ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Πετσοκόβουν τις «κοινωνικές δαπάνες»

Με Υπουργική Απόφαση κόβονται μέχρι και 15% τα εγκεκριμένα κονδύλια του φετινού προϋπολογισμού

Ακόμη και τα κονδύλια του ΟΑΕΔ, που προορίζονται για τους μακροχρόνια ανέργους, δε δίστασε να πετσοκόψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποδείχνοντας στην πράξη το πραγματικό της πρόσωπο και την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει! Την ίδια στιγμή, αποψιλώνει σειρά άλλων εγκεκριμένων δαπανών του φετινού προϋπολογισμού (2003) που αφορούν στην Παιδεία, στη λεγόμενη φοιτητική μέριμνα, στον Πολιτισμό, στην έρευνα επιστημονικών ιδρυμάτων και πάμπολλες δραστηριότητες «κοινωνικού χαρακτήρα». Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Ν. Φαρμάκη, η οποία, να σημειωθεί, δε στάλθηκε ούτε στους φορείς, ούτε και στα ιδρύματα, που εξαναγκάζονται πλέον να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους και σε πολλές περιπτώσεις τις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις τους. Η συγκεκριμένη κυβερνητική αυθαιρεσία αφορά στους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, αλλά και περιφερειακές υπηρεσίες. Οι περικοπές δαπανών, που αναφέρονται ρητά στην κυβερνητική απόφαση, ξεκινούν από το 5%, καθώς μέχρι το τέλος του 2003 θα διατεθεί μόνον το 95% των πιστώσεων του προϋπολογισμού. Οπως αναφέρει η κυβερνητική απόφαση, τα κονδύλια του προϋπολογισμού θα διατεθούν «μέχρι ποσοστού 85%, σε όλες τις άλλες δαπάνες που δε μνημονεύονται ρητά». Με άλλα λόγια, σε μια σειρά από δραστηριότητες, η «περικοπή» θα φτάσει στο 15% των αρχικών κονδυλίων.

Η λίστα των 43 φορέων που εποπτεύονται από υπουργεία και στα οποία οι πόροι και επιχορηγήσεις θα διατεθούν «μέχρι ποσοστού 95%» περιλαμβάνει και τους παρακάτω:

  • Προμήθεια επιστημονικών συγγραμμάτων και βοηθημάτων για σπουδαστές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
  • Οικονομικές ενισχύσεις γεωργικού χαρακτήρα.
  • Κάθε είδους έξοδα λειτουργίας των ελληνικών σχολείων της αλλοδαπής.
  • Τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ».
  • Το ΕΚΚΕ.
  • Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
  • Λοιπά επιστημονικά ιδρύματα.
  • Εκπαιδευτικά ιδρύματα για δαπάνες φοιτητικής μέριμνας.
  • Τη Σιβιτανίδειο Σχολή.
  • Τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ).
  • Το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
  • Μουσεία.
  • Τον ΟΑΕΔ για ενίσχυση του κλάδου ανεργίας -στράτευσης και για την καταβολή επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους.
  • Τα εθνικά γυμναστήρια για ορισμένες δαπάνες.
  • Το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας.
  • Λοιπά πολιτιστικά ιδρύματα.
  • Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ και Εθνική Λυρική Σκηνή.
  • Δαπάνες εθνικού χαρακτήρα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.
  • Δαπάνες περίθαλψης ομογενών, που παλιννοστούν ή κατοικούν στην Ελλάδα.
  • Δαπάνες διατροφής, περίθαλψης και συντήρησης πολιτικών φυγάδων (!).

Τα κονδύλια για τις περιφερειακές υπηρεσίες που κόβονται τουλάχιστον κατά 5% αφορούν στις υλοτομικές εργασίες και τις επιχορηγήσεις στην Επιτροπή Δενδροστοιχιών και Κήπων.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καλή που είναι η πολιτική στο υπουργείο μου...

Στην πεπατημένη της δημιουργίας εντυπώσεων ότι δήθεν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη λειτουργία της αγοράς με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καταναλωτών, κινείται απαρέγκλιτα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Σ' αυτό το πλαίσιο χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιχειρηματιών από τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία και το εμπόριο, των πωλητών λαϊκών αγορών, της ΓΣΕΕ και της ΓΕΣΑΣΕ, καθώς και εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων, με θέμα «τις πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν την πολιτική στήριξης της αγοράς και της προστασίας των καταναλωτών».

Στην πράξη, η εισήγηση του υπουργού περιλάμβανε το εγκώμιο της πολιτικής του υπουργείου του, στο διάστημα της θητείας του σ' αυτό, ενώ για το μέλλον κάλεσε τους φορείς σε ένα διαρκές φόρουμ, προκειμένου να συζητάνε... όλοι μαζί ζητήματα πολιτικής λειτουργίας της αγοράς. Ολα αυτά, βεβαίως, στο φόντο της αδιαπραγμάτευτης για την κυβέρνηση και τους πρόθυμους συνομιλητές της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού».

Χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του υπουργού για το πλαίσιο στο οποίο έτσι κι αλλιώς κινούνται όλες οι «πρωτοβουλίες», για τις οποίες γίνεται λόγος και αποκαλύπτουν πόσο «κόπτεται» η κυβέρνηση για τα συμφέροντα των καταναλωτών, ήταν η αναφορά του στο θέμα της διαμόρφωσης των τιμών. Επιδιώκοντας να υπερκεράσει τον Κ. Κουλούρη, που τον τελευταίο καιρό έχει πάρει πάνω του όλη την προπαγάνδα στο θέμα των τιμών, ο Α. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε με έμφαση ότι σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι «σε τελική ανάλυση να γίνει σαφές ότι εμείς δεν ελέγχουμε τις τιμές, δε διατιμούμε τα προϊόντα». Οι «ομαλές» (χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις) τιμές για την κυβέρνηση είναι θέμα... «κλίματος», που η κυβέρνηση με την πολιτική της επιδιώκει να διαμορφώσει!

ΔΕΗ
Ολοταχώς για την πλήρη παράδοση στους ιδιώτες

Ενα ακόμη βήμα για την πλήρη παράδοση της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο έκανε χτες η κυβέρνησης ανακοινώνοντας ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (προσδιορίζεται στα τέλη Οκτώβρη) θα παραδώσει το τρίτο πακέτο μετοχών της Επιχείρησης, ύψους 36.500.000 μετοχών που αντιστοιχεί στο 15,73% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Με τη νέα παράδοση μετοχών που είναι η τρίτη στα ισάριθμα τελευταία έτη, το συνολικό ποσοστό της ΔΕΗ που θα ανήκει στους ιδιώτες θα ανέρχεται περίπου στο 49%. Το υπόλοιπο 51% θα είναι σε πρώτη φάση υπό τον έλεγχο του δημοσίου, μέχρι να αποφασιστεί αν θα διευρυνθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου με την απόκτηση μετοχών, ή να παραδοθεί υψηλό ποσοστό απευθείας σε «στρατηγικό εταίρο» όπως έπραξε η κυβέρνηση με το σκάνδαλο παραχώρησης των Ελληνικών Πετρελαίων στον Λάτση.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε χτεσινή του ανακοίνωση επιχειρεί να δελεάσει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να αγοράσουν μετοχές της Επιχείρησης, αναφέροντας ότι οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν στην ιδιωτική τοποθέτηση θα αγοράσουν τις μετοχές σε χαμηλότερη τιμή και αναμένεται να λάβουν μετοχές ως κίνητρο διακράτησης. Ετσι λοιπόν, όπως και στις προηγούμενες μετοχοποιήσεις, οι συνδικαλιστές θιασώτες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής θα μπουν και πάλι στη διαδικασία να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε συνενόχους της διάλυσης της παράδοσης της Επιχείρησης. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ) θα ζητήσουν από τους εργαζόμενους να γίνουν μέτοχοι της Επιχείρησης, πράγμα που σημαίνει ότι υπονομεύουν το εργασιακό τους μέλλον, αφού η κερδοφορία της ΔΕΗ και της μετοχής πέραν των άλλων, θα βασιστεί στη μείωση του προσωπικού, τη χειροτέρευση των όρων δουλιάς και την καθήλωση των μισθών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ