ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Νέα πρόκληση με μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Η επιχείρηση «βελτίωσε» τις αποφάσεις της και επιβάλλει πιο τσουχτερές ανατιμήσεις

Σε ακόμα πιο προκλητικό χαράτσι στα τηλεφωνικά τέλη προχωρά τελικά ο ΟΤΕ, με τις «ευλογίες» της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Παράλληλα, αποκαλύπτεται και πόσο κάλπικες είναι οι πρόσφατες κυβερνητικές υποσχέσεις ότι το επόμενο διάστημα - μέχρι τις εκλογές - δε θα αυξηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΟΤΕ, με νέα της ανακοίνωση χτες, εξακολουθεί να προκαλεί, ισχυριζόμενη ότι με τα νέα τιμολόγια είναι «κερδισμένοι όλοι οι πελάτες». Αραγε για τη διοίκηση του ΟΤΕ η αύξηση κατά 5,1% στο πάγιο, που αφορά όλους ανεξαιρέτως τους συνδρομητές, επιβάλλεται «για το καλό τους»!

Πάντως και από τη χτεσινή - σκόπιμα ασαφή πάλι - ανακοίνωση του ΟΤΕ, το μόνο που είναι ξεκάθαρο, πέραν της «τσουχτερής» αύξησης του πάγιου, είναι ότι οι όποιες μειώσεις αφορούν... μεταμεσονύχτιες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τηλεφωνήματα τα Σαββατοκύριακα και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η διάρκεια κάθε συνδιάλεξης ξεπερνά τα δύο λεπτά της ώρας. Αν συντρέχουν όλα αυτά, δηλαδή αν αλλάξει κάποιος την καθημερινή χρήση του τηλεφώνου και αρχίσει την... τηλεφωνοφλυαρία, όπως στην ουσία μας προτρέπουν - συνιστούν οι αρμόδιοι του ΟΤΕ, μπορεί να έχει κάποιο όφελος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με ακρίβεια μαθηματικού νόμου, θα πληρώσει μεγαλύτερο τηλεφωνικό λογαριασμό.

Οι νέες χρεώσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ, τα οποία θα ισχύσουν τελικά από τις 31 Δεκέμβρη 2003, μετά την έγκριση της ΕΕΤΤ, έχουν ως εξής:

  • Το πάγιο τέλος αυξάνεται από 9,98 ευρώ σε 10,49 ευρώ (αύξηση 5,1%), έναντι αύξησης 3,8% που προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση που είχε υποβάλει προς έγκριση στην ΕΕΤΤ η διοίκηση του ΟΤΕ.
  • Η χρέωση της αστικής συνδιάλεξης μέχρι τα δύο πρώτα λεπτά παραμένει στα 0,026 ευρώ. Μετά τα δύο λεπτά καθιερώνεται η χρέωση ανά δευτερόλεπτο. Τις καθημερινές από τις 8 μ.μ. μέχρι τις 8 π.μ. και τα Σάββατα, η μονάδα θα χρεώνεται 0,025 ευρώ. Τις Κυριακές 0,024 ευρώ.
  • Χρέωση ανά δευτερόλεπτο καθιερώνεται και στις υπεραστικές συνδιαλέξεις, με αρχική χρέωση 0,062 ευρώ μέχρι τα δύο πρώτα λεπτά και μετά χρέωση ανά δευτερόλεπτο, ανάλογα με τη χρέωση της ζώνης.
ΙΟΒΕ
Ούτε βήμα πίσω από την αντιλαϊκή πολιτική

Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι τυχόν εγκατάλειψη της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής - όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας - αποτελεί «κίνδυνο για τη νομισματική σταθερότητα» και τα δημόσια οικονομικά

Προειδοποιήσεις και συστάσεις να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, απευθύνουν προς την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου (βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι κλπ.). Οι προειδοποιήσεις αυτές, περιέχονται στην τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που χρηματοδοτείται για να προβάλλει και να υπηρετεί τις θέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών και η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες. Αν και οι συντάκτες της έκθεσης δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το 2004 προβλέπεται να είναι έτος ταχείας ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, εντούτοις, καλείται η κυβέρνηση - η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές - να εφαρμόσει σκληρή δημοσιονομική πολιτική. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας που συζητιέται σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν έχει καμία σχέση για την Ελλάδα. Οπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, «στην Ελλάδα, οι συνθήκες είναι τόσο διαφορετικές που καθιστούν την επεκτατική πολιτική κίνδυνο για τη νομισματική σταθερότητα και επιβάλλουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής». Απαιτούν, δηλαδή, ακόμα πιο σκληρή λιτότητα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Αυστηρή κριτική ασκείται και στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2004, τον οποίο χαρακτηρίζουν επεκτατικό. Στηριζόμενοι ακόμα και στις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης περί ενίσχυσης των αμοιβών στη Δημόσια Διοίκηση, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και στις συντάξεις, την ενίσχυση των αγορών και των ασθενεστέρων κοινωνικών ομάδων, κ.ο.κ οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι «εκείνο που πρέπει να συζητηθεί είναι πώς οι επιλογές αυτές (σ.σ. της κυβέρνησης) δε θα δυσχεράνουν την επίτευξη των άλλων στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής που η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει...»

Οι συντάκτες της έκθεσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης δε θα πραγματοποιηθούν ή ακόμα και να υλοποιηθούν καμία επίπτωση δε θα έχουν για τα κέρδη του κεφαλαίου, αφού είναι πενταροδεκάρες. Επιλέγουν όμως τέτοιου είδους αναφορές, προκειμένου από τη μια να εμφανίσουν την κυβέρνηση ως «κοινωνικά ευαίσθητη», παραπλανώντας τα λαϊκά στρώματα, και από την άλλη να «κόψει το βήχα» των εργαζομένων να διεκδικήσουν στοιχειώδεις αυξήσεις.

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η έκθεση του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι κατά το 2004 θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, υπερβαίνοντας το 4%. Οι κυριότεροι παράγοντες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη το 2004 είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και η ενδεχόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κατά το ΙΟΒΕ, η οικονομία της Ευρωζώνης δε φαίνεται να έχει ξεφύγει ακόμα από την παρατεταμένη φάση επιβράδυνσης όπου βρίσκεται αν και οι τρέχουσες ενδείξεις παρέχουν αισιόδοξα μηνύματα για τη μελλοντική δραστηριότητα.

ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ - ΚΑΤΣΙΚΙΑ
Στα 7,80 ! «σκαρφαλώνει» η χονδρική

Eurokinissi

«Χρυσό» θα το πληρώσουν οι καταναλωτές που θα το προτιμήσουν, το κατσίκι γάλακτος αυτές τις μέρες. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των σωματείων καταστηματαρχών - κρεοπωλών Αθήνας και Πειραιά. Οπως είπαν, οι ποσότητες που θα διακινηθούν αυτές τις μέρες θα είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες λόγω αυξημένης ζήτησης ελληνικών κατσικιών από την Ιταλία. Ηδη, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κρεοπωλών, η τιμή χτες στη χονδρική διαμορφώθηκε για το κατσίκι γάλακτος στα 7,80 ευρώ το κιλό, τιμή η οποία τελικά για τον καταναλωτή «μεταφράζεται» μέχρι και 10 ευρώ το κιλό και δεν αποκλείουν τις επόμενες μέρες να αυξηθεί κι άλλο.

Επίσης, οι συνδικαλιστές των καταστηματαρχών - κρεοπωλών κατηγόρησαν τους κρεοπώλες της Βαρβακείου αγοράς ότι παραπλανούν τους καταναλωτές αναγράφοντας στις πινακίδες των καταστημάτων τους τιμές που απέχουν από εκείνες που τελικά επιβάλλουν στην πράξη.

Τέλος, επέστησαν την προσοχή των καταναλωτών όσον αφορά στις νωπές γαλοπούλες εισαγωγής γιατί, όπως είπαν, συντηρούνται σε φορμόλη. Κάλεσαν, δε, τον ΕΦΕΤ, να πραγματοποιήσει ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι ποσότητες φορμόλης που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του προϊόντος, κινούνται μέσα στα επιτρεπόμενα όρια.

ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μακριά από την ουσία των προβλημάτων

Με δύο άνευ ουσίας παρεμβάσεις εμφανίστηκε χτες, ενώπιον των εμποροβιομηχάνων, το βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης και της ΝΔ, σε μια συζήτηση που αφορούσε την πολιτική και την οικονομική πολιτική στις σύγχρονες συνθήκες. Ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Γ. Αλογοσκούφης, αν και μιλούσαν σε αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στο κύριο ζήτημα, που βρίσκεται τις δυο - τρεις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα. Για την οικονομική πολιτική, δηλαδή, που θα ακολουθηθεί μετά τις εκλογές από το ένα ή το άλλο κόμμα. Επειδή, όμως, τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία είναι λίγο - πολύ δεδομένα, ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος κατάφεραν να κρύψουν πως με δυσκολία μπορούν, έστω, να ονοματιστούν οι διαφορές που έχουν τα δύο κόμματα μεταξύ τους. Και ο ένας και ο άλλος, σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο, μιλούν για τη «σύγκλιση», την «ανάπτυξη», το «κοινωνικό κράτος», τις «διαρθρωτικές αλλαγές» κ.ο.κ. Διαφωνούν, κύρια λόγω της θέσης που έχει ο καθένας μέσα στο πολιτικό σύστημα, στο πώς αξιολογούν τους δείκτες, πώς επιχειρούν να κοροϊδέψουν τους οικονομικά αδύνατους, πώς αποπροσανατολίζουν τους ανέργους κλπ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρ. Φουντουκάκος επιχείρησε να δώσει απάντηση σε όσους, εκ μέρους της κυβέρνησης, κατηγορούν τους επιχειρηματίες για πολιτική παρέμβαση όταν επαναλαμβάνουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί τους. Ο πρόεδρος των Εμποροβιομηχάνων, δίνοντας ουσιαστικά βήμα στον Ν. Χριστοδουλάκη και τον Γ. Αλογοσκούφη να ανανεώσουν προεκλογικά τις δεσμεύσεις των κομμάτων τους απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, ούτε λίγο ούτε πολύ σχολίασε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους επιχειρηματίες με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οτι γι' αυτήν τα έλεγαν καλά, όταν τη στήριζαν στις εκλογές του 1996 και το 2000 και δεν τα λένε καλά σήμερα, που της υπενθυμίζουν αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντί τους.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Νέες κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές

Σε νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων κατέρχονται οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας αμέσως μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), η ευθύνη για την έναρξη των νέων κινητοποιήσεων βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας, που «όχι μόνο δεν επέλεξαν τον διάλογο για να επιλύσουν τα δίκαια και χρόνια αιτήματά μας αλλά ποινικοποίησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, στέλνοντας δύο φορές την ΠΟΓΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια Σωματεία στα δικαστήρια, όπου κρίθηκαν παράνομες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ