ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προεκλογικό... πολιτιστικό «συσσίτιο»!

Τι άλλο θα σκεφτούν για την απόσπαση ψήφων! Πόσο γελοίοι μπορούν να γίνουν και πόσο θα τους επιτρέπουμε να προσβάλλουν τη λογική και το συναίσθημα; Αυτές τις μέρες θα ακούσετε τον τίτλο «Κάρτα πολιτισμού»! Θα πουν πολλά γι' αυτό το «εγχείρημα» του ΥΠΠΟ, το οποίο σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου - παρουσίαση του προγράμματος, το χαρακτήρισαν «όχημα για την άρση ή τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων στον κρίσιμο τομέα του πολιτισμού». Με λίγα λόγια: «Αρτον και θεάματα»! Κι αφού δεν «μπορούν» να δώσουν «άρτον», σκέφτηκαν να δώσουν «θεάματα». Ενα είδος «συσσιτίου», πίσω από κάποιες ουρές, στις οποίες θα καλούνται οι άνθρωποι να αποδείξουν ότι είναι «αναξιοπαθούντες», προκειμένου να έχουν «δωρεάν» είσοδο (εκεί που δεν κοστίζει πολύ!) ή «ουσιαστική έκπτωση» (αστεία έκπτωση).

Πρώτα κατασκευάζουν πένητες, παράλληλα χτίζουν «Μέγαρα» (κάθε είδους) και Village, απλησίαστα για τον κόσμο, και μετά βαφτίζονται «ευεργέτες» του πολιτισμού. Οπως ακριβώς λειτουργεί ο καπιταλισμός: δημιουργεί ανέργους, φτωχούς, δυστυχείς και ύστερα το παίζει ελεήμων για τους φτωχούς. Οι πλέον προβεβλημένοι φιλάνθρωποι δεν ήταν εκφραστές του καπιταλισμού; Αυτό ακριβώς συμβαίνει και όχι μόνο.

Το ΥΠΠΟ διατείνεται ότι «εξειδικεύει με έμπρακτο και άμεσο τρόπο τη "Χάρτα Σύγκλισης", διευκολύνοντας τη σύγκλιση όλων των ανθρώπων στο μεγάλο ρεύμα του Πολιτισμού, της δημιουργίας, της γνώσης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ψυχαγωγίας, της εκπαίδευσης μέσω του πολιτισμού».

Η αλήθεια είναι ότι η φτώχεια έχει ως αποτέλεσμα σήμερα ο εργαζόμενος να μην μπορεί να προσφέρει καν τα βασικά αγαθά στην οικογένειά του. Ενα από αυτά τα βασικά αγαθά είναι και ο πολιτισμός: Η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης, μιας συναυλίας, μιας ταινίας, η αγορά ενός βιβλίου, ενός δίσκου, κλπ. είναι πλέον απαγορευτική για τη συντριπτική πλειοψηφία. Η φτώχεια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τους και αποτέλεσμα της φτώχειας η περιθωριοποίηση, ο αποκλεισμός από κάθε τι που μας δυναμώνει.

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο αίσχος: Ποιοι μπορούν να γίνουν κάτοχοι της «Κάρτας Πολιτισμού» (θα την παίρνουν μετά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα αποδεικνύουν «την ελαττωματικότητά» τους):

  • Οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ, που θα έχει ανανεωθεί για ένα χρόνο τουλάχιστον, ηλικίας μέχρι 30 ετών.
  • Οι πολύτεκνες οικογένειες.
  • Τα μέλη των ΚΑΠΗ.
  • Τα άτομα με αναπηρία (άνω του 67%), τα άτομα με διανοητική αναπηρία, οι συνοδοί τυφλών και όσων χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια.
  • Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
  • Ειδικές κοινωνικές ομάδες - όσοι μετέχουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης και αποϊδρυματοποίησης και άλλες ειδικές ομάδες.

Ανάμεσα στον κατάλογο «κολλάνε», ως να είναι άνθρωποι με «ειδικές ανάγκες» (!) και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ευελπιστώντας πως μ' αυτό το χυδαίο τρόπο θα τους κάνουν «αιμοδότες» της ψηφοθηρίας τους, όπως και τις άλλες κατηγορίες κατόχων της κάρτας.

Ας έρθουμε στο «δικαίωμα» που παρέχει η «κάρτα»: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και εκδηλώσεις του ΥΠΠΟ (που δε στοιχίζει τίποτε) και είσοδος σε θέατρα, κινηματογράφους κλπ. με μειωμένο εισιτήριο (λ.χ. αντί 7 ευρώ το κινηματογραφικό εισιτήριο σε 5,5 ευρώ), αλλά μόνο τις μέρες της εβδομάδας (Δευτέρα ως Πέμπτη), που τα ταμεία ψυχορραγούν καθώς ο κόσμος που βγαίνει, βγαίνει μόνο Παρασκευοσαββατοκύριακα. Ετσι μ' ένα «σμπάρο δυο τρυγόνια».

Και ο πιο καλόπιστος καταλαβαίνει πως δεν πρόκειται παρά για ένα ακόμη προεκλογικό τερτίπι. Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν, στο ελάχιστο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να μειωθούν πραγματικά οι τιμές των εισιτηρίων, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα - και είναι πολλοί αυτοί που δεν την έχουν - και όχι να σε κάνουν «αναξιοπαθή» και με τη... «βούλα».

Μπλουζ και ινδικά

Οι «Blues Wire», στο «House of Art»
Οι «Blues Wire», στο «House of Art»
Στο μπλουζ βασίζονται οι εμφανίσεις των «Blues Wire», από σήμερα μέχρι το Σάββατο, στο «House of Art» (Σαχτούρη 4, Ψυρρή). Η 20χρονη, ιστορική ελληνική μπλουζ μπάντα, ενισχυμένη από δύο πνευστά και μια γυναικεία φωνή, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ιστορία και εξέλιξη του μπλουζ. Ξεκινώντας από ένα καθαρά ακουστικό στιλ και περνώντας σε όλο και μεγαλύτερες δόσεις ηλεκτρισμού, το πρόγραμμα θα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι από το Μισισιπή του 1920, στη Λουιζιάνα και το Σικάγο του 1950, μέχρι τις πόλεις σταθμούς των επόμενων δεκαετιών.

  • Το ινδικό σχήμα «Musafir» εμφανίζεται από την Παρασκευή (έως 20/11), στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς). Προερχόμενοι από την ιστορική και πολυπληθή περιοχή του Ρατζαστάν (θεωρείται κοιτίδα όλων των Τσιγγάνων), οι «Musafir» είναι διάσημοι για τη μουσική τους και για τα επί σκηνής σόου τους, όπου συνυπάρχουν χορευτικά και νούμερα των φακίρηδων. Σύνολο 11 καλλιτεχνών (μουσικών, χορευτών κλπ.), οι «Musafir» αντλούν από τη μουσική παράδοση της ευρύτερης ινδικής χερσονήσου (μουσουλμανικό Qawwali, ινδουιστικά τραγούδια, τσιγγάνικες φόρμες κλπ.), χρησιμοποιώντας πολλά παραδοσιακά ή σύγχρονα όργανα (τύμπανο dhol, διπλά φλάουτα, αρμόνιο, τύμπανο dholak, κρόταλα, φλάουτο pungi, έγχορδο saranghi κ.ο.κ.) και εκπληκτικά φωνητικά, συνδυασμένα με μελωδίες και παραδοσιακούς χορούς.
Για παιδιά, με παιδιά

Από τα «Αόρατα παιδιά»
Από τα «Αόρατα παιδιά»
Μια βραβευμένη ταινία με τίτλο «Αόρατα παιδιά», από τη Λατινική Αμερική με ήρωες τρεις ζωηρούς 8χρονους μπόμπιρες που προσπαθούν να γίνουν... αόρατοι προβάλλεται από αύριο (αποκλειστικά) στον κινηματογράφο «Φιλίπ» (Θάσου 11 - πλ. Αμερικής, τηλ.: 8647444).

Πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του ανθρωπολόγου Λισάνδρο Ντούκε Ναράνχο, αφηγείται μια διασκεδαστική ιστορία που διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1950, σε μια μικρή πόλη της Κολομβίας, όταν για πρώτη φορά η τηλεόραση κάνει την εμφάνισή της στον τοπικό πληθυσμό.

Ο Κολομβιανός σκηνοθέτης σπούδασε ανθρωπολογία. Το 1974 άρχισε να γράφει σενάρια και να γυρίζει ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ - μυθοπλασίας, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις και βραβεία. Από το 1994 ως το 1996 εργάστηκε ως σκηνοθέτης στη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου - Τηλεόρασης στο Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνος της Κούβας.

Οι διακρίσεις του είναι: Βραβείο σεναρίου στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, υποψήφια για Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας και Βραβείο καλύτερης κολομβιανής ταινίας 2001, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μπογκοτά.

Η Ελλάδα... στο εξωτερικό

Ο Υβ Μοντάν (Λαμπράκης) στο «Ζ» του Κ. Γαβρά
Ο Υβ Μοντάν (Λαμπράκης) στο «Ζ» του Κ. Γαβρά
Το Παράρτημα του ΕΙΠ στη Ν. Υόρκη, στα πλαίσια των λογοτεχνικών βραδιών που οργανώνει, θα παρουσιάσει σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ τους βραβευμένους Ελληνες συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη, Πέτρο Τατσόπουλο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Ντίνος Σιώτης και οι συγγραφείς θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων τους.

Το Παράρτημα του ΕΙΠ στο Λονδίνο παρουσίασε προχτές τη βιογραφία του Ρόντερικ Μπίτον για τον Σεφέρη και στις 22/11, σε συνεργασία με το Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα «Το έργο του Κ. Καβάφη. Νέες προοπτικές».

Το ίδιο παράρτημα, σε συνεργασία με το «National Film Theatre», οργανώνει και δυο κινηματογραφικές εκδηλώσεις. Αναδρομική παρουσίαση των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου (8/11-28/12), βραδιά συνάντησης - συζήτησης του διάσημου σκηνοθέτη με το κοινό (25/11), καθώς και προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ» και συζήτησή του για τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη και τα 30 χρόνια του Πολυτεχνείου.

Το Παράρτημα στο Βερολίνο οργάνωσε (6-16/11) τις 14ες Βερολίνιες Ημέρες Παραμυθιού, με θέμα «Παραμύθια, Μύθοι, Μεσόγειος» (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με βασικό θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες). Οι εκδηλώσεις, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ινστιτούτο Ιταλίας και 190 βερολινέζικα κρατικά μουσεία και πολιτιστικούς φορείς, αφορούν συνολικά 600 θέματα - εκδηλώσεις, σε 200 χώρους του Βερολίνου (αναγνώσεις, προφορικές αφηγήσεις, κουκλοθέατρο, Θέατρο Σκιών, μουσική, παραστάσεις θεάτρου και χοροθεάτρου, εκθέσεις, εργαστήρια δημιουργικής γραφής και εικαστικών τεχνών, προβολές ταινιών, επιστημονικό συμπόσιο κ.ά.).

Λόγω της απεργίας των δικηγόρων αναβάλλεται η προγραμματισμένη, για σήμερα, 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού. Το ΠΣΕΠΥΠ ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιήσει δύο νέες 24ωρες απεργίες στις 17/11 και στις 18/11 και παράλληλα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 9πμ, στα δικαστήρια της Ευελπίδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ