ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Οι επιχειρηματίες παίρνουν ό,τι ζήτησαν

Η γενναία κρατική στήριξη στις επιχειρήσεις αποτελεί τη φιλοσοφία και του νέου αναπτυξιακού νόμου, τη στιγμή που κυβέρνηση και επιχειρηματίες διακηρύσσουν την αναγκαιότητα απογαλακτισμού του κράτους από την οικονομική δραστηριότητα...

Οι αξιώσεις που πρόβαλαν οι επιχειρηματίες, με τις «προτάσεις» για νέα μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση Σημίτη έσπευσε να τις ικανοποιήσει, και μάλιστα με το παραπάνω. Αυτό προκύπτει ως βασικό συμπέρασμα από τη μακροχρόνια επεξεργασία του νέου αναπτυξιακού νόμου, τον οποίο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες, πιθανότατα και αύριο. Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι, ότι σε μια εποχή που κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο έχουν κάνει σημαία τους την ιδεολογία της «απελευθέρωσης των αγορών» και της εξάλειψης της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, την ίδια στιγμή, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, συνεχίζεται η απροκάλυπτη κρατική στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς να ενοχλείται κανένας οπαδός του απογαλακτισμού του κράτους από την οικονομική δραστηριότητα. Βασική φιλοσοφία και του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η χορήγηση ισχυρών κινήτρων (επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα) σε επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο:

  • Συνεχίζεται το καθεστώς των υψηλών κρατικών επιχορηγήσεων για παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία. Οι επιχορηγήσεις αυτές φτάνουν μέχρι και το 45% της συνολικής επένδυσης στη Δ΄ ζώνη (περιοχή της θράκης). Στην πραγματικότητα είναι αρκετά υψηλότερες, καθώς οι επιχορηγούμενες επιχειρήσεις «φουσκώνουν» το ύψος της επένδυσης μέσω του μηχανισμού των υπερτιμολογήσεων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δική τους συμμετοχή και να αυξάνεται η συμμετοχή του κράτους
  • Διαιωνίζεται το αμαρτωλό καθεστώς της δημιουργίας αφορολόγητου αποθεματικού από τα κέρδη των επιχειρήσεων, μέχρι ποσοστού 40%, το οποίο υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για παραγωγικές επενδύσεις. Το κίνητρο αυτό στην πράξη χρησιμοποιείται περισσότερο ως μέσο μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, παρά δίνει ώθηση στην παραγωγική δραστηριότητα, καθώς δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου των επιχειρήσεων που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου. Σαν κερασάκι στην τούρτα αυτή τη φορά η κυβέρνηση προσέθεσε και τις μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να σχηματίζουν αφορολόγητο αποθεματικό
  • Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν και στον νέο αναπτυξιακό νόμο συνεχιστεί η διάκριση των επιχειρήσεων σε «παλιές» και «νέες», διάκριση η οποία ίσχυσε για πρώτη φορά με τον υφιστάμενο αναπτυξιακό νόμο 2601/98. Με το διαχωρισμό αυτό, επιχειρήθηκε η μεταφορά της κρατικής ενίσχυσης στις νέες επιχειρήσεις, ειδικά αυτές της νέας τεχνολογίας, και ο αποκλεισμός από τα κίνητρα των χαρακτηριζόμενων «παλιών». Αίτημα των επιχειρηματιών, στις επαφές που είχαν με το υπουργείο Οικονομίας, ήταν να καταργηθεί η διάκριση «παλιών» και «νέων» επιχειρήσεων και το καθεστώς των επιχορηγήσεων να ισχύει για όλες
  • Αυξάνεται η επιδότηση για κάθε νέα θέση απασχόλησης που θα δημιουργηθεί από νέες επενδύσεις. Αίτημα του ΣΕΒ ήταν να αποσυνδεθεί η επένδυση από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με το επιχείρημα ότι η δέσμευση αυτή λειτουργεί σαν ...αντικίνητρο για πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Αντί αυτού το υπουργείο Οικονομίας επέλεξε τη λύση να τους αυξήσει την επιδότηση για κάθε νέα θέση εργασίας

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων - κυρίως - επιχειρήσεων με τα νέα επενδυτικά ή αναπτυξιακά «κίνητρα», έρχεται να προστεθεί στις γενναίες φοροαπαλλαγές και διάφορα άλλα πλουσιοπάροχα προνόμια, που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία τριετία, με πρόσχημα την αύξηση της απασχόλησης, την τόνωση των εξαγωγών, την αύξηση της παραγωγικότητας κλπ.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Ξεπουλάνε και τα Σπήλαια Διρού

Με πολιορκητικό κριό τα αμαρτωλά Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τα μοναδικά για τη φυσική τους ομορφιά Σπήλαια του Διρού στη Λακωνία, με σκοπό να τα παραδώσει σε ιδιώτες στα πλαίσια του ξεπουλήματος του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Η προκήρυξη των ΕΤΑ για τη μακροχρόνια μίσθωση του Σπηλαίου Βλυχάδας Διρού, του περιβάλλοντος χώρου και των εγκαταστάσεων έχει δοθεί στη δημοσιότητα πριν από δύο μήνες περίπου και αύριο Πέμπτη 26 Ιούνη είναι η μέρα κατάθεσης των προσφορών - φακέλων.

Η μεθόδευση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής που αρνούνται να συναινέσουν στο ξεπούλημα των Σπηλαίων του Διρού και κινητοποιούνται για την αποτροπή της παράδοσης αυτού του μοναδικού φυσικού πλούτου σε ιδιώτες.

Τα Σπήλαια, ηλικίας περισσότερο από 1.500.000 χρόνων - ιδιαίτερα μετά την παραχώρησή τους στην ΕΤΑ ΑΕ το 1999 - βρέθηκαν κυριολεκτικά σε καθεστώς πλήρους εγκατάλειψης. Το γεγονός αυτό, οδήγησε στη συσσώρευση μιας σειράς προβλημάτων που αφορούν είτε την κατάσταση των εγκαταστάσεων, είτε τη διατήρηση του εσωτερικού χώρου των σπηλαίων. Ακολουθήθηκε, δηλαδή, η πάγια τακτική που ακολουθείται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που οι κυβερνώντες μεθοδεύουν τις διαδικασίες για το ξεπούλημα στοιχείων της δημόσιας περιουσίας. Μια τακτική που προκαλεί μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, στην οποία υποτίθεται πως θα βάλει τέλος ο ιδιώτης που θα αναλάβει την εκμετάλλευση. Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα, η ΕΤΑ ΑΕ δεν εγκατέλειψε μόνο τα Σπήλαια, αλλά σταμάτησε να καταβάλλει προς το δήμο το 10% επί των ακαθάριστων εσόδων, όπως ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διαγκωνίζονται για τα μερίδια αγοράς

Αδυσώπητος συνεχίζεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις διάφορες μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Στόχος τους η απόσπαση μεριδίων στη χρυσοφόρα για τους ίδιους ντόπια τραπεζική αγορά. Η κυβέρνηση από την πλευρά της μέσω του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία την απόφασή της να παίξει το πρώτο βιολί στις όποιες ανακατατάξεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τράπεζες Εθνική και Εμπορική (μέσω του ξεπουλήματος επιπλέον ποσοστού του δημοσίου). Την ίδια στιγμή ξεδιπλώνονται και διάφορα σενάρια για την τύχη των μικρότερων τραπεζών, Αττικής, Γενικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που φέρονται να προχωρούν σε κάποιο σχήμα συγχώνευσης.

Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομίας προκύπτει η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει σε κάποιο τραπεζικό όμιλο ή άλλον «επενδυτή» ένα σημαντικό ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας. Ιδια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά την Εμπορική Τράπεζα, για την οποία τον πρώτο λόγο έχει η γαλλική Credit Agricole που ήδη κατέχει περίπου το 11% των μετοχών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει το παιχνίδι και με άλλους (ή άλλον) επίδοξους μνηστήρες, που για την ώρα παραμένουν άγνωστοι. Δεν είναι τυχαία η διαρροή σεναρίων και τα υπονοούμενα περί πλήρους αποχώρησης των Γάλλων, τα οποία να σημειωθεί διαψεύδονται κατηγορηματικά από τη διοίκηση της τράπεζας.

Τα παραπάνω συνθέτουν το σκηνικό περαιτέρω συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου. Στόχος τους είναι η συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους, η περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ