ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
Κάλπικες οι υποσχέσεις...
  • Αφημένοι, κυριολεκτικά, στην τύχη τους να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού, περνούν ήδη τρεις μήνες δυστυχίας
  • Ανεπαρκέστατα αποδεικνύονται και στην πράξη τα κυβερνητικά μέτρα «αποκατάστασης» 

Ο Γολγοθάς των σεισμοπλήκτων της Αθήνας δεν έχει τελειωμό. Και μόνο η σιωπή των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ σε όσα κατέγραψε ο «Ρ» της Κυριακής φανερώνει την αμηχανία των αρμοδίων, οι οποίοι, πριν από τρεις περίπου μήνες, ήταν λαλίστατοι, παρέχοντας αφειδώς κάλπικες υποσχέσεις.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, ένα μήνα ακριβώς μετά τις περιβόητες «οχτώ βδομάδες», μετά τις οποίες δε θα υπήρχε κανείς σεισμόπληκτος στις σκηνές, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού, και ακόμα εκατοντάδες σεισμόπληκτες οικογένειες δεν έχουν λύσει ούτε καν αυτό το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης. Και το τραγικότερο όλων είναι ότι ούτε καν το ΥΠΕΧΩΔΕ γνωρίζει πόσες ακριβώς είναι οι σεισμόπληκτες οικογένειες και ούτε μπορεί ακόμη να εκτιμήσει πόσοι έχουν ανάγκη να μείνουν σε λυόμενα!

Ομως, το σημαντικότερο πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι ότι τα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων σπιτιών, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση κρίνονται στην πράξη ανεπαρκέστατα. Σύμφωνα με τους μηχανικούς που έχουν ήδη ασχοληθεί με τις αναγκαίες μελέτες για συγκεκριμένα σπίτια, το ποσό του δανείου, μαζί με την κρατική αρωγή, φτάνει στο50% του πραγματικού προϋπολογισμού. Βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για την ενίσχυση αυτών των κτιρίων, έτσι ώστε όχι μόνο να επανέλθουν στην προ του σεισμού κατάσταση, αλλά να μπορούν να αντέξουν σεισμούς ανάλογους ή και μεγαλύτερους αυτού της 7ης Σεπτέμβρη. Στο πρόβλημα αυτό στάθηκε ιδιαίτερα η ΓΓ της ΚΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια προχτεσινής της περιοδείας στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Μεταμόρφωση. Αναφερόμενη στις εκτιμήσεις των σεισμολόγων για την έντονη σεισμικότητα των επόμενων χρόνων, υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη, τα σπίτια που θα επισκευαστούν ή θα κατασκευαστούν πρέπει να είναι ισχυρά και θωρακισμένα,για να αντέξουν.

Για να επισκευαστεί αυτό το σπίτι που χαρακτηρίστηκε τελικά «κίτρινο» ο ιδιοκτήτης του πρέπει να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη. Βέβαια, ούτε λόγος για περαιτέρω ενίσχυση...
Για να επισκευαστεί αυτό το σπίτι που χαρακτηρίστηκε τελικά «κίτρινο» ο ιδιοκτήτης του πρέπει να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη. Βέβαια, ούτε λόγος για περαιτέρω ενίσχυση...
Χαρακτηριστικό του εμπαιγμού που γίνεται σε βάρος των σεισμοπλήκτων αποτελεί χτεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία, προκειμένου προφανώς να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, αναφέρεται ότι στάλθηκε προς τους 102 δήμους και κοινότητες της Αττικής, που χτύπησε ο Εγκέλαδος επιστολή, με την οποία τους ζητείται να αναφέρουν πόσες οικογένειες παραμένουν ακόμη σε σκηνές, ώστε να προγραμματίσει την εγκατάσταση ανάλογου αριθμού λυόμενων οικίσκων...

Να σημειώσουμε ότι, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε δηλώσει ότι μέχρι το τέλος Νοέμβρη θα είχαν εγκατασταθεί 5.000 λυόμενα, μέχρι τις 28 Νοέμβρη είχαν εγκατασταθεί 3.848 (εκ των οποίων 239 τροχόσπιτα), αλλά ουδείς γνωρίζει πόσα από αυτά κατοικούνται.

Ούτε όμως και για όσες οικογένειες έχουν ζητήσει το επίδομα ενοικίου ή συγκατοίκησης τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού μέχρι τις 30 Νοέμβρη από τις 17.000 και πλέον που είχαν υποβάλει αιτήσεις το είχαν πάρει μόνο οι 4.500. Είχε διανεμηθεί, δηλαδή, περίπου ένα δισ. δρχ.!

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα, όσον αφορά την αποκατάσταση (επισκευή ή ανακατασκευή) των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί από το δευτεροβάθμιο έλεγχο ως «κίτρινα» και «κόκκινα» και τα οποία ανέρχονται συνολικά στις 80.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χτες αιτήσεις για τη στεγαστική συνδρομή, μαζί με τις αναγκαίες μελέτες του μηχανικού είχαν υποβληθεί 2 μόνο στο ΤΑΣ Ελευσίνας και 8 στο ΤΑΣ Ν. Φιλαδέλφειας, ενώ στο ΤΑΣ Α. Λιοσίων δεν είχε υποβληθεί καμία (είχαν όμως υποβληθεί περί τις 70 στα πέντε ΓΑΣ που υπάγονται σ' αυτό). Ο λόγος είναι προφανής: Οι μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι τεχνικές οδηγίες και τα τιμολόγια που έχει εκδώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη λύση των «μπαλωμάτων», αφού κυμαίνονται ακόμη και πολύ πιο κάτω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Ετσι, για να γίνει σωστή δουλιά, απαιτείται οι ιδιοκτήτες των σεισμόπληκτων σπιτιών να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ ούτε καν συζητείται αν θέλουν να ενισχύσουν το σπίτι τους, ώστε να αντέχει και σε μεγαλύτερους σεισμούς.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες που το ακίνητό τους έχει υποστεί μικρότερες ζημιές και έχει χαρακτηριστεί πράσινο είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν μόνοι τους στην αποκατάσταση - αν θέλουν το σπίτι τους να είναι έτοιμο πριν τις γιορτές - καθώς η εξαγγελία περί χορήγησης στεγαστικής συνδρομής (έστω και με τη μορφή του δανείου μόνο) για όσους έχουν πρόβλημα τοιχοποιίας, δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί και ούτε έχουν φτάσει οδηγίες για την υλοποίησή του στα αρμόδια ΤΑΣ.

Η αβεβαιότητα και η ταλαιπωρία των σεισμοπλήκτων, όμως, αναμένεται να ενταθεί, καθώς τα ΤΑΣ είτε θα κλείσουν είτε θα αρχίσουν να υπολειτουργούν στις 7 Γενάρη 2000, αφού τότε λήγουν οι συμβάσεις των υπαλλήλων. Η εμπειρία, μάλιστα, από τις αντίστοιχες περιπτώσεις της Κοζάνης, των Γρεβενών, της Ηλείας και της Κόνιτσας δείχνει ότι οι σεισμοπαθείς θα περιμένουν τουλάχιστον 2 με 3 μήνες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να ξαναρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, εγκρίσεων και χορήγησης των επιδομάτων και της στεγαστικής συνδρομής.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
«Κολοβή» η αποκατάσταση των ζημιών

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αναλάβει το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν οι Εργατικές Κατοικίες στο Καματερό από το σεισμό του Σεπτέμβρη, απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης με Επίκαιρη Ερώτηση.

Ομως ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας στην απάντησή του επέμεινε στην ήδη εξαγγελθείσα κυβερνητική πολιτική που προβλέπει αποκατάσταση μόνο των ζημιών που υπάρχουν στο φέρονται οργανισμό των κατοικιών και στους κοινόχρηστους χώρους.

Μάλιστα αυτήν την κολοβή αποκατάσταση ο υφυπουργός την εμφάνισε ως γενναιοψυχία, λέγοντας ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας «οικειοθελώς» και χωρίς να έχει υποχρέωση ανέλαβε την αποκατάσταση των ζημιών, αφού πλέον οι κατοικίες δεν ανήκουν σε αυτόν αλλά έχουν ήδη μεταβιβαστεί στους ιδιοκτήτες τους. Εκανε δε γενικότερη αναφορά στο έργο του ΟΕΚ χαρακτηρίζοντάς το πολύ καλό όπως φαίνεται από τη συμπεριφορά των κατοικιών στον πρόσφατο σεισμό.

Ο Μπ. Αγγουράκης είπε ότι η Ερώτηση αφορούσε το Καματερό και όχι τη γενικότερη δουλιά του ΟΕΚ, αναφέροντας ότι οι συγκεκριμένες κατοικίες που χτίστηκαν το 1990 έπαθαν ζημιά και οι κάτοικοι δε μένουν πλέον μέσα σε αυτές. Το πρόβλημα επιδεινώνεται μάλιστα, αφού το 30% των λυόμενων δεν έχει φτάσει στην περιοχή. Ο βουλευτής κάλεσε τον υπουργό να μεριμνήσει ώστε η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει με τα νέα δεδομένα και να αποκατασταθούν όλες και όχι μόνο στον φέροντα οργανισμό.

«Καθαρίζουν» με πρόστιμα

Την αύξηση των προστίμων σε εργολάβους που κατασκευάζουν δημόσια και ιδιωτικά έργα, όταν παραβιάζουν τους κανονισμούς της οικοδομικής, αλλά με ταυτόχρονη διατήρηση ανώτατου ορίου (!) προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο ΣτΕ.

Από 3 εκατ. δραχμές που ήταν μέχρι τώρα το όριο αυξάνεται σε 25 εκατ. Τα πρόστιμα θ' αρχίζουν κλιμακωτά από τις 300.000 δραχμές, εφόσον πρόκειται για παραβάσεις κανονισμών ή υποχρεωτικών προδιαγραφών, οι οποίες αναφέρονται στον τρόπο κατασκευής, ενώ για παραβάσεις που επηρεάζουν τη μηχανική αντοχή, την ευστάθεια, πυρασφάλεια, ασφάλεια χρήσης κλπ., αυτά δεν μπορεί να είναι κατώτερα των 5 εκατ. δραχμών για καθεμία από τις παραβάσεις. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν για παράδειγμα εφτά παραβάσεις, το πρόστιμο δε θα ανέλθει στα 35 εκατ. δραχμές, αλλά καθορίζεται ως ανώτατο όριο τα 25 εκατ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡ¨ΗΓΑ
Να πληρώσουν τα κρατικά ταμεία

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της την Κυριακή το πρωί στη Ν. Φιλαδέλφεια και τη Μεταμόρφωση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε για την «αποκατάσταση» των σεισμοπαθών: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση πάει να κρύψει το πρόβλημα των συνεπειών των σεισμών μειώνοντας οπωσδήποτε τις σκηνές. Η ουσία, όμως, είναι η εξής: Οτι τα χρήματα που δίνονται στους σεισμοπαθείς δεν καλύπτουν ούτε το 50% των ζημιών και αυτά τα χρήματα επίσης είναι δάνειο, δεν είναι δωρεάν. Εάν ένας σεισμοπαθής θέλει να αποκαταστήσει το σπίτι του πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και κατά τη γνώμη μας το κυριότερο που πρέπει να γίνει σήμερα είναι να οργανωθούν οι σεισμοπαθείς και όλοι οι Αθηναίοι και να διεκδικηθούν χρήματα, να δημιουργηθούν υπηρεσίες, για να αποκατασταθούν οι ζημιές με σύγχρονα σπίτια, θωρακισμένα, αντισεισμικά και το κύριο βάρος πρέπει να το σηκώσουν τα κρατικά ταμεία. Καθαρά πράγματα. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ο,τι διαθέτει η κυβέρνηση δε φτάνει και, το κυριότερο, οι υπηρεσίες δεν έχουν καν στελεχωθεί. Ούτε σε πέντε χρόνια δε θα 'χει προχωρήσει η αποκατάσταση, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν».

(Ρεπορτάζ από την περιοδεία στις επόμενες σελίδες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ