ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Αφησαν ελεύθερους τους Αμερικανούς «Ράμπο»!

Αφησαν ελεύθερους τους δύο Αμερικανούς «Ράμπο», που επιτέθηκαν την προηγούμενη Τρίτη, ξημερώματα Τετάρτης στον 26χρονο Χανιώτη, Κώστα Λουγιάκη.

Οι δύο Αμερικανοί που αναγνωρίστηκαν από το θύμα ανάμεσα σε 10 άτομα που οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, έδωσαν το πρωί της Τρίτης κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Κυδωνίας.

Οπως ανέφερε ο νεαρός Χανιώτης, που αναγνώρισε του δύο Αμερικανούς που του επιτέθηκαν, οι «Αμερικανοί Ράμπο» κατά τη διαδικασία της αναγνώρισης προκαλούσαν, χαμογελούσαν διαρκώς ειρωνικά. Ενώ παρόμοια ήταν η στάση που κράτησαν και κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, αποφεύγοντας να απαντούν στις σχετικές ερωτήσεις της ανάκρισης. Πρόβαλλαν προκλητικά, απλώς, τις φράσεις «δεν απαντώ» ή «μου είπε ο δικηγόρος μου να μην απαντήσω».

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η δικογραφία, μετά και την κατάθεση του Κώστα Λουγιάκη με τις γνωματεύσεις των γιατρών, το πιστοποιητικό και την ερμηνεία της αξονικής τομογραφίας, θα παραδοθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων όπου θα ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των δύο Αμερικανών στρατιωτικών.

Τη στάση της αμερικανικής διοίκησης επέκρινε ο δικηγόρος του θύματος, τονίζοντας ότι προσπαθούν να εμποδίσουν και να δυσκολέψουν τις ανακριτικές αρχές στο έργο τους.


Επιδιαιτητές στο Αιγαίο οι Αμερικανοί

Δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι ΗΠΑ θεωρούν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά ως διμερές ζήτημα μεταξύ των δυο χωρών και όχι θέμα το οποίο αφορά το ΝΑΤΟ και θα πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

«Εχουμε δει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις αρνούνται πως μαχητικά τους πέταξαν στις 9 Ιουνίου πολύ κοντά σε ελληνικό επιβατηγό αεροσκάφος και αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του κ. Γκιούλ, έχουν συζητήσει αυτό το θέμα του Αιγαίου», τόνισε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ.

Κινούμενος στη γραμμή που υιοθέτησε και την προηγουμένη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Φ. Ρίκερ εκτίμησε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως «η Ελλάδα και η Τουρκία συνεχίζουν τις συνομιλίες προσέγγισης και εφαρμόζουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η πρόσφατη συμφωνία για την ανταλλαγή ανώτερων αξιωματικών και σπουδαστών στρατιωτικών σχολών και άλλες μορφές συνεργασίας. Νομίζουμε ότι είναι μια σημαντική διαδικασία».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Φ. Ρίκερ επέμεινε ότι πρόκειται για ένα καθαρά διμερές ζήτημα και «όχι ΝΑΤΟικό θέμα» και επισήμανε ότι θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι θα πρέπει «να αφήσουμε αυτές τις δυο χώρες να λύσουν από κοινού αυτά τα θέματα όταν ανακύπτουν».

Τέλος, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και βρίσκονται σε στενή επαφή με «τους δυο καλούς μας συμμάχους, την Ελλάδα και την Τουρκία».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παρέμβαση των ΗΠΑ ζητά η κυπριακή κυβέρνηση

Την παρέμβαση των ΗΠΑ, ώστε να επαναρχίσει η προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

Τη χτεσινή συνάντηση των δυο αξιωματούχων, η οποία διήρκεσε μόλις 20 λεπτά, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη» και όπως δήλωσε αμέσως μετά στους δημοσιογράφους «προέτρεψε τον Κ. Πάουελ να απευθυνθούν οι ΗΠΑ προς την Αγκυρα, ειδικά τώρα που έχουν τελειώσει τα θέματα του πολέμου στο Ιράκ», προκειμένου όπως είπε «να εξευρεθεί χρόνος για ν' αρχίσουν οι διαβουλεύσεις».

Ο Γ. Ιακώβου στη συγκεκριμένη συνάντηση παρουσίασε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού και όπως είπε, μετέφερε στον Κ. Πάουελ ότι: «αντιμετωπίζουμε μία σκληρή, αρνητική στάση των Τούρκων». Συγχρόνως, ο ίδιος, ζήτησε «οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να στραφούν προς την τουρκική πλευρά ώστε να ξαναρχίσουν οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού κάτω από τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα». Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τη μόνη διαβεβαίωση, που του έδωσε είναι ότι το Κυπριακό «θα είναι μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητήσει κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας το οποίο θα παραθέσει στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ»...

Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη στις 5 μ.μ., με τον Ειδικό Συντονιστή του «Στέιτ Ντιπάρτμεντ» για το Κυπριακό, πρέσβη Τ. Γουέστον.

Παρατείνεται η παραμονή των «κυανόκρανων» στην Κύπρο

Εξάλλου χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις και την τουρκοκυπριακή πλευρά να επαναφέρουν το «στάτους κβο» που επικρατούσε στα Στροβίλια πριν τις 30 Ιούνη 2000 και «να άρουν όλους τους περιορισμούς που έχουν θέσει για τη λειτουργία και την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο».

Παράλληλα τα δεκαπέντε μέλη του Σώματος ενέκριναν χτες ομόφωνα το νέο ψήφισμα (1486) για την εξάμηνη ανανέωση παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Συγκεκριμένα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις τελευταίες κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων στα Στροβίλια, επισήμαναν πως «η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε ότι ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στο νησί είναι απαραίτητο να παραμείνει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Ιουνίου 2003, αποφασίζοντας να επεκτείνει τη θητεία της μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2003».


ΓΚΑΛΟΠ
Ακόμα ένα αφιερωμένο στο δικομματισμό

Τα βολικά για το δικομματισμό συμπεράσματα και διλήμματα των προηγούμενων δημοσκοπήσεων ήρθε να επιβεβαιώσει και αναπαραγάγει με τη σειρά του το γκάλοπ της MRB.

Ακόμα μια φορά η ΝΔ «τρομάζει» με το μεγάλο προβάδισμά της, της τάξης του 8%, ακόμα μια φορά Σημίτης και Καραμανλής κονταροχτυπιούνται, ακόμα μια φορά αποσιωπάται η λαϊκή αγανάκτηση για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, που μένει στο απυρόβλητο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB, που έγινε από τις 20 του Μάη μέχρι τις 3 του Ιούνη, σε δείγμα 2.000 ατόμων, η ΝΔ συγκεντρώνει 38% έναντι 29,7% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%, ο ΣΥΝ με 3,9%, το ΔΗΚΚΙ με 2,5%, ο ΛΑΟΣ με 2,4%, ενώ η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 18%. Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής προηγείται ελαφρά με 40,1% έναντι 38,8% του πρωθυπουργού.

Στη λεγόμενη παράσταση νίκης (ποιος πιστεύετε θα κερδίσει τις εκλογές), η ΝΔ συγκεντρώνει 62% έναντι 25,1%, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το 38,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως θα κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές.

Η δημοσκόπηση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, νέο γύρο φραστικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ με προφανή στόχο την προπαγανδιστική διαχείριση των μηνυμάτων και συμπερασμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές αρκεί να πιστέψουμε σε αυτό». «Οι πολίτες ζητούν από εμάς την επίλυση των προβλημάτων τους, δεν την περιμένουν από τη ΝΔ», εκτίμησε.

«Η δημοσκόπηση της MRB, όπως και όλες οι έρευνες εδώ και δύο χρόνια, είναι πολύ καλή για τη ΝΔ και δείχνει ότι έχει παγιώσει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ και υψηλές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες, ποιοτικούς και ποσοτικούς», σχολίασε από την πλευρά του ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Γ. Σουφλιάς.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ