Associated Press |
Ο Φ. Κάστρο σε ομιλία του στην επέτειο για την επίθεση στη Μονκάδα |
Πενήντα χρόνια μετά την επίθεση κατά των στρατώνων της Μονκάδα από την επαναστατική μονάδα που ηγήθηκε ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο, πολλοί θα ήθελαν να γράψουν τον επικήδειο τόσο του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης όσο και του σοσιαλισμού στην Κούβα. Επί ματαίω όμως...
Πενήντα χρόνια μετά ο Φιντέλ Κάστρο στάθηκε στο ίδιο σημείο ακριβώς που νέος εξαπέλυσε την επίθεση κατά των ταγμάτων του Φουλχένσιο Μπατίστα και όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι το όραμα της επανάστασης είναι ζωντανό, συνεχές και κραταιό, αλλά επέκρινε δριμύτατα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που ανήλθε προσφάτως στο άρμα των αντεπαναστατικών ενεργειών που ηγούνται οι ΗΠΑ. Μάλιστα, χαρακτηρίζοντας την ΕΕ «Δούρειο Ιππο των Ηνωμένων Πολιτειών» ο Φιντέλ Κάστρο είχε δηλώσει σαφέστατα ότι η χώρα του αρνείται «με ένα θεμελιώδες αίσθημα αξιοπρέπειας» την... ειρηνευτική βοήθεια της ΕΕ, καταδικάζοντας απερίφραστα την πολιτική των χωρών - μελών της ΕΕ έναντι της Κούβας. «Βοήθεια» που θέλησαν να προσφέρουν, με αφορμή τη σύλληψη και τελικά καταδίκη των 75 πρακτόρων, που κύριο στόχο είχαν -με την απόλυτη καθοδήγηση και αρωγή των ΗΠΑ και της μαφίας του Μαϊάμι- την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα.
Λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε και επισήμως με επιστολή της προς την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις πρεσβείες των 15 κρατών - μελών της ΕΕ, την απόρριψή της και για την ευρωπαϊκή «ανθρωπιστική βοήθεια», όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, AFP.
Σύμφωνα πάντα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επιστολή της κουβανικής κυβέρνησης αναφέρει συγκεκριμένα: «Οπως το ανακοίνωσε ο αρχηγός του κουβανικού Κράτους, Φιντέλ Κάστρο, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας αποφάσισε να αρνηθεί την επίσημη βοήθεια για την ανάπτυξη που η Επιτροπή προορίζει για τη χώρα μας», συνεπώς η κουβανική κυβέρνηση αρνείται κάθε διμερή βοήθεια από τις χώρες - μέλη της ΕΕ.
Και η επιστολή ξεκαθαρίζει ότι αυτή η «κυρίαρχη απόφαση των κουβανικών Αρχών αποτελεί την απάντηση στους απαράδεκτους όρους που έχουν τεθεί εκ μέρους των Δεκαπέντε για τη χορήγηση της βοήθειας προς την Αβάνα».
Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και η Λαϊκόπατριωτική Ενωση Ρωσίας (ΛΠΕΡ) εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν την απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρο του ΚΚΡΟ και της ΛΠΕΡ, σημειώνονται τα εξής:
«Και πάλι απότομα χειροτέρευσε η κατάσταση της υγείας του πιο γνωστού πολιτικού κρατούμενου στον κόσμο, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς - πρώην Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Η κατάσταση της υγείας του Σ. Μιλόσεβιτς χειροτέρευσε σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και το άδικο νατοϊκό δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει τις εργασίες του. Η διεθνής κοινή γνώμη αρκετές φορές απαίτησε την εξέταση του πρώην επικεφαλής του γιουγκοσλαβικού κράτους από γιατρούς της Γιουγκοσλαβίας και άλλων χωρών, ώστε να καθοριστεί ανάλογη θεραπευτική αγωγή. Ομως οι δικαστές του ΝΑΤΟϊκού στρατοδικείου και οι ολλανδικές αρχές με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο αρνούνται ακόμη και αυτά τα πιο στοιχειώδη στον πολιτικό κρατούμενο Σ. Μιλόσεβιτς.
Το ΚΚΡΟ και η ΛΠΕΡ απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από τη φυλακή. Θεωρούν ότι θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσει την υγεία στο Βελιγράδι, με τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν στο παρελθόν. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα πρέπει επίσης να έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί για το δεύτερο στάδιο της δίκης, όταν θα πρέπει να παρουσιάσει τα πειστήρια της αθωότητάς του για τα εγκλήματα για τα οποία ψευδώς κατηγορείται από το νατοϊκό "στρατοδικείο" στη Χάγη».
Εκατοντάδες σιδηροδρομικοί πήραν μέρος σε κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, που πραγματοποιήθηκε στο Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη) το Σάββατο 2 Αυγούστου. Οπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός «Ηχώ της Μόσχας», οι συγκεντρωμένοι σημείωσαν στο ψήφισμά τους ότι «πραγματικός στόχος της ιδιωτικοποίησης είναι η αύξηση των υπερκερδών και όχι η εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών». Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, που διαδήλωσαν στο Λένινγκραντ, πιστεύουν ότι η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει στην εντατικοποίηση της εργασίας, στη μείωση των μισθών και στην αύξηση των εισιτηρίων. Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν τη διατήρηση και διεύρυνση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για τους σιδηροδρόμους και την εγκατάλειψη των κυβερνητικών σχεδίων ιδιωτικοποίησής τους.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου των σιδηροδρομικών της Ρωσίας, Ανατόλι Βασίλιεφ, πήρε αποστάσεις από την παραπάνω κινητοποίηση και προσπάθησε να «θολώσει τα νερά» και να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, λέγοντας πως λόγος δε γίνεται για ιδιωτικοποίηση, αλλά για «μετοχοποίηση» της εθνικής σιδηροδρομικής εταιρίας, όπου το 100% θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου. Ο ίδιος εμφανίστηκε «καθησυχαστικός» και για το μέλλον των δικαιωμάτων των Ρώσων σιδηροδρομικών.
Παρά τις παραπάνω διαβεβαιώσεις διάφορα ρωσικά ΜΜΕ δημοσιεύουν την είδηση συγκρότησης πριν από ένα μήνα της πρώτης ιδιωτικής ρωσικής σιδηροδρομικής εταιρίας, η οποία προσανατολίζεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να θέσει σε λειτουργία τέσσερα καθημερινά δρομολόγια της γραμμής Μόσχα - Λένινγκραντ. Η εταιρία δηλώνει τώρα πως έχει στη διάθεσή της 50 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά τρένων, τη στιγμή που ένα επιβατικό βαγόνι στοιχίζει σήμερα στη Ρωσία από 220 έως 600 χιλιάδες δολάρια. Οπως μεταδίδει το REGNUM ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρίας χαρακτήρισε ως «το πρώτο στάδιο της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων» την υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων.
ΣΚΟΠΙΑ.--
Αστυνομικοί της πόλης Κρούσεβο συνέλαβαν χτες τον Μίρκο Χρίστοφ (αρχηγός του λεγόμενου «Μακεδονικού Εθνικού Κινήματος») καθώς ο τελευταίος θεωρήθηκε ύποπτος για δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραΐκοφσκι, που ήταν παρών σε τοπική εκδήλωση λόγω γιορτασμού εθνικής επετείου το περασμένο Σάββατο. Τον έπιασαν με μία χειροβομβίδα στο ένα χέρι και ένα αυτόματο πιστόλι στο άλλο και απήγγειλαν σε βάρος του κατηγορίες (τουλάχιστον...) για παράνομη οπλοκατοχή.
Ο 45χρονος Ζάρκο Τζορτάνοφσκι, εκπρόσωπος της οργάνωσης του Μ. Χρίστοφ, δεν απέκρυψε τα δολοφονικά σχέδια του τελευταίου κατά του Προέδρου Τραΐκοφσκι, δηλώνοντας τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου:«Ο αρχηγός μας ήθελε να θυσιάσει εαυτόν και τον Πρόεδρο Τραΐκοφσκι»... Ο Τζορτάνοφσκι «εξήγησε» τη βαθιά απογοήτευση που προκάλεσε στο «Μακεδονικό Εθνικό Κίνημα» η απόφαση του Τραΐκοφσκι να δώσει, μεταξύ άλλων, περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική κοινότητα της ΠΓΔΜ μετά τις μάχες του 2001.
Ο Μ. Χρίστοφ είναι γνωστός στους κύκλους της αστυνομίας και των αρχών ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Πέρσι συνελήφθη και φυλακίστηκε για αρκετούς μήνες επειδή πυροβόλησε στα γραφεία του Προέδρου Τραΐκοφσκι στο κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια...
Δεκάδες μεμονωμένες κινητοποιήσεις κι άλλες εκδηλώσεις απόγνωσης των εργαζομένων ξεσπούν σε πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλεί στους εργαζόμενους η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Ενα από τα ποιο σοβαρά, η μη καταβολή των δεδουλευμένων μισθών.
Ετσι στην περιοχή Κουλικόφσκι της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Τοβάρις», πέθανε ο γιατρός Βλαντισλάβ Τσουπρίκ, που πριν 2 μήνες αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στους μισθούς των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής τους. Επί δύο μήνες οι συνάδελφοί του προσπαθούσαν, χωρίς τελικά αποτέλεσμα, να του σώσουν τη ζωή.
Αντίθετα, όπως μεταδίδει το «REGNUM-NEWSpb», οι εργάτες της περιοχής του Λιασκέλ της Ρωσίας έκλεισαν στις 23 Ιούλη τον αυτοκινητόδρομο της περιοχής τους διαμαρτυρόμενοι επίσης για την καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών από τον Απρίλη! Οι εργαζόμενοι είναι εξοργισμένοι και δηλώνουν ανυποχώρητοι αν δεν τους καταβληθούν οι μισθοί τους.
Η αποσπασματικότητα των κινητοποιήσεων είναι απόρροια όχι μόνο της συναινετικής πολιτικής της ηγεσίας των συνδικάτων, αλλά και του περιορισμού των δικαιωμάτων τους, με βάση τη νέα «δημοκρατική» νομοθεσία, που απαγορεύει την προκήρυξη απεργιών από τις κλαδικές ομοσπονδίες και τις Πανρωσικές Συνομοσπονδίες των συνδικάτων. Το εργατικό κίνημα βρίσκει σιγά-σιγά νέες μορφές συντονισμού. Ετσι η Ομοσπονδία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κάλεσε τα πρωτοβάθμια συνδικάτα σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις αρχές Αυγούστου με αίτημα την ικανοποιητική αύξηση των μισθών.