ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Καθημερινή πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αθήνας της κίνησης

Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
«Μετά τη Θεσσαλονίκη οι ταξικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουμε με νέα ορμή τον αγώνα». Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες τα μέλη της γραμματείας της Επιτροπής Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν και στην οποία παρουσίασαν τις μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Παράλληλα, κατέγραψαν τις αντιδραστικές αποφάσεις και κινήσεις στις οποίες προχώρησαν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν ότι αυτό το διάστημα ενισχύθηκαν και οι αντιμονοπωλιακές λαϊκές δυνάμεις της χώρας μας. Το πάνελ της συνέντευξης Τύπου συγκρότησαν τα μέλη της γραμματείας της «Δράσης» Γ. Πέρρος, Π. Σοφός και Χ. Παπαμάργαρης.

Την εισηγητική ομιλία της επιτροπής Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» παρουσίασε ο Π. Σοφός, ο οποίος και χαιρέτισε εκ μέρους της γραμματείας τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα λαϊκά στρώματα, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μετανάστες, την ανυπόταχτη νεολαία της Αθήνας, που με τη μαζική συμμετοχή τους στη Θεσσαλονίκη καταδίκασαν την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το NATO.

«Το κεντρικό μας σύνθημα ΣΤΟΠ στο NATO, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση, μετά τη Θεσσαλονίκη είναι σίγουρο ότι θα αγκαλιάσει ευρύτερες δυνάμεις», υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Π. Σοφός και στη συνέχεια παρουσίασε τους δυο βασικούς άξονες, όπως τους χαρακτήρισε, «πάνω στους οποίους κινήθηκαν οι εξελίξεις στην ΕΕ και στη χώρα μας στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου με την Ελληνική Προεδρία».

Αιμοσταγής ιμπεριαλιστικός οργανισμός η ΕΕ


Ο Π. Σοφός, παρουσιάζοντας την πρώτη παράμετρο αυτών των εξελίξεων, επισήμανε ότι «στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου και με τις αποφάσεις της Χαλκιδικής, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ είναι ένας αιμοσταγής ιμπεριαλιστικός οργανισμός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο ίδιος, «έχει βαριές ευθύνες γιατί στηρίζει τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ», ενώ εξίσου, συμπλήρωσε αμέσως μετά, «βαριές είναι οι ευθύνες και της ΝΔ, γιατί όλο το εξάμηνο στήριξε όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές».

Η ΕΕ αντιδραστικοποιήθηκε παραπέρα, επισήμανε σε άλλο σημείο της εισήγησης ο Π. Σοφός, «έγινε πιο φιλοπόλεμη, βοήθησε αποφασιστικά στη διεξαγωγή του πολέμου στο Ιράκ και σήμερα μαζί με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό σχεδιάζουν και υλοποιούν νέες βαρβαρότητες. Απειλούν την Κούβα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και δεκάδες άλλους λαούς. Μαζί και σε αλληλοστήριξη με την αμερικανική κυβέρνηση υλοποιούν το δόγμα της νέας τάξης, των προληπτικών πληγμάτων, των δολοφονικών πολέμων. Μαζί ΕΕ και ΗΠΑ χαράζουν τους ματοβαμμένους χάρτες στην Παλαιστίνη».

Βέβαια, ο Π. Σοφός δε στάθηκε μόνο στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και πράξεις της ΕΕ, αλλά συγχρόνως υπογράμμισε ότι με τις αποφάσεις που πήρε μέσα στους κόλπους της, «τα μονοπώλια επιδιώκουν να επιταχύνουν την επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων». Στο στόχαστρο της πολιτικής της ΕΕ, τόνισε, «είναι το δικαίωμα και οι αγώνες για σταθερή και μόνιμη, με πλήρη δικαιώματα δουλιά, για Σύγχρονη, Δημόσια, Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία για όλο το λαό». Στο στόχαστρό τους είναι οι συλλογικές συμβάσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις, είπε ο Π. Σοφός.

Ηταν ένα εξάμηνο έντονης λαϊκής δράσης

Βέβαια, μέσα σ' αυτό το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας και την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τις αποφάσεις τους έβαλλαν κατά ολόκληρων λαών και των δικαιωμάτων τους, συγχρόνως - επισήμανε ο Π. Σοφός - «δυνάμωσε το κίνημα στη χώρα μας ενάντια στον πόλεμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το NATO και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης».

Δεν πέρασαν οι προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του ΣΥΝ, τόνισε ο ίδιος, «να εγκλωβίσουν συνειδήσεις που απελευθερώνονται από τα δεσμά της ΕΕ. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ και ο ιμπεριαλισμός δεν εξανθρωπίζονται, όπως προτείνει το Φόρουμ, αλλά ανατρέπονται με την πάλη σε κάθε χώρα, το διεθνή συντονισμό και την αλληλεγγύη των αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων».

Οι εκδηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιούνη, επισήμανε ο ίδιος, «χαρακτηρίστηκαν σε ό,τι αφορά τη "Δράση", το ΠΑΜΕ, την ΕΕΔΥΕ από μαζικότητα, μαχητικότητα και πειθαρχία. Εκλεισαν με τρόπο μεγαλειώδη ένα εξάμηνο έντονης δράσης των αντιιμπεριαλιστικών - αντιμονοπωλιακών δυνάμεων της χώρας μας».

Οι μαχητικές, μαζικές, εκδηλώσεις των δυνάμεων της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και του ΠΑΜΕ στο Ναύπλιο, την Αθήνα, τα Χανιά, τη Ρόδο, τη Λάρισα, την Κέρκυρα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη είναι μόνο ορισμένοι σταθμοί στο εξάμηνο της μαχητικής αντιμονοπωλιακής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης του λαϊκού κινήματος, ανέφερε σ' άλλο σημείο της εισήγησης ο Π. Σοφός.

Στη Θεσσαλονίκη, οι χιλιάδες των διαδηλωτών από την Ελλάδα και άλλες χώρες, η συμμετοχή δεκάδων αντιπροσωπειών κομμουνιστικών κομμάτων, ταξικών συνδικάτων και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων είναι σοβαρό βήμα διεθνοποίησης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Κλείνοντας το σύντομο αυτό απολογισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ο Π. Σοφός ήταν ξεκάθαρος για τη μεγάλη σημασία αυτών των κινητοποιήσεων, αλλά και το μήνυμα που έστειλαν. Συγκεκριμένα τόνισε: «Ολες οι εκδηλώσεις σε όλο το εξάμηνο, με αποκορύφωμα το 3ήμερο στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν μία πολύτιμη παρακαταθήκη και εμπειρία για το λαϊκό κίνημα, εγγύηση για μαχητική συνέχεια και λαϊκή αντεπίθεση. Οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα καταδίκης στις αντιλαϊκές, φιλοπόλεμες δυνάμεις, στην ΕΕ, στην κυβέρνηση και τη ΝΔ που στήριξαν όλο το εξάμηνο την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ».

Κυβερνητική τρομοκρατία και προβοκατόρικες ενέργειες

Αυτά ακριβώς τα μηνύματα ήθελε να περιορίσει και να αποτρέψει η κυβέρνηση, με το κλίμα τρομοκράτησης που επιδίωκε με πολλούς τρόπους πριν το 3ήμερο στη Θεσσαλονίκη, είπε αμέσως μετά ο Π. Σοφός.

Μάλιστα, ο ίδιος έγινε πιο συγκεκριμένος, περιγράφοντας όλα αυτά που εξελίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη. «Τη στιγμή που ολοκληρωνόταν η μεγαλειώδης μαχητική πορεία - διαδήλωση της κίνησης "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003", με τα περιφρουρημένα μπλοκ του ΠΑΜΕ, των Επιτροπών Ειρήνης, των εργατικών σωματείων και των πολυάριθμων κομμάτων και οργανώσεων από το εξωτερικό, σε διπλανό δρόμο ξετυλίχτηκε η προβοκατόρικη δράση των λεγόμενων αναρχικών. Οι αναρχοπροβοκάτορες, με την ανοχή της Αστυνομίας, επιτέθηκαν, καταστρέφοντας και προκαλώντας φθορές σε κτίρια. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Αστυνομίας είναι βαρύτατες». Ο Π. Σοφός, χρησιμοποιώντας στοιχεία και γεγονότα, απέδωσε τις ευθύνες σ' αυτούς που πραγματικά ήθελαν να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σ' ένα στημένο «πεδίο μάχης»...

Συνεχίζουμε: Αγώνας, αγώνας, αγώνας...

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια νέα αφετηρία, για τις ταξικές δυνάμεις, προκειμένου να συνεχίσουν με νέα ορμή τον αγώνα και ακριβώς αυτό το κάλεσμα απεύθυνε και ο Π. Σοφός: «Καλούμε το λαό να συνεχίσει δυναμικά πιο οργανωμένα και αποφασιστικά τον αγώνα του ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Ο ελληνικός λαός, τόνισε, «δεν πρόκειται να πειθαρχήσει στα αντιδραστικά Ευρωσυντάγματα, τις τρομοσυμφωνίες ΗΠΑ - ΕΕ και τα ευρωεντάλματα». Δυναμώνουμε το αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό κίνημα για να αμυνθούμε, να καθυστερήσουμε, να παρεμποδίσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα για να αποσπάσουμε νίκες, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που υποστηρίζει και η ΝΔ.

Αντλούμε αισιοδοξία, υπογράμμισε, «από την αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση που εκφράστηκε μέσα σ' αυτό το εξάμηνο. Δουλεύουμε δραστήρια για τη δημιουργία ενός μαζικού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου ενάντια στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία που προωθούν τα κόμματα της ευρωυποταγής».

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα της Αθήνας, κατέληξε με ιδιαίτερη έμφαση ο Π. Σοφός, «να καταδικάζουν καθημερινά την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το NATO και τα κόμματα που στηρίζουν τον ιμπεριαλισμό με όλους τους τρόπους και στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν».


Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών

Κέντρο διεθνιστικής αλληλεγγύης η πλατεία Αριστοτέλους το Σάββατο καθώς από την κεντρική εξέδρα μέλη διεθνών αντιπροσωπειών μετέφεραν μηνύματα αγώνα από διάφορες γωνιές του πλανήτη. Αλλωστε, οι εκδηλώσεις της «Λαϊκής Αντισυνόδου» χαρακτηρίστηκαν από την ιδιαίτερα διευρυμένη συμμετοχή ξένων κομμάτων, νεολαιίστικων οργανώσεων, συνδικαλιστών.

Εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων από χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, απέναντι σε ένα πλήθος που συμπλήρωνε με συνθήματα υπέρ της πάλης των λαών και ενάντια στους φονιάδες τους, μετέφεραν την εμπειρία τους και αναφέρθηκαν στη σημασία της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς: Ο Ράιν Φαχμί, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος του κατεχόμενου Ιράκ, ο Ναβίντ Σομάλι, μέλος της ΚΕ του Τουντέχ Ιράν, ο Γιακούμπ Γκάρο, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Συρίας, ο Ο. Μαρτίνεζ από το ΚΚ Κούβας που ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη που εκφράζουν οι λαοί στο νησί της επανάστασης.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρήστος Αλέκου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ το χαιρετισμό των Τσέχων Κομμουνιστών στις κινητοποιήσεις μετέφερε ο Χ. Τσάρφο εκ μέρους του CPBM. Μήνυμα φιλίας και αμφισβήτησης στο τεχνητό μίσος που δημιουργήθηκε από τους ιμπεριαλιστές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μετέφεραν ο Κεμάλ Οκιγιάν, γενικός γραμματέας του KK Τουρκίας και ο Καμίλ Τεκίν Σουράκ, μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του EMEP (Κόμμα Εργασίας) Τουρκίας.

Ο Χοσέ Ντινίζ εκ μέρους της συνομοσπονδίας CGTP της Πορτογαλίας, τόνισε ότι η ενότητα και ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Φάμπιο Αμάτο από το τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, από την Ιταλία, η οποία αναλαμβάνει τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων ενάντια στην ΕΕ.

Μήνυμα αλληλεγγύης προς όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της «Δράσης» στη Θεσσαλονίκη, έστειλε και το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών.


Η Τέχνη της αντίστασης στον ιμπεριαλισμό

Καλλιτέχνες του κόσμου βρέθηκαν με το έργο και τη φαντασία τους στη Θεσσαλονίκη, στη Διεθνή - περιφερειακή έκθεση εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών που λειτουργεί στα πλαίσια της Λαϊκής Αντισυνόδου της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Λένε όχι στον πόλεμο και την υποταγή - Ναι στη Φιλία και την Ανεξαρτησία των λαών. Η έκθεση με τα 130 έργα 75 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, εγκαινιάστηκε το Σάββατο στις 2 το μεσημέρι στο Ελληνικό Μουσείο Αρχαίων - Βυζαντινών Οργάνων του Κέντρου Πολιτισμού της Τράπεζας Πειραιώς και θα λειτουργεί μέχρι την Παρασκευή 27 του Ιούνη.

Πρόκειται για μια έκθεση με έργα πρωτότυπα (ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, ψηφιδωτό, κολάζ), mail-art, comruter-art και φωτογραφίες. Πέρα από τους Ελληνες συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ κλπ. Βοήθησαν αποφασιστικά για την επιτυχία της έκθεσης το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Εικαστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην Μπιενάλε της Κούβας, αρχιτέκτονες από τη Σαμάρα της Ρωσίας και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Κυριαρχούν τα θέματα Ειρήνης και Φιλίας των λαών. Συγκλονιστικό είναι ανάμεσα στα άλλα το έργο του Γ. Πάλλη με θέμα: «Κάσα για τους νεκρούς του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας».

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν χτες και τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στη διεθνή συνάντηση με θέμα «Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για μια Ευρώπη δίχως πολέμους, φτώχεια και καταπίεση». Λίγο πριν οι ξένοι αντιπρόσωποι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Αρχαίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων..

Η έκθεση της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» λειτουργεί καθημερινά μέχρι την Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ στο Κέντρο Πολιτισμού της Τράπεζας Πειραιώς στην Τσιμισκή και Κατούνη 12 - 14 στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ