ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι θέσεις των υποδηματοποιών για φορολογικό - ασφαλιστικό

Κοινοποιήθηκαν με επιστολή του Σωματείου τους στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Τις θέσεις του για το φορολογικό και το ασφαλιστικό έστειλε στους υπουργούς Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππα, αντίστοιχα, το Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας. Το Σωματείο κάνει σαφή την αντίθεσή του στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, που σαν αποτέλεσμα έχει την περιθωριοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ. Ταυτόχρονα δίνει απάντηση και σε όλους εκείνους που έμμεσα ή άμεσα αποδέχονται ή και στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Για το φορολογικό οι βιοτέχνες υποδηματοποιοί της Αθήνας, ζητούν την ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

  • Καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, προσαυξημένο ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση και αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με βάση τον τιμάριθμο.
  • Αναπροσαρμογή και τιμαριθμοποίηση των σημερινών κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος.
  • Αύξηση του αριθμού των κλιμακίων με ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών στα χαμηλά εισοδήματα και μείωση των μεγαλύτερων με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.
  • Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων με μείωση των πρώτων.
  • Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Κατάργηση της συνάφειας και κάθε μορφής αντικειμενικοποίησης στη φορολογία των μικρών επιχειρήσεων.
  • Κατάργηση του 35% στους συνεταιρισμούς, του 25% στις ΟΕ, ΕΕ και του δημοτικού φόρου 2%.
  • Αμεσο σταμάτημα των εκβιαστικών πρακτικών ελέγχου και της απειλητικής αποστολής σημειωμάτων.
  • Τα βιβλία εσόδων - εξόδων να αποτελούν τη μοναδική βάση για υπολογισμό του ΦΠΑ και της φορολογίας εισοδήματος.
  • Αυτόματο κλείσιμο των βιβλίων κάθε χρόνο με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Το ασφαλιστικό

Επίσης, με επιστολή της διοίκησης προς στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας ζητά από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των εξής αιτημάτων:

  • Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλους.
  • Θεσμοθέτηση της διμερούς χρηματοδότησης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με συμμετοχή 2/3 του κράτους και 1/3 των ασφαλισμένων.
  • Να επιστραφούν στον ΟΑΕΕ από το κράτος οι παρακρατηθέντες φόροι, που ξεπερνούν τα 145 δισ. δραχμές.
  • Ρύθμιση των χρεών σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις και δραστική μείωση των τελών καθυστέρησης στο ύψος του πληθωρισμού.
  • Συνταξιοδότηση λόγω 30ετίας να γίνεται ανεξάρτητα από όριο ηλικίας.
  • Ακύρωση της απόφασης για μετάταξη των 180.000 ΕΒΕ από τη Ζ' στην Η' ασφαλιστική κατηγορία και για την απαράδεκτη οικονομική επιβάρυνση. Κατώτερη σύνταξη στο 80% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Κάμψη στις επιχειρηματικές προσδοκίες

Πτωτικά για μια ακόμη φορά κινήθηκαν οι δείκτες οικονομικού κλίματος, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στα επίπεδα της ΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάρτη υποχώρησε στην ευρωζώνη στις 97,8 μονάδες (από 98,2 το Φλεβάρη) και στην ΕΕ στις 98 μονάδες (από 98,6 τον προηγούμενο μήνα). Οπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, τέτοιου μεγέθους μείωση έχει να παρουσιαστεί από τον Οκτώβρη του 2001 όταν αποτυπώθηκαν οι επιπτώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στην Ελλάδα η υποχώρηση του δείκτη ήταν οριακή (στις 101,2 μονάδες από 101,4 το Φλεβάρη), προβληματισμό όμως προκαλεί η «βουτιά» του δείκτη προσδοκιών στις υπηρεσίες, που διαμορφώθηκε στις 65,4 μονάδες έναντι 70,1 το Φλεβάρη, προσεγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Στη βιομηχανία ο δείκτης σταθεροποιήθηκε στις 100,5 μονάδες (100,5 και το Φλεβάρη) με το ένα τρίτο των συμμετεχόντων να προβλέπουν αύξηση της παραγωγής τους προσεχείς μήνες 3-4 μονάδες και το 44% (από 35% το Φλεβάρη) να αναμένει άνοδο των πωλήσεων. Ανοδος προβλέπεται και για τις εξαγωγές, ενώ καταγράφεται αποδυνάμωση των πληθωριστικών πιέσεων με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων (81%) να αναμένει σταθερότητα των τιμών το επόμενο τρίμηνο.

Στις κατασκευές μετά τη σημαντική μείωση που είχε σημειωθεί το Φλεβάρη, κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το κλίμα βελτιώθηκε (στις 131,4 μονάδες ο σχετικός δείκτης από 127,7 το Φλεβάρη) εξαιτίας των θετικότερων προβλέψεων για τα επίπεδα της απασχόλησης, ενώ δεν υπήρξε καμία μεταβολή των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών τους.

Στο λιανικό εμπόριο ο δείκτης ανήλθε στις 105,8 μονάδες (από 104,5) που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2002. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στις θετικότερες εκτιμήσεις για τα επίπεδα των πωλήσεων όσο και στη ρευστοποίηση των αποθεμάτων, ενώ δε σημειώθηκαν μεταβολές στις προβλέψεις των επιχειρήσεων.


ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΡΟΕΣ
Μειώθηκαν 10,7% το 2002

Αρνητική επίπτωση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο ρυθμό της μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ για το 2002 είχαν εισροές πόρων από την ΕΕ. Το συμπέρασμα αυτό ανήκει στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alhpa Bank και σύμφωνα με τους ίδιους οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το 2002 οι εισροές κοινοτικών πόρων μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2001 κατά 10,7%.

Στην ίδια μελέτη εκτιμάται ότι η «συμβολή» των πόρων από την ΕΕ στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν 0,50 ποσοστιαίες μονάδες το 2000 και 0,20 μονάδες το 2001. Παρατηρείται δηλαδή μια σταδιακή μείωση της συμβολής των κοινοτικών πόρων. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες εκτιμήσεις, για το 2003 αναμένεται αύξηση (σε σύγκριση με το 2002) και για το λόγο αυτό η συμβολή τους στην αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 0,14 ποσοστιαίες μονάδες.


ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2003
«Τσιμπάει» και από τον προϋπολογισμό του 2004

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα ο προγραμματισμός για το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών που θα υλοποιηθεί το 2003, το οποίο ανέρχεται σε 1.609 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, είναι αυξημένο -κατ' αρχάς κατά 245 εκατ. ευρώ- σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2002, που είχε ξεκινήσει με προϋπολογισμό της τάξης των 1.364 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε τελικά στα 2.200 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και το φετινό πρόγραμμα -για μια ακόμη χρονιά- περιλαμβάνει πιστώσεις από τον προϋπολογισμό του 2004 που ανέρχονται στα 42 εκατ. ευρώ.

Η υλοποίηση των προμηθειών προβλέπεται να γίνει κατά 87,1% με διαδικασίες ανοιχτού διαγωνισμού, 11,8% με κλειστό διαγωνισμό και 1,1% ως Υψηλής Τεχνολογικής και Οικονομικής Αξίας προμήθειες (ΥΤΟΑ), η έγκριση των οποίων περνά από διακομματική επιτροπή. Σημειώνεται ότι ΥΤΟΑ προμήθειες είναι εκείνες που ξεπερνούν σε αξία τα 15 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των φορέων που θα ενταχθούν στο φετινό πρόγραμμα ανέρχεται σε 87 (από τους οποίους 34 είναι φορείς του κρατικού τομέα, 27 του τομέα των οργανισμών και 26 των νοσοκομείων), έναντι 171 φορέων του περσινού προγράμματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης η διαφορά αυτή στον αριθμό των φορέων έχει να κάνει με το νόμο για τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας και τις αλλαγές που έχει επιφέρει στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Το ύψος των προγραμμάτων των φορέων του τομέα του κράτους ανέρχεται σε 274 εκατ. ευρώ, των οργανισμών σε 534 εκατ. και των νοσοκομείων σε 801 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 955 είδη κατανεμημένα σε 28 κατηγορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού ύψους του προγράμματος (συγκεκριμένα το 82,8%), καλύπτουν τα ιατρικά μηχανήματα, τα χημικά προϊόντα, τα μεταφορικά μέσα, τα επιστημονικά όργανα, τα μηχανήματα εξοπλισμού εργοστασίων και τα είδη από βαμβάκι και μαλλί.

Από το συνολικό πρόγραμμα προμηθειών εκείνες που αντιστοιχούν σε 565 εκατ. ευρώ ή 35,1% θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Από αυτό το ποσό 221 εκατ. ευρώ αφορούν προμήθειες του κρατικού τομέα, 118 εκατ. ευρώ του τομέα των οργανισμών και 226 εκατ. ευρώ τα νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ