ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Πού βρίσκεται η Παλαιστίνη;

1. Βρίσκεται στην καρδιά σου, στο ατόφιο μέταλλο που καμινεύεται μέσα της.

2.... στο όχι το μοναδικό, το όχι το μεγάλο απέναντι σε αυτούς που μικρή κάνουν τη ζωή.

3.... σ' έναν γέροντα κομμουνιστή που, ενώ συνεχίζουν οι κρατούντες, και «οι τα φαιά φορούντες, για ηθική λαλούντες» να τον κοροϊδεύουν εφ' όλης της ύλης, αυτός φροντίζει τον κήπο του σαν να ήταν όλου του κόσμου. Αυτός μπορεί και βλέπει τον ουρανό.

4.... στην αλήθεια όπως ακριβώς διατυπώνεται μέσα από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη τη στιγμή που ο Νότης Μπότζαρης και ο Νικόλαος Στορνάρης τον επισκέπτονται στο Αιτωλικό για να τον αποχαιρετήσουν, ακολουθώντας την κυβέρνηση του Μαυροκορδάτου: «-Καπεταναίοι, εκστρατεύετε, δεν σας ερωτώ διά πού. -Και ημείς δεν ηξεύρομεν, του απήντησε ο Νότης. Πηγαίνομεν εις τον Μαχαλάν και όπου μας διορίσει η κυβέρνησις, εκεί θέλει εκστρατεύσομεν. -Ποία κυβέρνησις, καπετάν Νότη; Το τζιογλάνι του ρεΐζ εφάντη, ο κεσσαρομάτης; Ποίοι τον έκαμαν κυβέρνησιν; Εγώ και άλλοι δεν τον γνωρίζομεν. Ή σύναξε δέκα ανόητους και τον υπέγραψαν διά τας ιδιοτελείας των; Ιδού ποίοι τον υπέγραψαν. Πρώτον εσύ, όπου όλα θέλεις να έρχονται με τον ζουρνά. Ο Σκαλτσάς, όπου δεν είναι άλλο παρά καμπάνα μπαγκ μπαγκ. Ο Μακρής ο μακρολαίμης, ο κρεμασμένος, όπου μόνο το κεφάλι ξέρει να ταράζει. Ο Μήτσος Κοντογιάννης, η πουτάνα, όπου αν ήτον γυναίκα, δεν εχόρταινεν με 80 χιλ. φορές την ώραν, ο ξεινόγαλο-Γιώργος Τζιόγκας όπου στραβώνει τα χείλια με το τζιμπούκι και δεν ηξεύρει τι του γίνεται, και ο αδελφός μου ο Στορνάρης, ο ψεύτης».

5.... στον υπέροχο χορό που έστησαν οι νέοι Παλαιστίνιοι ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ, τον ηγέτη τους, και τα τανκς των Σιωνιστών. Σ' αυτόν το χορό που μας θύμισε τον επαναστατικό ρόλο της έρημης της τέχνης, όπως διατυπώνεται από το Λέοντα Τολστόι: «Η τέχνη της άρχουσας τάξης απομακρύνθηκε από την τέχνη του υπόλοιπου λαού και έτσι έχουμε τώρα δυο τέχνες: την τέχνη της ελίτ και την τέχνη του λαού. Η πρώτη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την καταπίεση των λαϊκών μαζών και δεν μπορεί να συντηρηθεί παρά διαιωνίζοντας την καταπίεση. Μετά την Αναγέννηση, υφίσταται μια θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σ' αυτό που αποκαλείται Υψηλή Τέχνη, που είναι ξεκομμένη από το λαό, και την τέχνη ως εκδήλωση του ανθρώπινου όντος που εκφράζεται παντού με πολυάριθμους τρόπους, παραδείγματος χάριν στα λαϊκά τραγούδια και το χορό. Η τέχνη δεν γεννιέται από τις μορφές που γίνονται του συρμού από την άρχουσα τάξη, αλλά από μια ανάγκη έκφρασης που φανερώνει ό,τι είναι ζωντανό μες στον άνθρωπο».

6.... στη φράση του Λένιν για την ιστορία: «Η ιστορία είναι η πραγματοποίηση των φαντασιών εκείνων που με ζήλο και νηφαλιότητα οδήγησαν μέσα από μια εύθραυστη κλωστή στην πραγματικότητα».

7.... στις σκέψεις του Αλέξη Ακριθάκη: «Το να κρύβεσαι είναι σαν να μην υπάρχεις, ή σαν να μη θέλεις να υπάρχεις, ή σαν να μην μπορείς να υπάρχεις, ή σαν να χάθηκες, ή σαν να χάθηκες για πάντα. [...] Τα χαμένα όνειρα, ο χαμένος χρόνος, το χαμένο χρήμα, ο χαμένος έρωτας, η χαμένη μέρα, ο χαμένος χαρτοπαίχτης, η χαμένη ζωή, ο χαμένος σκύλος, το χαμένο παιδί, ο χαμένος πόλεμος, το χαμένο ταξίδι, το χαμένο λαχείο, η χαμένη ήπειρος, οι χαμένες πατρίδες... Κι όμως τίποτα δεν χάνεται. Ζωή είναι αυτή. [...] Πιστεύω πως το τέλος θα είναι δοξαστικό, κάτι σαν τις Θερμοπύλες».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Ανεργη εργατιά - εργοστάσια «απολιθώματα»

Συζήτηση με τον Ιταλό ντοκιμαντερίστα Λούκα Παστόρε

Η πιο εντυπωσιακή κλωστοϋφαντουργική ζώνη στην Ιταλία, έχει παραδοθεί στην εγκατάλειψη...
Η πιο εντυπωσιακή κλωστοϋφαντουργική ζώνη στην Ιταλία, έχει παραδοθεί στην εγκατάλειψη...
«Σαν απολιθώματα», οι προβολές του τραγικού περάσματος ενός κόσμου, που βίαια εξορίζεται από το γενέθλιο χώρο του, για να ριχτεί, ξαφνιασμένος πλέον, στη δίνη της βιομηχανικής έκρηξης. Σπαράγματα μιας πρόσκαιρης και απατηλής ευημερίας. Πρόσωπα και κτίρια που μοιάζουν να εκλιπαρούν για τη μη κατεδάφισή τους.

«Σαν απολιθώματα», είναι ο τίτλος ενός ντοκιμαντέρ (διάρκεια 50΄), του Ιταλού σκηνοθέτη Λούκα Παστόρε, όπου «οι πρωταγωνιστές του είναι βουβοί». Δεν υπάρχουν συνεντεύξεις, δεν ακούγεται ανθρώπινη φωνή, ο λόγος συντάσσεται με εικόνες, «σιωπηλές αλλά εκκωφαντικές» όπως μας είπε ο ίδιος. Τον συναντήσαμε στη Ρόδο, στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Εκοσίνεμα, όπου προβλήθηκε η ταινία του.

Γεννημένος στο Τορίνο, ο Λούκα Παστόρε κουβαλά την ιστορία της περιοχής του. Τότε που η εκβιομηχάνιση του ιταλικού βορρά έθρεφε με όνειρα μιας καλύτερης ζωής εκατομμύρια φτωχούς της Νότιας Ιταλίας, αλλά και το «όραμα» του Ντούτσε για τη «Μεγάλη Ιταλία» συνέθλιβε τη συνείδηση των μαζών. Στην Πιέλα, την πόλη όπου εστιάζεται η κινηματογραφική δουλιά του Λ. Παστόρε υπήρξε η πιο εντυπωσιακή κλωστοϋφαντουργική ζώνη της Ιταλίας. Μέχρι σήμερα αποτελεί την έδρα των υφασμάτων της υψηλής ραπτικής στην Ιταλία, παράγοντας τα πιο ακριβά ιταλικά υφάσματα, όπως τα κασμίρ.

Πρόταση από
την κοιλάδα της Πιέλα

Ο Λούκα Παστόρε
Ο Λούκα Παστόρε
«Ο πλούτος που έφερε η ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας στις αυτόνομες κοινότητες στην κοιλάδα της Πιέλα ήταν μεγάλος. Οχι όμως για όλους...», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης. «Σήμερα στην περιοχή δεσπόζει η ανεργία, η εγκατάλειψη στην παλίρροια των ναρκωτικών. Αυτή η ταινία είναι αποτέλεσμα ενός οδοιπορικού 25 ταινιών, με συνεντεύξεις των εργατών. Η αρχιτεκτονική είναι το εύρημα για να αφηγηθώ την περιπέτειά τους. Τα εργοστάσια εκφράζουν αυτή τη συλλογική εμπειρία, όχι μόνο στο επίπεδο της ενασχόλησης αλλά και στο επίπεδο της κριτικής και προβάλλονται στην ταινία ως σκέψεις που συνεργούν πέρα από την καταγγελία, στη διατύπωση της ανάγκης για μια λύση», αναφέρει ο Λούκα Παστόρε.

Ο κινηματογράφος για τον Ιταλό σκηνοθέτη, δείχνει να είναι ένα ανοιχτό πεδίο μάχης. Αρένα, όπου συγκρούονται δύο κόσμοι. Αυτός της κυριαρχίας των εκμεταλλευτών και ο κόσμος των εκμεταλλευομένων. Με πολλές ταινίες στο ενεργητικό του, θέτει στην κινηματογράφησή του το χαρακτήρα της απολύτρωσης. Στρατευμένος, υπέρμαχος ενός πολιτικού κινηματογράφου, διαχειρίζεται το λόγο του με αισθητική τόλμη, βλέποντας τη φόρμα σαν παιχνίδι που στόχο έχει να υπηρετήσει όσο καλύτερα μπορεί τις ιδέες. «Το "σαν απολιθώματα" είναι ένα πολιτικό ντοκιμαντέρ. Πιστεύω στις ιδέες της Αριστεράς και με ενδιαφέρει να υπηρετώ τις ιδέες μου, διαμορφώνοντας την αισθητική μου "παίζοντας". Το ντοκιμαντέρ, δεν πρέπει να περιορίζεται από κανόνες. Δεν υπάρχουν κανόνες. Είναι ανοικτό, όπως και η πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Η αισθητική δεν μπορεί να υπονομεύει το περιεχόμενο, αλλά να το ενεργοποιεί στο κοινωνικό γίγνεσθαι».

Η σύγκρουση δύο κόσμων

Ο Λ. Παστόρε τοποθετεί την κινηματογραφική του μηχανή στα πεδία των κοινωνικών συγκρούσεων. Αλλοτε στο πλευρό των απολυμένων και απεργών της ΦΙΑΤ, εκεί που εδρεύει η απόγνωση της επόμενης μέρας και οι ανθρώπινες απώλειες πληθαίνουν. Διασχίζει τη Νικαράγουα, μια χώρα όπου λεηλατούνται από την άρχουσα τάξη της τα αγαθά που απέφερε ο ξεσηκωμός των Σαντινίστας. Κάνει μια ταινία για τον ΙΡΑ. Επιστρέφει στο Τορίνο των χιλιάδων απολυμένων κι αναζητά μαζί τους τρόπους διεκδίκησης μιας καλύτερης μοίρας. «Μέσα στην ταινία μου δεν καταγράφεται ο αρχιτεκτονικός βιομηχανικός χώρος, αλλά η βιωμένη εμπειρία των ανθρώπων που πέρασαν από αυτά. Στην περιοχή αυτή, η εργατική τάξη υπέστη μια ήττα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι λύσεις έχουν στερέψει. Υπάρχει διέξοδος μέσα από την αλληλεγγύη των εργατών, τις σχέσεις και τις ιδέες που διαμορφώνουν. Αυτοί οι βιομηχανικοί χώροι πρέπει να επιστρέψουν στην κοινωνία. Η δραματική απομόνωση αυτού του κόσμου της εργατιάς δεν είναι μια τελεσίδικη κατάσταση».

Στην ταινία η λύση υπερτερεί της καταγραφής. Οχι ως μια απλοϊκή διατύπωση, αλλά ως αίτημα. Οι παλιές βιομηχανίες. Τα απολιθωμένα πρόσωπα των εργατών. Η μουσική που αντιστρατεύεται το θάνατο του χώρου και των ανθρώπων. Το τεμάχισμα του κάδρου με πολλές συνεκδοχές. Η ζωγραφική διάσταση του κάδρου, που μετεωρίζεται ανάμεσα στο σύγχρονο και αυτό της μεσαιωνικής Ιταλίας. Πορτρέτα εργατών που προβάλλουν ανάγλυφα. Μοντάζ που φρενάρει σε στατικές απεικονίσεις της εποχής. Ολα αυτά δημιουργούν την αίσθηση ενός φρέσκου βλέμματος που προβάλλει αργά αλλά τολμηρά μέσα στις εθνικές κινηματογραφίες πολλών χωρών. Η ταινία «Σαν απολιθώματα» απέσπασε το 3ο βραβείο του Φεστιβάλ Οικολογικών Ταινιών και το Βραβείο Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, ενώ ο σκηνοθέτης της, Λούκα Παστόρε, ετοιμάζεται για «επόμενες μάχες», όπως τόνισε.


Γεράσιμος ΒΑΚΡΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ