ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του λαού

Ενα χρόνο από την εκλογή της νέας Δημοτικής Αρχής, η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα προβλήματα που συσσώρευσε η πολιτική της, τονίζει στο «Ρ» ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος

Από τις κινητοποιήσεις του κοκκινιώτικου λαού, με επικεφαλής τη νέα δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Στ. Μπενετάτο
Από τις κινητοποιήσεις του κοκκινιώτικου λαού, με επικεφαλής τη νέα δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Στ. Μπενετάτο
Ενας χρόνος πέρασε από την ημέρα που ο λαός της Κοκκινιάς εμπιστεύτηκε τη διαχείριση της πόλης στη «Δημοκρατική Ενότητα» και εξέλεξε δήμαρχο τον Στέλιο Μπενετάτο. Σήμερα ο δήμος βρίσκεται σε τροχιά κινητοποιήσεων, διεκδικώντας από την κυβέρνηση χρήματα για να βγει ο δήμος από το οικονομικό αδιέξοδο των 12 δισ. δραχμών, που άφησε πίσω της η προηγούμενη δημοτική αρχή, και για έργα, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις, αλλά ούτε καν απαντήσεις στα μεγάλα αυτά προβλήματα της πόλης. Γι' αυτό, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι διάστημα κινητοποιήσεων, όπως είπε ο δήμαρχος της πόλης στη συνέντευξή του στο «Ρ», μία ακριβώς μέρα μετά την άκαρπη, στην ουσία, συνάντησή του, την προηγούμενη Τρίτη, με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη.

Από το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης με τον υπουργό και την «επόμενη» μέρα για το δήμο, ξεκίνησε και η συνέντευξη με τον Στέλιο Μπενετάτο, ο οποίος επισημαίνει: «Η δήλωση του κυρίου Σκανδαλίδη ότι η ρύθμιση χρεών έγινε ακριβώς για δήμους που έχουν οικονομικό χρέος όπως της Νίκαιας και πως θα επιδιώξει να είναι πρώτη η Νίκαια σε αυτή τη ρύθμιση, δείχνει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την πίεση του προβλήματος. Αλλά αυτό δε φτάνει, αφού η ίδια είναι συνένοχη γιατί η επιχορήγηση του 2003 προκαταβλήθηκε στα ταμεία της προηγούμενης διοίκησης. Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τη διεκδίκηση της οικονομικής ανακούφισης του δήμου - και αυτού του ποσού - ώστε να καταφέρουμε να πληρώσουμε το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Το διάστημα που έρχεται είναι διάστημα κινητοποιήσεων», διευκρινίζει.

Αναφερόμενος στις ευθύνες της κυβέρνησης και τις λύσεις που υποχρεούται να δώσει, τονίζει ο Στ. Μπενετάτος: «Οι ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης είναι δεδομένες και πλατιά γνωστές στον κοκκινιώτικο λαό. Η κακοδιαχείριση όμως, οι σπατάλες και ο δανεισμός, με συνολικό απολογισμό πάνω από 12 δισ. δραχμές χρέος, δε θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς τις κυβερνητικές "πλάτες". Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση παραχώρησε στην απερχόμενη διοίκηση το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης του 2003. Ετσι, η σημερινή νέα διοίκηση αναγκάστηκε να συνάψει ακόμα και δάνειο ώστε να πληρώσει εργαζόμενους με συμβάσεις έργου που έληξαν στις αρχές του χρόνου».

Διεκδικούμε ό,τι δικαιούμαστε

Το αποτέλεσμα αυτών και μόνο των δύο παραδειγμάτων, υπογραμμίζει ο δήμαρχος, αρκεί για να εξηγηθεί το πώς, τελικά, από τα, περίπου, 580.000 ευρώ που θα έπρεπε να μπαίνουν κάθε μήνα στα ταμεία του δήμου, καταλήγουν να έρχονται μόνο 28.000 ευρώ.

«Θεωρούμε λοιπόν, συμπληρώνει, ότι η κυβέρνηση οφείλει στη Νίκαια τουλάχιστον το ποσό που δικαιωματικά θα έπρεπε να διαχειριστεί η σημερινή διοίκηση και της το στέρησε "προικίζοντας" τον εκλεχτό της απερχόμενο δήμαρχο. Πρόκειται για περίπου 1,6 δισ. δρχ. και αυτά διεκδικούμε. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις μας ήταν μόνο η αρχή.

Ο Δήμος της Νίκαιας και η δικιά μας διοίκηση δεν είναι διατεθειμένη να διεκπεραιώνει απλώς τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Ο λαός της Κοκκινιάς προσδοκά και έχει άμεση ανάγκη από έργα και υποδομές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη. Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να κινηθούμε, υπηρετώντας αυτές τις ανάγκες, μέσα από τον υποχρεωτικό δρόμο της αντίστασης και του αγώνα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που προκαλεί την οικονομική ασφυξία του δήμου».

Απαντώντας στο ερώτημα αν στη Νίκαια, όπου θα διεξαχθεί το αγώνισμα της άρσης βαρών, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ολυμπιάδας, με τα σημερινά δεδομένα, ο δήμαρχος Στ. Μπενετάτος θα επισημάνει:

«Η κυβερνητική προπαγάνδα έχει φροντίσει να γίνει πλατιά γνωστό το "Σπίτι της Αρσης Βαρών", που σαν κτίριο έχει ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, όμως, κρατά κρυφό το γεγονός ότι μια σειρά έργων υποδομής που είναι απαραίτητα, τόσο για την υποστήριξη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και για τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν στην πόλη από την είσοδο χιλιάδων επισκεπτών, αλλά και κυρίως για την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής των κατοίκων της πόλης μας, έχουν μείνει στα χαρτιά. Από τις 10 Οκτώβρη, το παραπάνω πρόβλημα έχει τεθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό με τον πιο επίσημο τρόπο, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και του επιδόθηκε αναλυτικό υπόμνημα. Ταυτόχρονα, διατυπώθηκε το αίτημα να προγραμματιστεί συνάντηση μαζί του, χωρίς, μέχρι σήμερα, να υπάρξει απάντηση.

Ο πρόσφατος αποκλεισμός των δρόμων πρόσβασης στο "Σπίτι της Αρσης Βαρών", προσθέτει ο δήμαρχος, ήταν μια κίνηση που επιδίωκε να καταδείξει το "βαρύ" κλίμα που υπάρχει στο λαό της Νίκαιας για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πόλη. Επιτυχημένη Ολυμπιάδα δεν μπορεί να υπάρξει με δήμους οικονομικά στραγγαλισμένους ή δήμους - Ανώνυμες Εταιρίες. Ας αναλογιστούν λοιπόν τις ευθύνες τους ενόψει και των test events (γενική δοκιμή) που προετοιμάζουν για τις επόμενες ημέρες», προειδοποιεί.

ΟΧΙ στο χαράτσωμα των δημοτών

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή, πριν λίγες ημέρες, αποφάσισε τη μηδενική αύξηση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, των ανταποδοτικών τελών για τις κατοικίες και το ερώτημα είναι μήπως, όπως διατείνονται κάποιοι, με την επιβολή κάποιας αύξησης θα μπορούσε ο δήμος να εξοικονομήσει και από εκεί χρήματα.

«Εμμένουμε στη μηδενική αύξηση γιατί τα ανταποδοτικά τέλη στην πόλη μας ήταν από τα υψηλότερα σε όλους τους δήμους», είναι κατηγορηματικός ο Στ. Μπενετάτος και συνεχίζει: «Εμείς θα διεκδικήσουμε από άλλους δρόμους την ανανέωση του στόλου, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και ό,τι άλλο απαιτείται για την αναβάθμιση του τομέα καθαριότητας. Καιρός είναι να δουν οι αρμόδιοι ότι για να διοργανώσουν Ολυμπιάδα, πρέπει να δώσουν και τέτοια κονδύλια στους δήμους».

Ενα δεύτερο ζήτημα είναι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε και είναι γνωστό πως η πλειοψηφία των δημοτών Νίκαιας μαστίζεται από την ανεργία. Τι θα μπορούσε να κάνει ο δήμος σχετικά;

«Κανένας δήμος δεν μπορεί να απορροφήσει ή να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας του χώρου του. Ούτε αυτή είναι η αποστολή του. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών μετατρέπει τους δήμους σε ρουσφετολογικούς μηχανισμούς που μοιράζουν ελπίδες, μοιράζουν όμως και την ανεργία μέσα από τον περιορισμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μια τέτοια τακτική μάς βρίσκει ριζικά αντίθετους. Αυτό δηλώναμε σαν αντιπολίτευση προεκλογικά, στην ίδια συνεπή γραμμή κινούμαστε και τώρα», εξηγεί ο δήμαρχος και προσθέτει:

«Ανάγκες στο δήμο της Νίκαιας υπάρχουν πολλές. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να προσλάβουμε εργαζόμενους είναι να μπορούμε να τους πληρώνουμε και μάλιστα με πλήρη δικαιώματα, πλήρη απασχόληση και πλήρη ασφάλιση. Αυτή είναι η πολιτική μας, αυτήν θα υπερασπίσουμε με οποιοδήποτε κόστος και νομίζουμε ότι αποτελεί τη βάση για τη θωράκιση των αιτημάτων του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος στην ΤΑ».

Δεν υποτασσόμαστε και απαιτούμε!

Τέλος, αναφερόμενος στα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής, για την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής της Νίκαιας και σε ποιο βαθμό ο δήμος μπορεί να παρέμβει δραστικά σε αυτή την κατεύθυνση, ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος θα τονίσει:

«Μια σειρά από έργα πνοής που έχει ανάγκη η πόλη περιγράφονταν στο "επιχειρησιακό σχέδιο" της κυβέρνησης, για την Ολυμπιάδα που ποτέ δεν υπογράφτηκε και, βέβαια, δεν υλοποιήθηκαν. Αυτά λοιπόν τα μεγάλα έργα, μαζί με άλλα δευτερεύουσας ίσως σημασίας, μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από την πλατιά συσπείρωση και τη διεκδίκηση όλων των δημοτών. Η σημερινή όμως στασιμότητα και ο οικονομικός στραγγαλισμός του δήμου αποτελεί, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, κυβερνητική επιλογή. Σ' αυτή την τακτική δε θα υποταχτούμε! Θ' αντισταθούμε με κάθε μέσο και θα επιβάλλουμε τις λύσεις που ο λαός της Κοκκινιάς έχει ανάγκη. Είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να μην απογοητεύσουμε, αλλά ν' ανταποκριθούμε στο έπακρο στις απαιτήσεις του λαού της Κοκκινιάς που μας εμπιστεύτηκε».


Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ