ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Αναστήλωση» του ΟΗΕ για τη νομιμοποίηση του εγκλήματος

Eurokinissi

Πλήρη κάλυψη, για το έγκλημα που διέπραξαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία με την εισβολή και στη συνέχεια με την κατοχή του Ιράκ, έδωσαν οι «είκοσι πέντε» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, μάλιστα, με «πρωτοβουλία» της Ελληνικής Προεδρίας. Από τη δεύτερη κιόλας παράγραφο της «Δήλωσης της Προεδρίας» (ολόκληρη η δήλωση δημοσιεύεται σε διπλανές στήλες), όπου οι δυνάμεις εισβολής και κατοχής χαρακτηρίζονται «συμμαχία» (!), αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο αυτών, που μέχρι χτες «καταδίκαζαν» την αμερικανοβρετανική επιδρομή, τη χαρακτήριζαν παράνομη και μιλούσαν για την ανάγκη δημιουργίας ενός «αντίπαλου δέους» απέναντι στη στρατιωτική μηχανή των επιδρομέων. Αποκαλύπτεται, ακόμη, ότι οι «αντιπολεμικές» τους διαθέσεις εξατμίστηκαν μπροστά στο πλιάτσικο της «ανοικοδόμησης» του Ιράκ.

Ομως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει σε «χλωρό κλαρί» τους Ευρωπαίους «αμφισβητίες» της αμερικανικής ηγεμονίας. Την ώρα ακριβώς που ο προεδρεύων κ. Σημίτης «θριαμβολογούσε» για την κοινή θέση των «είκοσι πέντε» για την ...αναστήλωση του ΟΗΕ, η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» φιλοξενούσε δήλωση του πρωθυπουργού της Δανίας, Αντερς Φόου Ράσμουνσεν, ο οποίος τόνιζε: «Το Ιράκ δεν μπορεί να περιμένει την έγκριση μιας ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών» και συμπλήρωνε ότι η Δανία και αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «απάντησαν θετικά στην πρόταση των ΗΠΑ για συνεισφορά στη δημιουργία μιας ad hoc στρατιωτικής δύναμης που θα βοηθήσει στη σταθερότητα του Ιράκ». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αμερικανική πρόταση έχουν απαντήσει θετικά, εκτός της Δανίας, και οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Αυτά για την «κοινή» θέση των «είκοσι πέντε»....

Οι «εταίροι» της ΕΕ, αφού αναγνωρίζουν την πρωτοκαθεδρία των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων κατοχής στο στάδιο αυτό, προχωρούν στην προκλητική διαπίστωση ότι ο λαός του Ιράκ «έχει τώρα την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα του και να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα». Μια διαπίστωση, με την οποία αναγνωρίζεται ως «απελευθέρωση» η εισβολή και η κατοχή της χώρας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η διατύπωση της «Δήλωσης», που αφορά στο ρόλο του ΟΗΕ. Οι «είκοσι πέντε» ζητούν (προφανώς από τις ΗΠΑ), ο ΟΗΕ να έχει «κεντρικό ρόλο» στο κατεχόμενο Ιράκ. Για να εξασφαλίσουν, μάλιστα, μια καλύτερη μοιρασιά της λείας, ζητούν να μην περιοριστεί ο ρόλος αυτός στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά να περιλάβει και τον πολιτικό έλεγχο, ώστε αυτός να μην ασκείται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Για να τεκμηριώσουν, μάλιστα, την πρότασή τους, επικαλούνται «τη μοναδική ικανότητα και εμπειρία που διαθέτει (ο ΟΗΕ) σε μεταπολεμικές ανοικοδομήσεις κρατών».

Στην επόμενη παράγραφο της «Δήλωσης», διατυπώνεται μια εύσχημη προειδοποίηση προς τις γειτονικές χώρες του Ιράκ «να στηρίξουν τη σταθερότητα στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή». Λαμβάνοντας υπόψη το χάρτη της περιοχής, αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν αυτό το διάστημα, εκτιμάται ότι αυτή η προειδοποίηση αφορά κυρίως στη Συρία και την Τουρκία. Αφού η μεν πρώτη κατηγορείται από τις ΗΠΑ για παροχή βοήθειας προς το Ιράκ κατά τη διάρκεια της επιδρομής, ενώ η δεύτερη δεν κρύβει τις προθέσεις της για μια επέμβαση, αν επιχειρηθεί η δημιουργία κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Στη συνέχεια, οι «είκοσι πέντε» επαναδιαβεβαιώνουν «τη δέσμευση της ΕΕ να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας», δηλώνοντας την παρουσία τους και τη θέλησή τους να πάρουν μέρος στη νέα επιδρομή που θα έχει την κωδική ονομασία «ανοικοδόμηση».

Για να «χρυσώσουν το χάπι» για τον αραβικό κόσμο και τους λαούς της Μέσης Ανατολής, οι «είκοσι πέντε» δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την πορεία και την ολοκλήρωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας. Ομως, και στο θέμα αυτό, δεν κρύβουν τις προθέσεις τους, αφού, αντί να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, αυτόνομου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, περιορίζονται στο να ζητήσουν την ενίσχυση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αμπού Μαζέν, του ανθρώπου που επέβαλαν ως συνομιλητή του Ισραήλ ο Σαρόν, ο Μπους και ο Μπλερ.


Η δήλωση της Προεδρίας για το Ιράκ

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της Προεδρίας για το Ιράκ είναι το παρακάτω:

«- Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλωσορίζει την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την ευκαιρία που δίδεται να συζητήσει μαζί του τα επόμενα βήματα για το Ιράκ.

- Σε αυτό το στάδιο η συμμαχία έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον, που να περιλαμβάνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ιδιαίτερα άμεση ιατρική φροντίδα, αλλά και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσείων του Ιράκ.

- Ο λαός του Ιράκ έχει τώρα την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα του και να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα.

- Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεισφέρει τα μέγιστα σε αυτή τη διαδικασία και ιδιαίτερα:

  • Τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε αυτοδιοίκηση το λαό του Ιράκ, αξιοποιώντας τη μοναδική ικανότητα και εμπειρία που διαθέτει σε μεταπολεμικές ανοικοδομήσεις κρατών.
  • Οι γειτονικές χώρες πρέπει να στηρίξουν τη σταθερότητα στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

- Η Ευρωπαϊκή Ενωση επαναδιαβεβαιώνει τη δέσμευσή της να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας.

- Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλωσορίζει τη συμμετοχή των Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών, όπως τέθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση του G7 στις συναντήσεις της Διεθνούς Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

- Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλωσορίζει το διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενός ειδικού συμβούλου για το Ιράκ και προσβλέπει σε περαιτέρω ενίσχυση της ανάμειξης του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, αρχικά στο συντονισμό της παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

- Ως τμήμα της διαδικασίας της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Ενωση επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να φέρει την ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία σε επιτυχές πέρας μέσα από την εφαρμογή των βημάτων που έχουν προβλεφτεί στον Οδικό χάρτη του κουαρτέτου, τηρώντας το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

- Είναι ουσιώδες να υπάρξει άμεση υποστήριξη από τον Πρόεδρο Αραφάτ και από το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο στο υπουργικό συμβούλιο που θα οριστεί από τον Αμπού Μαζέν και θα είναι δεσμευμένο για μεταρρυθμίσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ