ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ
Στο επίκεντρο τα ζητήματα καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Για την πρόσφατη επίσκεψη του Στρατή Κόρακα, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη Λετονία

Την περίοδο από 29 του Ιούλη έως 1η του Αυγούστου τη Λετονία επισκέφτηκε, μετά από πρόσκληση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (ΣΚΛ), ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βασικός στόχος της επίσκεψης ήταν η καλύτερη γνωριμία με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λετονία και ιδιαίτερα την κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων.

Ο Στρατής Κόρακας συναντήθηκε με τους βουλευτές του ΣΚΛ, τον Αλεξάντρ Γκόλουμποφ, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΣΚΛ στο Σέιμ (Κοινοβούλιο), τον Ολεγκ Ντενίσοφ, αντιπρόεδρο της ΚΟ, και τον Ιγκορ Σολοβιόφ, μέλος της ΚΟ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ένας ευρύτερος κύκλος ζητημάτων, που πρώτα απ' όλα αφορούσαν στο προσεχές δημοψήφισμα ένταξης της Λετονίας στην ΕΕ, στη νομική υπόσταση των μη πολιτών, στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιορίσει σοβαρά τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και ιδιαίτερα της μόρφωσης των παιδιών στη βάση της γλώσσας που μιλούν. Οι βουλευτές αναφέρθηκαν αναλυτικά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες γύρω από αυτά τα προβλήματα και στις αντιδράσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας του Σέιμ.

Αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν και κατά τη συνάντηση του Στρατή Κόρακα με τους εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων: Βιατσεσλάβ Αλτουχόφ, πρόεδρο της ρωσικής κοινότητας της Λετονίας, Αλεξάντρ Φεντούτοφ, πρόεδρο της λετονικής κοινότητας των υπερασπιστών του Λένινγκραντ, σ. Κουζμίν, αντιπρόεδρο της Λετονικής Ενωσης αγωνιστών του αντιχιτλερικού συνασπισμού, Ιγκορ Πιμένοφ, πρόεδρο της Λετονικής Ενωσης σχολείων διδασκαλίας στα ρωσικά. Ο Στρ. Κόρακας συναντήθηκε με τον Γιάκοφ Πλίνεροφ, βουλευτή του Κόμματος Λαϊκής Συναίνεσης, καθώς και με τους βουλευτές της Δούμας της Ρίγας Ιβάν Ιβανόφ, Ολεγκ Σιπτσόφ και την Ολγα Βέιντινα, πρόεδρο της εξελεγκτικής επιτροπής της Δούμας. Επίσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με μέλη της νεολαιίστικης οργάνωσης «Αλληλεγγύη», με επικεφαλής τον πρόεδρο της οργάνωσης, Ιβάν Σταλνόι.

Ο Στρατής Κόρακας συναντήθηκε με τα μέλη του Γραφείου και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΚΛ. Ο ευρωβουλευτής διαβεβαίωσε ότι όλα τα γεγονότα καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων θα φτάσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς επίσης θα τεθούν για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πράσινων των βόρειων χωρών (GUE/NGL) στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αλφρεντ Ρούμπιξ, πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, συζητήθηκε το ζήτημα της νομικής και ηθικής αποκατάστασης των μελών του ΚΚ Λετονίας, οι οποίοι δεν αποχώρησαν από το κόμμα μετά την 13η του Γενάρη 1991. Και οι δύο πλευρές τάχθηκαν υπέρ της άμεσης αποκατάστασης όλων των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πρώην μελών του ΚΚΛ, καθώς επίσης υπέρ της άρσης της απαγόρευσης της δράσης του ΚΚΛ και της άμεσης κατάργησης κάθε αντιδημοκρατικού μέτρου που στρέφεται ενάντια στους οπαδούς των ιδανικών της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Στις 31 του Ιούλη στην αίθουσα Τύπου του ξενοδοχείου «Ρίγα» δόθηκε συνέντευξη Τύπου του Ελληνα ευρωβουλευτή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η ισχυροποιούμενη αίσθηση της εθνοτικής ομάδας των Παστούν ότι «δεν εκπροσωπούνται» στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι ηγείται αυτής της κυβέρνησης ο Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος είναι Παστούν στην καταγωγή αλλά --επισήμως, πρώην -- υπάλληλος της CIA κατά τις πολιτικές του πεποιθήσεις, «απειλεί την ειρήνη μακροπρόθεσμα» στο Αφγανιστάν, αναφέρει έρευνα του ερευνητικού κέντρου International Crisis Group των Βρυξελλών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εξονυχιστικούς ελέγχους και στις ηλεκτρονικές συσκευές των επιβατών ζητούν οι αμερικανικές αρχές από τις υπηρεσίες ασφαλείας των αεροδρομίων, έχοντας σημάνει συναγερμό για ενδεχόμενες «τρομοκρατικές επιθέσεις» στις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλονται προσωρινά τα προγράμματα τράνζιτ χωρίς βίζα από τα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σωστικά συνεργεία αγωνίζονται για τον απεγκλωβισμό έως και 34 εργατών που έχουν παγιδευτεί από φωτιά που ξέσπασε μέσα σε ημιτελή σιδηροδρομική σήραγγα στην κεντρική Ισπανία. Εκπρόσωπος της διοίκησης Σιδηροδρομικών Υποδομών της Ισπανίας (GIF) διευκρίνισε ότι ένα όχημα που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των εργατών έπιασε φωτιά.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ενοχος κρίθηκε ο Μάικλ Μακέβιτ, ο 53χρονος που θεωρείται ηγέτης του Πραγματικού IRA, οργάνωσης που διαφώνησε με τον IRA και ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση του 1998 στο Ομαγκ του Ολστερ. Ο Μακέβιτ κρίθηκε ένοχος για καθοδήγηση τρομοκρατικών ενεργειών και ενδέχεται να αντιμετωπίσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ενώ είναι ο πρώτος που κρίνεται ένοχος στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Καπιταλισμός και σύμβολα ειρήνης...

Στο Κυριακάτικο άρθρο του «Ρ» στις 3/8/2003 δημοσιεύτηκε ένα εκτενές άρθρο για τη μικρούλα Σαμάνθα Σμιθ, η οποία έγινε την περίοδο 1983-1985 ένα ζωντανό σύμβολο ειρήνης και φιλίας των λαών. Οταν η Σ.Σμιθ σκοτώθηκε, 2 χρόνια μετά την επίσκεψή της στην ΕΣΣΔ στις 25/8/1985 (σε αεροπορικό δυστύχημα, μαζί με τον πατέρα της), τόσο στην αμερικανική πόλη Ογκάστα όσο και στη Μόσχα ανεγέρθηκαν μνημεία της. Δεν ξέρουμε τι απέγινε το άγαλμά της στις ΗΠΑ, όμως στην καπιταλιστική Μόσχα το μνημείο της Σαμάνθας δεν είχε την προσοχή και τη φροντίδα που γνώρισε η ίδια από το σοβιετικό κράτος και τους Σοβιετικούς συνομηλίκους της κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην ΕΣΣΔ. Πριν μερικά χρόνια άγνωστοι με «επιχειρηματικό νου», όπως συνηθίζεται να λέγεται, έκλεψαν το άγαλμά της, το πιθανότερο για να το ...πουλήσουν, μια και αυτό ήταν από μέταλλο! Βλέπετε στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία όλα πουλιούνται κι αγοράζονται. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της οικονομίας της αγοράς! Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, από αυτήν τη γενική αρχή να εξαιρεθούν τα σύμβολα της ειρήνης;

Πολύ περισσότερο που η ηγεσία της σημερινής Ρωσίας, με ανοιχτή την τσετσενική «πληγή» κάθε άλλο παρά τα σύμβολα της ειρήνης έχει στο μυαλό της. Αλλωστε, ήταν αυτή που συναίνεσε στο ξεπούλημα της Γιουγκοσλαβίας και στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, στέλνοντας τον τότε πρωθυπουργό Β. Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι να ζητήσει την αποχώρηση του Σλ. Μιλόσεβιτς και την άνευ όρων υποχώρηση της Γιουγκοσλαβίας.

Ηταν αυτή που δημόσια στήριξε τον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» και την επίθεση στο Αφγανιστάν και τέλος δεν μπορεί να διαφεύγει ότι πρόσφατα έστειλε ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γ. Πριμακόφ στη Βαγδάτη, για να ζητήσει την άνευ όρων παράδοση του Ιράκ, λίγες ώρες πριν την αμερικανική εισβολή, με σκοπό βέβαια να διατηρήσει πρόσβαση για τους Ρώσους «μεγαλοκαρχαρίες» καπιταλιστές στο πλιάτσικο των φυσικών πόρων του Ιράκ. Είναι φανερό ότι μια τέτοια ηγεσία κάθε άλλο παρά έχει ανάγκη από τη διατήρηση των συμβόλων της ειρήνης.


Ελισαίος Βαγενάς

ΡΩΣΙΑ - ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Και καπάτσος ο Πρόεδρος...

Ολοκληρώθηκε το ταξίδι του Βλ. Πούτιν στη Μαλαισία. Για άλλη μια φορά, ο Ρώσος Πρόεδρος κινήθηκε ως πωλητής των εταιριών πολεμικής βιομηχανίας της χώρας του. Ξεπέρασε μάλιστα και τον «σκόπελο» της αμοιβής, του πώς θα πρέπει να πληρώσει η Μαλαισία για την αγορά των 18 σύγχρονων καταδιωκτικών Cy-30 MKM. Ετσι, το 30% της αξίας αυτών των αεροπλάνων, που ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια δολάρια, θα πληρωθεί στη Ρωσία σε είδος και συγκεκριμένα με ...φοινικέλαιο! Μάλιστα ο Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε για τα Cy-30 MKM ότι «κι από αυτόν τον μαλαισιανό διάδρομο απογείωσης θα μπορούσαν να προωθηθούν και στην υπόλοιπη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως άλλωστε και η υπόλοιπη αεροπορική τεχνολογία μας».

Αξίζει, ίσως, να σημειωθεί ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία έχει στο «στόλο» της προς το παρόν μόνο 5 (!) τέτοια υπερσύγχρονα αεροπλάνα, μια και για οικονομικούς λόγους το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είναι «φειδωλό» σε παραγγελίες νέων όπλων.

Τέλος, από το ταξίδι του Ρώσου Προέδρου στη Μαλαισία δεν έλειψαν οι κοινές διαπιστώσεις με τον Μαλαισιανό ομόλογό του Μαχατχιρού Μοχάμαντ, περί ανάγκης ύπαρξης ενός «πολυ-πολικού κόσμου». Επίσης, με έκπληξη αντιμετώπισαν ορισμένα ΜΜΕ την επίσημη αίτηση που κατέθεσε η Ρωσία για ένταξή της (αρχικά με το καθεστώς του παρατηρητή) στην οργάνωση της «Ισλαμικής Συνδιάσκεψης», στην οποία τώρα προεδρεύει η Μαλαισία.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ