ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια

Η «κακή» διοίκηση της ΔΕΗ ζητά αυξήσεις των τιμολογίων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά 4% από την 1η του Ιούλη, ενώ η «καλή» κυβέρνηση προτίθεται να εγκρίνει αυξήσεις ...μέχρι το ύψος του πληθωρισμού (3,7%)!

«Τσουχτερές» θα είναι και φέτος οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, οι οποίες αναμένεται να επιβληθούν μέσα στον Ιούλη. Ηδη η ΔΕΗ με επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης ζητεί την αύξηση των τιμολογίων κατά 4% από την 1η του Ιούλη. Ως αιτία για την αύξηση η ΔΕΗ προβάλλει την αύξηση των εξόδων, χαρακτηρίζοντας τις προτεινόμενες αυξήσεις χαμηλές σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Επιχείρησης, αλλά και την ανάκτηση του κόστους από ανενεργείς επενδύσεις και την πώληση - σε ορισμένες περιπτώσεις - ηλεκτρικής ενέργειας κάτω του κόστους.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την επικείμενη επιβολή των αυξήσεων, διαμήνυε χτες ότι οι αυξήσεις που θα εγκρίνει θα είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό! Δηλαδή, μπορεί η αύξηση να μην είναι της τάξης του 4% αλλά του 3,7%! Ασχετα πάντως από τον ακριβή καθορισμό του ποσοστού, αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή επιβάλλονται αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Η περσινή αύξηση ήταν 3,85%, ενώ με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ κάθε χρόνο θα επιβάλλονται αυξήσεις στα τιμολόγια, προκειμένου να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μέτοχοι της Επιχείρησης. Ειδική επίσης πρόβλεψη για την κατ' έτος αύξηση υπήρχε και από την κυβέρνηση όταν ιδιωτικοποιούσε τη ΔΕΗ.

Είναι προφανές ότι η αύξηση των τιμολογίων δεν προκύπτει από την αγωνία της Επιχείρησης αλλά και της κυβέρνησης να καλυφθούν τα έξοδα της ΔΕΗ, αλλά για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα οι ιδιώτες που κατέχουν πακέτα της Επιχείρησης. Είναι ενδεικτικό ότι στην επιστολή της η ΔΕΗ προβάλλει και αίτημα αποζημίωσής της για τις ανενεργείς επενδύσεις (φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα), που έχει κατασκευάσει στο παρελθόν στο πλαίσιο του κοινωφελούς χαρακτήρα της, αλλά τώρα, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δε θεωρούνται αποδοτικά. Αποζημίωση επίσης ζητεί και για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας κάτω του κόστους, όπως στην περίπτωση της ΠΕΣΙΝΕ. Τώρα τη χαμηλή τιμολογιακή πολιτική υπέρ της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ καλείται να την πληρώσει ο ελληνικός λαός.

«ΑΝΕΛΕΓΚΤΕΣ» ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Χαράτσια στις πλάτες των ΕΒΕ

Μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν και φέτος να πληρώνουν τη μεγάλη μάζα των φόρων που επιβάλλονται μέσω των ελέγχων πάνω στις λεγόμενες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογικές αρχές βεβαίωσαν στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 2003 πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ (έναντι 616,6 εκατ. ευρώ στο 2002), δηλαδή καταγράφεται αύξηση σε ποσοστό 79,5%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα (ΤΕΚ), που δραστηριοποιούνται στους ελέγχους των επιχειρήσεων με πολύ χαμηλό τζίρο, βεβαίωσαν φόρους ύψους 296,6 εκατ. ευρώ (από 178,8 εκατ. στο πεντάμηνο του 2002) με ποσοστό αύξησης 65,8%.

Στο ίδιο διάστημα τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ), που διενεργούν τους ελέγχους σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, βεβαίωσαν 304,8 εκατ. ευρώ έναντι 202,4 εκατ. πέρσι (αύξηση 50,6%). Από τις δυο αυτές κατηγορίες συγκεντρώθηκαν 601,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 55% του συνόλου.

Να σημειωθεί πάντως ότι αύξηση σε σύγκριση με το 2002 καταγράφεται και στις μεγάλες ΑΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά φόρου που βεβαίωσαν τα Εθνικά Ελεγκτικά Κέντρα διαμορφώθηκαν σε 431,4 εκατ. ευρώ (από 216,6 εκατ. πέρσι).

  • «Συνεπείς» σε ό,τι αφορά την αναγραφή του τεκμηρίου αυτοκινήτων είναι οι φορολογούμενοι. Αυτό προκύπτει από τη διασταύρωση των φετινών δηλώσεων που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά με το αρχείο ιδιοκτησίας οχημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μικρή απόκλιση (μόλις 0,5% σε σύνολο 151.000 οχημάτων) αντανακλά κυρίως σφάλματα του αρχείου οχημάτων και λάθη στη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών δηλώσεων.
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΒΣΑ
Στόχος η ένταση της δράσης της

Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τα δεκάδες βιοτεχνικά σωματεία - μέλη της, πραγματοποιείται σήμερα η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Στη Συνέλευση θα συζητηθεί ο απολογισμός δράσης της Ομοσπονδίας και θα τεθούν οι στόχοι διεκδίκησης για το επόμενο διάστημα.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, όπου τα «λουκέτα», κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις πληθαίνουν, το εισόδημα των βιοτεχνών μειώνεται, το κόστος λειτουργίας αυξάνει, τα φορολογικά βάρη γίνονται όλο και πιο δυσβάσταχτα. Με λίγα λόγια οι μικροί βιοτέχνες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την άσκηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και τη Ζώνη του ευρώ.

Η δράση της ΟΒΣΑ το προηγούμενο έτος επικεντρώθηκε στην προσπάθεια ταξινόμησης των προβλημάτων, στη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των σωματείων και την προβολή των διεκδικήσεων των μελών της με αγώνες, αλλά και σημαντικές συζητήσεις για διάφορα θέματα. Σημαντικές ήταν επίσης οι παρεμβάσεις της κατά του πολέμου, αλλά και ενάντια στην αντιδραστική ολοκλήρωση της ΕΕ.

Το επόμενο διάστημα, η Ομοσπονδία αναμένεται να εντείνει τη δράση της, με βασικούς άξονες τη χρηματοδότηση των μικρών βιοτεχνιών, την επαγγελματική στέγη, το χωροταξικό και τις άδειες λειτουργίας, το ασφαλιστικό κ.ά.

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΧΡΟΝΟΜΕΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ
Καταληστεύουν με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Την ώρα που εκατοντάδες και χιλιάδες καταναλωτές πέφτουν θύματα αετονύχηδων στις παγίδες που στήνουν ορισμένες από τις περίφημες εταιρίες χρονομεριστικής μίσθωσης και οι καταγγελίες για εξαπάτηση και καταλήστευσή τους παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, η κυβέρνηση καμώνεται πως δεν ξέρει τίποτα για το φόνο. Το υπουργείο Ανάπτυξης εξαντλεί την άσκηση των αρμοδιοτήτων του σε μια εγκύκλιο που περιλαμβάνει μια σειρά από προκλητικά ανώδυνες συστάσεις.

Και βεβαίως, από το σχετικό κείμενο, σε καμία περίπτωση, δεν προκύπτει η παραμικρή πρόθεση να αναγκάσει τις επιχειρήσεις αυτού του τύπου να εγκαταλείψουν τις μεθόδους που μετέρχονται, προκειμένου να αποσπάσουν την υπογραφή των πελατών τους με τα παχυλά ποσά που συνοδεύουν τα σχετικά συμβόλαια. Συμβόλαια τα οποία, όπως καταγγέλλουν τα θύματα αυτής της ιστορίας, τους βάζουν «θηλιά» στο λαιμό τεράστιων ποσών, ενώ, όταν έρχεται η ώρα, να «απολαύσουν» τα όσα «μαγευτικά» τους υποσχέθηκε η εταιρία, βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη απάτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά στις «διευκρινίσεις», που δίνει το υπουργείο με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο για το χρόνο, στον οποίο οι εταιρίες χρονομεριστικής μίσθωσης μπορούν να απαιτήσουν την καταβολή προκαταβολής απαιτούν «αποκρυπτογράφηση» που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Αντίθετα, το υπουργείο αποδίδει σε άλλο σημείο με απόλυτη σαφήνεια την προκλητική απροθυμία του να επιβάλει στις εταιρίες αυτές την υποχρέωση να τηρούν αυτά, για τα οποία υποτίθεται ότι δεσμεύονται απέναντι στους πελάτες τους. Το σχετικό απόσπασμα είναι αποκαλυπτικό: «Ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αναβάθμιση της ποιοτικής στάθμης των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξυπηρέτησης του καταναλωτή και μετά την πώληση, η οποία συνίσταται στο να μπορεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του στο μέτρο του δυνατού βέβαια όπως επιλογή εβδομάδας, περιόδου ή ανταλλαγής του καταλύματος κλπ....».

Μελέτη εταιρίας συμβούλων

Στους κλάδους της τεχνολογίας, του λιανεμπορίου και της ενέργειας θα εκδηλωθούν στο άμεσο μέλλον οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό υποστηρίζει μελέτη της εταιρίας συμβούλων «Price Waterhouse Coopers», σύμφωνα με την οποία ο νέος γύρος συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο θα επιβραδυνθεί εξαιτίας των «διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας». Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι το 2002 ο αριθμός των συγχωνεύσεων έφτασε σε 331. Από αυτές περίπου τα 3/4 αφορούσαν ντόπιες επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες κυρίως επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Η καλύτερη λύση!

Η καλύτερη λύση για τους μετόχους, τους καταναλωτές, αλλά και την ελληνική οικονομία είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση της «Πετρόλα», η παραχώρηση των ΕΛΠΕ στον Λάτση και η απορρόφηση της «Πετρόλα». Οι αναφορές αυτές έγιναν χτες κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής συνέλευσης της επιχείρησης. Παράλληλα, οι διοικούντες της «Πετρόλα» εκτιμούν ότι η σχέση ανταλλαγής κατά τη συγχώνευση ΕΛΠΕ - «Πετρόλα» θα είναι 1,68 μετοχές της «Πετρόλα» προς μία (1) μετοχή των ΕΛΠΕ. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην κεφαλαιακή σχέση των δύο επιχειρήσεων που έχει προσδιοριστεί στο 1:5,36.

Σημειώνεται ότι η ακριβής σχέση ανταλλαγής θα καθοριστεί από χρηματοοικονομικούς οίκους και συγκεκριμένα από την «Pannel Kerr Foster» που έχει προσληφθεί από τα ΕΛΠΕ και την «Grand Thorndon» που έχει προσληφθεί από την «Πετρόλα». Οπως ανακοινώθηκε στη γενική συνέλευση της «Πετρόλα», οι διαδικασίες για τη συγχώνευση βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2003 θα έχει ολοκληρωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ