ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέες «βολές» από τις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η ιρανική ηγεσία προωθεί, εκτός από πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, και προγράμματα βιολογικών και χημικών απαγορευμένων όπλων, υποστήριξε, στη Διεθνή Υπηρεσία για τα χημικά όπλα στη Χάγη, ο Αμερικανός διπλωμάτης Στέφεν Ρέιντμεϊκερ, επικαλούμενος πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι ισχυρισμοί του Ρέιντμεϊκερ συνέπεσαν με τις πληροφορίες που διοχέτευσε στην αμερικανική «Ουάσινγκτον Ποστ» η αντικαθεστωτική ιρανική οργάνωση «Μουτζαχεντίν Χαλκ», που εδρεύει στο Ιράκ και από την προηγούμενη βδομάδα άρχισε να παραδίδεται στα αμερικανικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη έχει, ήδη, προχωρήσει αρκετά στην παραγωγή άνθρακα και του μικροβίου της ευλογιάς.

Η οργάνωση δεν παρουσίασε καμία απόδειξη του αληθούς των καταγγελιών της, που, όμως, φαίνεται ότι υιοθετήθηκαν πάραυτα από την αμερικανική ηγεσία. Αλλωστε, μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, επαναλάμβανε τους ισχυρισμούς της ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στοχεύει στην κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου και ότι η Τεχεράνη παρέχει καταφύγιο σε μέλη της «αλ Κάιντα». Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναζητούν «στοιχεία» που να εμπλέκουν το Ιράν στην τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο Ριάντ της Σ. Αραβίας, στις αρχές της βδομάδας, και, εκ πρώτης όψεως, αποδίδεται στην «αλ Κάιντα».

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, διέψευσε, χτες, κατηγορηματικά τις νέες αμερικανικές κατηγορίες περί παροχής καταφυγίου σε μέλη της «αλ Κάιντα». Επανέλαβε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών και κατέστησε σαφές ότι η Τεχεράνη δε διαθέτει ούτε απεργάζεται όπλα μαζικής καταστροφής.


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μετ' εμποδίων το αμερικανικό σχέδιο απόφασης

Σοβαρές αντιρρήσεις εκφράζουν Ρωσία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία, παρά τις μικρο-τροποποιήσεις, στις οποίες προχώρησαν οι ΗΠΑ στο κείμενο του σχεδίου απόφασης για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αλλη μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας επρόκειτο να αρχίσει, αργά χθες βράδυ, μετά την κατάθεση ενός νέου, ελαφρώς τροποποιημένου, σχεδίου απόφασης από τις ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία, για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Οι οιωνοί δεν ήταν ενθαρρυντικοί για την Ουάσιγκτον, καθώς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν πέτυχε να κάμψει τις αντιρρήσεις των συνομιλητών του σε Ρωσία - Γερμανία, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ενώ σημαντικές είναι και οι διαφωνίες των Γαλλίας - Κίνας. Ο Κόλιν Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης της πρότασης που έχουν καταθέσει οι «διαφωνούντες» περί προσωρινής αναστολής των κυρώσεων, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, αφού η Ουάσιγκτον πιέζει για έγκριση «εντός των ημερών».

Σε 25 ανέρχονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι μικρο-τροποποιήσεις του σχεδίου απόφασης για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, στις οποίες προχώρησαν οι ΗΠΑ, μετά από παρατηρήσεις των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εντούτοις, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το μείζον θέμα της διαχείρισης του ιρακινού πετρελαίου και της ιρακινής οικονομίας προβλέπεται, από το σχέδιο απόφασης, να παραμείνει στα χέρια των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Σε μια προσπάθεια να «εξευμενίσουν» τις υπάρχουσες αντιρρήσεις, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν στο σχέδιο απόφασης πρόβλεψη για εξόφληση των χρεών του Ιράκ προς όλες τις χώρες στις οποίες χρωστά, συμπληρώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει να εκπονηθεί ένα πιο ευέλικτο χρονοδιάγραμμα. Οσον αφορά, όμως, στα υπάρχοντα πετρελαϊκά συμβόλαια το σχέδιο απόφασης είναι εξαιρετικά αόριστο. Εξίσου αόριστες παραμένουν και οι αρμοδιότητες του συντονιστή που καλείται να διορίσει ο ΟΗΕ, του οποίου ο ρόλος παραμένει συμβουλευτικός.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, δήλωνε ξεκάθαρα ότι Ρωσία και Κίνα θεωρούν ότι «το σχέδιο απόφασης χρειάζεται σοβαρές διορθώσεις. Αν υιοθετηθεί με την υπάρχουσα μορφή του θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις χώρες μας και αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε». Στο περιθώριο αυτών των δηλώσεων και παρά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες, οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο κοινοβούλιο, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την Ουάσιγκτον ότι «με το πρόσχημα της τρομοκρατίας και της καταπολέμησης των όπλων μαζικής καταστροφής, προχωρεί σε στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο με αποκλειστικό σκοπό να διευρύνει τη στρατηγική της επιρροή».

«Το αμερικανικό σχέδιο θα πρέπει να βελτιωθεί αισθητά, για να υιοθετηθεί και ο ΟΗΕ θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία της ανοικοδόμησης του Ιράκ», επαναλάμβανε ο Γάλλος ΥΠΕΞ. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν αναφέρθηκε και στην επιστολή διαμαρτυρίας της Γαλλίας προς το αμερικανικό Κογκρέσο, με την οποία ζητούνται εξηγήσεις για την, όπως ονομάζεται από το Παρίσι, «ενορχηστρωμένη από πρόσωπα της αμερικανικής ηγεσίας εκστρατεία δυσφήμισης κατά της Γαλλίας». Ο ντε Βιλπέν επέμεινε ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Τέλος, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά από μια κάθε άλλο παρά θερμή συνάντηση με τον Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι «επί της αρχής» η Γερμανία συμφωνεί με την «άρση των κυρώσεων», αλλά συμπλήρωσε ότι «για να υιοθετηθεί το αμερικανικό σχέδιο απόφασης θα απαιτηθούν συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τονίσει ότι η ανοικοδόμηση «θα πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».


ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
«Ναυάγιο» οι συνομιλίες

Πρόσωπα όχι και πολύ χαρούμενα...

Associated Press

Πρόσωπα όχι και πολύ χαρούμενα...
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ομοφώνως τα «πολεμικά» ΜΜΕ ανακράζουν «η Γερμανία στηρίζει τις ΗΠΑ», επικεντρώνοντας εντέχνως μόνο σε ένα μοναδικό στοιχείο ότι και οι δύο συμφώνησαν, θεωρητικώς πάντα, πως «πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράκ». Από εκεί και πέρα το χάος, που το παραλείπουν φυσικά... αφού οι συναντήσεις του Κόλιν Πάουελ με τη γερμανική ηγεσία κατέληξαν σε αποτυχία, όχι μόνον επί της ουσίας, αλλά και αναφορικά με τη «βέβαιη» βελτίωση του πολιτικού κλίματος.

Οι καλές προθέσεις της γερμανικής πλευράς για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών είχαν προαναγγελθεί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και εκτενές ρεπορτάζ της «Deutsche Welle», πριν τη συνάντηση, ότι ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επέσπευσε την επιστροφή του στο Βερολίνο, από την περιοδεία του σε ασιατικές χώρες, προκειμένου να μπορέσει να συναντήσει ο ίδιος τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα. Ποια η ανταμοιβή του Γερμανού καγκελάριου; Κατά τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, Πέτρο Στάγκο, «ο παράγοντας που τορπίλισε την επιχείρηση "λιώσιμο των πάγων" - για "μικρή αλλά με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ βόμβα" ήταν ο λόγος - ήταν η γνωστοποίηση, λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση Σρέντερ - Πάουελ αμέσως μετά την επιστροφή του Γερμανού καγκελαρίου, ότι ο Πρόεδρος Μπους είχε με δική του πρωτοβουλία μία "κουβεντούλα" στο Λευκό Οίκο με τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό της Εσσης, Ρόλαντ Κοχ». Ο Ρόλαντ Κοχ, ένας από τους δριμύτερους επικριτές της εξωτερικής πολιτικής του Σρέντερ και επιφανής εκπρόσωπος των «φιλοαμερικανών» στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών βρισκόταν στην Ουάσιγκτον προσκεκλημένος του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι.

«Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά για συνειδητή προσωπική προσβολή», ήταν η αξιολόγηση που διατύπωναν σε «πηγαδάκια» διπλωματικοί συνεργάτες του Σρέντερ με ακροατήριο τους δημοσιογράφους που είχαν πάει στην καγκελαρία για να καλύψουν την προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Σρέντερ -Πάουελ, αλλά έγιναν απλώς αποδέκτες δύο σύντομων δηλώσεων σε παγωμένη ατμόσφαιρα, με απαγόρευση υποβολής ερωτήσεων και με εμφανή την αμηχανία και των δύο πολιτικών και ιδιαίτερα προφανή τη δυσθυμία του Γερμανού καγκελαρίου.

«Ανοιχτή και ειλικρινής» ήταν η συζήτηση με τον Σρέντερ, είπε ο Πάουελ - που στη διπλωματική γλώσσα είναι συνώνυμο της «έξω από τα δόντια» επικοινωνίας - ενώ ο Σρέντερ σχετικοποίησε την προαναγγελία του ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ, επισημαίνοντας ότι για την υιοθέτηση του αμερικανοβρετανικού Σχεδίου Απόφασης «θα απαιτηθούν συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές».

Ο μόνος κοινός παρονομαστής στις δηλώσεις Σρέντερ - Πάουελ ήταν η αναγνώριση της αναγκαιότητας για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ - Γερμανίας και η «ψύχρα» της ατμόσφαιρας μεταφέρθηκε και στην κοινή εμφάνιση Πάουελ - Φίσερ, ύστερα από δίωρες συνομιλίες, όπου οι δύο υπουργοί παρέκαμψαν και την άλλη «προκαταβολή» που είχε προσφέρει ο Σρέντερ στο βωμό της εξομάλυνσης των αμερικανογερμανικών σχέσεων, την ανάληψη δηλαδή από το ΝΑΤΟ της στρατιωτικής επιτήρησης της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων στο Ιράκ, δηλώνοντας ότι «δε συζήτησαν το θέμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ