ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Τινάχτηκε στον αέρα η κυβερνητική φιέστα

Η αποφασιστική και δυναμική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) χάλασε την προεκλογική φιλοκυβερνητική «φιέστα» που πήγαν να στήσουν, χτες στη θεσσαλική πρωτεύουσα, κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, μαζί με εργοδοτικούς συνδικαλιστές, διοργανώνοντας ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαβόητου «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο Νομό Λάρισας», που υλοποίησε το «αμαρτωλό» ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ. Η παρουσία πολλών ανέργων, καθώς και εργαζομένων, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΚΛ, μπήκαν στην αίθουσα του ΤΕΕ, δεν επέτρεψε στους διοργανωτές της «φιέστας» να κάνουν τη «δουλιά» όπως την ήθελαν και την είχαν σχεδιάσει.

Το μόνο που κατάφεραν ήταν να αυτοεξευτελιστούν, καθώς, αντί να θριαμβολογήσουν για την επιτυχία του προγράμματος, όπως είχαν προγραμματίσει, αναγκάστηκαν να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στην κυβερνητική επιχείρηση κοροϊδίας των ανέργων. Αυτή την «ξεφτίλα» είχαν, μάλλον, προβλέψει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Γ. Νικολάου, γι' αυτό, παρά το γεγονός ότι είχε αναγγελθεί, επισήμως, ότι θα παρευρίσκονταν και θα μιλούσαν στη «φιέστα», την τελευταία στιγμή δεν πήγαν στη Λάρισα, επικαλούμενοι ο πρώτος «ανειλημμένη εργασία» και ο δεύτερος «ασθένεια». Αντ' αυτών παραβρέθηκαν και μίλησαν - βλέπετε πάντα υπάρχουν αντικαταστάτες «έτοιμοι για όλα» - ο Χ. Δανέλης (είναι αυτός στον οποίο στέλνονταν προς ικανοποίηση τα ρουσφέτια του υφυπουργού Ανάπτυξης Θεοδώρου, που αποκάλυψε ο «Ρ») και ο Γ. Μανιάτης, εκπρόσωποι αμφότεροι στον ΟΑΕΔ, ο πρώτος εκ μέρους της ΓΣΕΕ κι ο δεύτερος από τον ΣΕΒ.

Αποδοκιμασίες και συνθήματα

Την ώρα που στο βήμα της ημερίδας ανέβηκε ο Στ. Τσουκαλάς, πρόεδρος του ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι τον αποδοκίμασαν, φωνάζοντας το σύνθημα «ΓΣΕΕ εργατών κι όχι των εργοδοτών». Στη συνέχεια τοποθέτησαν μέσα στην αίθουσα ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν «Οχι στις προεκλογικές φιέστες", μέτρα για την ανεργία, να σταματήσει η κοροϊδία» και φώναζαν συνθήματα, όπως «Η φτώχεια μεγαλώνει και η ανεργία κι εσείς στις ημερίδες με την πλουτοκρατία» και «Να φύγουν οι δοτοί από τη Λάρισα» κ.ά.

Η δική τους αγωνιστική παρουσία ανάγκασε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Γ. Καρατζιώτη, που προήδρευε, να δώσει το λόγο στον αντιπρόεδρο του ΕΚΛ, Πάρι Λιόλιο, ο οποίος στην ομιλία του κατήγγειλε ότι το ΙΝΕ Θεσσαλίας έχει μετατραπεί σε εργαλείο περάσματος της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, ενώ αναφερόμενος στα πραγματικά αποτελέσματα του προγράμματος, υπογράμμισε πως δικαιώθηκε το ΕΚΛ που εξαρχής έλεγε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά στην επιδότηση των εργοδοτών με χρήματα των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε οι Στ. Τσουκαλάς, Χ. Δανέλης και Γ. Μανιάτης, ούτε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δ. Γκουντόπουλος - γνωστός φιλοκυβερνητικός παράγων του νομού - δεν τόλμησαν να υπερασπιστούν με θέρμη τ' αποτελέσματα του προγράμματος, καθώς δεν μπορούσαν να παραβλέψουν τις τεκμηριωμένες καταγγελίες του ΕΚΛ, που αναφέρουν ότι:

  • Εκατοντάδες εργαζόμενοι, ένα χρόνο πριν την έναρξη του προγράμματος, απολύθηκαν εικονικά, έβγαλαν κάρτα ανεργίας, γράφτηκαν στις καταστάσεις του προγράμματος και - συνεχίζοντας να εργάζονται παράνομα στην ίδια επιχείρηση, χωρίς ένσημα - ξαναπροσλήφθηκαν από τον ίδιο εργοδότη, με επιδότηση.
  • Εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι, που δούλευαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απολύθηκαν για ν' αντικατασταθούν από τους επιδοτούμενους.
  • Εκατοντάδες προσληφθέντες αναγκάζονται να δουλεύουν μόνο με την επικόλληση του ενσήμου.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των 765 ανέργων που έγιναν «επιχειρηματίες», επιδοτούμενοι με 4,2 εκατομμύρια δρχ., περιμένουν πότε να τελειώσει το χρονικό περιθώριο που θέτει το πρόγραμμα για να κλείσουν τα μαγαζιά που άνοιξαν, γιατί δεν μπορούν να συνεχίζουν μετά το τέλος της επιδότησης.
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της

Στο δρόμο και οι συνταξιούχοι την ίδια μέρα

Με όλες τους τις δυνάμεις έχουν μπει οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Οικοδόμων αλλά και οι ίδιοι οι οικοδόμοι στη μάχη της προετοιμασίας και της οργάνωσης της Πανελλαδικής 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη και των συγκεντρώσεων στην Αθήνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ. και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Το κάλεσμα της μαζικής συμμετοχής και στην απεργία και στις συγκεντρώσεις και να νεκρώσουν εκείνη την ημέρα τα εργοτάξια και τα γιαπιά φτάνει παντού.

Στα τα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας ήδη έχουν γίνει δύο συνελεύσεις στην Αρτα με τις διοικήσεις των σωματείων της Δυτικής Ελλάδας και στη Λάρισα με τις αντίστοιχες της Θεσσαλίας, ενώ αυτή την Κυριακή θα γίνει Παμμακεδονική σύσκεψη στις 10 π.μ. στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Την ίδια μέρα στους δρόμους κατεβαίνουν και πάλι οι συνταξιούχοι όλης της χώρας. Το νέο αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ- ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ που διοργανώνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα στις 26 Νοέμβρη. Στην ανακοίνωση κάλεσμα οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων περιγράφουν την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι από την εφαρμοζόμενη πολιτική που συνεχίζει και εντείνει την επίθεση στα εισοδήματα, στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα. Την ακρίβεια που οργιάζει, το χειμώνα που έχει μπει για τα καλά και τους συνταξιούχους να μην μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο. Μαζί με όλα αυτά, επισημαίνουν, έχουμε και την απαράδεκτη πρόκληση του υφυπουργού Ρ. Σπυρόπουλο που είπε μέσα στη Βουλή ότι οι συνταξιούχοι είναι εύποροι, δηλαδή πλούσιοι, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι πάνω από 800.000 συνταξιούχοι όλων των Ταμείων παίρνουν από 70.000 μέχρι 150.000 δραχμές όταν το όριο φτώχειας για ένα ζευγάρι είναι πάνω από 200.000 δραχμές.

ΟΟΣΑ
Αυξητικές οι τάσεις της ανεργίας

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τα ποσοστά ανεργίας στο σύνολο των χωρών που καλύπτει ο ΟΟΣΑ σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 7,2% το Σεπτέμβρη του 2003 (υψηλότερο κατά 0,2% ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 2002).

Ειδικά για την περιοχή του ευρώ σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 8,8% για το μήνα Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους, το οποίο είναι κατά 0,3% υψηλότερο από το Σεπτέμβρη του 2002. Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των δώδεκα μηνών μέχρι το Σεπτέμβρη του 2003, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στη Γαλλία από 8,9% σε 9,5%, στη Γερμανία από 8,7% σε 9,4% και στον Καναδά από 7,7% σε 8,0%. Τον Ιούλη του 2003, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 5% (0,2% χαμηλότερο από το Σεπτέμβρη του 2003) ενώ στην Ιταλία ήταν 8,5% (0,5% πιο χαμηλά συγκριτικά με τον Ιούλη του 2002).

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 6,1% το Σεπτέμβρη του 2003 (0,4% υψηλότερο σε σχέση με πέρσι). Στην Ιαπωνία, το ποσοστό ανεργίας εμφανίστηκε μειωμένο κατά 0,3% φθάνοντας στο 5,1% το Σεπτέμβρη του 2003.

«Αδειάζουν» τον Ευαγγελισμό για το Αττικόν

Διαμαρτυρία της ΕΙΝΑΠ και των συνδικαλιστικών και επιστημονικών οργάνων του Ευαγγελισμού

Με το άδειασμα του Ευαγγελισμού από προσωπικό και μηχανήματα επιχειρείται η λειτουργία του Αττικού καταγγέλλουν, με κοινή ανακοίνωσή τους η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και το Σωματείο των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.

Απ' τον Ευαγγελισμό θα μεταφερθεί στο Αττικόν η Β' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική «χωρίς όμως οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας να έχουν πάρει κανένα μέτρο για την αναπλήρωση του κενού σε προσωπικό και εξοπλισμό», όπως καταγγέλλουν η ΕΙΝΑΠ και το σωματείο και τονίζουν: «Με το "ξεγύμνωμα" της Β' Παθολογικής θα προκύψουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα στις γενικές εφημερίες και στη νοσηλεία των ασθενών, ενώ η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς ειδικά στους Παθολογικούς Τομείς θα "γονατίσει" στην κυριολεξία γιατρούς και νοσηλευτές». Ζητούν να παραμείνει η Β' Παθολογική ως κλινική του ΕΣΥ, ενώ για την παραμονή της η «δαπάνη είναι μόνο μια απλή υπουργική απόφαση». Επίσης, ζητούν τη στελέχωση της κλινικής με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να αντικατασταθούν το γρηγορότερο δυνατόν όσα μηχανήματα μεταφέρθηκαν στο Αττικόν.

Ηδη άρχισε η συλλογή εκατοντάδων υπογραφών στο κείμενο του Σωματείου και της ΕΙΝΑΠ, με το οποίο έχουν συνταχθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο και ο Παθολογικός Τομέας του Ευαγγελισμού. Οπως καταγγέλλει η πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στον Ευαγγελισμό για το θέμα έχουν ενημερωθεί προσωπικά ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανός, αλλά τηρούν «σιγήν ιχθύος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ