ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στη Συμφωνία Εκδοσης

Στις 8.00 το βράδυ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου

Την αντίθεσή του στη συμφωνία έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας που υπογράφεται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, θα διατρανώσει σήμερα ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, που ετοιμάζεται να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και το ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8.00, σήμερα το βράδυ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Οπως καταγγέλλουν οι φορείς που διοργανώνουν την κινητοποίηση, η συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ για την έκδοση και τη δικαστική συνεργασία αποτελεί πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα που οι λαοί έχουν κατακτήσει με αγώνες.

«Και αυτή η συμφωνία πλήττει βάναυσα τις δικονομικές εγγυήσεις και γενικότερα τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών οδηγώντας στον ενταφιασμό το όποιο κράτος δικαίου είχε απομείνει στην Ευρώπη, προσεγγίζοντας το αστυνομικό κράτος που οικοδομείται καθημερινά και στις ΗΠΑ ειδικότερα μετά την εφαρμογή του πατριωτικού νόμου (patriot act)», δήλωσε μιλώντας στο «Ρ» ο Σ. Βαλανάς μέλος της γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Ειδικότερα με τη συμφωνία αυτή οι ΗΠΑ ουσιαστικά αποκτούν τη δυνατότητα ελέγχου πάνω στο ποινικό σύστημα της ΕΕ. Για παράδειγμα με τη συμφωνία αυτή επιτρέπεται η έκδοση οποιουδήποτε Ευρωπαίου πολίτη στις ΗΠΑ κατά παράβαση των εθνικών συνταγμάτων, όπως πχ του ελληνικού. Επιτρέπεται η έκδοση ακόμη και αν υπάρχει πιθανότητα επιβολής θανατικής ποινής κατά παράβαση της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ δίνεται η δυνατότητα δίωξης για πράξεις που στην ΕΕ δε θεωρούνται αδικήματα, αλλά θεωρούνται στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα επικίνδυνη διάταξη είναι αυτή που αναφέρεται στην έκδοση και δικαστική συνεργασία ακόμη και για αδίκημα που έγινε πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Καταργείται δηλαδή η βασικότερη αρχή μέχρι σήμερα του ποινικού μας συστήματος, σε σχέση με τη μη αναδρομική ισχύ οποιουδήποτε ποινικού νόμου. «Σε συνδυασμό με την τρομο-υστερία που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, αλλά και την απόφαση της ΕΕ που θεωρεί τρομοκράτη όποιον αντιμάχεται το υπάρχον κοινωνικοπολιτικό σύστημα, συνάγεται το συμπέρασμα ότι στόχος και των νέων διατάξεων είναι ο εχθρός λαός, στόχος είναι η αντιμετώπιση των αιτημάτων των εργαζομένων και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με έναν εντεινόμενο αυταρχισμό, στόχος είναι ο έλεγχος επί κάθε ανυπότακτης φωνής στη Νέα Τάξη Πραγμάτων», σημείωσε ο Σ. Βαλανάς. Παράλληλα κατήγγειλε πως ιδιαίτερα σημαντικές ευθύνες στην υπογραφή της επαίσχυντης αυτής συμφωνίας έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς με ιδιαίτερο ζήλο και ταχύτητα επιδίωξε την υπογραφή της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

«Τρία σε ένα»!

«

Δεν καταλαβαίνω πού είναι το φακέλωμα»!!!

Αυτό απαντά η κυβέρνηση (διά του εκπροσώπου της) τώρα που αποκαλύφθηκε ότι επί ελληνικής προεδρίας, προχτές στη Χαλκιδική, αποφασίστηκε να μπουν στα διαβατήρια των χωρών εκτός Σένγκεν ακόμα και μικροτσίπ με τα δακτυλικά αποτυπώματα και την ίριδα του ματιού (!) του κατόχου, για να επιβεβαιώνεται - λέει - από τις αρχές η ταυτοπροσωπία!

Εκεί έφτασαν! Βάζουν μικροτσίπ στους ανθρώπους, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δεν καταλαβαίνει» (!) πού είναι το φακέλωμα!

***

«

Δεν καταλαβαίνει» (!) η κυβέρνηση.

Εκτός από το φακέλωμα, μεταξύ άλλων, «δεν καταλαβαίνει» και πού είναι ο φασισμός. «Δεν καταλαβαίνει» ακόμα και όταν ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ευθέως και απερίφραστα, ότι επί της ιταλικής προεδρίας θα προωθηθεί η βρετανική πρόταση για ίδρυση «στρατοπέδων συγκέντρωσης» μεταναστών, σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως συζητήθηκε στη Χαλκιδική!

Αλλά η κυβέρνηση δηλώνει ότι αυτό είναι ένα θέμα που «δεν καταλαβαίνει» γιατί θα έπρεπε να την αφορά (!), αφού - έτσι είπε ο εκπρόσωπός της - αν και συζητήθηκε επί ελληνικής προεδρίας, εντούτοις θα προωθηθεί επί ιταλικής προεδρίας! Λες και είναι άλλη η ΕΕ όταν προεδρεύει η Ελλάδα, και άλλη όταν προεδρεύει η Ιταλία! Λες και η απόφαση για κατασκευή μεταναστευτικών «Αουσβιτς» στην Ευρώπη δε θα είναι απόφαση όλων τους, και της «Αγίας Οικογένειας» των «25»!

***

Αλλά είπαμε: Η κυβέρνηση «δεν καταλαβαίνει»! Ούτε για την τρομοκρατία του Γκουαντανάμο καταλαβαίνει, συνεπώς και εξ ονόματος της ΕΕ ο Σημίτης υπογράφει σήμερα με τον Μπους την «τρομο-συμφωνία» έκδοσης «υπόπτων» στις ΗΠΑ!

Τρομο-συμφωνία, φακέλωμα, στρατόπεδα συγκέντρωσης! «Τρία σε ένα», λοιπόν! Να το «κατόρθωμα» της ελληνικής προεδρίας! Αλλά εκείνη (κάνει ότι) «δεν καταλαβαίνει»!

Και όσο «δεν καταλαβαίνει» τόσο μεγαλώνει η ανάγκη να αποφασίσει - επιτέλους - ο λαός «να της δώσει να καταλάβει»...


Ν. Μπ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υπογράφεται η πιο αντιδραστική συμφωνία

Σε ανακοίνωση - καταγγελία, που εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας, σημειώνει τα παρακάτω:

«Με την πιο αντιδραστική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ ολοκληρώνει την προεδρία της ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση.

Μια συμφωνία με την οποία καταργούν και τα τελευταία πολιτικά δημοκρατικά συνδικαλιστικά και ατομικά δικαιώματα, ακόμα και την ίδια την υπεράσπισή τους.

Με αυτή τη συμφωνία η ΕΕ ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ΗΠΑ διαπράττοντας ένα μεγάλο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης.

Για να παραδίδονται στις ΗΠΑ κατηγορούμενοι που εγκρίνεται η έκδοσή τους ακόμα και αν θεωρούνται ύποπτοι πριν ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της χώρας μας.

Με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ δεν απαγορεύονται ούτε τα βασανιστήρια, αλλά δεν έχει καταργηθεί ούτε η θανατική ποινή.

Ακόμα, με βάση αυτή τη συμφωνία θα παραδίδονται στις ΗΠΑ και ύποπτοι που είναι στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, και πριν τη σημερινή υπογραφή, κάτι που είναι ιστορικά πρωτοφανές για τη μη αναδρομική ισχύ.

Αυτή Συμφωνία βάζει στο στόχαστρο τα λαϊκά κινήματα, τους αγωνιστές που αμφισβητούν το σύστημα και παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Το ΕΚΝΛ καταγγέλλει την αντιδραστική Συμφωνία και καλεί τον λαό να την απορρίψει».

«ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ»
Οχι στον πολιτισμό της ηλεκτρικής καρέκλας και του Γκουαντανάμο

«Οι επαίσχυντες συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ περί εκδόσεως Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ από αύριο θα αποτελούν πολιτικό και νομικό γεγονός, στο πλαίσιο της νομικής ενίσχυσης και θωράκισης της Νέας Τάξης Πραγμάτων και μάλιστα με ελληνική σφραγίδα». Τα παραπάνω τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Κομμουνιστική Ανανέωση». Και συνεχίζει:

«Η υπογραφή του κατάπτυστου αυτού κειμένου θα αποτελέσει μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία του "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ, αλλά και της "δημοκρατικής" ΕΕ.

Η Κομμουνιστική Ανανέωση θεωρεί ότι τώρα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, πέρα από σκοπιμότητες και ηγεμονισμούς, να ορθώσουμε Μέτωπο Αντίστασης στο νομικό μεσαίωνα, που μας γυρίζουν, στον πολιτισμό της ηλεκτρικής καρέκλας και του Γκουαντανάμο, που θέλουν να μας επιβάλλουν, ένα Μέτωπο Αντίστασης στην εφιαλτική κρατική τρομοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ