ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ 2004
Το ΠΑΜΕ καλεί σε αποφασιστική μάχη με σημαία τις ανάγκες

Το πρώτο 9μηνο του 2003, 45 μόνο επιχειρήσεις στη χώρα μας είχαν κέρδη τρία δισεκατομμύρια ευρώ (πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές). Στον αντίποδα, 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί το 2002 είχαν μηνιαίο εισόδημα 417 ευρώ. Δηλαδή είχαν αποδοχές 100 ευρώ, λιγότερες απ' αυτό που προβλέπεται ως βασικό μεροκάματο στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να ιδωθούν και τα συγκεκριμένα ερωτήματα που τέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Ποια πρέπει να είναι τα μεροκάματα και οι μισθοί για τους εργάτες και τις εργάτριες του ιδιωτικού τομέα το 2004; Πού τελικά πρέπει να τεθεί ο πήχης; Και τα ερωτήματα αυτά δεν είναι καθόλου ρητορικά, καθώς έγιναν κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης, ανάμεσα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ όπου συζητήθηκε η καταγγελία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Μέσα στη ΓΣΕΕ, στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, στον Τύπο, διαμορφώνονται δύο στρατηγικές, δύο αντιλήψεις. Από τη μια έχουμε όλους αυτούς που με διάφορα τεχνάσματα και αντεργατικά ιδεολογήματα επιχειρούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Να δέσουν την εργατιά με τις αλυσίδες των 560 ευρώ, ως βασικό μισθό για το 2004. Να την αιχμαλωτίσουν, σαν σύγχρονο Προμηθέα, στο βράχο της εκμετάλλευσης. Να διαιωνίσουν το επαίσχυντο καθεστώς, που φέρνει στους πολλούς δυστυχία και στους λίγους τα κέρδη και τα υπερκέρδη.

Από την άλλη στέκονται οι ταξικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που πάνω απ' όλα βάζουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτές οι ανάγκες της λαϊκής εργατικής οικογένειας είναι ο μπούσουλας για τη διαμόρφωση των αιτημάτων και των διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ. Αυτές οι ανάγκες, για το ψωμί, την παιδεία, την υγεία, τη στέγαση και τον πολιτισμό, η απαίτηση ο εργάτης «να δουλεύει για να ζει» και όχι «να ζει για να δουλεύει» καθορίζουν πού πρέπει να μπει ο πήχης των διεκδικήσεων.

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι τα 1.100 ευρώ βασικός μισθός, 44 ευρώ μεροκάματο, που προβάλλει το ΠΑΜΕ, είναι μια υπερβολική διεκδίκηση; Ποιος δε γνωρίζει ότι μια τετραμελής οικογένεια δεν μπορεί να επιβιώσει, αν μέσα στο σπίτι δεν «μπούνε» κάθε μήνα τουλάχιστον 2.000 ευρώ; Δε χρειάζεται η στατιστική για να αποδειχτεί ότι με βασικό μισθό 520 ευρώ που προβλέπει σήμερα η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και τα 560 που θεωρεί ικανοποιητικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το νέο έτος, η εργατική οικογένεια καταδικάζεται στη φτώχεια και στη μιζέρια.

Χρειάζεται μάλιστα μεγάλη δόση κυνισμού, όταν οι επιχειρήσεις εκτοξεύουν τα κέρδη τους, όταν γύρω μας μια ολιγάριθμη συμμορία χορεύει μέσα σε πακτωλούς κερδών, οι «φίλοι του λαού» να ρωτάνε: «Μα αντέχει η οικονομία;».

Οι ταξικές δυνάμεις σε τέτοιες παγίδες δεν πέφτουν. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πατήσουν την πεπονόφλουδα. Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι τελείως αντίστροφο: Αντέχει η λαϊκή, η εργατική οικογένεια άλλη φτώχεια; Αντέχει σήμερα ο εργάτης να παίρνει 22 ευρώ καθαρό μεροκάματο και αυτό να μην το 'χει κάθε μέρα; Αντέχουν 350 χιλιάδες άνεργοι, δίχως ούτε αυτό το επίδομα ανεργίας; Αντέχουν άλλοι 150 χιλιάδες με επιδόματα ανεργίας περί τα 300 ευρώ;

Το ταξικό πλαίσιο των διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ είναι ώριμο και ρεαλιστικό. Βεβαίως, δεν απαντά στην αγωνία του ΣΕΒ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την «ανταγωνιστικότητα», την «παραγωγικότητα» των επιχειρήσεων και τη «σταθερή πορεία μέσα στην ΟΝΕ». Απαντά όμως στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, για το πώς θα τα «φέρουν βόλτα». Απαντά στην αγωνία για το πώς θα πληρωθεί το νοίκι, το φροντιστήριο του παιδιού, τα φάρμακα του άρρωστου συνταξιούχου, πώς θα έχει χαρτζιλίκι η άνεργη κόρη και ας πέρασε τα 25...

Αλλά και με τη δική τους λογική αν σκεφτεί κάποιος: Πώς γίνεται ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι συνεχώς να αυξάνει και οι μισθοί να πέφτουν; Αυτοί δε μιλάνε για την «ισχυρή Ελλάδα», όπου αυξάνεται το ΑΕΠ με ετήσιους ρυθμούς 4%, αυξάνεται η παραγωγικότητα; Πού πάει επιτέλους όλο αυτό το ΑΕΠ; Πώς γίνεται το κατά κεφαλήν εισόδημα σε κάθε κάτοικο αυτής της χώρας να ανέρχεται σε 13.500 ευρώ περίπου, αλλά τα 2 εκατομμύρια μισθωτοί του ΙΚΑ (στοιχεία 2002) να έχουν κατά μέσο όρο μόλις 6.726 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Ποιος καρπώνεται τα υπόλοιπα, ποιος ενθυλακώνει το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που αναλογεί στα υπόλοιπα μη παραγωγικά μέλη της κοινωνίας;

Η απάντηση είναι προφανής. Ο πλούτος υπάρχει. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει, είναι αν οι εργαζόμενοι θα αφήσουν να λυμαίνεται αυτόν τον πλούτο μια μικρή ομάδα ή αν θα διεκδικήσουν τελικά αυτά που τους ανήκουν. Και σίγουρα οι διεκδικήσεις τους δεν μπορούν να περιοριστούν εκεί που βάζει τον πήχη ο κύριος Πολυζωγόπουλος. Δεν μπορεί σήμερα το αίτημα να είναι αύξηση 7,5%-8%. Δηλαδή τα 22 ευρώ καθαρό μεροκάματο να γίνουν 23 ευρώ..! Οπως σωστά υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «το όριο των διεκδικήσεών μας δεν είναι το όριο της φτώχειας που κατασκευάζουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, μαζί με τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς τους υπηρέτες».

Αυτόν όμως τον πλούτο, το μεγάλο κεφάλαιο, η εργοδοσία δε θα το μοιράσουν ως καλοί Σαμαρείτες. Δε θα τον αναδιανέμει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΝΔ. Αυτοί μπορούν να μοιράζουν επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, να μειώνουν τη φορολογία των κερδών, δεν έχουν όμως περίσσευμα για τους εργάτες. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα δε θα λυθεί στους «κοινωνικούς διαλόγους» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Γιατί είναι και η δική της στρατηγική που έχει καταδικάσει την εργατική τάξη στη σημερινή δυσβάστακτη πραγματικότητα.

Η εργατική τάξη ό,τι αποσπάσει θα το πάρει με το σπαθί της. Θα το κερδίσει με την πάλη της. Σε μια τέτοια πάλη καλεί όλους τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με θεμέλιο το ταξικό πλαίσιο που προβάλλει το ΠΑΜΕ, με οργάνωση και αγώνα, η εργατική τάξη πρέπει να δώσει αποφασιστικά τη μάχη για την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2004. Δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι η Εθνική Σύμβαση δεν αφορά μόνο το βασικό μεροκάματο. Επιδρά αποφασιστικά στις κλαδικές συμβάσεις. Πάνω εκεί εδράζεται όλο το οικοδόμημα των μισθών. Και απ' αυτή την άποψη αφορά όλους τους εργάτες και τις εργάτριες, ακόμα και τους σημερινούς ανέργους. Ολοι, λοιπόν, έχουν θέση σε αυτή τη μάχη. Δεν πάει άλλο με τα μεροκάματα πείνας.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ
Αιτήματα που διαμορφώνει η ίδια η ζωή

1. Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ (375.000 δρχ.). Κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ (15.000 δρχ.). Κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ (300.000 δρχ.). Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για εισοδήματα κάτω των 4 εκατομμυρίων δρχ. για εργαζόμενους και συνταξιούχους. - Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη διατροφής, ένδυσης-υπόδησης, σχολικά είδη, φάρμακα. - Αφορολόγητο όριο για άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ. - Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά. - Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

2. Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους: Μείωση του εργάσιμου χρόνου: 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. - 6ωρο - 30ωρο για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. - Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. - Κατάργηση των αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα, χτυπούν τις ΣΣΕ, εισάγουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. - 30 μέρες άδεια σε όλους και ένας ολόκληρος μισθός Επίδομα Αδείας.

3.Ουσιαστική προστασία των ανέργων: Επίδομα στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. - Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. - Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμία προϋπόθεση. - Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους. - «Πάγωμα» των δανείων για απολυμένους - ανέργους. - Επιχορήγηση του ενοικίου. - Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων. - Ειδικά μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

4. Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους: Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα ανθυγιεινά. - Κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας. - Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης. - Σύνταξη στο 80% του μισθού. - Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. - Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο Υγείας. - Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία. Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα που θα στηρίζεται σε κέντρα Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών εξωτερικών ιατρείων και κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία. - Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού. - Δημιουργία κρατικών βρεφονηπιακών - παιδικών κέντρων. Δωρεάν για τους μισθωτούς. - Ιδιαίτερη φροντίδα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες. - Εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλιάς. - Υπεράσπιση και επέκταση του κατακτημένου πλαισίου των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων. - Καθιέρωση - κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. - Κρατικό Σώμα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας ενταγμένο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. - Κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων τεχνικών Ασφάλειας στους εργοδότες. - Αυστηρές ποινές στους εργοδότες, στους υπεργολάβους για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας. - Μέτρα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της δουλιάς. - Εργατικός έλεγχος - Αναβάθμιση της παρέμβασης των Συνδικάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας.


«ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ»
Να στηρίξουμε τον ιερό τους αγώνα

Μεγάλη απήχηση βρίσκει σε όλη τη χώρα η πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης με την καμπάνια με τίτλο «μια κουβέρτα για την Παλαιστίνη». Μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στο αίτημα των ίδιων των Παλαιστίνιων αγωνιστών να τους αποσταλούν μαζικά υλικά ενδιαίτησης, για να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα τανκ και τις βόμβες του Ισραήλ. Μια κουβέρτα τόσο πολύτιμη στις σημερινές συνθήκες για τους ίδιους που θα ζεστάνει, όπως σημειώνει και το ΠΑΜΕ, τα παιδιά της Παλαιστίνης για να μπορούν και αύριο να πετάνε πέτρες στα τανκ!

Ετσι μετά την Αθήνα και τη Λάρισα έφτασε η σειρά των εργαζομένων και των συνδικάτων της Πάτρας που συσπειρώνονται στη Γραμματεία του ΠΑΜΕ να διευρύνουν την πρωτοβουλία, για να ζεστάνουν τους άστεγους Παλαιστίνιους και να στηρίξουν έτσι τον ιερό τους αγώνα». Σε κάλεσμά της η Γραμματεία της Πάτρας σημειώνει ότι οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων γκρεμίζουν σχολεία, καταστρέφουν νοσοκομεία, καίνε ακόμα και τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Γι' αυτό, καλεί τους εργαζόμενους την ημέρα που θα πάνε στην αγορά να ψωνίσουν, να δώσουν 20 ευρώ για να αγοράσουν μια κουβέρτα. «Αξίζει το κόστος, σημειώνει, αξίζει να στερηθούμε εμείς το ποσό αυτό για να ζήσει ένα παιδί στην Παλαιστίνη. Για να μπορεί το παιδί αυτό να πετάξει πέτρες στο σιδερόφραχτο στρατό κατοχής». Οι κουβέρτες θα συγκεντρώνονται στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Κολοκοτρώνη 20, 4ος όροφος, τηλ. 2610.220.682) και στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο (Φωκαίας 26, τηλ. 2610.329.787).

Να υπενθυμίσουμε ότι στην Αθήνα το υλικό συγκεντρώνεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και τα σωματεία που συμμετέχουν σε αυτή θα παραδώσουν, την ερχόμενη Δευτέρα 5.30 το απόγευμα στο ΠΑΜΕ, κουβέρτες για τους άστεγους Παλαιστίνιους.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Διαμαρτυρία αύριο έξω από τον ΟΑΕΔ

Τις πιο ακραίες επιθυμίες των εργοδοτών για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, εκπληρώνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή και με το οποίο παραχωρεί στο κεφάλαιο τζάμπα εργάτες! Αυτό καταγγέλλει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ η οποία διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, στις 9.30 το πρωί, στον ΟΑΕΔ (Πειραιώς 52) και καλεί τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων, άνεργους να συμμετέχουν μαζικά.

Οπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωσή της η Γραμματεία «καμία αμφιβολία δε χωράει ότι η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ δεν έχει κανένα δισταγμό να υλοποιήσει τις πιο ακραίες επιλογές του κεφαλαίου. Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση έρχεται στο όνομα της ανεργίας που η πολιτική της γεννάει, να προσφέρει τους άνεργους τζάμπα στο βωμό της εργοδοσίας».

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, σημειώνει, που πλήττονται χωρίς διάκριση από αυτές τις πολιτικές, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και όσο είναι καιρός. Η Γραμματεία καταγγέλλει τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για αυτήν την κατάσταση οι συμβιβασμένες ηγεσίες στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας οι οποίες στηρίζουν σε κάθε περίπτωση και χωρίς προσχήματα αυτές τις πολιτικές. «Η καταδίκη τους και η αλλαγή - συνεχίζει - των συσχετισμών σε βάρος τους, με τη στήριξη του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, θα αποτελέσει πνοή ζωής και τεράστια δύναμη στα χέρια της εργατικής τάξης για σύγκρουση και ανατροπή αυτών των πολιτικών».

Η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους, να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν τους εργαζόμενους στην πάλη για την καταδίκη και την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Να διεκδικήσουν αιτήματα παντού με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ που ανταποκρίνεται στις βασικές σύγχρονες ανάγκες τους.

Νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα

Το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που συμπληρώνει το αντιασφαλιστικό έργο της κυβέρνησης, ενώ με επιμέρους διατάξεις ψαρεύει στα θολά προεκλογικά νερά, δίνει στη δημοσιότητα αύριο το μεσημέρι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Από τα προσχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των αγροτών, χειροτερεύοντας τις προϋποθέσεις και τους όρους που ισχύουν μέχρι τώρα. Το νομοσχέδιο επιβάλει την υποχρεωτική ασφάλιση και στους δύο αγρότες συζύγους, κάτι που σημαίνει πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για τα αγροτικά νοικοκυριά. Νέες αυξήσεις επιβάλλονται και στις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων για λογαριασμό του ΤΕΑΔΥ. Ταυτόχρονα αυξάνεται στα 4.500 ένσημα, από τα 4.050, προκειμένου ένας μισθωτός του ΙΚΑ να κατοχυρώσει το δικαίωμα στην επικουρική σύνταξη.

Παρά τις προπαγανδιστικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης, οι διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των μειωμένων συντάξεων που λαμβάνουν όσοι συνταξιούχοι έχουν κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους ασφαλιστεί, σε περισσότερα του ενός ταμείου. Και με τη νέα ρύθμιση οι εργαζόμενοι που είναι διαδοχικά ασφαλισμένοι σε περισσότερα του ενός ταμείου, δε θα καλύπτουν τις απώλειες που έχουν εξαιτίας της υφιστάμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο που διέρρευσε στον Τύπο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) εκτιμά ότι οι μεγάλες απώλειες που έχουν οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας (σ.σ. διαδοχικής ασφάλισης) στη σύνταξή τους, θα συνεχιστούν και μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

Ειδικότερα η ΠΟΠΟΚΠ υποστηρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία 85%-90% θα συνεχίσουν να έχουν απώλειες και να παίρνουν μειωμένες συντάξεις, όπως και η σημερινοί συνταξιούχοι αυτής της πολυπληθούς κατηγορίας. Μόνον ένα ποσοστό 10%-15% θα αναπροσαρμόσουν τις συντάξεις τους, αλλά και αυτοί οριακά. Ετσι το πρόβλημα επί τους ουσίας θα παραμείνει, η αντιασφαλιστική κατεύθυνση της ισχύουσας νομοθεσίας, που ροκανίζει δικαιώματα, δε θα αλλάξει. Αντίθετα, στο βαθμό που η ευελιξία της αγοράς θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό αυτών των εργαζομένων, η ληστεία των συντάξεων θα αφορά όλο και πιο μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ