ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η παλαιστινιακή οργή και οι ισραηλινές απειλές

Περισσότεροι από ποτέ οι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν στην κηδεία - διαδήλωση του Ισμαήλ Αμπού Σάναμπ, του ισχυρότερου μετριοπαθούς ηγέτη της «Χαμάς», όπως υποστηρίζουν αναλυτές

Αποκλείοντας τη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Αποκλείοντας τη Λωρίδα της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΖΕΝΙΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Η δολοφονία του Ισμαήλ Αμπού Σάναμπ ήταν μόνο η αρχή», προειδοποιούσαν μέσα από διαρροές Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οξύνοντας ακόμη περισσότερο το, ήδη, εκρηκτικό κλίμα. Στην πόλη της Γάζας δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, μετέτρεψαν σε πορεία οργής την κηδεία του αξιωματούχου της «Χαμάς», ο οποίος χαρακτηρίζεται από Παλαιστίνιους αναλυτές η «τελευταία ισχυρή φωνή λογικής και μετριοπάθειας μέσα στην ισλαμιστική οργάνωση».

Σε περισσότερους από 100.000 υπολογίζουν οι ξένοι ανταποκριτές τους Παλαιστινίους που συνόδευσαν με αντι-ισραηλινά συνθήματα και κραυγές για εκδίκηση τη σορό του Ισμαήλ Αμπού Σάναμπ, από το νοσοκομείο στο νεκροταφείο της πόλης της Γάζας. Της ογκώδους πορείας τέθηκαν επικεφαλής μασκοφόροι ένοπλοι μαχητές της «Χαμάς» και των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσα». Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, που επιβίωσε από μια απόπειρα δολοφονίας ακριβείας τον περασμένο Ιούνιο, διαμήνυε στο Ισραήλ ότι «ακόμη και αν σκοτώσει όλους τους νυν ηγέτες των παλαιστινιακών οργανώσεων, έχουν, ήδη, προετοιμαστεί οι αντικαταστάτες τους».

Η δολοφονία του Σάναμπ πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο Παλαιστίνιος αναλυτής, Ζιάντ Αμπού Αμρ, αντιπαρερχόταν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ο Σάναμπ ήταν εμπλεγμένος σε επιθέσεις και υποστήριζε ότι ο δολοφονηθείς ηγέτης της «Χαμάς» ήταν ένα από τα ισχυρότερα πολιτικά της στελέχη, του οποίου ο μετριοπαθής λόγος μπορούσε να εισακουστεί. Ο Αμρ προέβλεψε ότι η δολοφονία του αφήνει κενό στην ηγεσία της οργάνωσης, το οποίο, πλέον, θα καλύψουν φανατικότερα και εξτρεμιστικότερα στελέχη.

Ερευνες του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς

Associated Press

Ερευνες του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς
Χωρίς περιθώρια κινήσεων άφησε και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό η δολοφονία του Σάναμπ. Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε προαναγγείλει σειρά δυναμικών μέτρων και συλλήψεων σε βάρος των οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ». Η δολοφονία του Σάναμπ, όμως, ανέβαλε επ' αόριστον κάθε τέτοια προοπτική.

Εισβολές και απειλές

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στις πόλεις Τζενίν και Τουλκαρέμ της Δ. Οχθης. Στην πρώτη σημειώθηκε σφοδρή μάχη με Παλαιστινίους ενόπλους, ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Στη Ναμπλούς, ο ισραηλινός στρατός παραμένει μέσα στην πόλη και συνεχίζει τις έρευνες. Χτες, σκότωσε έναν 26χρονο Παλαιστίνιο, που κατονομάζει ως μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και τραυμάτισε άλλους 2, που κρύβονταν σε ταράτσα νοσοκομείου. Χτες το απόγευμα, έντονη ήταν η φημολογία περί ισραηλινής επίθεσης και εκ νέου αποκλεισμού του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα.

Στην πόλη της Γάζας, τα πνεύματα είναι πολύ πιο οξυμένα. Το απόγευμα της Πέμπτης, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν ζητώντας εκδίκηση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όλμοι εκτοξεύτηκαν εναντίον των εποικισμών Ατζμόνα, Γκαντίντ και Νέβε Ντεκαλίμ και κατά της πόλης Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ. Το πρωί, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε για πρώτη φορά μετά την 31η Ιουλίου την κεντρική οδική αρτηρία της Λωρίδας, κόβοντάς τη στα δύο και επανεγκατέστησε τα φυλάκιά του πέριξ του εποικισμού Γκους Κατίφ.

Ενώ η κατάσταση μοιάζει να βαίνει, πλέον σχεδόν με βεβαιότητα, σε κλιμάκωση, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δε χάνουν ευκαιρία να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι «υπάρχουν λίστες με παλαιστινιακούς στόχους δολοφονιών που θα υλοποιηθούν, αν δεν υπάρξει άμεση ανάληψη δράσης κατά των τρομοκρατών από την Π. Αρχή». Εντός «πολεμικού» κλίματος και η εφημερίδα «Μααρίβ», η οποία δημοσίευσε, κατά τα πρότυπα της τράπουλας καταζητουμένων που κυκλοφόρησαν οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, μια τράπουλα με τις φωτογραφίες 34 Παλαιστινίων ηγετών διαφόρων οργανώσεων που αποτελούν, θεωρητικά, στόχο. Στη θέση του τζόκερ εμφανίζεται, προφανώς διόλου τυχαία, ο Γιάσερ Αραφάτ.

Εκκλήσεις κενές ουσίας

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γιάσερ Αραφάτ είχαν, χτες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Στη Ραμάλα έφθασε, ήδη, ο ειδικός σύμβουλος του πρώτου, Οσάμα ελ Μπαζ, σε μια «προσπάθεια αποτροπής της κλιμάκωσης», αλλά - όπως έλεγαν Παλαιστίνιοι - δεν κόμισε καμία συγκεκριμένη πρόταση. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, επέρριψε την ευθύνη της αναζωπύρωσης της βίας στο Ισραήλ, όπως και ο Αραβικός Σύνδεσμος με ανακοίνωσή του. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ κάλεσε τις δύο πλευρές να «σπάσουν τον κύκλο της βίας» και ζήτησε ενεργότερο ρόλο της ΕΕ, όπως και ο Γερμανός ομόλογός του.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα σύγκρουση για τα «λάφυρα» στον ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Πολύ δύσκολα» θα υιοθετηθεί μια νέα απόφαση του ΟΗΕ που να δρομολογεί την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων από διάφορες χώρες στο Ιράκ όσο παραμένει ως έχει το status quo της εξουσίας στη χώρα, κατέστησε σαφές, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ. Οι δηλώσεις του Κόφι Ανάν έγιναν μετά από συναντήσεις που είχε με τον Βρετανό και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος και Γερμανός ΥΠΕΞ ύψωναν τους τόνους της νέας αντιπαράθεσης που φαίνεται, ξεκάθαρα, ότι έχει ξεσπάσει στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο, πολύ πιο απτά αυτή τη φορά, τη διανομή της λείας στην κατακτημένη χώρα.

«Δεν τίθεται θέμα αποστολής κυανοκράνων στο Ιράκ» επανέλαβε ο Κόφι Ανάν συμπληρώνοντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να καταλήξει σε μια νέα απόφαση για το Ιράκ η οποία δε θα προβλέπει μόνο διανομή του βάρους της ευθύνης σταθεροποίησης της χώρας αλλά και διανομή της ευθύνης λήψης αποφάσεων και επιχειρησιακών υπευθυνοτήτων». Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τους Κόλιν Πάουελ και Τζακ Στρο, ο Κόφι Ανάν σαφέστερα από ό,τι στις δημόσιες δηλώσεις του, τους ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ που να προβλέπει ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης, θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή των χωρών που θα συνδράμουν, υπό τον ΟΗΕ πάντα, στις αποφάσεις στους τομείς της ασφάλειας, της πολιτικής και της οικονομίας.

Ανάλογες θέσεις, πλην πολύ κατηγορηματικότερα, εκφράστηκαν και από τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε συνεντεύξεις του, εξέφρασε την άποψη ότι το Ιράκ βρίσκεται σε «αποσύνθεση» και εκτίμησε ότι κακώς οι «ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια λογική αντιπαράθεσης». Ο ντε Βιλπέν επανέλαβε ότι η χώρα του θα αποστείλει στρατεύματα μόνο αν την πολιτική διοίκηση της χώρας αναλάβει ο ΟΗΕ και συμπλήρωσε ότι ακόμη και τότε θα πρέπει να έχει τεθεί τάχιστο χρονοδιάγραμμα παράδοσης της εξουσίας στους Ιρακινούς. «Θα πρέπει να περάσουμε επιτέλους από τη λογική της κατοχής, στη λογική της ιρακινής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Αν δε νιώθουν κάτι τέτοιο οι Ιρακινοί, η κατάσταση θα χειροτερεύει». Λακωνικότερος ο Γιόσκα Φίσερ δήλωνε ότι η «Γερμανία δεν είναι μέρος της συμμαχίας που κατέχει το Ιράκ και οφείλει να λαμβάνει τα μέτρα ασφαλείας».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε των αμερικανικών θέσεων και υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ, και μόνο λόγω του αριθμού των στρατιωτών που διαθέτει στο Ιράκ, θα πρέπει να μείνουν επικεφαλής της διοίκησης» και αρκέστηκε να γενικολογήσει περί «αναγκαιότητας κατάληξης σε συναίνεση γιατί όλοι έχουμε συμφέρον από τη σταθεροποίηση του Ιράκ, μέσα από μια ενίσχυση (απροσδιόριστη) του ρόλου του ΟΗΕ». Προς το παρόν, πάντως, ο Ανάν φέρεται να πρότεινε οι σχετικές συζητήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών καθώς οι διαφωνίες είναι πολλές.

Παρασκήνιο, σενάρια και επιθέσεις

Αμερικανικές πηγές ασφαλείας υποστήριζαν, χτες, ότι οι δράστες της επίθεσης στο κτίριο του ΟΗΕ «πιθανότατα είχαν συνδέσμους πληροφοριοδότες ανάμεσα στους Ιρακινούς φρουρούς του κτιρίου», ισχυρισμός που ενισχύεται από την πληροφορία που, επίσης, διαρρεόταν από άλλες αμερικανικές πηγές ότι αρκετοί από τους φρουρούς ήταν πρώην πράκτορες που παλαιότερα ήταν επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των εργαζομένων του ΟΗΕ. Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύτηκαν, χτες, στην αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Φρεντ Εκχαρτ, εμφανώς ενοχλημένος, ζήτησε να «αποφευχθούν οι θεωρίες συνωμοσίας διότι δε βοηθούν καθόλου».

Προς το παρόν, στη Βαγδάτη συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια του κτιρίου του ΟΗΕ και μάλιστα χτες ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 3 24ωρα μια Φιλιππινέζα αξιωματούχος του Οργανισμού. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις ότι υπάρχουν επιζώντες και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο αριθμός των εγκλωβισμένων. Ο ΟΗΕ θα απομακρύνει το 50% του προσωπικού του από το Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, φέρεται να αρνήθηκε επιπλέον αμερικανική ασφάλεια, προς το παρόν, εκτιμώντας ότι η παρουσία των Αμερικανών θα λειτουργήσει μάλλον αρνητικά.

Στο Ιράκ συνεχίζονται και οι επιθέσεις κατά των κατακτητών. Χτες, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, στη Βαγδάτη και στη Χίλα, 100 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας. Αλλοι 6 τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους έπεσε σε αυτοσχέδια νάρκη στην πόλη Μπάιτζι. Ο κατοχικός διοικητής, πάντως, Πολ Μπρέμερ αποχαιρετώντας συγκινημένος τη σορό του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, δήλωνε «απτόητος από την τρομοκρατία».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Θετικός ο Γκιούλ στην αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ανοιχτό άφησε χτες το ενδεχόμενο ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ».

Ο Γκιούλ πάντως σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη σε οριστική απόφαση και υπογράμμισε ότι τον τελικό λόγο τον έχει το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να συμμετάσχει με 15.000 άντρες, αλλά η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αποστολή περίπου 10.000 στρατιωτών.

Παράλληλα συνεδρίασε χτες το «Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας» υπό τον πρόεδρο Αχμέντ Σεζέρ προκειμένου να δώσει μια επίσημη απάντηση στις ΗΠΑ σχετικά με την αποστολή των Τούρκων στρατιωτών. Τελικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της 4ωρης συνεδρίασης, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας απέφυγε να δεσμευτεί ελπίζοντας προφανώς σε καινούριο σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ.

Εξάλλου, χτες τα ξημερώματα τρεις Κούρδοι αντάρτες και 2 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε ορεινή περιοχή κοντά στο Σιίρτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ακόμα 3 Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με το «CNN-Turk» τα τουρκικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με αντάρτες του KADEK, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και το απόγευμα της Παρασκευής.

ΕΕΔΥΕ
Οχι στη συγκάλυψη των πραγματικά υπεύθυνων

Οι τελευταίες αιματηρές εξελίξεις στο Ιράκ και στα παλαιστινιακά εδάφη επιβεβαιώνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι ειρήνη με καθεστώς κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει.

Οσο συνεχίζεται η κατοχή στο Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, απαιτώντας μάλιστα μετά την τελευταία έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και νέα στρατιωτική βοήθεια από άλλες χώρες, όσο συνεχίζεται η αδιαλλαξία του Ισραήλ με την κάλυψη της Ουάσιγκτον και τη στάση του ΟΗΕ που περιορίζεται μόνο σε αλληλοκατηγορίες απέναντι στους κατακτητές, η κατάσταση θα επιδεινώνεται με τραγικές συνέπειες.

Οσο υπάρχει από τις κυβερνήσεις των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, μια γενική καταδίκη της βίας, αλλά στην ουσία συγκάλυψη των υπευθύνων των επιθέσεων απέναντι στους λαούς του Ιράκ και της Παλαιστίνης σήμερα, Ιράν - Συρίας - Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας - Κούβας αύριο, τόσο θα μεγαλώνει ο αριθμός των επιτιθέμενων χωρών στο όνομα της δήθεν πάταξης της τρομοκρατίας.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζοντας τις ανησυχίες της για όλη αυτή την εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και γενικότερα, απευθύνεται στο λαό μας και τον καλεί να εκφράσει ποικιλόμορφα την αλληλεγγύη του στους δυο λαούς, Ιράκ και Παλαιστίνης και καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις μέσα από δραστηριότητες να απαιτήσουν:

-- Καμιά εμπλοκή της χώρας μας σε οποιαδήποτε μορφή κατοχής.

-- Το σταμάτημα της στρατιωτικής ιμπεριαλιστικής επίθεσης για πάντα και παντού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ