ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΡΟΥΣΙ - ΧΩΡΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ζήτημα χρόνου ήταν το έγκλημα

Με σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών στην Ολυμπιάδα των πολυεθνικών», η χτεσινή διαδήλωση έξω από το υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο εργοτάξιο - γκέτο
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο εργοτάξιο - γκέτο
Ενα εργοτάξιο καρμανιόλα που σε κάθε σπιθαμή του κρύβει παγίδες θανάτου. Αυτό είναι το έργο του Εμπορικού Κέντρου στο Χωριό Τύπου στο Μαρούσι, που βιάζεται να τελειώσει ο Λάτσης για να κερδίσει από την πίτα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στη συνέχεια. Και για να το πετύχει αυτό, θυσίασε προχτές τη ζωή του 51χρονου Αλβανού Νταλίπ Ντόκα, που παρέμενε πετάμενος σαν τσουβάλι για 12 ολόκληρες ώρες. Χτες τα ξημερώματα στην πύλη του εργοταξίου ξεχείλισε η οργή των εργαζομένων - στη συντριπτική πλειοψηφία τους αλλοδαποί - και αγανακτισμένοι έλεγαν και ξανάλεγαν ότι «πλέον δεν πάει άλλο», ότι θέλουν μεροκάματο, αλλά θέλουν και τη ζωή τους. Οτι πρέπει και οι ίδιοι να βάλουν φρένο στους εργοδότες που πατάνε στην ανάγκη τους για το μεροκάματο και τους αναγκάζουν σε υποχωρήσεις που στοιχίζουν όμως την ίδια τους τη ζωή.

Χτες, μία μέρα μετά το θάνατο του οικοδόμου, μαζί με συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας βρέθηκαν στο εργοτάξιο, για να βρουν όμως την πύλη κλειδωμένη και τους εργοδότες και πάλι εξαφανισμένους. Εντελώς προκλητικά μάλιστα η εργοδοσία έδωσε τηλεφωνική εντολή στον φύλακα να μην ανοίξει την πύλη να μπούνε μέσα. Κάτι που φυσικά δεν έγινε, καθώς οικοδόμοι και συνδικαλιστές μπήκαν στο χώρο από τα σύρματα και προχώρησαν σε κατάληψη μέχρι την ώρα που ήρθε τελικά η Επιθεώρηση Εργασίας - την έψαχναν από προχτές - και σφράγισε επίσημα πια το έτσι κι αλλιώς παράνομο εργοτάξιο. Η κινητοποίηση και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας, που συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «Οχι άλλο αίμα εργατών στην Ολυμπιάδα των πολυεθνικών».

Το σύνθημα «Τα κέρδη της εργοδοσίας βαμμένα με αίμα» γράφτηκε με κόκκινη μπογιά στα κοντέινερ της εργοδοσίας, αλλά και το όνομα του νεκρού οικοδόμου για να θυμίζουν στην εργοδοσία το έγκλημα. Στη συγκέντρωση που έγινε νωρίς το πρωί στο χώρο μίλησε στους οικοδόμους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Βαγγέλης Βακάλης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και τους κάλεσε να επιβάλουν μέτρα ασφάλειας για να ξαναδουλέψουν. Παρών ήταν και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος, που κάλεσε τους οικοδόμους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο δράσης για να παρθούν μέτρα, γιατί κανένας εργάτης δεν περισσεύει από την εργατική τάξη.

Λίγη ώρα αργότερα, σε μία βόλτα που έγινε στο χώρο μαζί με τους ίδιους τους οικοδόμους και τους συνδικαλιστές αποκαλύφτηκε ότι ο προχτεσινός θάνατος δεν ήταν τυχαίος. Ηταν ζήτημα χρόνου να γίνει σε ένα χώρο με πλήρη ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας. Ακόμα και από μακριά αντικρίζει κανείς τις εξωτερικές σκαλωσιές εντελώς απροστάτευτες χωρίς κουπαστές με μικρά μαδέρια. Το αποκορύφωμα όμως είναι στους τέσσερις ορόφους των υπογείων, εκεί που έγινε δηλαδή και το ατύχημα. Από το ισόγειο ακόμα αυτό που κυριαρχεί είναι το σκοτάδι και για να προχωρήσει κανείς μέσα από τις σκαλωσιές πρέπει να γνωρίζει πού πατάει για να αποφύγει σιδερόβεργες και τους σωρούς μπαζών. Κατεβαίνοντας τις γεμάτες από μπάζα σκάλες που οδηγούν στα υπόγεια, πάντα μέσα σε απόλυτο σκοτάδι, τα πλαϊνά και τα πλατύσκαλα είναι εντελώς αφύλαχτα. Σ' ένα τέτοιο σημείο μεταξύ ισογείου και πρώτου υπογείου άφησε τη ζωή του και το αίμα του και ο Νταλίπ Ντόκα, πέφτοντας ή από τις σκάλες ή από το πλατύσκαλο. Φυσικά, χτες οι εργοδότες είχαν φροντίσει να δώσουν εντολή και υπήρχε φωτισμός. Κάτι βέβαια που δεν έκαναν εδώ και καιρό, αφού γι' αυτούς σημασία είχε να προχωράει γρήγορα η δουλιά και να μη χάνονται ώρες και χρήμα για να βάλουν οι ηλεκτρολόγοι φωτισμό, επιβάλλοντας στους οικοδόμους να δουλεύουν πραγματικά στο σκοτάδι. Κανένα μέτρο ασφάλειας δεν υπάρχει και σε κανένα άλλο σημείο του έργου με τους οικοδόμους να προχωράνε πάνω σε κολόνες ή να δουλεύουν σε οροφές σε μεγάλα ύψη χωρίς ζώνες, χωρίς προστατευτικά.

Αυτή την κατάσταση έδειχναν και περιέγραφαν χτες οργισμένοι οι οικοδόμοι, καταγγέλλοντας ότι όποτε ζήταγαν μέτρα, όπως φωτισμό για να βλέπουν, ζώνες για να μην κρέμονται στον αέρα, μαδέρια για να πατάνε με ασφάλεια, κουπαστές για να μη βρεθούν στο κενό, τους έλεγαν απλά «βάλτε κράνος»! Κι όσο προχώραγε το έργο και η εντατικοποίηση, γιατί υπήρχε καθυστέρηση, τόσο μηδενίζονταν τα μέτρα. Γιατί για την εργοδοσία μοναδική σημασία είχε να προχωρήσει το έργο γρήγορα και όσο πιο φτηνά γίνεται και σε καμία περίπτωση η ανθρώπινη ζωή.

Νέες μαζικές απολύσεις στους ΟΤΑ

Αντιμέτωποι με το αποτέλεσμα των αντεργατικών Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης βρίσκονται 183 εργαζόμενοι του Δήμου Περιστερίου που ύστερα από τρία χρόνια δουλιάς πετιούνται στο δρόμο. Τα ΤΣΑ αποτέλεσαν - αντικαταστάθηκαν από Τοπικές Επιτροπές Απασχόλησης - μία από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων μέσω της συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων (οι εργαζόμενοι αμείβονται πιο κάτω και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας). Στα πλαίσια της μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φορέα υλοποίησης των αντεργατικών πολιτικών οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ έσπευσαν να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική.

Οι 183 εργαζόμενοι προσλήφθηκαν μέσω των ΤΣΑ από το Δήμο Περιστερίου και τώρα που αυτά τελείωσαν ο δήμος αποφάσισε να τους απολύσει. Αντιδρώντας οι εργαζόμενοι βρίσκονται από προχτές σε διαρκείς κινητοποιήσεις. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη απαίτησαν να τους δοθεί άμεση απάντηση για το αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Ομως απάντηση δεν πήραν και προχώρησαν στην κατάληψη του Δημαρχείου. Χτες το μεσημέρι και ενώ το δημαρχείο βρισκόταν ακόμα σε κατάληψη, το Δημοτικό Συμβούλιο προσπάθησε και πάλι να συγκληθεί αλλά απέτυχε. Οι εργαζόμενοι συνέχιζαν μέχρι αργά χτες το βράδυ τις κινητοποιήσεις τους δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην σταματήσουν αν δε δικαιωθούν. Επιπλέον, βρίσκονται σε διαδικασία συντονισμού της αγωνιστικής τους δράσης με τον αγώνα άλλων εργαζομένων (Ανω Λιοσίων, Ταύρου, Ν. Ιωνίας) μπροστά στην έξαρση των μαζικών απολύσεων ενόψει της εφαρμογής της μερικής απασχόλησης.

Ο Γ. Καταχανάς, μέλος της Συντονιστικής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Περιστερίου δήλωσε στο «Ρ» ότι οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ) και με ευθύνη της σημερινής (ΝΔ) συνέχισαν να δουλεύουν. Ενώ, στην κατάσταση αυτή βρίσκονται με ευθύνη της κυβέρνησης που έδωσε την κατεύθυνση να προσληφθούν μέσω ΤΣΑ. Ολοι αυτοί ν' αναλάβουν και την ευθύνη για τη σταθερή και μόνιμη εργασία τους, με σταθερή και μόνιμη αμοιβή.

Επίσης, ο Π. Σοφός, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πρωτοβουλία Αγωνιστική Συμπαράταξη δηλώνει την αντίθεση της παράταξης σε κάθε απόλυση εργαζομένου που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και αυτούς που την υλοποιούν. Ενώ επισημαίνει ότι πρόκειται, μεταξύ άλλων, για μια πολιτική ομηρίας των εργαζομένων. Στην ίδια θέση, τονίζει, βρίσκονται οι 45 εργαζόμενοι ΑμΕΑ που δουλεύουν στο δήμο και η σύμβασή τους έχει λήξει αλλά και οι 80 Σχολικοί Φύλακες. Οπως, σ' αυτή τη θέση θα βρεθούν και οι 93 εργαζόμενοι που ο δήμος θέλει να προσλάβει με όρους μερικής απασχόλησης αξιοποιώντας το πρόσφατο σχετικό νόμο.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ «ΣΙΟΥΤΗΣ»
Τρομοκρατεί με βρισιές και χυδαιότητες

Η εργοδοτική ασυδοσία και αλητεία τσαλακώνει ακόμα και την προσωπικότητα κάθε εργαζόμενου. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο πρόσωπο της Μαρίας Γεωργακοπούλου, γαζώτριας στο εργοστάσιο εσωρούχων «ΣΙΟΥΤΗΣ», στα Βριλήσσια και συνδικαλίστριας, μέλος του κλαδικού Συνδικάτου της Αθήνας. Επί δύο χρόνια από τη μέρα που η εργαζόμενη εκλέχτηκε στο κλαδικό Συνδικάτο της Αθήνας, ο ιδιοκτήτης Γ. Σιούτης με προσβολές και απαξιωτικές φράσεις, χωρίς φυσικά αιτία να είναι η ίδια η εργασία της, προσπαθούσε να την τρομοκρατήσει και να τη μειώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως πίνει πολύ νερό για να πηγαίνει πιο συχνά στην τουαλέτα! Βλέποντας στις πρόσφατες εκλογές του Συνδικάτου όχι μόνο το δυνάμωμά του, αλλά και τις εργαζόμενες του εργοστασίου να συμμετέχουν μαζικά σ' αυτές έκανε την επίθεση ακόμα πιο χυδαία στο πρόσωπο της συνδικαλίστριας, για την οποία έμαθε μάλιστα ότι επανεκλέχτηκε. Ετσι, την περασμένη Παρασκευή ο εργοδότης, όταν άκουσε την εργαζόμενη να σιγοτραγουδάει πάνω από τη μηχανή άρχισε να τη βρίζει με ακατονόμαστες φράσεις, ενώ οι κραυγές του δυνάμωσαν όταν του είπε, ότι δεν έχει το δικαίωμα να βρίζει. Αποτέλεσμα η εργαζόμενη να μην αντέξει και από την πίεση να της ανοίξει η μύτη και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Από τότε βέβαια δεν της ξαναμίλησε, αλλά έδειξε τις διαθέσεις του και ότι μπροστά στα σχέδια του να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, για να μη σηκώνουν κεφάλι δε σέβεται απολύτως τίποτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ