενίσχυαν τη λαϊκή αντίδραση αδυνατίζουν. Δηλαδή στην Ελλάδα π.χ. δικαιώθηκε η μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ; Δε δικαιώθηκε. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι κόμμα κυβερνητικό 20 χρόνια, αυτό δε σημαίνει ότι δικαιώνεται η πολιτική του».

-- Το «μούδιασμα» δεν είναι μόνο στους λαούς. Είναι σε όλη τη διεθνή κοινότητα, καθώς ουδείς αμφισβητεί την ηγεμονία των ΗΠΑ.

-- Α.Π.: «Και αυτό δεν είναι αντικειμενικό. Η Ευρώπη π.χ. - και δε θέλω να την ταυτίσω με την ΕΕ - έχει τις δυνάμεις και τις οικονομικές και τις στρατιωτικές - χωρίς να μιλάω για στρατιωτική αναμέτρηση με τις ΗΠΑ - να βάλει ένα φρένο. Δεν το έκανε. Αντίθετα επιζητεί να πάρει μέρος σε αυτή τη διανομή, παλεύοντας να μη μεγαλώσει η απόστασή της από την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, και στην πορεία να διεκδικήσει και αυτή τη θέση της. Επομένως, δεν είναι "μουδιασμένοι" όλοι. Οι λαοί είναι "μουδιασμένοι"».

-- Η Ελλάδα τι είναι; Είναι μια χώρα «μουδιασμένη»;

-- Α.Π.: «Δε συμφωνώ με καταστροφολογικές αντιλήψεις. Στην Ελλάδα προχώρησε η ενεργητική ενσωμάτωση στην οικονομία της ΕΕ. Προωθείται μια ανάπτυξη, η οποία όμως δεν έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τα λαϊκά στρώματα, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο. Δε θα συμφωνήσω ότι στην Ελλάδα δε γίνεται τίποτα και υπάρχει αφασία. Υπάρχουν τομείς οι οποίοι αναπτύσσονται πάρα πολύ, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια κλπ. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στην ανάπτυξη και η ΝΔ δεν μπορεί να μιλάει τώρα για καμένη γη. Θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Την καμένη γη θα τη χρησιμοποιήσει για τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Εμείς θέλουμε τον κόσμο στους δρόμους...

-- Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε...

-- Α.Π.: «Είναι πολιτική της ΝΔ. Απλώς ο κ. Μητσοτάκης έχει την ιδιότητα να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλοι δεν τα λένε. Ενδεχομένως να θέλει και κάτι άλλο να κάνει. Δε με αφορά αυτό εμένα. Η ΝΔ θα ακολουθήσει την ίδια και χειρότερη πολιτική. Το ίδιο και αν παραμείνει το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια περίοδος που ετοιμάζεται το δεύτερο κύμα των αναδιαρθρώσεων. Οι αποφάσεις της ΕΕ μιλάνε καθαρά για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Το θέμα είναι να αναπτυχθούν πιο γρήγορα τα κινήματα απ' ό,τι η πρακτική πολιτική δράση των κυβερνήσεων».

-- Τα κινήματα για την αντιπαγκοσμιοποίηση που αναπτύσσονται και είναι αυτόνομα δεν επιθυμούν την ηγεμονία μιας συγκεκριμένης πολιτικής δύναμης. Επομένως αυτό το καινούριο σκηνικό κατά την άποψη των ΚΚ μπορεί να αναπτυχθεί και να αποδώσει;

-- Α.Π. «Εμείς έχουμε συναίσθηση ότι με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστεί πολύ δουλιά και υπομονή και επιμονή. Από την άλλη πλευρά μπορεί να έχεις απότομες εξελίξεις και πρέπει να είσαι σε θέση να αξιοποιήσεις την όξυνση των αντιθέσεων. Το κίνημα που αναπτύσσεται και στην Ευρώπη και παγκόσμια, αναπτύσσεται ακριβώς γιατί υπήρχαν σε εθνική βάση αγώνες και κινήματα. Εμείς δε θα συμφωνήσουμε με την άποψη που λέει ότι βλέπει ένα παγκόσμιο κίνημα χωρίς πόδια σε εθνικό επίπεδο και χωρίς δύναμη, και προπάντων ένα παγκόσμιο κίνημα που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει διεκδικήσεις και σε εθνικό πεδίο ενσωματώνεται στην κυρίαρχη πολιτική. Είναι ένα κίνημα υπό διαμόρφωση. Αλλά δεν είναι και πολύ αυτόνομο. Μην ξεχνάτε ότι έχει χρηματοδοτηθεί ιδιαίτερα από τη γαλλική σοσιαλδημοκρατία και μέσα σε αυτό το κίνημα τελευταία, στο Παρίσι μπήκε και το κόμμα του Σιράκ, αξιοποιώντας αυτό (το κίνημα) στις αντιθέσεις με τις ΗΠΑ. Εμείς θέλουμε τον κόσμο στους δρόμους, έστω κι αν τα αιτήματά του ή η στρατηγική του κινήματος δεν είναι καθαρή. Κι όταν λέω στους δρόμους, εννοώ με όλες τις μορφές».

Η συνεργασία σήμερα έχει περισσότερες απαιτήσεις από χτες

-- Είναι πολλοί που σας προσάπτουν ότι το ΚΚΕ, επί της ουσίας, δε θέλει συνεργασίες...

-- Α.Π.: «Αν το ΚΚΕ δεν ήθελε συνεργασίες, θα σήμαινε ότι δε θα ήταν γνήσιο Κομμουνιστικό Κόμμα, διότι η ιδεολογία και η ιστορία μας λέει το εξής: Για να υπάρξουν αλλαγές, πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα, που στην πορεία μάλιστα θα πρέπει να γίνει, αυτό που λέμε, πλειοψηφικό. Πώς θα γίνει αυτό το ισχυρό κίνημα, αν δεν υπάρχει πολιτική συμμαχιών και στο κοινωνικό επίπεδο; Εδώ δε γίνεται καμιά κουβέντα από τα άλλα κόμματα. Βεβαίως, πρέπει να γίνει και στο πολιτικό. Εμείς όχι απλώς πιστεύουμε στην πολιτική συμμαχιών, δεν είναι τακτικός ελιγμός για μας, ούτε για να πάρουμε μια φέτα ψήφων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Για εμάς η συνεργασία έχει να κάνει και με τη στρατηγική επιδίωξη για ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, αλλά έχει να κάνει και με την ανάγκη να αποσπάσει το λαϊκό κίνημα κάποιες κατακτήσεις για να βρει το κουράγιο να συνεχίσει.

Η συνεργασία, σήμερα, έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις από ό,τι χτες και προχτές. Μπορούμε να συνεργαστούμε με δυνάμεις οι οποίες έχουν προγράμματα σοσιαλδημοκρατικά; Η συνεργασία έχει ορισμένες απαιτήσεις. Μπορούμε να συνεργαστούμε με κόμματα που είναι υπέρ της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης; Μπορούμε να συνεργαστούμε με κόμματα που είναι υπέρ της ΟΝΕ; Τι μπορεί να γίνει; Μέσα στο κίνημα να συμπέσουμε με άλλα κόμματα στη διεκδίκηση ορισμένων στόχων πάλης. Αυτό βεβαίως έχει γίνει κατά καιρούς. Εκεί, μπορεί να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις. Αλλά πολιτική προγραμματική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει. Και δεν μπορεί μια συνεργασία να ευοδωθεί μόνο στη βάση αντιΠΑΣΟΚ και αντιΝΔ. Δε γίνεται. Πρέπει να είναι και στο διά ταύτα».

-- Βλέπετε στο μακρινό μέλλον έναν ιστορικό συμβιβασμό, που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε ανάδειξη ενός νέου Συνασπισμού Αριστεράς και Προόδου, για να μην πάω στο παλιό;

-- Α.Π.: «Να ξεκαθαρίσω ότι για μας η συμμαχία περικλείει και το συμβιβασμό. Η εργατική τάξη συμπίπτει εφ' όλης της ύλης με τα μικρομεσαία στρώματα; Οχι. Εχει κοινά, αλλά έχει και διαφορές. Πρώτος συμβιβασμός είναι αυτός, να βρούνε μια κοινή γλώσσα. Δεύτερο, στο πολιτικό επίπεδο. Το θέμα είναι ποιοι συμβιβασμοί πρέπει να γίνουν. Εγώ δε θα χρησιμοποιήσω τον όρο ιστορικός συμβιβασμός, γιατί ο ιστορικός συμβιβασμός όταν έγινε, ωφέλησε και οδήγησε τελικά προς δεξιά μετατόπιση, ανεξαρτήτως των προθέσεων αυτών που υιοθέτησαν την ιδέα. Δεν πρέπει να απογοητευτεί ο λαός από λαθεμένες συνεργασίες. Είναι άλλο πράγμα στο ξεκίνημά της να είναι λάθος μια συμμαχία, και είναι άλλο πράγμα να έχει προβλήματα στη συνέχεια. Να ξεκινήσει σε μια όσο γίνεται στέρεη βάση. Στην πορεία μπορεί να έχει προβλήματα. Μπορεί να φταίει ο ένας ή ο άλλος, ή να σου βάλει η ζωή νέα προβλήματα και η συμμαχία να ξεπεραστεί. Αλλά όχι να πάμε από το ξεκίνημα για μια συμμαχία, στην οποία ο ένας επιβουλεύεται τον άλλον. Οταν έγινε ο ΣΥΝ το '89, πριν αλέκτωρα φωνήσαι τρις τα στελέχη της ΕΑΡ έβαζαν ζήτημα να μετατραπεί η συμμαχία σε κόμμα. Δηλαδή, ήθελαν να ξεπεράσουν το ΚΚΕ. Τώρα γίνεται μία συμμαχία, αυτό που λένε ενότητας της Αριστεράς, και διαγκωνίζονται για να γίνει ένας νέος φορέας, δηλαδή να ξεπεραστεί ο ΣΥΝ. Εδώ λοιπόν, μέσω των συμμαχιών, υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί. Εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτή τη λογική».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης, οι ΚΟ του ΚΚΕ εντείνουν τη δραστηριότητά τους. Για τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται:

Σήμερα, Πέμπτη
  • Στις 6.30 π.μ. ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας θα περιοδεύσει στον ΟΛΠ και στα Τελωνεία του λιμανιού.
  • Ο Σπύρος Στριφτάρης θα περιοδεύσει στις 9 π.μ. στην ΕΘΕΛ στα Λιόσια.
  • Στον ΣΥΝΦΑ (Συνεταιρισμός Φαρμάκου) θα περιοδεύσει στις 11 π.μ. η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.
  • Στην ΕΘΕΛ στο Μπραχάμι θα περιοδεύσει στις 9 π.μ. ο Κ. Μπότσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
  • Στο νοσοκομείο Πύργου, στο Δήμο Αμαλιάδας, στα ΕΛΤΑ Πύργου, στο Δήμο Ζαχάρεως, στη ΔΟΥ Πύργου, στους οικοδόμους και στα «ΣΟΥΛΙΣ», θα περιοδεύσουν στελέχη της ΚΟ Ηλείας του ΚΚΕ.
  • Στο υποκατάστημα του ΙΚΕ, στην ΙΝΤΑΚΟΜ - ΑΤΜΕΛ, στους εργαζόμενους του ΤΕΙ, σε εργοστάσια, στο Ενιαίο Νυχτερινό, στο 3ο ΤΕΕ, στο 1ο Νυχτερινό Γυμνάσιο και στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αιγίου, θα περιοδεύσουν στελέχη της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.
  • Στα ΕΛΤΑ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα περιοδεύσει στις 1.45 μ.μ. ο Γ. Κρίκας, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Στο ξενοδοχείο «ΣΟΦΙΤΕΛ» στο αεροδρόμιο, στη 1 το μεσημέρι, θα περιοδεύσει ο Χ. Κατσώτης, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Ο Θύμιος Τσέτσος μέλος του ΝΓ της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στον ΟΣΕ Λαμίας και ο Κώστας Μπασδέκης μέλος του ΝΓ στα καταστήματα στο κέντρο της πόλης.
  • Στη Φωκίδα διοργανώνεται εξόρμηση στα μεταλλεία Κυριακόπουλου - ΠΕΣΙΝΕ, στις 2.30 μ.μ., ενώ στις 6 μ.μ. ο Γ. Ιωσηφίδης γραμματέας της ΝΕ και ο Γ. Κόζαρης στέλεχος της ΚΟ Φωκίδας του ΚΚΕ θα επισκεφτούν το Σερνικάκη, όπου θα γίνει ομιλία σε καφενείο.
  • Στελέχη της ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ θα επισκεφτούν και θα μιλήσουν στους εργάτες καθαριότητας του δήμου Χαλκίδας στις 1.15 μ.μ. και στο εργοτάξιο του δήμου στις 2 μ.μ.
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Φωκίδας του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη στις 5 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
Αύριο, Παρασκευή
  • Στη ΔΕΗ Αμαλιάδας, στα Λουτρά Κυλλήνης και στη βιοτεχνία «Ματζοβίτη» στο Βαρθολομιό θα περιοδεύσουν κλιμάκια της ΚΟ Ηλείας του ΚΚΕ.
  • Κλιμάκια της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν σε τράπεζες, στο υπουργείο πολιτισμού, στα εργοστάσια ΔΟΥΡΟΣ και ΡΑΝΙΑ, στη φοιτητική εστία Πάτρας, στα πολυκαταστήματα ΒΕΣΟ, ΜΑΡΕ, στο ΙΕΚ Αγ. Αλέξη και στο 2ο Νυχτερινό Γυμνάσιο.
  • Περιοδεία στους εργαζόμενους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ με τον Τάσο Χρονά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.
  • Στους εργαζόμενους της ΔΕΗ θα περιοδεύσει ο Θ. Αθανασόπουλος στέλεχος της ΚΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και στα περιφερειακά σούπερ μάρκετ ο Νίκος Χαλιώτης γραμματέας της ΝΕ.
  • Περιοδεία στις ελαιοαποθήκες της ΕΑΣ Αμφισσας θα πραγματοποιήσει ο Ν. Αγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και στους εργαζόμενους του Δήμου Ιτέας ο Γ. Γκελαούζος μέλος του Γραφείου της ΝΕ.
  • Στην επιχείρηση λευκού κρέατος «Κελαϊδίτης» στους Καθενούς Εύβοιας θα περιοδεύσει κλιμάκιο της ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Αργύρη μέλος του Γραφείου της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Γιατί η ΝΔ επιμένει να προβάλλει ως μέγιστο πρόβλημα της οικονομίας το μεγάλο δημόσιο χρέος από το οποίο εξαρτώνται η πραγματική κατάσταση και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας που «θέλουν να γνωρίζουν οι πολίτες»;

ΠΡΩΤ' ΑΠ' ΟΛΑ γιατί ενδιαφέρεται, αν γίνει κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δημόσια ελλείμματα με βάση το κριτήριο του 3% του ΑΕΠ που καθορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, που αν ξεπεραστεί τότε πέφτουν πρόστιμα από την ΕΕ.

ΑΥΤΗ Η προπαγάνδα του συσχετισμού του δημοσίου χρέους με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί κάθε αστικό κόμμα που αντικαθιστά το άλλο στην κυβέρνηση, περί παραλαβής «καμένης γης», δηλαδή άθλια οικονομικά του κράτους, έτσι ώστε να τεκμηριώνει την αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της, να μην ικανοποιεί τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η ΝΔ προετοιμάζει από τώρα το έδαφος της αντιλαϊκής επέλασης αν γίνει κυβέρνηση. Μπορεί ο Κ. Καραμανλής να το λέει με «κομψό τρόπο», αλλά ο Κ. Μητσοτάκης το είπε ανοιχτά, μιλώντας για νέες διαρθρωτικές αλλαγές, πολιτική ακόμη πιο σκληρής λιτότητας, σε απολύσεις κλπ. αν θέλουμε ανάπτυξη.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ δημόσια ελλείμματα τα συσχετίζουν με την καπιταλιστική οικονομία; Το κράτος εκτός από τη φορολογία ως έσοδό του, προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας του καταφεύγει και στον εσωτερικό δανεισμό, αλλά και στα δάνεια από το εξωτερικό. Και ο εσωτερικός και ο εξωτερικός δανεισμός πρέπει να αποπληρωθεί στους τραπεζίτες που δανείζουν. Βεβαίως όλ' αυτά στην πλειοψηφία τους διατίθενται ως κεφάλαια, στην άρχουσα τάξη, είτε μέσω της κατασκευής των δημοσίων έργων, είτε μέσω αγοράς στρατιωτικών εξοπλισμών ή κινήτρων στους επιχειρηματίες.

ΑΥΤΑ ΩΣ ΕΞΟΔΑ του κράτους πρέπει να αποπληρώνονται και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του προϋπολογισμού. Ετσι το μεγαλύτερο μέρος της φορολογίας από τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή από τα εισοδήματά τους, απ' όπου προέρχεται μεγάλο μέρος των εσόδων του κράτους δεν ξαναγυρίζουν σ' αυτά, αφού αναδιαρθρώσεις σημαίνει ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, σημαίνει μείωση μισθών και συντάξεων, σημαίνει ταυτόχρονα εργασιακές σχέσεις - λάστιχο προκειμένου να μεγαλώνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Και οι αστικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένες να πάρουν από τους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά κάνουν το αντίθετο, αφού η πολιτική τους υπηρετεί το κεφάλαιο.

ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ το επιχείρημα, της ΝΔ, που σημαίνει ότι αν γίνω κυβέρνηση θα παρουσιάσω μεγάλα δημόσια ελλείμματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και ο πολίτης πρέπει να το γνωρίζει, σημαίνει ότι ρίχνω από τώρα την ιδέα των μεγάλων δημοσίων εξόδων που πρέπει να αποπληρωθούν, άρα δεν υπάρχουν περιθώρια παροχών στα λαϊκά στρώματα. Και ότι όλα τα βάρη των μεγάλων εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού αναγκαστικά θα πέσουν στις πλάτες τους, με παραπέρα ένταση της ιδιωτικοποίησης -εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών, με ακόμη πιο σκληρή πολιτική λιτότητας. Και μπροστά σε ενδεχόμενη οικονομική κρίση πρέπει να υπάρχουν λεφτά στο κράτος για ενίσχυση του κεφαλαίου.

ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ενισχύονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ένα από τα εργαλεία αναδιανομής του συνολικού παραγμένου εισοδήματος προς όφελός τους. Αυτή είναι η λογική της ΝΔ βεβαίως και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό πρέπει να αποδυναμωθούν πολιτικά και με τη λαϊκή ψήφο και τα δυο κόμματα και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Στα Α. Λιόσια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι ΚΟ Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση αύριο Παρασκευή 19/12, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Ανω Λιοσίων, για τα προβλήματα των κατοίκων της πόλης τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό και τις επιπτώσεις από την ανεργία και τις απολύσεις. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ