ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Και ο ΣΕΒ μιλάει, τώρα, για σκάνδαλο!

«Να διερευνήσετε σε βάθος την υπόθεση ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είναι σκάνδαλο». Αυτή την προτροπή απηύθυνε χτες προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος! Οσο και αν φαίνεται παράξενο, 14 μήνες μετά τη σκανδαλώδη παράδοση των ναυπηγείων στη γερμανική HDW, ο ΣΕΒ, που ήταν υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης, τώρα κάνει λόγο για σκάνδαλο και για «μοναδική περίπτωση πριμοδότησης των αγοραστών από το ελληνικό δημόσιο».

Βέβαια, πολλές πτυχές αυτού του τεράστιου σκανδάλου έχουν κατά το παρελθόν καταγραφεί εκτενώς, ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, αποδεικνύεται ότι η παράδοση του Σκαραμαγκά και η προίκα πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών όχι μόνο δεν αξιοποιείται για την ανάπτυξη των ναυπηγείων, αλλά αντιθέτως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών στον ισολογισμό της εταιρίας για τη χρήση του 2002, τίθεται θέμα και πιθανού κλεισίματος του Σκαραμαγκά! Για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ναυπηγεία, εξ ολοκλήρου υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, που την παρέδωσε στους ιδιώτες, τους οποίους μάλιστα αποκαλούσε... σωτήρες!

Σήμερα, ο Σκαραμαγκάς, υπό το ιδιωτικό μάνατζμεντ, έχει φτάσει στο σημείο να αδυνατεί να κατασκευάσει τα βαγόνια του ΟΣΕ, συνολικού ύψους 150 δισ. δραχμών, τα οποία έχουν ανατεθεί με προγραμματικές συμφωνίες. Ο ΟΣΕ ζητεί να του καταβληθούν οι ποινικές ρήτρες για τη μη εκτέλεση των παραγγελιών, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με συνεχείς παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη προς τον υπουργό Μεταφορών Χρ. Βερελή, το θέμα επιχειρείται να διευθετηθεί σε βάρος του ΟΣΕ.

Οι παραγγελίες όμως του ΟΣΕ, για τις οποίες οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Σκαραμαγκά έχουν εισπράξει ζεστό χρήμα σε προκαταβολές, ανατέθηκαν στη «Siemens», η οποία θα τις εκτελέσει σε τρίτες χώρες! Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο ΣΕΒ, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, κάνει λόγο για σκάνδαλο. Σκάνδαλο όμως είναι η κάθε περίπτωση ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων, ωστόσο εκεί οι βιομήχανοι δεν παρεμβαίνουν, διότι εποφθαλμιούν να τις βάλουν στο χέρι... Στη συγκεκριμένη περίπτωση (Σκαραμαγκά) οι αναφορές περί σκανδάλου είναι βέβαιο ότι δε γίνονται από το ενδιαφέρον τους για την τύχη της δημόσιας περιουσίας, αλλά προφανώς γιατί τα ναυπηγεία δεν ανήκουν σήμερα σε κάποιον πιο δικό τους...

ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ο ανταγωνισμός θα μας σώσει!

Ανεφάρμοστα, χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ τα «μέτρα» της κυβέρνησης για συγκράτηση των τιμών

«Τα αστυνομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που εξήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν μπορούν να εφαρμοστούν και δε θα βοηθήσουν σε τίποτα», δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Δ. Δασκαλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο της ακρίβειας, που εντοπίζεται κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών και των οπωροκηπευτικών, είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενο, αφού η ελληνική αγορά βρίσκεται στο στάδιο προσαρμογής της ελεύθερης αγοράς. Για τη διοίκηση του ΣΕΒ, το πρόβλημα της ακρίβειας και του πληθωρισμού θα λυθεί από την παραπέρα απελευθέρωση των αγορών και τη θέσπιση κανόνων... ανταγωνισμού. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι βιομήχανοι άδραξαν την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσουν κατά των μισθολογικών αυξήσεων στους εργαζόμενους, προβάλλοντας το κλασικό αντιδραστικό επιχείρημα πως έτσι αναζωπυρώνεται ο πληθωρισμός και αυξάνεται και η ζήτηση προϊόντων, κάτι που δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις!

Τη δυσφορία της για τα κυβερνητικά «μέτρα» πάταξης της ακρίβειας εξέφρασε με χτεσινή της ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), δηλώνοντας πως «δεν κατανοεί τις απειλητικές κυβερνητικές εξαγγελίες περί υγειονομικών και φορολογικών ελέγχων στις επιχειρήσεις που προβαίνουν σε ανατιμήσεις των προϊόντων». Η ΕΣΕΕ σημειώνει επίσης ότι «την αυτονόητη υποχρέωση του κράτους για την προστασία των πολιτών και τη φορολογική υποχρέωση των επιχειρήσεων, τη μετατρέπει σε απειλή η κυβέρνηση ή το χειρότερο μπορεί να υπονοεί ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν ανατιμούν τα προϊόντα τους, βρίσκονται σε επιλεκτική δυσφορία» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με αυτή την τακτική «επιδιώκει να μεταθέσει τις δικές ευθύνες της για την εμμονή του υψηλού πληθωρισμού ή εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές της ανάγκες».

Πιο... ήρεμος στο μεταξύ ήταν χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης. Επισκέφτηκε την Κεντρική Αγορά Αθηνών (ΚΑΑ), διαβεβαιώνοντας τους χονδρεμπόρους ότι «δεν ήρθαμε εδώ ως κυνηγοί κεφαλών, ούτε ως τιμωροί, αλλά όπου υπάρχει φαινόμενο αισχροκέρδειας θα συμβάλουμε όλοι μαζί, και οι ίδιοι οι έμποροι για να το αντιμετωπίσουμε». Εξαρχής ήταν βέβαιο ότι οι κυβερνητικές απειλές θα εφαρμοστούν στους μικρομαγαζάτορες και τους αγρότες και όχι στα κυκλώματα που αποδεδειγμένα κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού.

Χρεοκοπούν οι καρπουζοπαραγωγοί

Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Τα προβλήματα στη διάθεση της παραγωγής καρπουζιών, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας, Π. Κοσιώνης, Αγγ. Τζέκης και Σπ. Στριφτάρης, προς τον υπουργό Γεωργίας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνεται: «Η δραστική μείωση των εξαγωγών καρπουζιών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη διάθεση της παραγωγής και στις τιμές του προϊόντος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με χρεοκοπία οι παραγωγοί καρπουζιών των Νομών Ηλείας, Τρικάλων, Λάρισας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας. Η κυβέρνηση σαν "Πόντιος Πιλάτος" δήλωνε ανεύθυνη και απρόθυμη για οποιαδήποτε ενέργεια, που θα έβγαζε από αυτά τα αδιέξοδα τους παραγωγούς καρπουζιών και θα απέτρεπε τη χρεοκοπία τους με την πρόφαση ότι αυτά τα θέματα τα ρυθμίζει η "ελεύθερη αγορά"».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, τι ενέργειες θα κάνει και πότε, για να απορροφηθεί η παραγωγή καρπουζιών σε ικανοποιητικές τιμές.

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ξεσηκώθηκαν οι ψαράδες

Ζητούν άμεσα μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία του Αμβρακικού

Μαζική και μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες οι ψαράδες των νομών Αρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία του Αμβρακικού Kόλπου. Με τα ψαροκάικα και τις βάρκες τους, κρατώντας σημαίες και πανό διαμαρτυρίας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες του Αμβρακικού, που συσπειρώθηκαν στην Επιτροπή Αγώνα, έφτασαν στο λιμάνι της Πρέβεζας, νωρίς το πρωί. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στη Νομαρχία, απαιτώντας να απαγορέψει η πολιτεία στις τράτες που πλέουν στον Αμβρακικό να χρησιμοποιούν παράνομα εργαλεία, όπως τα συρόμενα δίχτυα, τα οποία καταστρέφουν το γόνο και τις περιοχές στις οποίες τρέφονται και αναπαράγονται τα ψάρια. Επίσης ζητούν να παρθούν μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία του Kόλπου, αφού η μόλυνση ολοένα και αυξάνεται, απειλώντας άμεσα το μέλλον τους. Αντιπροσωπεία των ψαράδων από τις λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιώ συμμετείχε και εξέφρασε τη συμπαράστασή της.

Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα νεκρώσει όλος ο Αμβρακικός και ότι τα φετινά αλιεύματα (γαρίδα, σουπιά και κουτσομούρα) έχουν μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με τα περσινά. Ζητά, δε, από την τοπική κοινωνία να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Στη συγκέντρωση που έγινε, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Αμβρακικού Απ. Μαυρομάτης και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το νομαρχιακό σύμβουλο Πρέβεζας, Κ. Κωτσαντή, ο οποίος και χαιρέτισε την εκδήλωση. Ο Κ. Κωτσαντής κάλεσε τους ψαράδες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην περιμένουν να δοθεί λύση μέσα από την έκδοση ενός ψηφίσματος.

Ο Απ. Μαυρομάτης, με δήλωσή του στο «Ρ», επισήμανε ότι οι αλιείς θα ανανεώσουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 28 Ιουλίου, οπότε αναμένεται επίσκεψη του υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ, στην Πρέβεζα. Υπογράμμισε ακόμα, ότι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών των επαγγελματικών σωματείων ελεύθερων αλιέων και της δημοτικής αρχής του Αμβρακικού και ζητούν την κατάσχεση των καταστρεπτικών αυτών εργαλείων και την αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο δεν αποτρέπει τη λαθροαλιεία.

«Γραφείο Συνεδρίων, Εκθέσεων και Επισκεπτών Αθηνών», ονομάζεται ο νέος φορέας που ίδρυσαν ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων και Συνεδρίων. Ο διακριτικός τίτλος του είναι «Athens CVB» και σκοπός του να προωθήσει και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της συνεδριακής και εκθεσιακής αγοράς στην Αθήνα και την ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ