ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Προσηλωμένος στην αντιλαϊκή πολιτική

Η υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, η εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, η περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία του νέου προϋπολογισμού που εγκρίθηκε χτες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιονομική πολιτική προσανατολισμένη στη στρατηγική της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, υπερφορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, αναπαλαίωσης του πλαισίου λιτότητας - προσαρμοσμένου στην τρέχουσα προεκλογική συγκυρία - για τους μισθούς και τις συντάξεις, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 2004. Αυτό είναι το στίγμα του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2004, το προσχέδιο του οποίου εγκρίθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δίνοντας στη δημοσιότητα τμήμα του προσχεδίου (με ορισμένα μόνο βασικά μεγέθη) ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, υποστήριξε πως ο νέος προϋπολογισμός είναι «αναπτυξιακός», «κοινωνικά δίκαιος» και αποσκοπεί στη δικαιότερη αναδιανομή των εισοδημάτων, τον βάφτισε δε «Προϋπολογισμό των Ολυμπιακών έργων».

Την αλήθεια για το πόσο «δικαιότερη» είναι η αναδιανομή των εισοδημάτων και ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μας τη δείχνουν τα ίδια τα στοιχεία της κυβέρνησης, που μας πληροφορούν πως ενώ η πίτα του ΑΕΠ αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, το μερίδιο της πίτας των εργαζομένων και συνταξιούχων του δημοσίου μικραίνει. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι η δαπάνη του προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε από 8,5% το 2002 στο 8,3% φέτος, ενώ για το 2004 προϋπολογίζεται να μειωθεί στο 8,2%! Οσον αφορά τους μεγάλους κερδισμένους της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μας τους αποκαλύπτει το ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην 1η σελίδα, όπου παρατίθενται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η αποδοτικότητα του κεφαλαίου στην Ελλάδα ήταν και παραμένει πολύ μεγαλύτερη της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η αποδοτικότητα του κεφαλαίου στην Ελλάδα (στην παρένθεση η αποδοτικότητα στην ευρωζώνη) ήταν 4,4% το 2002 (-0,4%), το 2003 3,7% (0,7%) και το 2004 προβλέπεται να ξανανέβει στο 4,1% (2,4%)!

Και ο προϋπολογισμός του 2004 προωθεί το στρατηγικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για ποικιλόμορφη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Από τις ορατές πλευρές που εμφανίζονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο στόχος αυτός εξυπηρετείται και με το νέο λεόντειο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού, η κυβέρνηση προτίθεται να διευρύνει το νέο χρόνο τη σφαίρα των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο του τζόγου, μέσω της παραχώρησης σε ιδιώτες αδειών για λαχεία...

Ο νέος τακτικός προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα, κυρίως φορολογικά, συνολικού ύψους 41,4 δισ. ευρώ (14,1 τρισ. δραχμές). Αν λάβουμε υπόψη ότι σταθερή πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των υψηλών εισοδημάτων και των κερδών του κεφαλαίου, τότε εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα νέα φορολογικά βάρη θα πέσουν και πάλι στα λαϊκά στρώματα. Στο σκέλος των δαπανών, η κυβέρνηση προϋπολογίζει να διαθέσει από τα ταμεία του κράτους το συνολικό ποσό των 42,6 εκατ. ευρώ, που είναι αυξημένο κατά 6,9%. Αν τα έσοδα και οι δαπάνες κινηθούν χωρίς υστερήσεις τα πρώτα και υπερβάσεις οι δεύτερες - όπως γίνεται κάθε φορά - τότε ο προϋπολογισμός του 2004 θα κλείσει με συνολικό έλλειμμα 6.260 εκατ. ευρώ (1.130 εκατ. ευρώ ο τακτικός και 5.130 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων).

Το κονδύλι για τις συνολικές αποδοχές του προσωπικού μαζί με τις συντάξεις του δημοσίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7,9% και να ανέλθει στα 16,4 δισ. ευρώ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις μισθών λόγω ωρίμανσης, τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος καθώς και τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τη «Χάρτα Σύγκλισης» (αυξήσεις σε συντάξεις ΟΓΑ και δημοσίου, ΕΚΑΣ, αμοιβές υπαλλήλων, νέα μισθολόγια κλπ.).

Με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιχειρείται ένα «αξιοπρεπές κουκούλωμα» των υπερβάσεων στις δαπάνες των Ολυμπιακών έργων, οι οποίες εμφανίζονται από κοινού με τις δαπάνες έργων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξημένες κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει την εικόνα των μεγάλων υπερβάσεων.

Απ' έξω ... προεκλογικός και από μέσα πανούκλα

Μικραίνει το μερίδιο των μισθών στην αυξανόμενη πίτα του ΑΕΠ. Από 8,5% που ήταν η δαπάνη για μισθούς - συντάξεις πέρσι, μειώνεται στο 8,2% το 2004. Θύμα της λιτότητας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που σφαγιάστηκε φέτος, τουλάχιστον, κατά 318 εκατ. ευρώ

«Ανθρακες ο θησαυρός», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το δήθεν «ισχυρό χαρτί της οικονομίας», με το οποίο θέλει να πάει στις εκλογές του 2004 η κυβέρνηση Σημίτη. Οπως αποδεικνύεται, από το προσχέδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2004, που εγκρίθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο - παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπουργού Οικονομίας και του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού, καθώς και τις επιμέρους αλχημείες - τελικά, τα νούμερα τελικά δεν τους βγήκαν, όπως θα ήθελαν για να κάνουν ψηφοθηρία.

Τα βασικά μεγέθη του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2004 είναι τα ακόλουθα:

  • Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να ανέλθουν στα 41,42 δισ. ευρώ(14,1 τρισ. δρχ.) και είναι αυξημένα κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2003 ή 6,2%. Τα νέα φορολογικά βάρη προβλέπεται να τα επωμιστούν και πάλι τα λαϊκά στρώματα, καθώς, όπως ομολόγησε χθες και ο υπουργός, τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν, όπως και το 2003, από την αύξηση του ΦΠΑ και των διάφορων αναγκαστικών ρυθμίσεων και το φορολογικό πογκρόμ του ΣΔΟΕ.
  • Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να ανέλθουν στα 42,55 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9,75 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή τόκων του δημοσίου χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 32,8 δισ. ευρώ αποτελούν τις πρωτογενείς. Ως προς το 2003, οι συνολικές δαπάνες προβλέπονται αυξημένες κατά 6,9%. Από την περαιτέρω ανάλυση των πρωτογενών δαπανών, προκύπτει ότι για Αποδοχές Προσωπικού θα διατεθούν 16,44 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 7,9% ως προς το 2003, για Ασφάλιση - Περίθαλψη 6,22 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 9,3% ως προς το 2003. Μάλιστα, οι δαπάνες Περίθαλψης εμφανίζονται μειωμένες κατά 9,7%, ενώ αντίθετα οι δαπάνες για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 12,7%.
  • Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έχουν περικοπεί, για τρίτη συνεχή χρονιά, κατά 318 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 8,6 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 8,91 δισ. ευρώ. Από την εσωτερική ανακατανομή τους όμως, προκύπτει ότι οι δαπάνες για συγχρηματοδοτούμενα από την Κοινότητα έργα, έχουν περικοπεί κατά 1,15 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι δαπάνες των Ολυμπιακών έργων και του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ εμφανίζονται αυξημένες κατά 600 εκατ. ευρώ, από 3,15 σε 3,74 δισ. ευρώ. Ετσι συγκάλυψαν τα υπερκοστολογημένα Ολυμπιακά έργα. Οπως έγραψε ο «Ρ», οι δαπάνες για τα έργα αυτά «τρέχουν» σήμερα με 2,5 τρισ. δρχ., με προοπτική να ξεπεράσουν τα 3,5 τρισ. δρχ.
  • Το συνολικό έλλειμμα του Τακτικού και του ΠΔΕ ανήλθε το 2003 στα 6,20 δισ. ευρώ, ή στο 4,1% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για έλλειμμα 5,30 δισ. ευρώ ή το 3,5% του ΑΕΠ. Αν το έλλειμμα αυτό μειωθεί, τη λεγόμενη «άσπρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων, την οποία για φέτος την εκτιμούν στα 4 δισ. ευρώ ή το 2,6% του ΑΕΠ, τότε το κυβερνητικό - κατά Μάαστριχτ - έλλειμμα μειώνεται στο 1,4% του ΑΕΠ ή τα 2,19 δισ. ευρώ. Στόχος ήταν το έλλειμμα να διαμορφωθεί φέτος στο 0,9% του ΑΕΠ.
  • Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο τέλος του 2003 στο 101,7% του ΑΕΠ ή στα 154,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για μείωσή του στο 100% του ΑΕΠ.
ΚΚΕ
Ταξικός, βαθιά αντεργατικός κι αντιλαϊκός!

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τον κρατικό προϋπολογισμό:

«Και ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, είναι ταξικός, βαθιά αντεργατικός και αντιλαϊκός.

Εκφράζει την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, όταν λέει ανάπτυξη, εννοεί την ανάπτυξη των κερδών της πλουτοκρατίας, και όταν λέει κοινωνική πολιτική εννοεί την ελεημοσύνη, και το μοίρασμα της φτώχειας, που στόχο έχουν να κατασιγάσουν την πιο οξυμένη λαϊκή αγανάκτηση.

Αυτοί είναι οι γνώμονες της κυβέρνησης, της ΕΕ και της δημαγωγίας της ΝΔ. Αλλος πρέπει να είναι ο γνώμονας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων: Αιτήματα και πάλη με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος των υποστηρικτών της ΕΕ και της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας"».

Κριτική... «από τα δεξιά»

Κριτική «από τα δεξιά» ασκεί στον προϋπολογισμό η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, πιέζει για πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, επικαλούμενη ότι τα μεγέθη είναι «εξωραϊσμένα».

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Δε λαμβάνει υπόψη του τη δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος, ούτε το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, όπως οι δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι άλλες υποσχέσεις που έχουν δοθεί», τονίζει σε δήλωσή του ο αρμόδιος συντονιστής Γ. Αλογοσκούφης. Αναφέρει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι «ένα ακόμη προπαγανδιστικό εργαλείο της κυβέρνησης» και επισημαίνει την ανάγκη μιας διαφορετικής πολιτικής και μιας νέας κυβέρνησης, η οποία όμως μόνο στην πλευρά της ΝΔ δεν μπορεί να αναζητηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ