ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας

Ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για Κινέζο επιχειρηματία, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη

Την ύπαρξη ενός ύποπτου κρούσματος της άτυπης πνευμονίας (SARS) στη χώρα μας, ανακοίνωσε χτες σε αιφνιδιαστική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Στεφανής. Πρόκειται για έναν 36χρονο Κινέζο επιχειρηματία, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, μαζί με τον επίσης κινεζικής καταγωγής συνεργάτη του, από το Σάββατο 21 Ιούνη. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο ασθενής, και συγκεκριμένα η μοριακή ανάλυση (PCR) που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν θετική, ωστόσο τα δείγματα στάλθηκαν για επιβεβαίωση στο Αμβούργο της Γερμανίας. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης σε θάλαμο αρνητικής πίεσης με ελαφριά δύσπνοια και πυρετό 38. Σε κάθε περίπτωση, η τελική διάγνωση θα γίνει με την ανίχνευση αντισωμάτων, για την οποία απαιτούνται 15 μέρες.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ο 36χρονος Κινέζος κατάγεται από την Ξιαμίν της επαρχίας Φουτζίν, η οποία από τον Απρίλη του 2003 δεν έχει δηλώσει κανένα νέο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας. Ο ασθενής, με τον συνεργάτη του ταξίδεψαν πριν μερικές μέρες από τη Σαγκάη στη Φραγκφούρτη, και από εκεί στην Ιταλία και στη συνέχεια, στις 21 Ιούνη, στην Αθήνα. Από την Αθήνα, ο ασθενής έφυγε απευθείας με αεροπλάνο για την Καβάλα και από εκεί οδικώς έφτασε στη Δράμα, όπου και κατέλυσε σε ξενοδοχείο της πόλης. Την επόμενη μέρα, 22 Ιούνη, ο ασθενής παρουσίασε μικροσυμπτώματα και ενοχλήσεις στην υγεία του, ωστόσο εξακολούθησε να έχει επαφές με κάποιους επιχειρηματίες, όπως και το πρωί της Δευτέρας. Τα συμπτώματα, ωστόσο, εξακολούθησαν και έτσι οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου ειδοποίησαν το νοσοκομείο της Δράμας και ο ασθενής μεταφέρθηκε εκεί όπου και του έγιναν οι πρώτες εξετάσεις και στη συνέχεια, προχτές το βράδυ, μεταφέρθηκε στο «Παπανικολάου». Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ο συνεργάτης του 36χρονου, για προληπτικούς λόγους, αφού δεν έχει συμπτώματα και οι εξετάσεις που του έγιναν βγήκαν αρνητικές.

Ο Κ. Στεφανής είπε χτες ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως αυτή τη φορά πρόκειται για κρούσμα SARS (αφού η μοριακή ταυτοποίηση είναι κατά 90% ασφαλής σε ό,τι αφορά την ύπαρξη της νόσου) και ότι πάρθηκαν από την πρώτη στιγμή τα απαραίτητα μέτρα και το περιστατικό ανακοινώθηκε στον ΠΟΥ. Κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), ανέφερε ο υπουργός, βρίσκεται στη Δράμα, ενώ έχουν ειδοποιηθεί όσοι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή μαζί του στη χώρα μας, από τη στιγμή που - σύμφωνα πάντα με τις περιγραφές του ασθενή - παρουσίασε συμπτώματα, οπότε και υφίσταται η μεταδοτικότητα του ιού.

Κατεπείγουσες ανακοινώσεις για πιθανά ύποπτα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας έχουν γίνει από το υπουργείο Υγείας στο διάστημα των τελευταίων μηνών, σε δυο ακόμα περιπτώσεις: Στην περίπτωση ενός επιχειρηματία, ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Ντουμπάι και μιας 23χρονης Νοτιοαφρικανής αεροσυνοδού.

Και στις δυο περιπτώσεις, οι εξετάσεις έδειξαν ότι οι ασθενείς δεν έπασχαν από SARS.

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
«Μάχες» για την αυτοτέλεια

Σε διαμαρτυρία κατά των προωθούμενων αλλαγών μετατρέπονται οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Στιγμιότυπο από τη Βραδινή Κοινότητα της «Παρέμβασης»
Στιγμιότυπο από τη Βραδινή Κοινότητα της «Παρέμβασης»
«Μάχες ζωής» - μακριά από ουσίες - που δίνονται καθημερινά και έρχονται να ρίξουν φως, χρώμα και νότες, μέσα από τις εκδηλώσεις, με τίτλο «Πόλη και ναρκωτικά - Μάχες ζωής», που διοργανώνει το Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Διάβαση» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Ομως, «μάχη ζωής» είναι και για το ίδιο το ΚΕΘΕΑ, το οποίο πλήττεται θανάσιμα με την προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες μέρες οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών μετατρέπονται σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Μάχες ζωής δε δίνουμε μόνον την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, αλλά καθημερινά. Μάχες ζωής που έρχονται στην επικαιρότητα και για το ΚΕΘΕΑ. Η τροπολογία που προωθεί ο υπουργός Υγείας καταπατά και καταστρατηγεί την αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ. Υπάρχει μια φιλοσοφία που είναι άρρηκτα δεμένη με την αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ εδώ και 20 χρόνια. Η γραφειοκρατικοποίηση δε θα περάσει», ήταν τα πρώτα λόγια της Μάρθας Φωστέρη, υπεύθυνης της «Διάβασης», κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος των διήμερων εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια η Μ. Φωστέρη επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η οικογένεια τόσο στη χρήση ουσιών, όσο και στην πρόληψη και στην απεξάρτηση, αφού, όπως εμπειρικά προκύπτει, ένας μεγάλος αριθμός χρηστών διατηρεί στενή σχέση με το οικογενειακό περιβάλλον. «Εάν οι διαδικασίες που συμβαίνουν στο οικογενειακό σύστημα και οι δυναμικές που αναπτύσσονται παίζουν σημαντικό ρόλο στην αιτιολογία της εξάρτησης και στη συνέχισή της, εξίσου σημαντική είναι η δουλιά με την οικογένεια στη διαδικασία της απεξάρτησης».

«Οι μάχες ζωής αντιπροσωπεύουν πολλά από την καθημερινότητά μας. Μάχες που μας έμαθαν να νοιαζόμαστε για ό,τι γίνεται γύρω μας», είπε η Αιμιλία, μέλος του Προγράμματος. «Μέσα σε όλα αυτά είναι και η δική μου μάχη που δίνω κάθε μέρα, για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις. Είμαι εδώ για να πω σε όλους τους χρήστες: Είμαι εδώ και σας περιμένω να με βοηθήσετε και να σας βοηθήσω», συμπλήρωσε ο Αγης.

Ενώ η Στέλλα Παπά, μητέρα, επισήμανε την πίστη της στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ: «Κάθε μέρα κατακτάμε τη ζωή και ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Το Πρόγραμμα το πιστεύουμε. Θέλω να πω σε όλες τις μανάδες ότι υπάρχει φως. Ξέρω ότι θα 'ρθει η νίκη και ας το ακούσουν όσοι βρίσκονται "μακριά" μας. Παλεύουμε και θα νικήσουμε».

Οι εκδηλώσεις της «Διάβασης» θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), θα ξεκινούν δε στις 7.30 το απόγευμα για να ολοκληρωθούν στις 11 το βράδυ.

Η δήμαρχος «ξέχασε» την ουσία

Αν και το σύνθημα του Δήμου Αθηναίων για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών είναι «Ξεχνάμε τις ουσίες, κρατάμε την ουσία», η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη απέφυγε να απαντήσει επί της... ουσίας και συγκεκριμένα για την ινδική κάνναβη.

Ετσι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες όταν ρωτήθηκε για την αποποινικοποίηση της χρήσης της ινδικής κάνναβης η Ντ. Μπακογιάννη απάντησε «ναι μεν, αλλά...», αφήνοντας το ερώτημα μετέωρο. Ενώ παραδέχτηκε την αύξηση των νέων χρηστών και τα υπόλοιπα αρνητικά αποτελέσματα που είχε η απελευθέρωση ουσιών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, από την άλλη δήλωσε ανοιχτή σε προτάσεις και έκανε λόγο για «"κολλημένους" σε ιδέες, γερασμένες στρατηγικές και παλαιά μέτρα»...

Η Ντ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Δήμου Αθήνας που οργανώνεται από το Κέντρο Πρόληψης Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας «Αθήνα - Υγεία» και τη Μονάδα Εφήβων του ΟΚΑΝΑ «Ατραπός». Για σήμερα περιλαμβάνει εξορμήσεις με ενημερωτικό υλικό για τη Μονάδα στην πλατεία Κλαυθμώνος, εθελοντές ζωγράφους και συναυλία αύριο.

Ανησυχητικά στοιχεία για τις διαστάσεις της τοξικοεξάρτησης όπως προκύπτουν από τη Μονάδα Εφήβων του ΟΚΑΝΑ, παρουσίασε ο Ηλίας Γκότσης, υπεύθυνος της Μονάδας. Συγκεκριμένα, στον ένα χρόνο λειτουργίας της Μονάδας, έχουν περάσει 75 οικογένειες και 60 έφηβοι. Το συντριπτικό ποσοστό τους είναι αγόρια (πάνω από 90%) και μέση ηλικία τα 18 έτη, με κύρια ουσία την ηρωίνη (65%) ακολουθεί το χασίς (31%) και 1,8% χρήση χαπιών. Από τις 75 οικογένειες παραμένουν σε αυτό το 33%, 12 παραπέμφθηκαν είτε σε άλλα θεραπευτικά προγράμματα, είτε σε Μονάδες Οικογενειακής Θεραπείας και το 51% των οικογενειών διέκοψαν το πρόγραμμα μετά τις πρώτες συναντήσεις.

Αύριο η πορεία του ΕΣΥΝ

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) θα πραγματοποιήσει αύριο, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή και τα γραφεία του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, πλήθος εκδηλώσεων γίνονται ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών.

Σήμερα γίνονται οι εκδηλώσεις:

  • Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Νόστος» του ΚΕΘΕΑ θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης (Ευπλοίας 32), στις 7.30 το απόγευμα.
  • Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, ξεκινούν οι διήμερες εκδηλώσεις του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις κεραμικής, φωτογραφίας, θεατρικά δρώμενα, χορό, κατασκευές, ποδηλατοδρομίες, συναυλίες και άλλα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ