ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συγκέντρωση και πορεία μες στο χιονιά

Ανθρώπινες συντάξεις που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, το χτύπημα της ακρίβειας που διογκώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης, φτηνά φάρμακα, τη βελτίωση της ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, δημόσια - υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, την επιστροφή των κλεμμένων στα ταμεία, απαίτησαν εκατοντάδες συνταξιούχοι όλης της χώρας, διαδηλώνοντας χτες, μέσα στο τσουχτερό κρύο και το χιόνι, στους δρόμους της Αθήνας. Ανταποκρινόμενοι στο κοινό κάλεσμα των οχτώ συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στη Βουλή, έδωσαν δυναμική απάντηση στην εντεινόμενη προκλητική επίθεση της κυβέρνησης στο εισόδημα και τις κατακτήσεις τους. Και ξεκαθάρισαν με χιούμορ πως: «Με χιόνια και με κρύο βρισκόμαστε παντού, οι συνταξιούχοι είναι παντός καιρού».

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, που ανερυθρίαστα οδηγούν με την πολιτική τους, τους απόμαχους της δουλιάς στη φτώχεια και την εξαθλίωση, προκλητικά χτες αρνήθηκαν να συναντηθούν με τους συνταξιούχους, οι οποίοι μάλιστα εμποδίστηκαν από δυο κλούβες της αστυνομίας και δεκάδες αστυνομικούς να διασχίσουν την οδό Βασιλίσσης Σοφίας και να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απάντηση στους δρόμους και στην κάλπη

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης με το χιόνι να πέφτει πυκνό, ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ υπογράμμισε ότι οι συντάξεις έχουν καταντήσει φτηνά προνοιακά επιδόματα με συνέπεια το 70% ή πάνω από 800.000 συνταξιούχοι να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ την ίδια ώρα η ακρίβεια καλπάζει και έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ - ΕΡΤ - Δημοτικά τέλη και αυξήσεις στα φάρμακα. «Και μετά, υπογράμμισε, έχουν το θράσος οι υπουργοί της κυβέρνησης, ο μεν υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος να χαρακτηρίζει στη Βουλή "εύπορους" τους συνταξιούχους και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης να ζητά συγχαρητήρια τηλεγραφήματα γιατί η κυβέρνηση ικανοποίησε όλα τους τα αιτήματα», τόνισε. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επισήμανε, είναι πολιτικά το ίδιο πράγμα, τους ενδιαφέρει να αυξάνουν τα κέρδη του κεφαλαίου, γι' αυτό και οι συνταξιούχοι, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας πρέπει να δώσουν απάντηση σε δυο κατευθύνσεις, στους δρόμους του αγώνα και στην κάλπη, μαυρίζοντάς τους.

Στη συγκέντρωση και πορεία παραβρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή του εκ μέρους του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) ο Μπάμπης Τενές.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ζητούν: αύξηση των συντάξεων 10% για το 2004, μέτρα για πάγωμα των τιμών και πάταξη της κερδοσκοπίας. Ακόμα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ για κάλυψη μέρους της απώλειας εισοδήματος και για τις πρόσθετες ανάγκες του χειμώνα, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, βελτίωση της ιατρικής, νοσοκομειακής, φαρμακευτικής περίθαλψης, σεβασμό των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική ασφάλιση κ.ά.

Από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης οι συνταξιούχοι κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα: «Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Κάτω τα χέρια απ' τα ταμεία», «Ανθρώπινες συντάξεις, φάρμακα φτηνά, αυτό ζητούν τα γηρατειά», «Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε, ντροπή σ' εσάς που κυβερνάτε» και «Σαν κόβουν τα κονδύλια μας βρίσκουν περιττούς, σαν βγαίνουν στα μπαλκόνια μάς λεν περήφανους», πορεύτηκαν στη Βουλή. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυο κλούβες και δεκάδες αστυνομικούς, που είχαν αποκλείσει την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, προκειμένου να αποτρέψουν τους συνταξιούχους να διαδηλώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως οι συνταξιούχοι απάντησαν φωνάζοντας «Αίσχος» και «Ντροπή». Κατήγγειλαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που αρνείται να συναντηθεί μαζί τους και τόνισαν ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει αυτή της την προκλητική, ανάλγητη στάση και στην κάλπη στις επερχόμενες εκλογές. Και συνέχισαν φωνάζοντας για ώρα «Κάτω τα χέρια απ' τους συνταξιούχους», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», αλλά και... «Εμείς δε φοβηθήκαμε τους Γερμανοβούλγαρους και έχουμε γραμμένους τους εκσυγχρονιστές»! Στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στον πρόεδρο και στα κόμματα της Βουλής.


ΛΑΡΙΣΑ
Δυναμώνει η ταξική συσπείρωση!

Η ίδρυση Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, σημαντικό βήμα στην πορεία συνένωσης των αγωνιστικών, ταξικών δυνάμεων στο χώρο των υγειονομικών

Με στόχο την αγωνιστική συσπείρωση και συνένωση όλων των ταξικών δυνάμεων που δρουν στο χώρο των υγειονομικών, ιδρύθηκε στη Λάρισα Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ. Στην ιδρυτική σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας - νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ιατρεία κι άλλες υπηρεσίες του ΙΚΑ, χώρος του φαρμάκου κ.ά. - ενώ συγκροτήθηκε Γραμματεία της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν: Παναγιώτης Σπήλιος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Γιώργος Λαμπρούλης, γιατρός του ίδιου νοσοκομείου, Κώστας Στάμος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Χρήστος Παπαθανασίου, εργαζόμενος στο Πανεπιστημιακό, Βασιλική Σκυλλάκου, εργαζόμενη στο ΙΚΑ, Ελένη Παπαγεωργίου, πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας του Συλλόγου Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Κώστας Διβανές, πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων, Βαγγέλης Μπαλωμένος, εργαζόμενος στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο.

Συσπείρωση και πάλη

Οπως τονίζεται στην εισήγηση που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη, η Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ επιδιώκει να ενώσει και να συντονίσει τη δράση, σε επίπεδο νομού, όλων των υγειονομικών, ανεξαρτήτως από ειδικότητες (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι στο φάρμακο κ.ά.) και ανεξαρτήτως από σχέσεις εργασίας (στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, μόνιμοι, ή συμβασιούχοι, με πλήρη, ή με μερική απασχόληση.)

Υπογραμμίζεται, ακόμα, ότι η Επιτροπή, ως ταξικός πόλος των υγειονομικών, θα είναι ο φορέας, που θα οργανώνει την πάλη κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ, αλλά και κόντρα στα συνδικαλιστικά της δεκανίκια ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κλπ.

Ταυτόχρονα, θα παλεύει για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας τις δυνάμεις διεκδίκησης, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες.

Τέλος, θα συντονίζει την πάλη των υγειονομικών με τον αγώνα των άλλων εργαζομένων της πόλης και του χωριού, καθώς το πρόβλημα της υγείας απασχολεί το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και έχει προτεραιότητα στην προσπάθεια να προωθηθεί η κοινωνική συμμαχία.

Κοινωνικό αγαθό η Υγεία

Στην εισήγηση και στις παρεμβάσεις που έγιναν στη σύσκεψη, επισημάνθηκε ότι οι υγειονομικοί του ΠΑΜΕ τάσσονται υπέρ του ενιαίου, δημόσιου, δωρεάν, καθολικού χαρακτήρα της Υγείας - Πρόνοιας, καθώς - όπως υπογραμμίστηκε - για το ταξικό κίνημα η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα κι ατομική ευθύνη.

Τονίστηκε, δε, ότι όσο χειροτερεύει η κατάσταση της εργατικής τάξης, όσο χειροτερεύουν οι όροι αμοιβής, διαβίωσης, συνθηκών εργασίας, τόσο θα υπονομεύεται η υγεία των εργατικών και, γενικότερα, των λαϊκών οικογενειών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ξέφρενη πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, για να επισημανθεί ότι καταρρέει, πλέον, ο μύθος της δωρεάν υγείας, καθώς τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώνουν υψηλά χρηματικά ποσά, προκειμένου να κάνουν χρήση των υπηρεσιών Υγείας.


Αίσιο τέλος

Αίσιο τέλος είχε η πολύωρη περιπέτεια που έζησαν χτες οι 13 ναυτεργάτες - μέλη του πληρώματος του γκαζάδικου «AFRICA» σημαίας Καμπότζης. Τις πρώτες πρωινές ώρες, πλοίο «έμεινε» από μηχανές, καθώς έπλεε 17 ναυτικά μίλια ανατολικά της Υδρας. Πλήρωμα και ακυβέρνητο πλοίο από το πρωί μέχρι αργά χτες το απόγευμα έδιναν μάχη με τη σφοδρή θαλασσοταραχή, καθώς στην περιοχή, αλλά και σε όλο το Αιγαίο έπνεαν άνεμοι έντασης μέχρι 9 μποφόρ. Δίπλα στο πλοίο έσπευσε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ρυμουλκό, όμως μέχρι το απόγευμα δεν μπορούσε να γίνει καμία επέμβαση, ενώ το πλοίο, παρασυρμένο από τα κύματα, έφτασε κοντά στις ακτές της Μήλου. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα παρέλαβε τους 6 από τους 13 ναυτεργάτες και τους μετέφερε στην Ελευσίνα. Ενώ περίπου μία ώρα και αφού το πλοίο είχε φτάσει πολύ κοντά στις ακτές του νησιού με κίνδυνο να προσκρούσει σε βράχια, το εγκατέλειψαν και οι υπόλοιποι 7 ναυτεργάτες πέφτοντας στη θάλασσα. Οι ναυτεργάτες έφτασαν κολυμπώντας μέχρι τις ακτές. Μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Μήλου, όπου διαπιστώθηκε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ