ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Τ. ΜΙΛΕΡ
«Συστρατευτείτε στον αντιτρομοκρατικό πόλεμο»

«Ολόκληρος ο κόσμος κινδυνεύει - κανείς και πουθενά δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής - Ολοι είμαστε στόχοι των τρομοκρατών - (Γι' αυτό) πρέπει να στρατευτούμε στον πολύχρονο αντιτρομοκρατικό αγώνα υπό τη σκέπη των ΗΠΑ». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να περάσει στον ελληνικό λαό ο Τ. Μίλερ, παρεμβαίνοντας με αφορμή τα δύο χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που έγιναν στο όνομα της «τρομοκρατίας», στην πραγματικότητα όμως για την πλανητική ηγεμονία των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε (στο «Φλας») ότι «πουθενά στον κόσμο οι άνθρωποι δεν αισθάνονται απολύτως ασφαλείς», αφού, όπως είπε, «η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι όλοι είμαστε στόχος» (σ.σ. της τρομοκρατίας)! Επανέλαβε τη γνωστή θέση του Αμερικανού Προέδρου ότι «θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της εκστρατείας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας»... «Ο πόλεμος θα διαρκέσει επί μακρόν, θα είναι δύσκολος, θα υπάρξουν πολλές απώλειες και θα χρειαστούν πολλά μέσα», είπε χαρακτηριστικά. Απαίτησε μάλιστα τη συστράτευση της χώρας μας στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία γιατί δεν πρόκειται μόνο για «μία επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, αλλά εναντίον όλων των χωρών που μοιράζονται συγκεκριμένες αξίες και αρχές, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης».

Αυτό, που κατά τον Μίλερ, μάθαμε την τελευταία διετία είναι ότι «ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος και πρέπει να δουλέψουμε μαζί, ώστε να περιορίσουμε τους κινδύνους στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», αν και «ποτέ δε θα εκμηδενίσουμε όλες τις τρομοκρατικές απειλές».

Στην προσπάθειά του να δείξει ότι οι ΗΠΑ έχουν αποτελέσματα στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» επικαλέστηκε ότι η «Αλ Κάιντα» δεν ελέγχει το Αφγανιστάν και πολλά ηγετικά στελέχη της έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί.

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, επέρριψε στους Παλαιστίνιους τις ευθύνες για τον «τορπιλισμό της ειρήνης», αξιώνοντας από την παλαιστινιακή αρχή να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες «που ανατινάζουν λεωφορεία». «Στην πραγματικότητα μιλάμε για δύο διαφορετικές ομάδες στους κόλπους των Παλαιστινίων. Αυτό το οποίο περιμέναμε από τον Αμπου Μάζεν και από τον Αμπου Αλα είναι να ελέγξουν αποτελεσματικότερα τους Παλαιστινίους, που προβαίνουν σ' αυτές τις δολοφονικές πράξεις», είπε.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στα... σύννεφα

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θέλει «κινητικότητα», επιφυλακτική η Λευκωσία

Υπεραισιόδοξος - μια που δεν κοστίζει και τίποτε - για την πορεία του Κυπριακού, εμφανίστηκε χτες μετά τις συναντήσεις του με την κυπριακή ηγεσία στη Λευκωσία ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Μετρημένος και προσεκτικός στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας, με ευγενικό τρόπο υπενθύμισε και στον Ελληνα υπουργό πως για την επίλυση του Κυπριακού απαιτείται ουσιαστική αλλαγή πολιτικής από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις θα φέρουν σύντομα ξανά στο προσκήνιο το Κυπριακό ενόψει και του Δεκέμβρη του 2004, όταν θα αποφασιστεί κατά πόσο η Τουρκία θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως «υπάρχει μία νέα δυναμική, που είναι αποτέλεσμα και της στενής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Δ. Χριστόφια, «ο οποίος ήταν πρωτοπόρος». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε πως στη συνάντηση έγινε «συνεκτίμηση των εξελίξεων και ανταλλαγή απόψεων για κοινή αντιμετώπισή τους». Ο Δ. Χριστόφιας εξήρε το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και την προώθηση της ενταξιακής πορείας. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η λύση θα εξαρτηθεί από την αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς και σε κάποιο βαθμό από το αποτέλεσμα των εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Εν τω μεταξύ την εκτίμηση ότι οι «εκπλήξεις», τις οποίες διατείνεται πως θα κάνει ο Ραούφ Ντενκτάς, θα επικεντρώνονται στο θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Ιακώβου.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας απέδωσε τις ενέργειες του Ντενκτάς σε προεκλογικές σκοπιμότητες και πρόσθεσε ότι «οποιεσδήποτε προτάσεις υποβάλλει θα είναι εξαρχής απαράδεκτες, αφού θα είναι εκτός σχεδίου Ανάν».

Ο Γ. Ιακώβου, αφού ανέφερε πως δε χρειάζεται η υποβολή προτάσεων από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά να αποδεχτεί έναρξη συνομιλιών για λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, πρόσθεσε ότι από τις επαφές, που είχε με ομολόγους του ευρωπαϊκών χωρών, διαπίστωσε πως υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για επίτευξη λύσης, ενώ, ταυτόχρονα, αναπτύσσεται και έντονο ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι εργασίες των κοινών επιτροπών Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίες μελετούν διάφορα σημεία του σχεδίου Ανάν και τις αλλαγές που θα πρέπει να επέλθουν, προσθέτοντας πως το έργο τους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Επιπλέον, ο Γ. Ιακώβου ανέφερε ότι, πρακτικά, δεν αναμένεται έναρξη του διαλόγου πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα και πως αυτό θα γίνει μάλλον στις αρχές του 2004.

ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Ατολμες αλλαγές

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε στη Βουλή ότι οι στρατιωτικοί πρέπει να έχουν και γενικότερη μόρφωση

Ημιτελή και άτολμα είναι τα βήματα που γίνονται για την αλλαγή της κατάστασης που επικρατεί στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με το νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στη Βουλή.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης, η αλλαγή στα ιδρύματα αυτά ήταν αναγκαία αφού το υπάρχον καθεστώς χρονολογείται από το 1930 και είχε δημιουργηθεί με βασιλικά διατάγματα και άλλους νόμους της εποχής εκείνης. Το βάρος των αλλαγών, είπε, πρέπει να δοθεί σε αυτό ακριβώς που έλειπε από τη μέχρι τώρα εκπαίδευση, δηλαδή στην ακαδημαϊκή μόρφωση των στρατιωτικών. Ομως, τόνισε, τα μέτρα είναι ημιτελή αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοτελούς παραγωγής και αναπαραγωγής γνώσης μέσα στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιος ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό σε στρατιωτικό αντικείμενο μέσα στα Ιδρύματα αυτά και θα πρέπει σώνει και καλά «να περάσει τον Ατλαντικό και να πάει στις ΗΠΑ ή στο Λονδίνο ή στις Βρυξέλλες».

Ο Π. Κοσιώνης αναφέρθηκε και σε θέματα λειτουργίας των τμημάτων αυτών, τονίζοντας ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η έννοια της συλλογικότητας μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, όπως ακριβώς στα ΑΕΙ. Μιλώντας γενικότερα για τους στρατιωτικούς είπε ότι πρέπει να υπακούουν στο Σύνταγμα, να υπερασπίζουν την εθνική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας αλλά και να έχουν μια γενικότερη μόρφωση για να κρίνουν ορισμένα πράγματα. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Οταν είσαι σε μία συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ, που γίνεται επιθετικός οργανισμός, ο στρατιωτικός θα μπορεί να έχει άποψη σε μία συγκεκριμένη περίπτωση; Θα έχει άποψη αν του πουν πήγαινε ξανά στην Κορέα να πολεμήσεις ή στο Αφγανιστάν ή σε αυτό που ετοιμάζουν τώρα στο Ιράκ;». Καταλήγοντας ανέφερε: «Το νομοσχέδιο έχει μια σωστή αντίληψη αλλά έχει και ατολμία. Εμείς δε θα το καταψηφίσουμε αλλά δε θα το υπερψηφίσουμε κιόλας».

Αυτοκτονία στρατιώτη στον Εβρο

Ενας ακόμα στρατιώτης έδωσε τέλος στη ζωή του με το ατομικό του όπλο την ώρα που ήταν σκοπός. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, χθες το πρωί στις 10 και 50, ο στρατιώτης Τεθωρακισμένων Χ. Π. του Αγγέλου, ετών 20, ο οποίος καταγόταν από την Αθήνα και υπηρετούσε σε μονάδα της Ορεστιάδας, τραυματίστηκε θανάσιμα με το ατομικό του τυφέκιο, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού σε προκεχωρημένο φυλάκιο. Τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του διερευνώνται από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές, καθώς και από τον εισαγγελέα του Στρατοδικείου Ξάνθης σε συνεργασία με τη Σήμανση.

Παρενόχληση ελληνικού αεροσκάφους

Νέα παρενόχληση ελληνικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά σημειώθηκε χτες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Τη φορά αυτή δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-16» προσέγγισαν με επικίνδυνους ελιγμούς στις 11.38 το πρωί ένα ελληνικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, τύπου «P3 Orion», την ώρα που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Τα τουρκικά αεροσκάφη προσέγγισαν το ελληνικό αεροσκάφος και πέταξαν για δύο λεπτά σε απόσταση 50 ποδιών από πάνω από το δεξιό φτερό του. Είχε προηγηθεί αναχαίτιση από ελληνικά αεροσκάφη των δύο τουρκικών μαχητικών, καθώς αυτά είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ