ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανοδος της ανεργίας και περικοπές δικαιωμάτων

Σε 4.520.000 ανήλθαν τον Απρίλη οι άνεργοι στη Γερμανία, αριθμός που είναι υψηλότερος από κάθε προηγούμενο Απρίλη από την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Αυτόν τον Απρίλη προστέθηκαν 300.00 άνεργοι στον αριθμό των ανέργων του Απρίλη του 2002.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύει η εφημερίδα «Βελτ της Κυριακής», ενώ η επίσημη ανακοίνωσή τους θα γίνει την Τετάρτη. Στο μεταξύ συνεχίζεται η κριτική από ορισμένη μερίδα βουλευτών των δύο κυβερνητικών κομμάτων - Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων - για ορισμένα από τα αντικοινωνικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του προέδρου της Ενωσης Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) Μιχαήλ Ζόμερ για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Είπε την Παρασκευή το βράδυ σε ομιλία του στο Σπίτι της DGB ότι η κατάσταση μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των αρχών του 1930: «Υπάρχει η ιστορική παραλληλία ότι οι ισχυροί προσπαθούν να αλλάξουν τις δομές του κοινωνικού κράτους. Συγκρίσεις είναι μεν πάντα δύσκολες αλλά η συζήτηση θυμίζει πάρα πολύ τα τοτινά χρόνια». Ο Ζόμερ αναφέρθηκε σε φράσεις του διευθυντή του βιομηχανικού συγκροτήματος «Γκούτε - Χόφνους - Χίτε», Πάουλ Ρόις, που το 1931 είχε πει: «Η βιομηχανία ήταν ως τώρα δειλή να αρχίσει με όλη την οξύτητα τον αγώνα κατά των συνδικάτων. Κάναμε στο παρελθόν το λάθος να καταπολεμάμε τις κυβερνήσεις, αντί τα συνδικάτα. Απ' αυτό το λάθος πρέπει να βγάλουμε τα ανάλογα συμπεράσματα».

Αυτές οι φράσεις, είπε ο Ζόμερ, του φαίνονται γνωστές, είναι σαν να ειπώθηκαν χτες. Τότε, όπως τώρα, σημαδεύεται το ίδιο πράγμα, για παράδειγμα είπε, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον Ζόμερ η Γερμανία βρίσκεται μπροστά σε μια απόφαση κοινωνικο-πολιτικής κατεύθυνσης όσο ποτέ προηγούμενα. Επίσης οι ιστορικές συνδέσεις μεταξύ SPD και συνδικάτων βρίσκονται υπό μια πολύ μεγάλη δοκιμή. Με τον Ζόμερ συμφώνησε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των συνδικάτων του Βερολίνου Ντίρερ Σολτς που είπε: «Πρέπει να εμποδίσουμε να έρθουμε σε ένα όμοιο Αύριο».

Παρόμοια ήταν η θέση του υποψήφιου προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλουργίας (IG-Metall), Γίργκεν Πέτερς.

Στον κλάδο αυτό δεν αποκλείεται να γίνουν προειδοποιητικές απεργίες στην Ανατολική Γερμανία, επειδή οι βιομήχανοι αρνούνται να μειώσουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας σε 35, όπως ισχύουν στη Δυτική Γερμανία. Οι 310.000 μεταλλεργάτες του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας αναγκάζονται, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις, να εργάζονται με σχεδόν τις ίδιες αποδοχές με τους δυτικούς μεταλλεργάτες 18 μέρες περισσότερο το χρόνο. Ενδεχόμενα οι προειδοποιητικές απεργίες να διεξαχθούν, κατά περιοχές, την τρέχουσα βδομάδα.


Θ.Β.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Γενική απεργία

ΒΙΕΝΝΗ.--

Μέρα απεργίας χτες για τους Αυστριακούς εργαζόμενους, που διαμαρτυρήθηκαν μαζικά κατά των σχεδίων της δεξιάς κυβέρνησης του Βόλφγκανγκ Σιούσελ να «αναδιαρθρώσει» το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Η απεργία ήταν ουσιαστικά η πρώτη γενική απεργία στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας οι περισσότεροι οικονομικοί τομείς της χώρας παρέλυσαν (από τις αερομεταφορές, μέχρι τις τράπεζες, τα ταχυδρομεία και τις βιομηχανίες), ενώ διοργανώθηκαν και μεγάλα συλλαλητήρια στις μεγάλες αυστριακές πόλεις του Ζάλτσμπουργκ, της Βιέννης και του Γκρατς.

Την οργή των εργαζομένων έχουν προκαλέσει οι σκανδαλώδεις προτάσεις της δεξιάς κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που ετοιμάζει να παρουσιάσει στη Βουλή στις 6 του Ιούνη. Το νομοσχέδιο χαρακτηριστικά προβλέπει: 1. Την αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου από τα 59 χρόνια για τους άντρες και 57 για τις γυναίκες στα 65 και 60 αντίστοιχα. 2. Την αύξηση του ορίου αναγκαστικών συνεισφορών από 40 σε 45 χρόνια. 3. Την περικοπή των συντάξεων μέχρι και 30%, αφού πλέον οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο των συνεισφορών των τελευταίων 40 χρόνων αντί των τελευταίων 15 που ίσχυε μέχρι τώρα!

Γεγονός είναι πάντως ότι το συνταξιοδοτικό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την πτώση της κυβέρνησης, αφού το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, φαίνεται διασπασμένο σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Οι Χριστιανοδημοκράτες μαζί με το Κόμμα των Ελευθέρων διαθέτουν 97 έδρες σε σύνολο 183.

ΡΩΣΙΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε ποινή για δωροδοκία...

ΜΟΣΧΑ.--

Μια ακόμη δικαστική υπόθεση που δείχνει το επίπεδο της «δημοκρατίας», το ποιος και με ποιον τρόπο ασκεί τη δημόσια διοίκηση στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας μείωσε την ποινή του επιχειρηματία Β. Αμίνοφ, άμισθου συνεργάτη του Α. Βολόσιν, επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Β. Πούτιν. Ο Β. Αμίνοφ καταδικάστηκε αρχικά σε 1,5 χρόνο φυλάκιση (με τρίχρονη αναστολή), για δωροδοκία ενός αντισυνταγματάρχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΟΥΑ) με το ποσό των 50.000 δολαρίων, με το σκοπό να οργανώσει ο συγκεκριμένος αξιωματικός συνάντηση του επιχειρηματία με τον Ν. Πατρουσέφ - επικεφαλής της ΟΥΑ της Ρωσίας.

Οπως σημειώνει η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ»: «Ο Β. Αμίνοφ από 1991 έως 1993 ήταν αντιπρόεδρος της Μετοχικής Εταιρίας (ΜΕ) "Τοργόβι ντομ Λεγπρομσιριό", στη συνέχεια πρόεδρος της εταιρίας "Προμινβέστ", διευθυντής του ιδρύματος "Ιντερπριβατιζάτσιγια" (που ασχολούνταν με ιδιωτικοποιήσεις), καθώς και από το Δεκέμβρη του 1994 το μέλος του συμβουλίου των διευθυντών της τράπεζας "Ιντερτεκμπάνκ", η οποία αργότερα χρεοκόπησε. Από 1998 ο Β. Αμίνοφ δούλευε σαν αναπληρωτής του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΚΑΚ και γνωστού επιχειρηματία Μπ. Μπερεζόφσκι. Τώρα ο Β. Αμίνοφ είναι άμισθος συνεργάτης του Α. Βολόσιν. Σε στενούς κύκλους ο Β. Αμίνοφ είναι πιο πολύ γνωστός σαν άνθρωπος των διάφορων λόμπι που προωθούν οικονομικά σχέδια και ανακατατάξεις προσώπων στα όργανα της κρατικής εξουσίας».

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό γιατί η υπόθεση της δίωξης του επιχειρηματία Β. Αμίνοφ είχε χαρακτηριστεί «απόρρητη» και εξετάστηκε στο ειδικό τμήμα του δικαστηρίου της Μόσχας. Οσοι πήραν μέρος στη δίκη υπέγραψαν ένα έγγραφο με το οποίο δεσμεύονταν να μην κοινοποιήσουν μυστικά του κράτους, καθώς επίσης να μη δώσουν πληροφορίες για τον απώτερο σκοπό της δωροδοκίας.

Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως γράφει η εφημερίδα «Κομερσάντ», θεώρησε πως δεν επρόκειτο για δωροδοκία παρά μόνο για «προσπάθεια δωροδοκίας» και μείωσε την ποινή από 1,5 σε 1 χρόνο φυλάκιση (με 1 χρόνο αναστολή, που λήγει το Σεπτέμβρη του 2003).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μετά το φετινό Σεπτέμβρη θα μπορεί και πάλι να «προωθεί» οικονομικά συμφέροντα διάφορων ιδιωτικών κύκλων προς τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους, με τον τρόπο που αυτός γνωρίζει, χωρίς να κινδυνεύει να κλειστεί στη φυλακή εξαιτίας της προηγούμενης καταδίκης του. Ισως δε θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία όπου σε επίσημη πολιτική της χώρας έχει κηρυχτεί από τον ίδιο τον Β. Πούτιν η προώθηση τον ιδιωτικών συμφερόντων, τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό της χώρας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαδήλωση κατά της αμερικανικής κατοχής

Associated Press

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εκατοντάδες Αφγανοί συμμετείχαν σε διαδήλωση εναντίον της αμερικανικής και βρετανικής κατοχής της χώρας τους, χτες στην πρωτεύουσα Καμπούλ (απ' όπου και η φωτογραφία) - παραδόξως, οι δυνάμεις του Χαμίντ Καρζάι συγκρατήθηκαν και δε σκότωσαν κανέναν.

Οι διαδηλώσεις είναι μάλλον ασυνήθιστο φαινόμενο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν - που πέρασε από τα χέρια ενός από τα καταπιεστικότερα καθεστώτα του κόσμου, αυτό των Ταλιμπάν, σε έναν άνθρωπο των Αμερικανών ο οποίος βασίζεται στην πολυεθνική δύναμη για να διατηρεί την εξουσία του. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος (AIP), οι διαδηλωτές αξίωσαν την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Ηλθε η ώρα, είπαν ορισμένοι εξ αυτών να πολεμήσουν οι Αφγανοί την «αμερικανική εισβολή» όπως είχαν κάνει στο παρελθόν «με τους Βρετανούς και τους Σοβιετικούς».

«Δε θέλουμε τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Θέλουμε να κυβερνάει το Ισλάμ. Θέλουμε ασφάλεια. Αυτοί απέτυχαν να μας τα εξασφαλίσουν και θέλουμε να φύγουν», δήλωσε φοιτητής του πανεπιστημίου της Καμπούλ, που συμμετείχε στη διαδήλωση. Ενας δεύτερος διαδηλωτής φώναζε «θάνατος στην Αμερική και στον Μπους».

Ο Μοχάμεντ Σιντίκ, από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, επέκρινε την κυβέρνηση Καρζάι η οποία στελεχώθηκε από «Αμερικανούς με παχυλούς μισθούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ